Jump to content

Χρυσοψαρο Κανει Σπασμωδικες Κινησεις

Recommended Posts

θα προσπαθησω να μεταφερω το προβλημα οσοκαλυτερα μπορω γιατι ενημερωθηκα μεσω τηλεφωνου.εχω ενα common χρυσοψαρο σε 30αρι ενυδρειο,που δουλευει 2 χρονια περιπου τωρα.το τελευταιο δεκαημερο δεν εγιναν μετρησεις αλλα ακολουθηθηκε η συνηθισμενη ρουτινα.εγινε αλλαγη φιλτρου σε μεγαλυτερο αλλα με σφουγγαρια κ μακαρονι απ τοπροηγουμενο φιλτρο(απλα προστεθηκαν λιγα περισσοτερα).το ενυδρειο αφουειδα οτι μπηκε σε σειρα μετα το στρωσιμο κλπ το χαρισα στην κοπελια.με πηρε τωρα λοιπον αλαφιασμενη οτι τοχρυσοψαρο καθεται στον πυθμενα κ ειτε δεν κινειται ειτε κινειται πανικοβλητο μονοκοματα με αποτελεσμα να περιστρεφεται γυρω απ τον αξονα του.υποψιαστικα οτι καποια ματσακουλια εκανε σε καποια αλλαγη γι αυτο προτεινα αρχικα αλλαγη νερου περιπου30%.διαφωτιστε με τι να κανω.(εκτος απ τονα την χωρισω αν μου τον στειλει στα θυμαρακια)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Ανησυχιτικες κινησεις ψαριου

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα:30

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):200lt/h μισο σφουγγαρι μισο μακαρονι

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ):2 χρονια

- Ψάρια (είδη και αριθμός):1 common goldfish

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ):1 φορα την ημερα flakes,αλλαγη νερου μια το 10ημερο περιπου 25-30% με αντιχλωριο απ την προηγουμενη μερα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH:

- KH:

- GH:

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):

- ΝΟ2 (νιτρώδη):

- ΝΟ3 (νιτρικά):

- Θερμοκρασία:~20

μετρησεις κανα 10ημερο δεν εχουν γινει.

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ:

-Strips:

-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού:common goldfish

- Ιστορικό Ψαριού:ick πριν 2 χρονια

- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ):ειτε μενει ακινητο στο βυθο ειτε κολυμπαει πανικοβλητα "μονοκοματο"

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:

-Δοσολογία:

-Χρόνος Χρήσης:

-Αναλυτική περιγραφή:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:πριν περιπου 5 μερες εγινε αλλαγη φιλτρου και χρησιμοποιηθηκαν ολα τα υλικα απ τοπροηγουμενο με προσθηκη λιγων καινουργιων υλικων για συμπληρωση.μετρησεις δεν εχω αλλα ηρουτινα παραμενει η ιδια τα τελευταια 2 χρονια(τελευταια μετρηση ολα τυπικα)

Τα συμπτώματα (απότομα τινάγματα, περιστροφή γύρω από τον άξονα) συγκλίνουν πιθανώς σε κάποια εγκεφαλοπάθεια, χωρίς να μπορώ να καθορίσω την προέλευσή της. Αν είναι από ιό, τότε δε μπορείς να κάνεις τίποτα, αν είναι από βακτήριο τότε αντιβίωση, αν είναι από παράσιτο τότε κάποιο αντιπαρασιτικό.

Είναι ολίγον γενική η απάντησή μου καθώς χωρίς εξετάσεις δε μπορω να κάνω ακριβή διάγνωση.

*επισης οταν το ψαρι καθεται ακινητο το σωμα του δεν ειναι σε ευθεια αλλα εχει μια μικρη "κουρμπα" αν καταλαβα καλα.

του εκανε καμια αλλαγη νερου? εχει θερμοστατη το ενυδρειο?

αλλαγη εκανε περιπου το 20% αρχες της εβδομαδας.θερμοστατη οχι δεν εχει .η θερμοκρασια του νερου παιζει απο 18-22 αναλογα την θερμοκρασια του χωρου.υπαρχει καποιο φαρμακο να της προτεινω να παρειδοκιμαστικα αφου ακριβως δεν μπορουμε να ξερουμε τι γινεται;

αν και δεν ειμαι σιγουρος (μη σε παρω στο λαιμο μου), κοιταξε για την ασθενεια dropsy, παρατηρησε τα συμπτωματα να δεις αν ειναι ιδια...

Όνομα ασθένειας: Dropsy

Πρέπει να αρχίσεις θεραπεία με esha 2000 και να βάλεις ενυδρειακό αλάτι 3 γρ/λίτρο

Συμπτώματα:Στο Dropsy έχουμε πρήξιμο του σώματος του ψαριού, ανοίγουν προς τα έξω τα λέπια, χάνει την ικανότητα κολύμβησης, μπορεί να προκληθεί εξοφθαλμία, να κοκκινίσουν η έδρα και τα βράγχια του και τα περιττώματά του να είναι συνεχείς σαν κλωστή.
Η ασθένεια: Το Dropsy είναι μόλυνση η οποία προκαλείται στα εσωτερικά όργανα του ψαριού, με αποτέλεσμα αν δεν γίνει θεραπεία σε αρχικό στάδιο, αυτά να αρχίσουν να καταστρέφονται. Οι μολύνσεις αυτές μπορεί να έχουν διάφορες μορφές και να οφείλονται σε διαφορετικά αίτια. Συγκεκριμένα μπορεί να έχουμε βακτηριακή μόλυνση η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την εσωτερική αιμορραγία του ψαριού και την καταστροφή των οργάνων του. Μπορεί να έχουμε μόλυνση από καρκίνο, ο οποίος καταστρέφει τα εσωτερικά όργανα. Και τέλος μπορεί να έχουμε μόλυνση από εσωτερικά παράσιτα, τα οποία είτε μεγαλώνουν μέσα στο σώμα και γι’ αυτό προκαλείται η διόγκωση, είτε καταστρέφουν τα όργανα. Στην περίπτωση των παρασίτων υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν και τα υπόλοιπα ψαράκια του ενυδρείου μας. Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τι έχει προκληθεί το Dropsy πρέπει το άρρωστο ψαράκι μας να το τοποθετούμε σε ενυδρείο καραντίνας. Στην συνέχεια χορηγούμε αντιβίωση και αυξάνουμε ελαφρός την αλατότητα του νερού. Επαναλαμβάνουμε την θεραπεία ανάλογα με τις οδηγίες του αντιβιοτικού μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο. Κατά την θεραπεία πρέπει να ταΐζουμε με ευκολοχώνευτες και πλούσιες σε θρεπτικά τροφές τις οποίες τις εμβαπτίζουμε στην αντιβίωση που χορηγούμε.
Αίτια:Το Dropsy μπορεί να προκληθεί σε κακή ποιότητα νερού, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, κακές συνθήκες διαβίωσης του ψαριού, μετά από ισχυρό στρεσάρισμα, από κάποιο ιό ή και από παρασιτική ή βακτηριακή μόλυνση του νερού.

Αν και οι πληροφορίες που δίνεις είναι λίγες για ρίξε μια ματιά σε αυτό το άρθρο που έχει γράψει ο φίλος ebenos και περιγράφει παρόμοια συμπτώματα ασθένειας με αυτά που αναφέρεις

Swim bladder (ασθένεια νηκτικής κύστης)

Αίτια: Η ασθένεια της νηκτικής κύστης είναι μια σοβαρή ασθένεια και δυστυχώς της περισσότερες φορές η αποκατάσταση της είναι αδύνατη. Η νηκτική κύστη είναι ένα όργανο του ψαριού που περιέχει κάποια ποσότητα αέρα και καθορίζει την σταθερότητα της πλεύσης του. Όταν αυτή η κύστη υποστεί παραμόρφωση (συμπιεστεί η διογκωθεί) λόγο διαφόρων συνθηκών όπως απότομες μεταβολές της αλατοτητας η του ph, συσσωρευση περισσοτερου αερα, εσωτερικής μολύνσεις η ακόμα και δυσκοιλιότητας τότε το ψάρι μας χάνει την σταθερότητα της πλεύσεις του και μπορεί να κολυμπαει στο πλάι η και εντελώς ανάποδα.

Πρόληψη: Πρωταρχικό ρόλο παίζουν η σταθερές τιμές των παραμέτρων χωρίς σκαμπανεβάσματα (σκληρότητα-ph-αλατοτητα) καθώς και η αποφυγή επιπλεουσων τροφών γιατί τα ψάρια μας μπορεί να καταπιούν μεγάλες ποσότητες αέρα όταν παίρνουν την τροφή τους από την επιφάνεια του νερού.

Διάγνωση: Το ψαράκι μας δείχνει να χάνει τον προσανατολισμό του, να κολυμπαει ακανόνιστα, στο πλάι η και εντελώς ανάποδα. Σε προχωρημένο στάδιο παραμένει ακίνητο στο βυθό σε πλάγια στάση.

Θεραπεία: Επειδή τα αίτια που προκαλούν την ασθένεια μπορεί να είναι πολλά και δεν είμαστε σχεδόν ποτέ σίγουροι τι ακριβώς την προκάλεσε δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Αν η ασθένεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και έχει προκληθεί από κάποια εσωτερική μόλυνση και η νηκτική κύστη του ψαριού έχει συμπιεστεί τότε θα πρέπει να προβούμε στην χορήγηση κάποιου αντιβιοτικού φαρμάκου. Αν σε αντίθετη περίπτωση μπορούμε να διαγνώσουμε διόγκωση της κύστης τότε θα πρέπει μηχανικά με κάποια σύριγγα να αφαιρέσουμε τον περιττό αέρα. Προσοχή γιατί αυτή η μέθοδος απαιτεί μεγάλη ακρίβεια κινήσεων και εξαιρετική εμπειρία.

αν εξαιρεσεις την ανικανοτητα κολυμβησης δεν παρουσιαζει κανενα απ τα υπολοιπα συμπτωματα του dropsy ομως.σωμα εχει κανονικο χρωματισμο κ μεγεθος(απο θεμα φουσκοματοσ δηλαδη,γιατι αλλιως ο δικος μου οπωσ ειπα ειναι σαν να εχει παρει σασι),λεπια βραγχια εδρα κ ματια ολα κανονικα.τι να πω..να ξεκινησω οπως κ να χει θεραπεια κ βλεποντας κ κανοντας;μηπωσ υπαρχει καποια αλλη θεραπεια ΄η αντιβιωση γενικη;απο αρρωστιες μονο ick εχω αντιμετωπισει γι αυτο εχω πελαγωσει τωρα.

η ασθενεια που λεει ο sotiris ταιριαζει καπως στα συμπτωματα μπορω να πω.οποτε περιμενουμε αν θα βγαλει την νυχτα κ απο αυριο ξεκιναμε αντιβιωση;ευχαριστω για την α μ ε σ η ανταποκριση απο ολους παιδια...

Δεν είναι σωστό να κάνουμε υποθέσεις χωρίς να έχουμε κάποια βάσιμα στοιχειά!

Φίλε μου ανέβασε αύριο μια φωτογραφία να δούμε το ψάρι!

θα ειχα ανεβασει ηδη αλλα δυστυχως δεν βρισκομαι εκει που ειναι το ενυδρειο.αναμεταδοση κανω κ εγω.αυριο θα προσπαθησω ναανεβασω γιατι οντως οτι πουμε τωρα στον αερα ειναι..

Έχουμε κανένα νέο?

συγνωμη για την καθυστερηση αλλα ειχα θεμα με το net...λοιπον τα νεοτερα απ το μετωπο ειναι οτι ο μικρος για 2 μερες παρεμεινε σε παρομοια κατασταση με μοναδικη εξαιρεση οταν τον ταιζε (δοκιμαστικα) που ορμαγε ..απο σημερα το πρωι ομωσ ειναι λες κ δεν εγινε τιποτα...ισιωσε,κολυμπαει κανονικα,παιζει με τα χαλικια κ γενικα φαινεται υγιεστατος κ κεφατος.αν ειναι παρωδικη η βελτιωση δεν ξερω.παντως υποψιαζομαι ματσακουλια με το νερο αφου ηρθε στα ισα του ουσιαστικα χωρις παρεμβαση..

Μετρήσεις νερού υπάρχουν?

Κάντε του λίγο νηστεία και μην το ταΐζετε επιπλέουσες τροφές, πάντα μούλιασμα σε νερό του ενυδρείου να πέφτουν στον πάτο!

μετρησεις τον τελευταιο καιρο δεν υπαρχουν αλλα ακολουθηθηκε πιστα η μεθοδος τυφλοσουρτης που γινεται τα τελευταια 2 χρονια (ποιοτητα νερου, προετοιμασια νερου,συχνοτητες αλλαγης,συντηρηση υλικων κλπ).την κυριακη οντως εγινε νηστεια και πλεον το ταισμα γινεται μονο με μουλιασμενα flakes για να πηγαινουν απευθειας μεσα...(btw ειδα την παρουσιαση του cold water μωρου σου ebenos και μου επεσε το σαγονι...απλα respect!)

Δυστυχώς η μέθοδος τυφλοσουρτης δεν μας δείχνει την κατάσταση του ενυδρείου μας!

Πρέπει να προμηθευτείς υγρά τεστ για να μάθουμε σε τι κατάσταση βρίσκετε αυτή την στιγμή το σύστημα σου! Αν δεν μπορείς να αγοράσεις πήγαινε ένα δείγμα νερού σε κάποιο πετ να σε εξυπηρετήσει!

Δυστυχώς αν το ψάρι εχει υποστεί κάποια εσωτερική βλάβη (που έτσι δείχνουν τα πράγματα) τότε η κατάσταση είναι σοβαρή!

Υ.Γ. ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Εμενα μου θυμιζει ελαφριας μορφης δηλητηριαση προφανως απο το νερο της αλλαγης...

Mobile klaz speaking...

ebenos αν ειχε κατι σοβαρο δεν θα ειχε παραμεινει σε ασχημη κατασταση;πως κ παρουσιασε βελτιωση 2 μερες τωρα;υγρα τεστ ντρεπομαι που θα το παραδεχτω αλλα δεν εχω δουλεψει σχεδον καθολου.επειδη πετ σοπ προκοπης δεν υπαρχει σε ακτινα 80 χλμ θα παραγγειλω μεσω νετ τωρα τεστακια αλλα ελεγα strips.καλυτερα υγρα λες για ακριβεια ε;ποια ομως ;

ebenos αν ειχε κατι σοβαρο δεν θα ειχε παραμεινει σε ασχημη κατασταση;πως κ παρουσιασε βελτιωση 2 μερες τωρα;υγρα τεστ ντρεπομαι που θα το παραδεχτω αλλα δεν εχω δουλεψει σχεδον καθολου.επειδη πετ σοπ προκοπης δεν υπαρχει σε ακτινα 80 χλμ θα παραγγειλω μεσω νετ τωρα τεστακια αλλα ελεγα strips.καλυτερα υγρα λες για ακριβεια ε;ποια ομως ;

ούτε να το σκέφτεσαι και που το συζητάμε χρόνο σπαταλάμε... υγρά τεστ δαγκωτό :bigemo_harabe_net-64:

Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος αλλά τέτοιες καταστάσεις που περιγράφεις συνήθως είναι μοιραίες….

Περιμένω και μια φωτογραφία του ψαριού!

Για τα τεστ μπες σε ένα e-shop και δώσε την παραγγελία σου… την επόμενη μέρα λογικά θα τα έχεις στα χέρια σου…. Από μάρκα όποια θέλεις και σε παίρνουν τα οικονομικά σου!

Μάλλον δηλητηρίαση από νιτρικά έπαθε το ψαράκι.

Δες αυτό: http://goldfish-emergency.com/viewpage.php?page_id=66

Κάπως έτσι έχασα και εγώ το πρώτο μου αγαπημένο χρυσόψαρο.. Εκεί που ήταν χάλια επανήλθε για 1 μέρα και μετά ξανά χάλια. Έγινε και θεραπεία αλλά δεν άντεξε ούτε 10 μέρες (Comet - το Oranda 5 μέρες άντεξε).

Δε θέλω να σε τρομοκρατήσω, αλλά αν είναι όπως εκτιμούν τα παιδιά παραπάνω μάλλον δύσκολα τα πράγματα.. Όταν/εάν τα οικονομικά σου στο επιτρέψουν που σου το εύχομαι και εφόσον έχεις χώρο στο σπίτι σου αντικατέστησε το ενυδρείο σου με κάποιο μεγαλύτερο εάν θέλεις χρυσόψαρο και ειδικά κοινό. Τα 30 λίτρα δε φτάνουν για να κολυμπά άνετα εκ των πραγμάτων..

Εύχομαι να αναρρώσει.......

@nospanos & ebenos εχω παραγγειλει τα τεστ κ ειμαι σε αναμονη...οσο για την φωτογραφια δεν το ξεχασα απλα τωρα ειδικα δεν θα βοηθησει να βγει καποιο συμπερασμα αφου εξωτερικα τουλαχιστον δεν εχει καποιο απ τα συμπτωματα που παρουσιασε στην αρχη.

@σωτηρης φιλε μου μαλλον εχεις δικιο..το αρθρο ειναι λες κ φωτογραφιζει την περιπτωση μου..

@ataktoulis η ειρωνια ειναι οτι περιμενα να πληρωθω αυτο τον μηνα κ ειχα στα σκαρια να φτιαξω μια λιμνη μπαλκονιου γυρω στα 170 lt..ειχα ανοιξει κ αντιστοιχο θεμα...μαλλον θα την χαρει ο επομενος κατοικος απ οτι καταλαβαινω..

Έγινε επεξεργασία - celtis

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ηρθαν τα test και εχουμε και λεμε...

ΝΗ3/NH4: 0

ΝΟ2: 0
ΝΟ3: 25

...τα νιτρικα ειναι αυξημενα(στο goldfish emergency διαβασα οτι μπορουν να αντεξουν μεχρι 40 αλλα προφανως οχι ο δικος μου) οποτε...

παντως συνεχιζει 5η μερα σημερα κ ειναι μια χαρα.

Ευχάριστα νέα. Μακάρι να τη σκαπουλάρει.

Έγινε επεξεργασία - ataktoulis

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...