Jump to content

Δημιουργία Μποστανιού

bbetta

Recommended Posts

Λοιπόν έχω νέα.Πήγα στο ικεα και πηρα το παρακατω δοχειο.Έχει διαστασεις 57x39x28 και ογκο 45λιτρα. http://www.ikea.gr/DefaultM.aspx?page=productview&iID=14107 Eκανε μονο 6.5 ευρω.

Τώρα δεν ξέρω ακριβώς πως θα το κάνω.Emersed ή Ενυδρείο;Σε ποιο θα μεγαλώνουν γρηγορότερα τα φυτά;Tο emersed θέλει υψηλή θερμοκρασία;(Στο υπόγειο έχουμε 13 βαθμούς τώρα)

• Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εκτός από τις ερωτήσεις να προσθέσω ότι δεν θα πάρω φωτιστικό αλλά λάμπα με ντουι για να γλιτώσω λεφτά με λάμπα 40w ή 60w.Πιστεύεται οτι τα 60 ειναι υπερβολή?

Νομιζω οτι με 13 βαθμους εισαι οριακα καλα...

Να βαλεις μια λαμπα 40 βατ και 6500Κ και θα εισαι αρχοντας.

Οκ λοιπόν.Όποια άλλη γνώμη πάνω στο θέμα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Η λάμπα φαντάζομαι θα ανεβάζει κάπως την θερμοκρασία και θα το ντύσω με αφρολέξ και σελοφάν.

Από κάτω τι να βάλω?Απλό φυτόχωμα ή και κάτι άλλο?Τα emersed πηγαίνουν γρηγορότερα από την άλλη εναλλακτική?

Τα emersed πηγαινουν γρηγοροτερα απο τα submersed γιατι τα φυτα βρισκουν τις καταλληλες συνθικες απο το περιβαλον,ενα σε ενα ενυδρειο πρεπει να τις φτιαξουμε εμεις,Το μονο που θα αντιμετοπισεις ειναι οτι θα περασουν καποιο μεταβατικο σοκ απο emersed σε submersed αλλα σε λιγες μερες θα ειναι οκ.Μη ξεχναμε οτι πολλα απο τα φυτα που αγοραζουμε ειναι καλλιεργημενα emersed.

Φυτοχωμα βαλε απο κατω και ισως και λιγο ψιλοκοκο χαλικακι αν εχεις.

Δεν έχω καθόλου χαλίκι το πολύ πολύ να μπορώ να δανειστώ μια χουφτίτσα, αν είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους πείτε μου να πάρω.Υπάρχει κάποια προτίμηση στο είδος του χώματος? (πχ humus)

Για πόσο νερό μιλάμε ότι θα έχει μέσα? Τόσο που να μην προσπερνάει την στάθμη του χαλικιού?

Κάποια μορφή λίπανσης μπορώ να παρέχω?

Σόρρυ για το πρήξιμο

Όποια ιδέα δεκ΄τη

Νομιζω οτι ενα φυτοχωμα γενικης χρησης εναι μια χαρα,οσο για χαλικι δεν ειναι απαραιτητο να βαλεις.

Νερο θα βαλεις τοσο οσο να νωτησει το χωμα,μην γινει λιμνη και καθε μερα θα το ψεκαζεις με νερακι.Για λιπασματα ισως μπορεις να ριχνεις μερικες σταγονες γενικου λιπασματος μεσα στο δοχειο που θα ψεκαζεις.

Ο Χρηστος που εχει μεγαλητερη εμπειρια απο μενα και πρακτικα,θα μπορουσε να σου πει περισσοτερα η να διορθωσει κατι που εχω πει λαθος.

Κώστα σε ευχαρστώ για την βοήθεια!

Τώρα ήρθε η ώρα να φωνάξω Χρήστοοοοοοοοοοο.... :bigemo_harabe_net-134:

Τώρα θυμήθηκα οτι μου εχει μείνει και ελάχιστο υπόστρωμα ίσα ίσα να καλύψει την επιφάνεια .Ειναι της Dennerle το DeponitMix 60 .Λετε να το χρησιμοποιήσω ή θα παει άδικα;

Αν το κάνεις ενυδρείο τότε με 13 βαθμούς τα φυτά δεν θα έχουν ανάπτυξη και κάποια θα χαλάσουν κιόλας αν δεν βάλεις θέρμανση η λάμπα θα βοηθήσει λίγο αλλά μην περιμένεις θαύματα.

Αν κάνεις καλλιέργεια εκτός νερού τότε με τους 13 βαθμούς μην περιμένεις τρελή ανάπτυξη.

Προσωπικά έχω κάνει καλλιέργεια εκτός νερού τους χειμερινούς μήνες και την ανάπτυξη που είχα σε ένα 1-2 μήνες την είχα σε μια εβδομάδα όταν ζέστανε ο καιρός.

Δυστυχώς η θερμοκρασία είναι ο βασικός παράγοντας για μια γρήγορη ανάπτυξη των φυτών. Αυξημένη θερμοκρασία σημαίνει αυξημένος μεταβολισμός και ποιο γρήγορη ανάπτυξη.

Για αυτόν τον λόγο όλα μου τα project τα αρχίζω όταν αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός, συνήθως τον Απρίλιο και μετά, και από
τον Μάιο τα βγάζω στο μπαλόνι.

Χρησιμοποιώ απλό χώμα για φυτά τίποτα το ιδιαίτερο εκτός και αν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερο φυτό που θέλει όξινο χώμα.

Στην αρχή τα φυτά που έρχονται από το ενυδρείο και είναι συνηθισμένα μέσα στο νερό τα σκεπάζω με νερό ίσα ίσα, αυτά καθώς μεγαλώνουν έξω από το νερό προσαρμόζονται αυτόματα στης νέες συνθήκες όσο μεγαλώνουν τόσο μειώνω και την υγρασία του χώματος.

Τώρα κατά πόσο μειώνω την υγρασία του χώματος εξαρτάται πάντοτε από το είδος του φυτού κάποια πχ το πολυσπερμα το άφηνα τελείως στεγνά σαν να ήταν απλό φυτό της γλάστρας. Πρέπει να έχω και κάποιες φωτογραφίες να σας δείξω αν θέλετε κάποια δείγματα.

Ανυπομονώ και φέτος να έρθει ο Απρίλιος γιατί έχω πολλά πράγματα στα σκαριά.

Χρήστο φυσικά και θέλουμε φωτογραφίες και μάλιστα όσο περισσότερες τόσο το καλύτερο.Το ενυδρείο θα πάει σε emersed.Σκέφτομαι να το αρχίσω άμεσα αλλά θα περιμένω λιγάκι να ζεστάνει κάπως ο καιρός.Τελικά το υπόστρωμα που έχω μπορεί να βοηθήσει?Ένα http://www.dennerle.eu/global/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=75&Itemid=121〈=en μπορεί να χρησημοποιηθεί εκτός νερού?

Σκέφτομαι να το τυλίξω ολόκληρο με ναυλον και να πετύχω υγρασία με την λάμπα που θα είναι μέσα στην δεξαμενή και με το thermo control αν μπαίνει.Έτσι η θερμοκρασία θα ανέβει φαντάζομαι

Ανεβάζω μερικές φωτογραφίες

Δεν έχω πολλές που να είναι καλότραβηγμένες φέτος θα οργανωθώ ποιο καλά σε ότι αφορά της φωτογραφίες.

Πάντως γενικά όλα τα φυτά τα αφήνω φλου με απλό φυτόχωμα ή φυλόχωμα μέσα σε κάθε λογίς πλαστικά και κουβάδες.

polysperma sunset

polyspermasunset1_zpse0a89eff.jpg

Saururus cernuus

Saururuscernuus_zps3b0bef50.jpg

Hemianthus micranthemoides
Hemianthusmicranthemoides_zpsff37c4fe.jp

Spiranthes odorata

Spiranthesodorata-1_zps7ac98b41.jpg

jawa moos

jawamoosemer_zpse2c37dea.jpg

jawa ανακατεμένη με ricia

jawaricia_zps2774347a.jpg

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος

Ωραια πραγματα!

Σκεφτομαι και εγω να αρχισω μια καλλιεργεια την ανοιξη,ελπιζω να τα καταφερω!:)

Χρήστο πολύ όμορφα πράγματα, Κώστα άντε με το καλό!

