Jump to content

Συντήρηση Φυτών Anubia

myrsine

Recommended Posts

Γεια σας!

Έχω δυο φυτά anubias , όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία, σε 20λιτρο ενυδρείο και κάνουν "παρέα" στον μονομάχο μου. Επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει τίποτα μέχρι στιγμής για την συντήρησή τους, θα ήθελα να μου προτείνετε προϊόντα για την αποφυγή σκισίματος και άλγης στα φύλλα.

Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω λίπασμα αλλά ακόμη και χωρίς την παρέμβαση μου, έχουν μεγαλώσει κι έχουν "σκάσει" και νέα φύλλα. Εκτός από την ανάπτυξη, το λίπασμα βοηθάει και κάπου αλλού; Το sera flore daydrops είναι καλό;

Οι μετρήσεις του ενυδρείου μου είναι φυσιολογικές.

2-1_zps90512d47.jpg

Καλησπέρα!

Η ανούμπια είναι φυτό πολύ αργής ανάπτυξης και δε χρειάζεται κανένα είδος λιπάσματος για την συντήρηση και ανάπτυξή της... εξαίρεση αποτελεί μόνο η περίπτωση που έχεις κι άλλα φυτά και μάλιστα απαιτητικά στο ενυδρείο σου... για να μη μαυρίσουν τα φύλλα της έχε την σε σκιερό μέρος και να μην έχεις φωτοπερίοδο πάνω από 7-8 ώρες.

Το μόνο που πρέπει να κάνεις εσύ είναι να διατηρείς τις ρουτίνες καθαρισμού και αλλαγών νερού στο ενυδρείο σου ;) ...γενικότερα να διατηρείς σε σωστές συνθήκες τον μικρόκοσμό σου :)

Σ ευχαριστώ για την απάντηση! Η αλήθεια είναι πως ίσως ξεπερνώ καθημερινά τις 8 ώρες φωτισμού. Να τον μειώσω πχ στις 6; Κάποια σκισίματα που έχουν ορισμένα φύλλα εξαιτίας "βίαιου" καθαρισμού , μπορούν να κλείσουν;

Εγώ έχω 12ώρες φωτοπερίοδο. Μέσα έχω και xmass moss.

Να ελατώσω το φώς??

Παλαιότερα είχα anubias nana var. nana σε ενυδρείο με ελάχιστες παροχές λίπανσης ,χαμηλό φωτισμό και μικρή φωτοπερίοδο.Το ίδιο φυτό το έβαλα σε άλλο ενυδρείο με περίπου 0.65watt/λίτρο με άμεση έκθεση στο φως και φωτοπερίοδο 11+ ώρες με καλύτερη λίπανση.Αποτέλεσμα? Έγινε τριπλάσιο

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η ανάπτυξη των φυτών μου καθώς ήδη καλύπτουν το μισό του ενυδρείου. Θέλω απλά την καλή γενική εικόνα τους (πχ να μην μαυρίζουν τα φύλλα). Θα δοκιμάσω αυτό που μου πρότεινε ο nospanos κι εύχομαι να έχει αποτέλεσμα! :-)

Συνέχισε να συντηρείς της ανουμπιες σου όπως κάνεις τώρα και μην αλλάζεις τίποτα.

Τρέχει ένα ενυδρείο απροβλημάτιστα δεν το πειράζουμε, μόνο όταν εμφανιστή κάποιο πρόβλημα τότε επεμβαίνουμε
πάντοτε νωρίς προτού πάρει το πάνω χέρι και κοιτάζουμε να διορθώσουμε ενδεχόμενα λάθει εγκαίρως.

Αν λοιπόν σου δημιουργηθεί
κάποιο πρόβλημα τότε αμέσως το αναφέρεις εδώ να το προλάβουμε στην ρίζα του πρώτου
γιγαντωθεί.

Συνέχισε να συντηρείς της ανουμπιες σου όπως κάνεις τώρα και μην αλλάζεις τίποτα.

Τρέχει ένα ενυδρείο απροβλημάτιστα δεν το πειράζουμε, μόνο όταν εμφανιστή κάποιο πρόβλημα τότε επεμβαίνουμε

πάντοτε νωρίς προτού πάρει το πάνω χέρι και κοιτάζουμε να διορθώσουμε ενδεχόμενα λάθει εγκαίρως.

Αν λοιπόν σου δημιουργηθεί

κάποιο πρόβλημα τότε αμέσως το αναφέρεις εδώ να το προλάβουμε στην ρίζα του πρώτου

γιγαντωθεί.

Σ ευχαριστώ για την απάντηση! Η αλήθεια είναι πως ίσως ξεπερνώ καθημερινά τις 8 ώρες φωτισμού. Να τον μειώσω πχ στις 6; Κάποια σκισίματα που έχουν ορισμένα φύλλα εξαιτίας "βίαιου" καθαρισμού , μπορούν να κλείσουν;

Θα συμφωνήσω πολύ περισσότερο με τα λεγόμενα του Χρήστου :)

Αν παρ' όλα αυτά θέλεις να μειώσεις τη φωτοπερίοδό σου, μείωνέ την σταδιακά (πχ ανά τέταρτο ή ανά μισάωρο κάθε μέρα) μέχρι να φτάσεις στις επιθυμητές ώρες που θέλεις

Έγινε επεξεργασία - nospanos

Παλαιότερα είχα anubias nana var. nana σε ενυδρείο με ελάχιστες παροχές λίπανσης ,χαμηλό φωτισμό και μικρή φωτοπερίοδο.Το ίδιο φυτό το έβαλα σε άλλο ενυδρείο με περίπου 0.65watt/λίτρο με άμεση έκθεση στο φως και φωτοπερίοδο 11+ ώρες με καλύτερη λίπανση.Αποτέλεσμα? Έγινε τριπλάσιο

...υπάρχουν σίγουρα και εξαιρέσεις! αλλά δυστυχώς αυτές δεν είμαστε σε θέση να τις γνωρίζουμε, πόσο μάλλος κάποιος αρχάριος.

Καλό θα ήτανε όμως να υπολογίζουμε πάντα τις "κοινές" ρουτίνες όσον αφορά τις ανούμπιες... αν τους παρέχουμε τις προτεινόμενες συνθήκες μπορούμε σταδιακά να αυξάνουμε το φωτισμό ή/και τη λίπανση και να δούμε μέχρι που τραβάν οι αντοχές τουςς, σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε ως αποτέλεσμα το να γεμίσουν τα φύλλα άλγες.. :)

Παιδιά καλησπέρα,

Είμαι νέα στην παρέα σας, καθώς και μόλις 1 μήνα χομπίστρια ενός 50lt ενυδρείου γλυκού νερού..Μέχρι στιγμής έχω 1 ανούμπια και άλλα δύο φυτά που μου τα έκαναν δώρο χωρίς να θυμούνται ονομασία αλλά θυμόντουσαν να μου πούν πως είναι αρκετά ανθεκτικά και εύκολα..Επίσης ένα μικρό χαρένι από γκαπάκια..3 για την ακρίβεια και ένα ξύλο βυθισμένο στην άμμο..Το ερώτημα μου είναι το εξής αν μπορείτε να με βοηθήσετε..Από χθές παρατηρώ την ανούμπια και φαίνεται σα να είναι κάπως σκονισμένη στα φύλλα..Ρίχνω λίπασμα μία φορά την εβδομάδα υπόψην..Μήπως ξέρει κανείς τι είναι αυτό γιατί δε με αφήνει να μπώ στη σελίδα με τις ασθένειες των φυτών..Επίσης παρατήρησα λίγη λευκή σκόνη πάνω στο ξύλο..Περί αυτού που μπορώ να ρωτήσω?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Καλως ηρθες στο φορουμ μας!

Αυτο που βλεπεις σαν σκονη στην ανουμπια αν ειναι καφε,τοτε ειναι αλγη.Οι ανουμπιες επειδη ειναι φυτα αργης αναπτυξης οταν τις εχουμε κατω απο το φως πιανουν καφε αλγη.Προσπαθησε να την τοποθετησεις σε πιο σκιερο μερος.

Αυτο που λες για το ξυλο μαλλον ειναι κατι τετοιο

Βγαλε την ανουμπια μια φωτογραφια να την δουμε για σιγουρα και αν θες βγαλε τα φυτα που δεν ξερεις πιοα ειναι να σου πουμε.:)

• 7 years later...

Καλησπερα. Πρώτη φορά στο φόρουμ και ερασιτέχνες. Εχω ενυδρείο 120λ με μν gabby  kai moly  . Αποφάσισα να βάλω ζωντανά φυτά και έβαλα 1) κερατοφυλο 2) ενχιδορο 3) pogamon eractus. . Σε 1 εβδομάδα μου κίτρινο σαν τα φυλλα από το ενχιδορο και μου μαυρι σαν το μισό κερατοφυλο. Τι παει στραβα.? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...