Jump to content

Απορία Συγκατοίκισης P.Naterreri-Pleco


cani15

Recommended Posts

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΝ 3 ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ P.NATERR. ΜΕ 1 "ΓΛΥΦΤΗ"??ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΥΡΑΝΧΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ "ΓΛΥΦΤΕΣ"!!ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ?

Link to comment
Share on other sites

Το ίδιο αναρωτόμουν και εγώ πριν μισό χρόνο...Αυτήν την στιγμή έχω

8 naterreri μεσήλικα με 3 pleco ίδιου όμως μεγέθους και ενυδρείο

κατάλληλα διαμορφωμένο,ώστε να τους παρέχει αρκετές κρυψώνες...και

πάνε όλα καλά

Για καλύτερα όμως σου παραθέτω απόσπασμά της απάντησης του Husky Jim

στην ίδια ερώτηση που του είχα κάνει και εγώ....

Πρώτα από όλα κατά την άποψη μου θα πρέπει να χωρίσουμε τα ψάρια στο γεγονός άν τα ψάρια που έχουμε είναι άγρια (πιασμένα δηλαδή από κάποιο ποταμό στον Αμαζόνιο) ή από αναπαραγωγή σε κάποια φάρμα.

Αυτό μας κάνει δηλαδή να δούμε άν τα ψάρια που έχουμε έχουνε μάθει να κυνηγούν για την τροφή τους ή όχι πράγμα που στην περίπτωση μου έχει αποδειχθεί βασικό στην προσπάθεια μου να τα συμβιώσω με κάποιο άλλο ψάρι.Επίσης βασικότατο για τους ίδιους πάλι λόγους είναι στο άν τα ψάρια τα αγοράσαμε ενήλικα ή από πολύ μικρά.

Κατά δεύτερο λόγο έρχεται το είδος δηλαδή άν τα ψάρια που έχουμε ανοίκουν στην οικογένεια των Pygocentrus ή Serrasalmus.Αυτό είναι συμαντικό καθώς οι διατροφικές συνήθειες των δύο αυτών οικογενειών αλλάζουν στο ότι τα μέν Pygocentrus κυνηγούν σε μεγάλα κοπάδια και καταναλώνουν σχεδόν όλες τις φορές ολόκληρο το θήραμα τους ενώ τα Serrasalmus στην φύση,κυνηγούν σε ενέδρες μοναχικά και συνήθως αρκούντα στο να τρώνε πτερύγια και κομμάτια ψαριών παρά ολόκληρο το θήραμα αφήνοντας το να συνεχίσει την ζωή του.

Όσο σκληρό και άν ακούγεται κάπως έτσι είναι η ζωή ενός πιράνια στον Αμαζόνιο με τους υπόλοιπους κυνηγούς όμως να το κυνηγούν με την σειρά τους, όπως τους καιμάν,τους κροκόδειλους του αμαζονίου και τις ωτάριες...

Στο ενυδρείο τώρα, όπως έχω πεί και σε άλλα πόστ κατά καιρούς,θα πρέπει να αναπαρηστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις συνθήκες του βιοτόπου των ψαριών έτσι ώστε αυτα να αισθάνονται ποιό φυσικά με όσο το δυνατόν λιγότερο στρές.Αυτό θα βοηθήσει στο να έχουμε ψάρια που συμπεριφέρονται όσο το δυνατό πιό ομαλά και πιό προβλέψιμα (όσο δύσκολο να είναι αυτό με τα πιράνια).

Προσωπικές μου προσπάθειες έχουν δείξει ότι τα Pygocentrus Naterreri δέχονται καλύτερα πλέκο όπως Ancistrus sp. ή Pterygoplichthys sp. αλλά και άλλα γατόψαρα όπως Platydoras Costatus.

Αυτό προυποθέτει ότι τα υπόλοιπα ψάρια να έχουν μπεί και προσαρμωστεί στο ενυδρείο πρίν μπούν τα πιράνια και επίσης να υπάρχουν πολλές κρυψώνες για αυτά καθώτι τα πιράνια τείνουν να δαγκώνουν μερικές φορές ότι βρίσκουν μπροστά τους (κατά καιρούς μου έχουν φάει spray-bar,βεντούζες,σωληνάκια, ακόμα και θερμαντικά καλώδια!).

Ένας βασικός κανόνας επίσης είναι τα υπόλοιπα ψάρια να έχουν αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος από τα πιράνια και να είναι μεγαλύτερα για τουλάχιστον ένα εξάμηνο αργότερα.

Όταν θα μπούν τα πιράνια στο ενυδρείο θα πρέπει να ταίζονται (εώς να υπερταίζονται) έτσι ώστε να αποτραπούν η όπιες κινήσεις πρός τους συγκατίκους τους τον πρώτο καιρό.

Καθώς θα περνούν οι μέρες θα πρέπει να παρατηρούμε τα ψάρια αρκετά έτσι ώστε να απομακρύνουμε κάποιον από τους συγκατίκους που μπορεί να έχει πρόβλημα.

Δυστυχώς σε ένα τόσο μικρό οικοσύστημα όπως είναι ένα ενυδρείο η ιστορία έχει δείξει ότι δέν μπορούμε να προβλέψουμε τα πιράνια και α κανόνας μας λέει ότι θα χάσουμε κάποιο ψάρι στην πορεία.

Προσωπικά λοιπόν και εν κατακλείδι έχω να πώ:

Το έχω προσπαθήσει? -ΝΑΙ!

Τα έχω καταφέρει? -Κατά μεγάλο ποσοστό αφού είχα ακόμη και γέννες από πλέκο σε ενυδρείο με πιράνια και όχι μόνο μία.Επίσης έχω και άλλα γατόψαρα μαζί με άλλα είδη πιράνια.

Έχω χάσει ψάρια? -ΝΑΙ!

Θα το πρότεινα σε άλλουν να το κάνουν? -ΟΧΙ!!!

Αυτά τα ολίγα από εμένα και καλή προσπάθεια ή καλή μή προσπάθεια......

Έγινε επεξεργασία - PPAP
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...