Λοιπόν παρακάτω θα σας βάλω μια λίστα με όλες τις απορίες που μου έχουν μείνει:

1. Το ελάχιστο υπόστρωμα της dennerle που μου έχει μείνει να το χρησιμοποιήσω ή θα πάει άδικα?

2. Κανένας μικρός θερμοστάτης χωμένος στο χώμα γίνεται?Η αλλιώς να κάνω μια λακουβιτσα με νερο να τον βάλω αλλα θα μεταδίδεται η θερμότητα?

3.Εκτός από τα υγρά λιπάσματα μέσω του ψεκάσματος υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω?

4. Τι φωτοπερίοδο να βάλω για τα καλύτερα αποτελέσματα?

5. Χώμα 5 εκατοστά ύψος ή παραπάνω?

1 αν είναι για καλλιέργεια εκτός νερού θα πάει άδικα κράτα το για κανένα μικρό ενυδρείο

2 άπα παπα…

3 όταν καλλιεργείς εκτός νερού τα φυτά προσαρμόζονται ώστε να παίρνουν ότι χρειάζονται από το χώμα οπότε το μόνο που θέλουν είναι υγρασία στα φύλα τσάπα μην τα ψεκάζεις με λίπασμα δεν έχει νόημα εκτός από τα μοος και εκεί πολύ φειδωλά.

4 Αφού δεν θα έχεις πρόβλημα με αλγης 12 ώρες είναι ιδανικά

5 μια χαρά είναι

Οκ Χρήστο!Σε ευχαριστώ πολύ.

Σκέφτομαι την φωτοπερίοδο να την βάλω αρχικά 12 ώρες και μετά να την αυξήσω κι άλλο σταδιακά αφού δεν υπάρχουν προβλήματα με άλγες...

Θα ενημερώσω για εξελίξεις.

Όποιος έχει καμιά άλλη γνώμη ή ιδέα μην διστάσει να την πει!

Βασίλης

Τα περισσότερα φυτά που έχουμε στο ενυδρείο μας έρχονται από της τροπικές χώρες λίγο πάνω λίγο κάτω από τον ισημερινό όπου η διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται από 11-13 ώρες στα άκρος τροπικά φυτά η διάρκεια της ημέρας είναι 12 ώρες, προσωπικά δεν θα ξέφευγα από αυτά τα φυσικά όρια

Χρήστο σε ευχαριστώ για μία ακόμη φορά!

Αν δεν βαριέσαι ανέβασε κι άλλες φωτογραφίες από το πρότζεκτ σου!

Μια ακόμη ερώτηση μπορω να αρχίσω emersed με καποια κλαδεματα ή θελουμε οπωσδήποτε κανονικό φυτό

Και βεβαια μπορεις Βασιλη,δεν νομιζω καποιος να αγοραζει ολοκληρο φυτο για να κανει emersed.Κοψε κλαδεματακια και ξεκινα!:)

Καλη αρχη και απο μενα... φιρι φιρι το πατε να ξεκινησω και εγω!!! :)

Καλη αρχη και απο μενα... φιρι φιρι το πατε να ξεκινησω και εγω!!! :)

Αφού το βλέπεις που το πάμε τη περιμένεις ξεκίνα το και εσύ

Παντως χωρις πλακα,θα ηταν πολυ ωραιο να ειχαμε ολοι emersed καλλιεργειες και να ανταλαζαμε φυτα μεταξυ μας και ειδικα καποια σπανια που δεν τα βρισκεις η που τα χρυσοπληρωνεις..

Καλά σίγουρα δεν θα έπαιρνα καινούριο φυτό αλλά μάλλον θα περιμένω το κλάδεμα να βγάλει ρίζες πρώτα και μετά στο emersed.Τα φυτά που έχω και θα μπουν σίγουρα είναι Moss , Hygrophila Polysperma,Ludwigia Repens,Bacopa Monnieri και Rotala Rotundifolia.Η τελευταία ξέρω ότι θα με δυσκολέψει αρκετά.

Σήμερα αρχίζουμε.

Τώρα κάνω την κατασκευή της λάμπας και έβαλα και απλό φυτόχωμα 10 κιλά.

Φώτος σύντομα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...