CHDAR 10 Ιανουαρίου 2013 #1 Share 10 Ιανουαρίου 2013 Καλησπέρα, στην περίπτωση σωστού στρωσίματος του ενυδρείου με dry start, γιατί δεν είναι ικανα τα βακτηρίδια που έχουν αναπτυχθεί να "αναλάβουν" τη διάσπαση των αποβλήτων των ψαριών με τη χρήση ενός εσωτερικού κυκλοφορητή (όπως στο θαλασσινό ενυδρείο) και απαιτείται η χρήση εξωτερικού φίλτρου? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 10 Ιανουαρίου 2013 #2 Share 10 Ιανουαρίου 2013 Στο θαλασσινο ενυδρειο τη βιολογια την κρατα ο ζωντανος βραχος που υπαρχει και οχι ο κυκλοφορητης φιλε μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHDAR 11 Ιανουαρίου 2013 Author #3 Share 11 Ιανουαρίου 2013 Fish olny θα μπορουσε να στηθεί και μόνο με ζωντανη άμμο. Το θέμα είναι ότι η ζωντανή άμμος του θαλασσινόύ πρέπει να έχει άλλες ιδιότητες από την άμμο του γλυκού νερού. Η ερώτηση είναι γιατι μπορούν να αναπτυχθούν βακτηρίδια στην άμμο του θαλασσινού ενυδρείου και δεν μπορούν στο υπόστρωμα και στα χαλίκια του γλυκού νερού. Ή απορία δημιουργήθηκε γιατί διαβάζοντας το άρθρο του Dry Start στο τέλος έχει στρωμένο ενυδρείο με έτοιμα βακτηρίδια στο υπόστρωμα και χωρίς εξωτερικό φίλτρο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 11 Ιανουαρίου 2013 #4 Share 11 Ιανουαρίου 2013 Fish olny θα μπορουσε να στηθεί και μόνο με ζωντανη άμμο. Το θέμα είναι ότι η ζωντανή άμμος του θαλασσινόύ πρέπει να έχει άλλες ιδιότητες από την άμμο του γλυκού νερού. Η ερώτηση είναι γιατι μπορούν να αναπτυχθούν βακτηρίδια στην άμμο του θαλασσινού ενυδρείου και δεν μπορούν στο υπόστρωμα και στα χαλίκια του γλυκού νερού. Ή απορία δημιουργήθηκε γιατί διαβάζοντας το άρθρο του Dry Start στο τέλος έχει στρωμένο ενυδρείο με έτοιμα βακτηρίδια στο υπόστρωμα και χωρίς εξωτερικό φίλτρο. Μαλλον εχεις μπερδευτει και διαβαζεις λαθος πραγματα φιλε μου! Και βεβαια εχει φιλτρο σε αυτη τη μεθοδο.Απλα επειδη εχουν αναπτυχθει βακτηρια στο υποστρωμα το ενυδρειο δεν θελει στρωσιμο,αυτο δεν σημαινει ομως οτι δεν εχει καθολου φιλτρο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHDAR 11 Ιανουαρίου 2013 Author #5 Share 11 Ιανουαρίου 2013 Αφού τα απαραίτητα βακτηρίδια έχουν δημιουργηθεί και ήδη φιλοξενηθεί στο υπόστρωμα (έχει γίνει ο κύκλος της αμμωνίας) έτοιμα να αποσυνθέσουν τα απόβλητα των ψαριων που θα μπουν μεσα σε τι χρησιμεύει το φίλτρο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 11 Ιανουαρίου 2013 #6 Share 11 Ιανουαρίου 2013 Οι αποικιες που θα δημιουργηθουν εκει δεν φτανουν για καλυψουν ολοκληρη την ψαροσυνθεση μας. Δεν εχω καταλαβει τι θες να κανεις και δεν θες να βαλεις φιλτρο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHDAR 11 Ιανουαρίου 2013 Author #7 Share 11 Ιανουαρίου 2013 οκ. θέλω να δώ εάν τα βακτηρίδια αυτά που δημιουργήθηκαν μπορούν να "αναλάβουν" τα απόβλητα πχ 15 καρδηνάλιων χωρίς να είναι απαραίτητο επιπλέον βιολογικό φίλτρο ή τελικά πόσων ζωντανών οργανισμών. Link to comment Share on other sites More sharing options...
irinichan 11 Ιανουαρίου 2013 #8 Share 11 Ιανουαρίου 2013 Ένα ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού σου προσφέρει: 1. μηχανική φίλτρανση 2. βιολογική φίλτρανση 3. χημική φίλτρανση και 4. αποστείρωση. Τα εξωτερικά φίλτρα που έχουμε στα ενυδρεία μας συνήθως έχουν τις 3 πρώτες φιλτράνσεις (σφουγγάρι-υαλοβάμβακας, "βιολογικό" υλικό, ενεργός άνθρακας ή άλλα προιόντα απομάκρυνσης ιόντων κτλ.) με την τέταρτη να περιορίζεται σε λιγότερους χομπίστες και να περιλαμβάνει τη χρήση υπεριώδων ακτίνων. Συνήθως στα κλειστά συστήματα που δουλεύουμε, ήτοι τα ενυδρεία, δεν υπάρχει διαρκής ανανέωση του νερού. Το μηχανικό φίλτρο κατακρατά τα αιωρούμενα σωματίδια και αμέσως αμέσως σου αυξάνει την ποιότητα του νερού. Επειδή ακριβώς πρόκειται για πεπερασμένο χώρο (άρα και επιφάνεια), τα βακτήρια που συμμετέχουν στους βιογεωχημικούς κύκλους (δεν είναι μόνο του αζώτου!!) ίσως να μην επαρκούν για να διατηρήσουν τις τοξικές ενώσεις στα χαμηλά επίπεδα που θέλουμε. Χημική φίλτρανση πιθανώς να χρειαζόμαστε αν θέλουμε να αφαιρέσουμε κάποια ουσία ή ένωση από το νερό. Αποστείρωση θα χρησιμοποιήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το βακτηριακό φορτίο χαμηλό. Με όλα αυτά θέλω να τονίσω ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε το φίλτρο ως απλά το σπίτι των βακτηρίων που τρώνε την κακή αμμωνία. Όντως, επειδή το έχω κάνει, μπορείς να διατηρήσεις μία δεξαμενή χωρίς φίλτρο, χωρίς παροχή οξυγόνου πέρα από την επιφανειακή ανταλλαγή αερίων, χωρίς καν κυκλοφορία νερού, όχι αλλαγή νερού αλλά απλή προσθήκη, με τουλάχιστον 60-70% φυτοκάλυψη, χαμηλή ιχθυοπυκνότητα, μπόλικη πράσινη άλγη, χωρίς να υπάρχουν ανιχνεύσιμα (από τα τεστ εμπορίου) νιτρώδη ιόντα και αμμωνία. (προσθήκη τροφής μία φορά την εβδομάδα λιγότερο από 1% του βάρους τους) Αλλά αυτό το διάστημα δεν ξεπέρασε τους δύο μήνες. Μετά συσσωρεύονται απόβλητα που καθιζάνουν αλλά και αιωρούμενα σωματίδια που δυσχαιρένουν την αναπνοή των ψαριών αλλά και τη σωστή διάχυση του φωτός για τα φυτά. Εάν άφηνα την κατάσταση ως είχε, το πιο πιθανό είναι ότι θα τα έβρισκα νεκρά όλα το ίδιο πρωινό. Οπότε προσοχή στο τι θέλεις να κάνεις!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHDAR 11 Ιανουαρίου 2013 Author #9 Share 11 Ιανουαρίου 2013 Είσαι πολύ σαφής και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 11 Ιανουαρίου 2013 #10 Share 11 Ιανουαρίου 2013 Εχεις κανει την dry start αυτη τη στιγμη η προκειτε να την δοκιμασεις? Το φιλτρο οπως πολυ σωστα σου ειπε πιο πανω η Ειρηνη ειναι απαραιτητο για ενα ενυδρειο,ειναι εξωτερικο,ειτε εσωτερικο,ειτε κρεμαστο. Στην περιπτωση σου δεν νομιζω οτι θα μπορουσες να κρατησεις 15 ψαρια μονο με τα βακτηρια του υποστρωματος. Βεβαια ακομα δεν μας εχεις πει τι θελεις ακριβος να κανεις,τι ενυδρειο εχεις και αν θελεις να δουλεψεις η δουλευεις ηδη την dry start. Μερικες λεπτομεριες θα ηταν χρησιμες να τις εχουμε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHDAR 11 Ιανουαρίου 2013 Author #11 Share 11 Ιανουαρίου 2013 θέλω να δοκιμάσω την dry start σε ένα ενυδρείο 54λτ. Σκεφτόμουνα λοιπόν στη συνέχεια με αρκετά φυτά και αλλαγές νερού να δώ εάν μπορεί το ενυδρείο να αντιμετωπίσει μόνο του τη διάσπαση των αποβλήτων αυξάνοντας το βιοφορτίο σιγά σιγά χωρίς τη χρήση εξωτερικού φίλτρου. Η Ειρήνη όμως μας είπε ότι το δοκίμασε χωρίς επιτυχία. Βέβαια δεν ξέρω εάν είχε εφαρμοσει την dry start και εάν τα αρχικά βακτηρίδια ήταν αρκετά. Νομίζω ότι είναι θέμα ισσοροπίας βιοφορτίου και αποικίας βακτηριδίων. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 11 Ιανουαρίου 2013 #12 Share 11 Ιανουαρίου 2013 (edited) Στην φύση η ισοροπια διατηριτε με τις βροχές(αλλαγές νερού) τον άνεμο-καταραχτες-διαδρομές του νερού(κυκλοφορία/αναταραξη),μεγάλη επιφάνεια αποικησεις μικροοργανισμος-προτοζωον κτλπ κτλπ(βιολογικό υλικό φιλτρανσης), σταθερές συνθήκες ανάλογα την περιοχή και το είδος των πετροματος-της άμμου-φυτομαζας-αλατοτητας και ένα σωρό άλλον στοιχιων(μπαφερς,υπόστρωμα/βυθος κτλπ κτλπ)... Δεν ξέρω τη θέλεις να κανείς και τη θέλεις να γλυτωσεις αλλα έτσι όπως τα γραφής είναι σαν να θέλεις να αντικαταστησεις την φύση χωρίς ούτε τα απαραίτητα....καλώς κακός ένα φιλτρο οποιουδήποτε τύπου στοιχίζει κάποια χρήματα που ανεβενουν σαν πόσο ανάλογα τα υλικά μας και το αν θελουμε να αλλάξουμε τις παραμέτρους μας στο οτιδήποτε σχεδόν... Ένα φιλτρο είναι ο μεσολαβητής σκέψου ανάμεσα στον άνθρωπο και την φύση όσο αναφορά την διατηρήσει ζωντανών οργανισμών που ξεκινάνε να χάνουν την αξία τους όταν έχουν ένα ταμπελακη με τιμή επάνω τους.... Στα λέω τελείως φιλικά όλα αυτα και μην με παρεξηγήσεις...απλά δεν έχω καταλάβει γιατί θέλεις όχι να ρισκαρης απλώς αλλα να χρεισημοποιησεις μια μέθοδο που έχει αναπτυχθεί για άλλον σκοπό άσχετο με τα όσα έχω καταλάβει απ τα γραφωμενα σου... Εξήγησε μας γιατί θέλεις να προσπαθήσεις να κρατήσεις τον οποιοδήποτε αριθμό ψαριών σε ένα ενυδρειο σε συνθήκες "γυαλας με χρυσοψαρα";;; Έγινε επεξεργασία 11 Ιανουαρίου 2013 - Akridas66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 12 Ιανουαρίου 2013 #13 Share 12 Ιανουαρίου 2013 Προσωπικα δεν θα το επιχειρουσα να το κανω χωρις φιλτρο. Η dry start ειναι μια μεθοδος καθαρα για τα φυτα και οχι μια μεθοδος που μπορεις να κρατησεις ενα ενυδρειο χωρις φιλτρο.Απλα οπως λεει και ο Tom Barr στο αρθρο που μεταφρασαμε,η μεθοδος θα βοηθησει και στο στρωσιμο με τα βακτηρια που θα εχουν αναπτυχθει στο υποστρωμα.Τωρα,τουλαχιστον εγω δεν εχω χρησιμοποιησει τη μεθοδο ακομα,στις επομενες μερες θα γινει ενα πειραμα απο μενα,ετσι δεν μπορω να σου πω οτι και αυτο που γραφει πετυχαινει 100%,με τα βακτηρια εννοω.Αν δεν κανω το πειραμα και μετα που θα γεμισει το ενυδρειο νερο αν δεν κανω μετρησεις να δω τι θα βγαλει δεν μπορω να πω με σιγουρια ιποτα.Το μονο που ξερω 100% ειναι οτι ολοι οσο χρησιμοποιουν αυτη τη μεθοδο μετα βαζουν και φιλτρο. Επεισης θα ηθελα να μου πεις λεπτομερος τι θες να κανεις,τι φυτα θα χρησιμοποιησεις στη μεθοδο και γενικα να μου πεις πολλες πληροφοριες,επειδη εχω διαβασει αρκετα για την μεθοδο μπορει να κανεις καποιο λαθος βημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHDAR 12 Ιανουαρίου 2013 Author #14 Share 12 Ιανουαρίου 2013 (edited) Κατ'αρχ'ην σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και το χρόνο σας. Είχα γράψει και προηγουμένως ότι μπορεί κανείς να στήσει ένα θαλασσινό fish only μικρό ενυδρείο χωρίς φίλτρο και skimmer αλλά μόνο με ζωντανή άμμο, βράχο σύστημα DSB κλπ. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει επιπλέον βιολογικό φίλτρο. Η ερώτηση λοιπόν, όπως είπα και πριν, είναι εάν είναι εφικτό να υπάρχουν αποικίες βακτηριδίων στο υπόσρωμα, στο χαλίκι, στα βράχια και στα ξύλα του ενυδρείου γλυκού νερού οι οποίες θα αναλάβουν τη διασπαση των αποβλήτων των ψαριών (έστω και λίγων). Τα φύτά θα αναλάβουν τα nitrate ενώ τα υπολύματα των τροφών, σάπια φύλλα κλπ θα μπορούσαν να αποτέλέσουν και λίπασμα για τα φυτά. Και βέβαια θα υπάρχει κάποιος μικρός κυκλοφορητής και αλλαγές νερού. Αυτό είναι το project. Ένα ενυδρειο με τα λιγότερα δυνατά μηχανήματα και παρέμβαση δική μας. Σέφτομαι να ακολουθήσω τη μέθοδο όπως ακριβώς περιγράφεται στο άρθρο, δηλαδή ada aqua soil amazonia powder και hc για φυτά. Προς το παρόν δεν έχω εντοπίσει προμηθευτή στην Ελλαδα για το aqua soil. Στο δισκοενυδρείο που είχα, είχα βάλει ένα φυτό ταχείας ανάπτυξης το οποίο μου το έδωσαν σαν "γκι". Μήπως το ξέρει κανείς? Αυτο αν το βρώ θα ήθελα να το βάλω στη συνέχεια. Έγινε επεξεργασία 12 Ιανουαρίου 2013 - CHDAR Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 12 Ιανουαρίου 2013 #15 Share 12 Ιανουαρίου 2013 Κατ'αρχ'ην σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και το χρόνο σας. Είχα γράψει και προηγουμένως ότι μπορεί κανείς να στήσει ένα θαλασσινό fish only μικρό ενυδρείο χωρίς φίλτρο και skimmer αλλά μόνο με ζωντανή άμμο, βράχο σύστημα DSB κλπ. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει επιπλέον βιολογικό φίλτρο. Η ερώτηση λοιπόν, όπως είπα και πριν, είναι εάν είναι εφικτό να υπάρχουν αποικίες βακτηριδίων στο υπόσρωμα, στο χαλίκι, στα βράχια και στα ξύλα του ενυδρείου γλυκού νερού οι οποίες θα αναλάβουν τη διασπαση των αποβλήτων των ψαριών (έστω και λίγων). Τα φύτά θα αναλάβουν τα nitrate ενώ τα υπολύματα των τροφών, σάπια φύλλα κλπ θα μπορούσαν να αποτέλέσουν και λίπασμα για τα φυτά. Και βέβαια θα υπάρχει κάποιος μικρός κυκλοφορητής και αλλαγές νερού. Αυτό είναι το project. Ένα ενυδρειο με τα λιγότερα δυνατά μηχανήματα και παρέμβαση δική μας. Σέφτομαι να ακολουθήσω τη μέθοδο όπως ακριβώς περιγράφεται στο άρθρο, δηλαδή ada aqua soil amazonia powder και hc για φυτά. Προς το παρόν δεν έχω εντοπίσει προμηθευτή στην Ελλαδα για το aqua soil. Στο δισκοενυδρείο που είχα, είχα βάλει ένα φυτό ταχείας ανάπτυξης το οποίο μου το έδωσαν σαν "γκι". Μήπως το ξέρει κανείς? Αυτο αν το βρώ θα ήθελα να το βάλω στη συνέχεια. Προσωπικα δεν μπορω να σου απαντησω με ασφαλεια αν θα πετυχει αυτο που σκετευσαι να κανεις και μιλαω για ενυδρειο χωρις φιλτρο.Αυτο που μπορω να σου πω με ασφαλεια και 100% ειναι οτι σε ξενα φορα που διαβαζω και που χρησιμοποιουν παρα πολυ την dry start φιλτρο υπαρχει στο ενυδρειο.Επεισης να σουπω οτι στην dry start δεν πανε ολα τα φυτα,βεβαια μετα το περας των 2 μηνων που θα γεμισεις το ενυδρειο σου με νερο θα μπορεις να βαλεις οτι φυτο θελεις. Για το υποστρωμα,καλο ειναι της ada που ψαχνεις αλλα μην κολλας μ αυτο,μπορεις να βαλεις οποιο θελεις αρκει να ειναι πλουσιο σε θρεπτικα συστατικα. Απο φωτισμο και co2 τι εχεις? Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHDAR 12 Ιανουαρίου 2013 Author #16 Share 12 Ιανουαρίου 2013 CO2 δεν έχω. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, διάβαζα ότι μετά φύτευση κλείνεις το ενυδρείο με σελοφάν και το ανοίγεις για λίγο μία φορά την εβδομαδα. Αυτό ίσως να γίνεται για το CO2. Στη μέθοδο αναφέρεται ότι δεν χρειάζεται CO2. Η λάμπά του ενυδρείου είναι μία sylvania standard daylight 15W 54-765. Δεν ξέρω αν επαρκεί. Εσύ τί προτείνεις για φωτισμό? Πόσες ώρες την ημέρα? Υπάρχει θέμα για δημιουργεία άλγης? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 12 Ιανουαρίου 2013 #17 Share 12 Ιανουαρίου 2013 Στο θανάσσινο φίλε μου ο βράχος που βάζουμε εινι πορωδες και έχουμε κυκλοφορία Χ10-Χ20 τα λίτρα του ενυδρειου μας...τα ψάρια του γλυκού δεν ξέρω αν αρεσκωνται σε αυτο το "κύμα"....επίσης νομίζω ότι ο βράχος ανεβάζει το ph πάνω απ το 8 όπως και ο αραγωνιτης....ο βράχος παει συνηθος σε συνέστησε με τα λίτρα μας(100λιρτα καθαρά/10κιλα βράχος)....μιλάμε για νταμάρι....δεν ξέρω αν μπορείς να βάλεις ζωντανό βράχο σε γλυκό με τόση αλμυρά μέσα του....τώρα εάν πας για fish only και δεν θέλεις πολυ βράχο ή δεν μπορείς να βάλει πολυ βράχο, βάζεις εξωτερικό φιλτρο με βιολογικο υλικό όπως και στο γλυκο... Οι αλλαγές σου να ξέρεις ότι μπορει να φτάσουν το 30% καθε 2-3 μέρες που αυτο προηποθετη συχνή ενασχολήσει με το ενυδρειο που ίσως αποδειχτη κουραστικό.... Άμα θέλεις να μείωσης τον εξοπλισμό θα πρέπει να μείωσης το αποτέλεσμα που θέλεις προς τα φυτά/ψάρια/ξύλα/πέτρες....γιατί όλα προσθαιτουν κάτι.... Εγω είμαι μαζί σου αν θέλεις να το κανείς....αλλα εχε ένα φιλτρο καβαντζα άμα γίνει η στραβη..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 12 Ιανουαρίου 2013 #18 Share 12 Ιανουαρίου 2013 Λοιπον κατσε να σου πω καποια πραγματα παραπανω για την μεθοδο. Το ενυδρειο απο πανω το καλυπτεις με σελοφαν και κανεις μερικες τρυπες.Θα πρεπει να εχεις τον βυθο και το υποστρωμα παντα νωπο,να μην κολυμπα στο νερο αλλα να ειναι νωπο.Αν ριξεις πολυ νερο ισως εχεις προβλημα με μυκητες.Θα πρεπει να κρατας ολο το συστημα με υγρασια,οπωτε θα πρεπει να ψεξαζεις καθημερινα με νερο.Σε κουβεντα που ειναι με τον Tom Barr μου ειπε οτι μερικοι βαζουν φογγερ μεσα στο ενυδρειο για να υπαρχει υγρασια, Φωτισμο θες πολυ παραπανω για cuba,τουλαχιστον αλλες 3 λαμπες.Η διαρκεια φωτισμου ειναι 12 ωρες αφου δεν υπαρχει νερο μεσα οπωτε δεν εχουμε προβληματα αλγης.Οταν το γεμισεις με νερο το ενυδρειο σου θα κατεβασεις την διαρκεια σταδιακα στις 8-9 ωρες. Co2 μετα το γεμισμα θα χρειαστεις,εστω και οργανικο γιατι δεν νομιζω να τα καταφερει η cuba χωρις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 12 Ιανουαρίου 2013 #19 Share 12 Ιανουαρίου 2013 Στο θανάσσινο φίλε μου ο βράχος που βάζουμε εινι πορωδες και έχουμε κυκλοφορία Χ10-Χ20 τα λίτρα του ενυδρειου μας...τα ψάρια του γλυκού δεν ξέρω αν αρεσκωνται σε αυτο το "κύμα"....επίσης νομίζω ότι ο βράχος ανεβάζει το ph πάνω απ το 8 όπως και ο αραγωνιτης....ο βράχος παει συνηθος σε συνέστησε με τα λίτρα μας(100λιρτα καθαρά/10κιλα βράχος)....μιλάμε για νταμάρι....δεν ξέρω αν μπορείς να βάλεις ζωντανό βράχο σε γλυκό με τόση αλμυρά μέσα του....τώρα εάν πας για fish only και δεν θέλεις πολυ βράχο ή δεν μπορείς να βάλει πολυ βράχο, βάζεις εξωτερικό φιλτρο με βιολογικο υλικό όπως και στο γλυκο... Οι αλλαγές σου να ξέρεις ότι μπορει να φτάσουν το 30% καθε 2-3 μέρες που αυτο προηποθετη συχνή ενασχολήσει με το ενυδρειο που ίσως αποδειχτη κουραστικό.... Άμα θέλεις να μείωσης τον εξοπλισμό θα πρέπει να μείωσης το αποτέλεσμα που θέλεις προς τα φυτά/ψάρια/ξύλα/πέτρες....γιατί όλα προσθαιτουν κάτι.... Εγω είμαι μαζί σου αν θέλεις να το κανείς....αλλα εχε ένα φιλτρο καβαντζα άμα γίνει η στραβη..... Αγγελε,ο φιλος δεν νοζω να θελει να βαλει ζωντανο βραχο απο θαλασσινο,σαν παραδειγμα το εφερε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 12 Ιανουαρίου 2013 #20 Share 12 Ιανουαρίου 2013 Το κατάλαβα Κωστα,απλά το επισημάνω για να μην το προσπαθήσει λόγο του ελλαδική που θα έχει μέσα ο βράχος και για το ανέβασμα του ph...απλά έκανα όλοι αυτήν την εισαγωγή γιατί απλά για δείξω τις διάφορες :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
CHDAR 12 Ιανουαρίου 2013 Author #21 Share 12 Ιανουαρίου 2013 Αν και τώρα είμαστε εκτός θέματος του thread, δηλαδή σύνολο 4 λάμπες των 15w στα 6500Κ? το ενυδρειο είναι 54 λτ. με ύψος 33cm. Έχεις υπόψη σου καποιο άλλο φυτό για τη dry start το οποίο να μην έχει τέτοιες απαιτήσεις σε φωτισμό και CO2 και να αντέχει σε 28C. Πόσο θα πρέπει να είναι το πάχος του aqua soil? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 12 Ιανουαρίου 2013 #22 Share 12 Ιανουαρίου 2013 Η cuba τηελει καλο φωτιμο για ν ανατπυχθει.Ολα τα γρασιδια κανουν για την dry start αλλα οχι για 28 βαθμους.Εσυ γιατι θες 28 βαθμους? Link to comment Share on other sites More sharing options...
asplinnos 15 Ιανουαρίου 2013 #23 Share 15 Ιανουαρίου 2013 Διαβάζοντας την πορεία της κουβέντας νομίζω ότι με αντλία και υπόστρωμα θες να φτιάξεις κάτι σαν Αυτό που λέγανε παλιά φίλτρο, δηλ. το φίλτρο βυθού! Τα παιδιά πολυ σωστά σου απάντησαν Δες Αυτό : http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=14377 Και Αυτό: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=5425 Αμα θες να πειραματιστεις ίσως και να αξίζει. Και τα συμπεράσματα δικά σου. Φιλικά Γιαννης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 15 Ιανουαρίου 2013 #24 Share 15 Ιανουαρίου 2013 Διαβάζοντας την πορεία της κουβέντας νομίζω ότι με αντλία και υπόστρωμα θες να φτιάξεις κάτι σαν Αυτό που λέγανε παλιά φίλτρο, δηλ. το φίλτρο βυθού! Τα παιδιά πολυ σωστά σου απάντησαν Δες Αυτό : http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=14377 Και Αυτό: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=5425 Αμα θες να πειραματιστεις ίσως και να αξίζει. Και τα συμπεράσματα δικά σου. Φιλικά Γιαννης. Ο φιλος δεν εννοει κατι τετοιο,δηλαδη φιλτρο βυθου,μπερδευτικες φιλε μου. Ο φιλος εννοει να μην βαλει καθολου φιλτρο και να του κραταει την βιολογια το υποστρωμα και να υπαρχει ροη απο την αντλια,θελει να δοκιμασει την dry start method. Link to comment Share on other sites More sharing options...
asplinnos 15 Ιανουαρίου 2013 #25 Share 15 Ιανουαρίου 2013 Μπορεί να Κατάλαβα λάθος ή Απλά δεν Μπορώ να αντιληφτω την διαδικασία Καλιεργειας βακτηριδιων στο υπόστρωμα χωρίς κυκλοφορία. Ναι Σίγουρα υπάρχει μια δραστηριότητα στον βυθό ( λόγο φυτών ) αλλα όπως προειπατε, (έτσι πιστεύω και εγώ) δεν είναι ικανή να τον καλύψει. Αυτά μέχρι εδω, απο δω και πέρα (είμαι εκτός θέματος) σαν άλλες εναλακτηκες Μπορεί να δοκιμάσει πολλα είτε Αυτό ειναι φίλτρο, sump εσωτερικό - εξωτερικο , φίλτρο βυθού, θερμαντικο καλώδιο στο υπόστρωμα κλπ αλλα καλητερα να ψάξει στον εξοπλισμό - φιλτρανση Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος