KOSTASGAVALAS 18 Ιανουαρίου 2013 #1 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Λοιπον με αφορμη μιας παρουσιασης ενος ενυδρειου πραγματικα υπεροχου θα ηθελα να ρωτησω κατι... Εχω διαβασει παντου οτι πρεπει να παιζουμε με ισχυ γυρω στα 0,7 watt και 6500 kelvin ανα λιτρο για μετρια φυτεμενο ενυδρειο με οχι πολυ απαιτητικα φυτα....αλλα μετριας δυσκολιας. Λοιπον εida enydreio μελους υπεροχο υγιεστατο διχως την παραμικρη υποψια αλγης , σχεδον για διαγωνισμο - -τοσο ομορφο, 240 λιτρων με τρεις λαμπες denerle 6000 κεlvin, 4100kelvin kai 3000 kelvin... και ισχυ 0,67w ανα λιτρο Mεσο ορο λοιπον οι λαμπες δεν ξεπερνουν τα 4500 kelvin!!! Telika ti ginetai??? τα 6500 kelvin ειναι παραμυθι??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 18 Ιανουαρίου 2013 #2 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Φιλε μου μαλλον εχεις μπερδευτει...μονο σου τα τα γραφεις,μια 6000,μια 4100 και μια 3000...δεν υπαρχει μεσος ορος στα κελβιν.. Οσο για το w/lt παζουν πολλα ρολο σ αυτο,οπως τα φυτα που εχεις,το υψος του ενυδρειου κ.α Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOSTASGAVALAS 18 Ιανουαρίου 2013 Author #3 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Απο 5000 εωσ 6000kelvin δεν διαβαζουμε παντου; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 18 Ιανουαρίου 2013 #4 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Αναλογα,το καλητερο ειναι πιστευω 4000-4500 και 6000-6500 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOSTASGAVALAS 18 Ιανουαρίου 2013 Author #5 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Βλεποντας αυτον τον πινακα http://www.americanaquariumproducts.com/aquarium_lighting.html παραγραφο 4 photosynthetic response και συγκεκριμενα αυτην την εικονα http://www.americanaquariumproducts.com/images/graphics/par5.jpg βλεπω οτι τα φυτα φωτοσυνθετουν μεταξυ 300 to 700 nm που σημαινει σε kelvin βασει του τυπου μετατροπησ σε nm οτι Wavelength (nanometers) = 3,000,000 / Col temp (Kelvin) δηλαδη 30000000/4000 κελβιν=750 nm... Aρα η 4000 κελβιν ειναι εξω απο το φασμα της φωτοσυνθετικης ικανοτητας των φυτων.... Αρα πρεπει να παω σε τουλαχιστον 4350 κελβιν για να φωτοσυνθεσω... Αρα προς τι οι λαμπες 3000 κελβιν και αλλες με παρομοια κελβιν εφοσον δεν μπορουν να εκμεταλλευτουν το φασμα αυτα τα φυτα??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOSTASGAVALAS 18 Ιανουαρίου 2013 Author #6 Share 18 Ιανουαρίου 2013 DENNERLE Trocal T5 Longlife Special Plant (3000 K)αυτη η λαμπα γιατι ειναι special for plant συμφωνα με τα πρηγουμενα που εγραψα?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 18 Ιανουαρίου 2013 #7 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Εγω παντα στα ενυδρεια μου ειχα 4500 και 6500 και τα φυτα μου παντα πηγαιναν σφαιρα,και δυσκολα φυτα και κοκκινα φυτα.Τωρα αυτη η 3000 δεν ξερω για πιο λογο την εβαλε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force 18 Ιανουαρίου 2013 #8 Share 18 Ιανουαρίου 2013 (edited) Μιας και μιλάμε για τον φωτισμό να ρωτήσω και εγώ, εάν σε ενυδρείο με ύψος 65 εκ, βάλουμε 2 λάμπες μία 9000 kelvin High lite day και μια 4100 High lite Nature , το αποτέλεσμα θα είναι σωστό σαν φωτισμός για τα φυτά και τα ψάρια Έγινε επεξεργασία 18 Ιανουαρίου 2013 - Force Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 18 Ιανουαρίου 2013 #9 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Ο φωτισμός είναι ένα ιδιαίτερο θέμα, καθίσαμε και προσπαθήσαμε κα νομίζω πως τα καταφέραμε να πούμε τα πάντα για τον φωτισμό από άκρος αναλυτικά άρθρα έως συνοπτικά άρθρα που δεν κουράζουν διαβάστε τα ρε παιδιά και θα καταλάβετε αρκετά. Ένα απλό αλλά πλήρες άρθρο είναι αυτό Και ένα αναλυτικό άρθρο για όσους έχουν κέφι για μπόλικο διάβασμα είναι αυτό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force 18 Ιανουαρίου 2013 #10 Share 18 Ιανουαρίου 2013 (edited) Ευχαριστώ, δεν το είχα βρει αυτό το άρθρο. Έγινε επεξεργασία 18 Ιανουαρίου 2013 - Force Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOSTASGAVALAS 18 Ιανουαρίου 2013 Author #11 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Eγω θα επιμεινω ... Γιατι λαμπες απο μεγαλες εταιρειες που ειδικευονται στις ενυδρειακες οπως η denerle και αρκετες αλλες εχουν λαμπες κατω των 4000 κελβιν ως plant οπως πχ η DENNERLE Trocal T5 Longlife Special Plant (3000 K) Αυτη η λαμπα γιατι ειναι special for plant?? Ρωτω αυτους που εχουν διαβασει και τα δυο αρθρα που λεει ο Χρηστος τα οποια εχω διαβασει αρκετες φορες μεχρι σημερα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 18 Ιανουαρίου 2013 #12 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Φίλε μου μπερδεύτηκες μάλλον γιατί σύγκρινες δυο ανόμοια πράγματα στο ποστ 5 αναφέρεσαι στον νόμο του Wien ο οποίος μετά από μια τεράστια εξίσωση έβγαλε έναν αριθμό όπου με αυτών μπορούμε να μετατρέψουμε τα kelvin σε nm, ο αριθμός είναι 2897768. Δηλαδή αν θέλουμε να δούμε πόσα nm είναι τα 4000K διαιρούμε το 2897768 με το 4000 και το αποτέλεσμα μας δίνει τα nm, στην περίπτωση μας 724nm. Όλες oι εταιρίες προσπαθούν να βγάλουν λάμπες που να ευνοούν την φωτοσύνθεση, όλες αναφέρουν (και η DENNERLE) ότι οι λάμπες τους έχουν το maximoum peak στο κόκκινο και στο γαλάζιο χρώμα είτε η λάμπες τους είναι 9000Κ είτε 3000Κ. Τα 3000 κέλβιν της dennerle δηλαδή τα 966 nm είναι το χρώμα που βλέπουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η λάμπα βγάζει μόνο 966 nm γιατί αν έβγαζε μόνο 966 nm δεν θα αναπτύσσονταν τα φυτά. Όλες οι λάμπες για τα φυτά έχουν υψηλά peak στα δυο βασικά χρώματα της φωτοσύνθεσης. Από εκεί και πέρα η κάθε εταιρεία ανεβοκατεβάζοντας την ένταση στα άλλα nm βγάζει ένα διαφορετικό οπτικό κελβιν Λόγο φυσικής και της τεχνολογίας η λάμπες με χαμηλά κελβιν μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ένταση στο κόκκινο φάσμα φωτοσύνθεσης ενώ τα υψηλα κελβιν έχουν μεγαλύτερη ένταση στο γαλάζιο φάσμα της φωτοσύνθεσης. Ο Δόκτορας Elgersma μετά από πειράματα διαπίστωσε ότι για να αναπτυχτούν σωστά τα φυτά χρειαζόμαστε και το κόκκινο και το γαλάζιο φάσμα. Για αυτό αν μπορούμε να τοποθετήσουμε δυο λάμπες βάζουμε μια με υψηλα κελβιν και μια με χαμηλά για να έχουμε όσο μπορούμε καλυμμένα και τα δυο χρώματα και τα φυτά μας να έχουν ένα φυσιολογικό σχήμα και χρώμα. Αν τώρα δεν θέλουμε να έχουν φυσιολογικό σχήμα και χρώμα μπορούμε να βάλουμε και δυο λάμπες με χαμηλά κελβιν με την προϋπόθεση ότι μας αρέσει το κόκκινο ενυδρείο. Τέλος δες λίγο το spectrum από την dennerle εδώ, από την σελίδα 15 και κάτω παρατήρησε ότι έχει τα δυο βασικά peak στο κόκκινο και στο γαλάζιο και παρατήρησε μετά πως παίζει με τα άλλα χρώματα για να βγάλει το χρώμα με θερμότητα 3000Κ Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOSTASGAVALAS 19 Ιανουαρίου 2013 Author #13 Share 19 Ιανουαρίου 2013 Thanks.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sailor247 19 Ιανουαρίου 2013 #14 Share 19 Ιανουαρίου 2013 Δηλαδη συμφωνα με τα αρθρα που παραθεσατε η juwel day που ειναι στα 9000 kelvin δεν προσφερει τιποτα σε ενα φυτεμενο ενυδρειο αφου για την φωτοσυνθεση χρειαζομαστε λαμπα γυρω στα 6000-6500 kelvin σε συνδυασμο με καποια πιο θερμη λαμπα.Σωστα?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kifinas 19 Ιανουαρίου 2013 #15 Share 19 Ιανουαρίου 2013 Εγώ θέλω να πω ενα ευχαριστω στο καταπληκτικό άρθρο του Χρηστου. Διάβασα το αναλυτικό άρθρο και ομολογουμένως έμεινα με ανοιχτό το στόμα. Ασχολούμαι 4-5 χρόνια με φύτεμενο Ενυδρείο αλλα τόση ανάλυση ποτέ δεν περίμενα να υπάρχει στα Ελληνικά. Εχω μια ερώτηση ακόμη. Η hqi για γλυκο νερό πηγαίνουν πιο βαθιά απο τις τ5. Ρωτάω γιατί απλά το άρθρο αναφερεται για λάμπες φθωριου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nospanos 19 Ιανουαρίου 2013 #16 Share 19 Ιανουαρίου 2013 Δηλαδη συμφωνα με τα αρθρα που παραθεσατε η juwel day που ειναι στα 9000 kelvin δεν προσφερει τιποτα σε ενα φυτεμενο ενυδρειο αφου για την φωτοσυνθεση χρειαζομαστε λαμπα γυρω στα 6000-6500 kelvin σε συνδυασμο με καποια πιο θερμη λαμπα.Σωστα?? Δε σου προσφέρει κάτι παρά μόνο άλγες... σου μιλάω σαν χρήστης της συγκεκριμένης λάμπας και "γέμισα" green spot... άργησα αλλά το κατάλαβα ότι οι λάμπες της Juwel είναι απαράδεκτες (διάβασε εδώ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=80040) Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOSTASGAVALAS 20 Ιανουαρίου 2013 Author #17 Share 20 Ιανουαρίου 2013 Κιεγω αντικαταστησα την aquastar 10000 κελβιν με μια 6500 kelvin και το ενυδρειο μειωσα το φωτισμο σβηνοντας μια τ5 groloux .... Εμεινα με 1) 20w 7500 k T5 εμπορίου 8 ωρες 2) 30w 4900 k T8 sera 9 ωρες 3) 36w 6500 k T8 sera 7,30 ωρες 4) 54w 8500 sylvania groloux 7,30 ωρες 5) 54w 8500 sylvania groloux 7,30 ωρες στα 270 λιτρα και εχει αρχισει να βρισκει ρυθμο το ενυδρειο....εριξα και τα νιτρικα στο 5 γιατι κατι red chery γαριδες μου ψοφησανε κα τα φωσφορικα θα προσπαθησω να τα κρατησω 0,05 η αν μπορω να τα μειωσω λιγο ακομα και θα δουμε... Το ενυδρειο εχει ακομα μεσα αλλες 3 groloux τις οποιες δεν τις αναβω.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 21 Ιανουαρίου 2013 #18 Share 21 Ιανουαρίου 2013 Εγώ θέλω να πω ενα ευχαριστω στο καταπληκτικό άρθρο του Χρηστου. Διάβασα το αναλυτικό άρθρο και ομολογουμένως έμεινα με ανοιχτό το στόμα. Ασχολούμαι 4-5 χρόνια με φύτεμενο Ενυδρείο αλλα τόση ανάλυση ποτέ δεν περίμενα να υπάρχει στα Ελληνικά. Εχω μια ερώτηση ακόμη. Η hqi για γλυκο νερό πηγαίνουν πιο βαθιά απο τις τ5. Ρωτάω γιατί απλά το άρθρο αναφερεται για λάμπες φθωριου. Με HQI πρέπει να είμαστε προσεκτική. Για ενυδρεία με απαιτητικά φυτά στο φώς και ιδιαίτερα ψιλά κάποτε ήταν μονόδρομος η συγκεκριμένες λάμπες, για τα κλασικά συνηθισμένα ενυδρεία και όχι μόνο δεν θα της πρότεινα για πολλούς λόγους. Οι HQI είναι λάμπες που σιγά σιγά θα χαθούν από την αγορά. Το μέλλον ανήκει στις νέες τεχνολογίες όπως led, plasma χωρίς όμως να εκτοπίσουν στο άμεσο μέλλον της φθορίου που παραμένουν σταθερή αξία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 21 Ιανουαρίου 2013 #19 Share 21 Ιανουαρίου 2013 Κιεγω αντικαταστησα την aquastar 10000 κελβιν με μια 6500 kelvin και το ενυδρειο μειωσα το φωτισμο σβηνοντας μια τ5 groloux .... Εμεινα με 1) 20w 7500 k T5 εμπορίου 8 ωρες 2) 30w 4900 k T8 sera 9 ωρες 3) 36w 6500 k T8 sera 7,30 ωρες 4) 54w 8500 sylvania groloux 7,30 ωρες 5) 54w 8500 sylvania groloux 7,30 ωρες στα 270 λιτρα και εχει αρχισει να βρισκει ρυθμο το ενυδρειο....εριξα και τα νιτρικα στο 5 γιατι κατι red chery γαριδες μου ψοφησανε κα τα φωσφορικα θα προσπαθησω να τα κρατησω 0,05 η αν μπορω να τα μειωσω λιγο ακομα και θα δουμε... Το ενυδρειο εχει ακομα μεσα αλλες 3 groloux τις οποιες δεν τις αναβω.... Αυτό που έφτιαξες με τον φωτισμό είναι βάσανο γιατί τα έκανες τόσο περίπλοκα; Τη φυτά έχεις μέσα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOSTASGAVALAS 21 Ιανουαρίου 2013 Author #20 Share 21 Ιανουαρίου 2013 Lysimachia nummularia 'Aurea' Echinodorus bleheri Echinodorus RED DIAMOND Echinodorus OSIRIS Bacopa monnieri Cryptocoryne x willisii ''lucens'' Sagittaria platyphylla Hygrophila difformis Hygrophila corymbosa Siamensis Hygrophila polysperma Hygrophila Polysperma 'Sunset' Hygrophila Carymbosa Kompakt η Nomaphila stricta δεν ξερω πιο εχω Ludwigia repens Limnophila sessiliflora Cabomba caroliniana Rotala wallichii για καποιο λογο αυτη δεν παει καλα και ειναι η δευτερη φορα που την δοκιμαζω Rotala rotundifolia LUDWIGIA ARCUATA δυστυχως δεν μου επιβιωσε...την σουταρα το περασμενο σκ Ludwigia glandulosa δυστυχως δεν μου επιβιωσε...την σουταρα το περασμενο σκ Rotala Macrandra Red EICHHORNIA DIVERSIFOLIA Eriocaulon η Pogostemon stellatus αλλα πρασινο...δεν ξερω πωσ λεγεται Hydrocotyle leucocephala Hydrocotyle verticillata Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOSTASGAVALAS 21 Ιανουαρίου 2013 Author #21 Share 21 Ιανουαρίου 2013 μουαρεσει που τα εβαλα το ενα κατω απο το αλλο....τωρα πως ενωθηκανε ετσι δεν ξερω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 22 Ιανουαρίου 2013 #22 Share 22 Ιανουαρίου 2013 Ποια η άποψη σας στο να μετράμε το φωτισμο με par meter?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 28 Ιανουαρίου 2013 #23 Share 28 Ιανουαρίου 2013 Διαβάζοντας το άρθρο μου γεννήθηκαν καποιες απορίες. Λέει οτι το πρώτο στάδιο φωτοσύνθεσης γίνεται στα 662nm δηλαδη σε peak κόκκινου φάσματος και το δεύτερο στάδιο στα 430nm σε peak κυανου. Αν σε ενα ενυδρειο υπάρχουν μόνο λαμπες κίτρινου φάσματος τι γίνεται; Στο ενυδρειο μου εγω χρησιμοποιω 2grolux, μια 9000κ jbl και μια 4000jbl... Οι διαπιστώσεις μου ειναι οι εξης: εχω φωτοπεριοδο τις άσπρες 8ωρες και τις gro 3,5 ωρες βλεπω πως τα φυτα μου ειναι πιο καλα απο θέμα άλγης και απο εμφάνισης και πιο ομοιόμορφα τα φυλλα τους, δηλαδη πως γίνεται οι άσπρες λαμπες που έχουν πιο υψηλο peak στα μπλε και χαμηλό στο κοκκινο(ισχυει και για την 4000 συμφωνα με το φασμα της) να περνάει στο 2ο στάδιο σχεδόν αμέσως;;; Μετα, έχοντας φωτισμο 8ωρες grolux και 3 ωρες άσπρες έβλεπα τα φυλλα πιο αρεωμενα τα φυτα να παίρνουν την κάτω βόλτα και είχα πιο εμφανή την αλγη....Και τα φυλλα όπως λέει το άρθρο πιο ανομοιομορφα... Επομένως τι ειναι καλυτερα; Να αναβω πρώτα άσπρες μετα gro? πρώτα gro μετα άσπρες; Η πρώτα μια grolux με την 9000Κ και μετα οι αλλες δυο;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 29 Ιανουαρίου 2013 #24 Share 29 Ιανουαρίου 2013 Φίλε μου σε κάθε αλλαγή φωτισμού όλα τα φυτά θέλουν μια περίοδο προσαρμογής. Είναι λογικό τα φυτά σου στην αρχή να πάρουν την κάτω βόλτα και εξαιτίας αυτού να γεμίσεις αλγες όταν άλλαξες τον φωτισμό σου. Και με μόνο λευκές λάμπες μπορείς να έχεις φυτά και με μονό κόκκινες μπορείς να έχεις φυτά, απλά τα φυτά θα έχουν από λίγο έως πολύ λίγο διαφορετικό σχήμα στο φύλλωμα και στο ύψος τους που αν δεν έχεις εμπειρία μπορεί και να μην το καταλάβεις. Καμιά λευκή λάμπα δεν εκπέμπει μόνο κυανό φάσα απλά εκπέμπει περισσότερο κυανό και λιγότερο ερυθρό και το αντίθετο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalmichalis 29 Ιανουαρίου 2013 #25 Share 29 Ιανουαρίου 2013 συμφωνω με το φασμα που ανεφερες, οσον αφορα τις αλγες στην αλλαγη φωτισμου το ξερω και πειραματιστικα κατα καποιον τροπο... δεν αναφερομουν στις αλγεις περι προσαρμογης, αλλα καθολη τη διαρκεια που στην προκειμενη περιπτωση ηταν κι ενα 6μηνο... αρα δηλαδη αν εγω εχω μονο κοκκινες ή μονο ασπρες λαμπες το μοναδικο αποτελεσμα που θα υπαρχει θα ειναι η αλλαγη οπτικης εμφανισης των φυτων??? η χρονικη καθυστεριση στα 430nm της φωτοσυνθεσης, ειναι κλασματα δευτερολεπτου? 'η καποιος σοβαρος χρονος πχ 20 λεπτα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος