Χρήστος 30 Ιανουαρίου 2013 #26 Share 30 Ιανουαρίου 2013 Υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας και είναι η μάρκα της λάμπας, σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν μια κόκκινη και μια λευκή λίμπα αλλά στην ουσία πρόκειται για διαφορετικές λάμπες, καμιά λευκή δεν είναι ίδια με την άλλη, δεν έχουμε πολλές επιλογές από το να επιλέξουμε τη λάμπα της εταιρίας που μας ταιριάζει καλύτερα. Έχω ακούσει πολλά πχ χοπιστας να πείρε μια λευκή λάμπα και να γέμισε αλγης ενώ όταν άλλαξε εταιρία εξαφανίστηκαν η αλγης κοκ. Το τη συμβαίνει στο δικό σου ενυδρείο με κάποιες συγκεκριμένες μάρκες λάμπας δεν πάει να πει ότι θα συμβεί και στα άλλα ενυδρεία με άλλες μάρκες λάμπας. Στο φυτεμένο πάντοτε είμαστε προσεκτική και ποτέ απόλυτη, δεν αμφιβάλω καθόλου για αυτά που λες σε πιστεύω 100% αλλά δεν μπορούμε να το πούμε ότι είναι ο κανόνας γιατί απλά σχεδόν κανένας δεν έχει τον χρόνο, την διάθεση, και τα χρήματα, ώστε να κάνει τα ανάλογα πειράματα με όλες της λάμπες του εμπορίου. Εσύ έκανες μια διαπίστωση με μια δυο μάρκες του εμπορίου και αφορά μόνο το δικό σου ενυδρείο, αυτό πρέπει να διευκρινιστεί γιατί μπορεί κάποιος αρχάριος να το εκλάβει εσφαλμένα και να χρησιμοποίηση την δικιά σου πρόταση αλλά με άλλες μάρκες λάμπας και να έχει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Για αυτό τον λόγο η προτάσεις μας πάντοτε στους άλλους αρχάριους χομπιστες πρέπει είναι εκ του ασφαλούς, δηλαδή μια κόκκινη και μια λευκή, δεν είναι ο τέλειος συνδυασμός για όλα τα ενυδρεία αλλά είναι μια καλή μέση λύσει έως ότου ο χομπιστας αποκτήσει εμπειρία και αν βρει τον δικό του συνδυασμό. Πάντοτε λοιπόν προτείνω μια κόκκινη και μια λευκή και όχι το τη έχω εγώ. Αν με ρωτήσεις τη έχω θα σου πως αυτήν την στιγμή στο μεγάλο μου έχω 4 T5 arcadia Plant Pro, ούτε κόκκινες ούτε λευκές. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 30 Ιανουαρίου 2013 #27 Share 30 Ιανουαρίου 2013 δεν θεωρω οτι εδωσα καποια συμβουλη λανθασμενη σε αγχαριο, αντιθετα λεω οτι το καθε ενυδρειο ειναι τελειως διαφορετικο συστημα(γενικα διαφορετικος φωτισμος λιπασνη νιτρικα φωσφορικα κτλ)... εγω αυτο που ρωτησα ειναι αν ενα ενυδρειο εχει ασπρες λαμπες τι καθυστερηση στη φωτοσυνθεση εχει? σε σχεση με τα 630nm(κοκκινου φασματοσ)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 30 Ιανουαρίου 2013 #28 Share 30 Ιανουαρίου 2013 (edited) Δεν είπα ότι έδωσες κάποια γραμμή ούτε επέβαλες την άποψη σου απλά μερικοί χομπιστες λόγο απειρίας τείνουν κάποιες προσωπικές παρατηρήσεις να της αντιγράφουν θεωρώντας αυτόν που της γράφει ποιο έμπειρο από τον εαυτό τους. Για αυτό τον λόγο κάνω μια διευκρίνηση. Όσο για την φωτοσύνθεση αν και θεωρητικά το κυανό χρώμα έχει παραπάνω ενεργεία το ερυθρό τα φυτά μπορούν να το αξιοποιήσουν ποιο καλά το ερυθρό η καθυστέρηση σίγουρα είναι κλάσματα του δευτερολέπτου ακριβώς δεν θυμάμαι από έξω πρέπει να δω αλλά δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, αυτό που έχει σημασία στην τελική είναι ότι τα φυτά αξιοποιούν το κόκκινο χρώμα κατά 35% ενώ το κυανό κατά 20%. Αλλά και τα δυο χρώματα είναι βασικά για την ανάπτυξη των φυτών. Τώρα για την διαφορετική ανάπτυξη των φυτών σε σχήμα και σε χρώμα όπως είπα είναι μερικές φορές μη ορατή. Το πείραμα που έκανε ο δρ. Elgersma με τα χρώματα το έκανε ως εξής: Πρώτα μεγάλωσε φυτά μόνο στο κυανό χρώμα (καθόλου κόκκινο) και μετά μόνο στο κόκκινο (καθόλου γαλάζιο), αν κάνεις παρόμοιο πείραμα τότε θα δεις αισθητή διαφορά στην ανάπτυξη των φυτών ως προς το σχήμα και το χρώμα. Όπως ανέφερα και αλλού εμείς δεν έχουμε σε καμιά περίπτωση λάμπες με μόνο ένα φάσμα, αλλά λάμπες με περισσότερο κόκκινο ή περισσότερο κυανό, και όσο μικρότερη είναι η διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου χρώματος τόσο και μικρότερες διαφορές παρατηρούνται στην ανάπτυξη των φυτών. Έγινε επεξεργασία 30 Ιανουαρίου 2013 - Χρήστος Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 2 Φεβρουαρίου 2013 #29 Share 2 Φεβρουαρίου 2013 Ευχαριστω πολυ για τις πληροφορίες!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος