bbetta 24 Ιανουαρίου 2013 #1 Share 24 Ιανουαρίου 2013 Ειλικρινά δεν ήξερα ποιους να ζαλίσω πάλι.Να το δημοσίευα στον εξοπλισμό και να πιάσει δουλειά η DIY Team;Να το δημοσίευα στα γενικά ή να έβαζα επιπλέον δουλειά σε εσάς αγαπητοί μου φυτεμένοι;Τελικά επέλεξα το τελευταίο.... Το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε τελείως αρχικό στάδιο αφού τώρα μου ήρθε η επιφήτηση του Αγίου Πνεύματος ( τέτοια μας κάνει ο ΠΑΟΚ). Σκέφτομαι να κάνω μία δεξαμενή κάτω στο υπόγειο στην οποία θα βάζω τα καλούδια μου για τρελό μπουστάρισμα και θα κάνω πειράματα. Η βασική απορία ειναι αν υπάρχει κάποιος ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΑΤΟΣ τρόπος για να κρατιέται η δεξαμενή σε μια στοιχειώδη θερμοκρασία . Σκέφτομαι να μην γίνει από γυαλί αλλά από κάποιο διάφανο πλαστικό υλικό (πχ σαν τα μεγάλα δοχεία που πουλάνε στο ΙΚΕΑ).Τον όγκο του δεν τον ξέρω ακόμα αλλά θα είναι στα σίγουρα 25 λίτρα και πάνω.Αυτό εξαρτάται απο τις διαθέσεις των γονιών μου.Μέσα θέλω να βάλω φυτά με κυρίαρχα τα σπάνια είδη moss,pellia,microsorum,επιπλέοντα φυτά ,ίσως καμιά leucocephala και αλλα.Λίπανση θα υπάρχει υγρή και ίσως κανένα diy co2 και θέλω την βοήθειά σας για ιδανικό πολυ δυνατό φωτισμό .Απο φίλτρανση ένας μικρος κινέζος νομίζω πως ειναι οτι πρέπει.Αλλαγές νερού δεν είμαι διαθετειμενος να κανω πολυ συχνα αλλα δεν νομιζω πωσ χρειαζεται κι ολας.Από κατοίκους μερικά ενήλικα Ramshorn Snail και ίσως κανά μωρό ψαρακι ή καραντίνα(χτύπα ξύλο) αν χρειαστεί . Παράγοντες για την δημιουργία του εγχειρήματος ειναι το πολυ χαμηλό κόστος συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού Ειναι λίγο αργά και δεν εχω κουράγιο να γράψω όσα θέλω να γράψω.Ειμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε πρόταση και εχω όρεξη για diy δουλειά. Βασικά θέματα Φωτισμός-Θέρμανση-Λίπανση Συγγνώμη για το πρηξιμο που θα υποστειτε άλλη μία φορά. Βασίλης Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 24 Ιανουαρίου 2013 #2 Share 24 Ιανουαρίου 2013 Μυστήρια μας τα λες Μπουσταρισμα και οικονομία δεν πάνε μαζί. Σίγουρα θέλεις καλό φωτισμό, διοξείδιο, και λίπανση. Θερμοκρασία όσο ποιο ψιλά τόσο ποιο γρήγορος ο μεταβολισμός και τόσο ποιο γρήγορα μεγαλώνουν τα φυτά, για αυτό αν θες μπουσταρισμα τότε τα συντηρείς μισό με έναν βαθμό κάτω από το μάξιμουμ τους. Για πειράματα ιδανική εποχή είναι προς τα τέλει της άνοιξης έως τα πρώτα κρύα με την προϋπόθεση ότι έχουμε μπόλικο υπαίθριο χώρο ή μπαλκόνι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 24 Ιανουαρίου 2013 Author #3 Share 24 Ιανουαρίου 2013 Καλά οτι τα λέω μυστήρια ειναι το μόνο σίγουρο :Ρ Το μπαλκόνι ή τον υπαίθριο χώρο τον σκέφτηκα αλλα στην παρούσα φάση το θεωρώ μπλεξιμο.Κάποιο θερμομωνοτικο υλικό υπάρχει το οποίο να μπορέσει να με βοηθήσει ; Αυτη την εποχή ας πάμε και σιγά σιγά, το καλοκαίρι που θΑ βαράει 40αρια στο υπόγειο θα είμαι άρχοντας. Αυτό που με ανυσηχεί περισσότερο ειναι η θερμοκρασία.Τι θα χρειαζόμουν για να πετύχει το σύστημα ;Ποιο υλικό ,θερμοστατες,λαμπα πυρακτώσεως ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Ιανουαρίου 2013 #4 Share 25 Ιανουαρίου 2013 Βαλε ενα φωτιστικο γραφειου με μια λαμπα οικονομιας σε οσα βατ θελεις και σε 6500κ. Για θερμανση παρε ενα θερμοστατη για το χειμωνα και το καλοκαιρι θα παιζεις χωρις και αφου θα ειναι και στο υπογειο δεν θα εχεις και ανεμηστιρακια. Τωρα για co2 εδω ειναι ενα θεμα,γιατι με το diy θα ειναι πολυπλοκο...ψαξε για κανενα συστηματακι καλητερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 25 Ιανουαρίου 2013 Author #5 Share 25 Ιανουαρίου 2013 Κώστα υπάρχει υλικό για θερμομόνωση ? Σκέφτομαι να ντύσω το ενυδρείο επειδή θα έχει εκεί κάτω καμιά 15αρια βαθμους τι να προλάβει να κάνει ο θερμοστάτης? Link to comment Share on other sites More sharing options...
venom 25 Ιανουαρίου 2013 #6 Share 25 Ιανουαρίου 2013 Βαλτου γυρω γυρω αφρολεξ και στον πατο του και αφησε μονο την προσοψη.Δεν μπορω να σκεφτώ κατι αλλο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 25 Ιανουαρίου 2013 Author #7 Share 25 Ιανουαρίου 2013 ΟΚ για το αφρολέξ θα το κάνω.Τώρα μένει το θέμα τις λάμπας.Σκέφτομαι πάνω από την δεξαμενή να να βάλω σαν καπάκι plexi glass.Το μισό θα καλύπτεται από ένα μόνο φύλλο-καπάκι και για το υπολοιπο λέω να κάνω καμια πατεντα για να βαλω λαμπες απο ηλ υλικό μεσα!Εναλλακτική και πιο βολικη είναι η λάμπα γραφείου αλλά δεν ξέρω τιμές!Είμαι ανοικτός σε κάθε πρόταση και παρατήρηση Βασίλης Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Ιανουαρίου 2013 #8 Share 25 Ιανουαρίου 2013 Αυτο με το αφρολεξ που λεει ο φιλος πιο πανω μπορει αν πιασει αλλα θα χρειαστεις και θερμοστατη,οχι μονο μ αυτο. Εγω οπως σου ειπα θα εβαζα φωτιστικο γραφειου με λαμπα οικονομιας 6500.Τι τιμες θες να μαθεις?Υπολογισε 4-5 ευρω η λαμπα και καμια 10αρια το φωτιστικο και ουτε πατεντες ουτε καπακια. Με το co2 πρεπει να βρεις λυση Βασιλη! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 25 Ιανουαρίου 2013 Author #9 Share 25 Ιανουαρίου 2013 Αύριο θα σας πω τις παρατηρήσεις μου για εξοπλισμο και χώρο. Η θερμοκρασία της αποθήκης το βράδυ ειναι 13 βαθμοί Το ενυδρειο θα ειναι τουλάχιστον 50 λίτρα τελικά !Ακομα ισχύει το φωτιστικό γραφείου ή θα χρειαστεί κάτι πιο δραστικό ;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Ιανουαρίου 2013 #10 Share 25 Ιανουαρίου 2013 Ακομα ισχυει Βασιλη,εγω εχω φωτιστικο γραφειου σε 40αρι εδω και 2 σχεδον χρονια,τα φυτα μου πανε σουπερ! Βαλε μια λαμπα πανω 40 βατ και 6500Κ και θα εισαι αρχοντας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 25 Ιανουαρίου 2013 Author #11 Share 25 Ιανουαρίου 2013 Κώστα thank you! Λέτε να βάλω κανα τζαμά να μου κάνει φύλλα plexiglass ή τζάμια συγκόλληση?Αν ναι πόσο πάει περίπου για διαστάσεις κοντά στο 50x35x30? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 26 Ιανουαρίου 2013 #12 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Βασιλη το plexi παει ακριβα φιλε και δεν το κανει ο τζαμας,πρεπει να βρεις ατομο που να ασχολειτε με τετοια για να στο φτιαξει γιατι το plexi δεν κολλιετε με σιληκονη αλλα με μια ειδικη κολλα.Καλητερα να φτιαξεις ενα απο τζαμι.Εγω προσφατα πηρα τα τζαμια για ενα ενυδρειακι 40χ30χ30 και πληρωσα 10 ευρω.Βεβαια τα κολλησα μονος μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 26 Ιανουαρίου 2013 Author #13 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Οκ Κώστα θα κάνω μια μικρή έρευνα και θα αποφασίσω. Όποιος έχει κάποια άλλη ιδέα ας την προτείνει Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 26 Ιανουαρίου 2013 #14 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Ρε Βασιλη να σου κατι ρε φιλε,γιατι δεν το κανεις emarsed το ολο θεμα αλλα το κανεις με νερο? Αν το κανεις emersed θα γλιτωσεις πολλα πραγματα,οπως ενυδρειο,λιπασματα,φιλτρο,θερμοστατη,αλλαγες νερου,co2. Το μονο που θα χρειαστεις ειναι ενα κουτι απο ΙΚΕΑ,χωμα,λιγο χαλικακι,ενα φωτιστικο και φυτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 26 Ιανουαρίου 2013 Author #15 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Αρχικά χαίρομαι να ακούω προτάσεις όποιες και αν είναι αυτές. Δυστυχώς Κώστα δεν ξέρω τίποτα από emersed και δεν έχει δημιουργηθεί από όσο ξέρω κάποιο άρθρο.Αν είχα κάποιες πληροφορίες ίσως να το ξεκινούσα Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 26 Ιανουαρίου 2013 #16 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Ελα ρε συ δεν ειναι δυσκολο και θα σου βγει πολυ πιο οικονομικα απο το αλλο,θα γλιτωσεις πολλα χρηματα. Στο θεμα μου στην κατηγορια με τα emersed θα βρεις αρκετες πληροφοριες. Φυτοχωμα θελεις,ισως δεβ χρειαζεσαι καν χαλικακι,φυτευεις τα φυτα που θες (οσα κανουν για emersed) ψευκαζεις το χωμα να γινει νωπο και σκεπαζεις απο πανω το κουτι με μεμβρανη,βαζεις το φωτιστικο σου για ενα 12ωρο και εισαι αρχοντας.Καθημερινο ψεκασμα θελει και απ οτι εχω διαβασει καποιοι χρησιμοποιουν και φογγερ για μερικες ωρες μεσα στην ημερα για να το κρατανε σε υγρασια, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 26 Ιανουαρίου 2013 #17 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Στην emersed θα γλυτωσεις και τις αλλαγές νερού και τις αλγες ίσως.... Τα κουτιά του ικεα έχουν καπακια...απλά πρέπει ίσως να προσαρμοσεις την λαμπα σου κάπως και γλυτωνεις την ζελατηνα.... Αλλιώς αν θέλεις να το κανείς με νερο, κολα στο κουτί γύρω γύρω αφρολεξ και στον πάτο για θερμομονωση και παίξε είτε με εξελ είτε με κάποιο μηχάνημα παραγωγής co2 με ηλεκτρολυση(δεν ξέρω αν αποδίδουν καλα απλά το προτείνω αν και τσουζι λίγο η τιμη του),ένα θερμοστατη και ένα φιλτρακη(με 10 ευρω).... Για φως λαμπα οικονομίας και φωτηστικο γραφείου.... Απλά προτηνω.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 26 Ιανουαρίου 2013 #18 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Τις αλγες θα τις γλυτωσει σιγουρα. Καπακι δεν προτεινω να βαλει γιατι ετσι θα χρειαστει πολλες λαμπες,αν το βγαλει με ενα φωτιστικο γραφειου θα κανει μια χαρα δουλεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 26 Ιανουαρίου 2013 #19 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Λόγο ύψους Κωστα;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 26 Ιανουαρίου 2013 #20 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Τι λογο υψους?Δεν καταλαβα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 26 Ιανουαρίου 2013 #21 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Λόγο ύψους θα χρειαστη περισοτερες λάμπες αν βάλει καπάκι;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 26 Ιανουαρίου 2013 #22 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Και αυτο αλλα και στο μηκος αυτο δεν βγαινουν λαμπες με πολλα βατ,οπωτε ενα φωτιστικο γραφειου σου λυνει τα χειρα,βαζεις λαμπα με οσα βατ θες. Μη ξεχνας οτι στη ζελατινα κανουμε και τρυπες για να αεριζεται γιατι αλλιως μπορει να εχει προβλημα με μυκητες,στο καπακι θα πρεπει να κανει και εκει τρυπες.Νομιζω πιο ευκολο ειναι χωρις καπακι απο πολλες αποψεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 26 Ιανουαρίου 2013 Author #23 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Η πιο απλά βάζω το διάφανο καπάκι και ανοίγω τρύπες εκεί και βάζω και 1-2 φωτιστικά γραφείου... Έχουμε κανα αρθράκι για το ποια φυτά κάνουν? Κάποια από αυτά που με ενδιαφέρουν είναι ''moss,pellia,microsorum,επιπλέοντα φυτά ,ίσως καμιά leucocephala και αλλα.'' αν και φανταζομαι τα επιφανειας αποκλειονται. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 26 Ιανουαρίου 2013 #24 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Εγω σου λεω οτι η μεμβρανη ειναι η καλητερη λυση και απο πανω βαζεις 1 φωτιστικο με μια λαμπα οικονομιας 6500Κ και οσα βατ θελεις. Για φυτα που κανουν κοιτα εδω Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbetta 26 Ιανουαρίου 2013 Author #25 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Εγω σου λεω οτι η μεμβρανη ειναι η καλητερη λυση και απο πανω βαζεις 1 φωτιστικο με μια λαμπα οικονομιας 6500Κ και οσα βατ θελεις. Για φυτα που κανουν κοιτα εδω Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος