panosdiver 10 Ιανουαρίου 2013 #1 Share 10 Ιανουαρίου 2013 Πριν 20 μέρες μου μπήκε η ιδέα να κολλήσω ένα μεγάλο (για μενα) ενυδρείο. Το ήθελα πάνω από 100λίτρα. Το μόνο που με περιόριζε ήταν το πλάτος 40cm και τα γυαλιά. Είχα μόνο φύλλο 5mm. Εχθές μπήκε η τελευταία πινελιά. Το αποτέλεσμα ένα ενυδρείο εξωτερικών διαστάσεων 102Χ39Χ50 με αρκετό προσωπικό στοιχείο. Το ερώτημα θα αντέξει ή όχι? Ξέρω ότι τα 5mm δεν προτίνονται για τέτοια διάσταση αλλά εγώ κρατάω αισιόδοξη στάση. Θα παραθέσω οικόνες, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι όσο καθαρές όσο θα ήθελα και στη συνέχεια τεχνική περιγραφή.. Περιμένω απόψεις για το αισθητικό αποτέλεσμα, για βελτιώσεις και εκτιμήσεις αντοχής. Σε τρεις μέρες θα τοποθετηθεί κάπου σταθερά και θα γεμίσει.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 10 Ιανουαρίου 2013 #2 Share 10 Ιανουαρίου 2013 Καλύτερα το πρώτο γέμισμα σε εξωτερικό χώρο για αποφυγή απροόπτου. Καλογέμιστο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 10 Ιανουαρίου 2013 Author #3 Share 10 Ιανουαρίου 2013 Αυτό είναι σίγουρο, άσε που θέλει και πολύ καλό πλήσιμο λόγω χρήσης ασετον. Λοιπόν, στα τεχνικά,το ενυδρείο ουσιαστικά αυτό περιλαμβάνει ένα χώρο για τη ή τις λάμπες ένα χώρο για εσωτερικό sump και το χώρο του καθαρού ενυδρείου. Το sump στο πλάι είναι 15cm άρα το πλάτος του ενυδρείου μειώνεται στα 87 περίπου εκατοστά. Ο θάλαμος για τις λάμπες είναι Υ:10cm Χ Π: 15cm. Ο πάτος, πριν κολληθεί το sump ενυσχίθηκε με κοντρες περιμετρικα 7cm εκτός απο τη πλευρά του sump όπου μπήκαν διπλές η μία δίπλα στην άλλα άρα 15cm(σαν πάτος του sump). Και ένα γυαλί στο κέντρο παράλληλα με τις κόντρες να καλύψει το εσωτερικό τους κενό.Άρα ας πούμε ότι έγινε ο πάτος 10mm. (Ξέχασα, στην αρχή τα πλαϊνά γυαλιά πάτησαν πάνω στον πάτο και όχι περιμετρικά αυτού). Ο χώρο του φωτιστικού υλικού είναι στεγανός και επιτρέπει απο το πλάι να μπαινοβγαίνει ολόκληρος συρταρωτά, δίπλα από το σημείο που θα έρχονται τα καλώδια από τα μηχανήματα του sump. Δηλαδη με λίγα λόγια το πλαϊνό έχει δύο τετράγωνες τρύπες. Μία για να βγαίνει το σύστημα φωτισμού και μία για τα καλώδια των μηχανημάτων του sump. Τέλος έχουν κολληθεί σαν σκελετός όπως και φαίνεται γωνιές αλουμινίου. Είχα μόνο λευκό σε στοκ αν και μου αρέσει τελικά. Περιμένω κάποια εκτίμηση όποια και να είναι αυτή.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 10 Ιανουαρίου 2013 #4 Share 10 Ιανουαρίου 2013 φιλαρακι σαν κατασκευη ειναι πολυ ομορφη.. κοντρες εχεις βαλει? βλεπω μονο κατι σαν θηκη για λαμπα που κανανε παλια! http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=81658&st=0&p=742534entry742534 αυτο το ενυδριεο του αλεκου ειναι περιπου στις διαστασεις σου, ειναι με 5αρι τζαμι με μονες κοντρες κατω και διπλες πανω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 10 Ιανουαρίου 2013 Author #5 Share 10 Ιανουαρίου 2013 χαιρομαι που σου αρέσει τουλαχιστον αισθητικά. φαντάσου ότι με τα αλουμίνια σήμερα μπορεί να βγεί σε ότι χρώμα θεσς. έχω βάλει κάτω κόντρες γιατι πιστεύω ότι κάτω είναι η μεγάλη πίεση και πάνω έχω γυαλί κολητό 2cm περιμετρικα σαν πάνω πάτος με θυρίδα επισκεψης. δεν ήθελα να τις βάλω πιο χαμηλα για να μη μπορούν να χτηπηθούν από κακή χρήση Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 10 Ιανουαρίου 2013 #6 Share 10 Ιανουαρίου 2013 Καλογεμιστο! Περιμένουμε τις εξελίξεις με μεγάλη αγωνία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 10 Ιανουαρίου 2013 Author #7 Share 10 Ιανουαρίου 2013 παρόλα αυτά σίγουρα το αδύνατό μου σημείο είναι το μπροστινό γυαλί. (στη φωτογραφία βλέπουμε το πίσω μερος, το οποίο ενισχύεται από το πλαίσιο της λάμπας), το ένα πλαϊνό έχει το sump δε το συζητω.άρα ίσως αν θέλει κατι η μπροστά δεξιά γωνία, με το μικρότερο αισθητικό κόστος. θα βάλω φωτογραφία του σημείου.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 10 Ιανουαρίου 2013 Author #8 Share 10 Ιανουαρίου 2013 ευχαριστώ πολύ και εγω αγωνιω μέχρι τη μεγάλη στιγμή.πριν το πηράξω σκέφτομαι να αρχισω να γεμίζω και να βλέπω με πήχη οριζόντια αν αρχισει να κάνει κυλιά και πόσο. η αλήθεια είναι οτι οι γωνιές με κάνουν να αισιοδοξώ.. κάποια άλλη αποψη ή απορία? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 10 Ιανουαρίου 2013 Author #9 Share 10 Ιανουαρίου 2013 άσχετο αλλά θα μπορούσε να κάνει για θαλασσινό? το sump θα τραβάει όμως απο χαμηλα, είναι τριων θαλάμων. σκέψη: 1ος θαλαμος εισαγωγη υαλοβάμβακας,2ος σφουγκάρι - βιολογία,3ος θερμαντήρας - κυκλοφορητης να δίνει ψηλά με σωλήνα στην επιφάνεια στην άλλη γωνία μάλον για γλυκό. αλλιώς αν το αντιστρέψω και από τον 3ο τραβάει με υπερχίληση- υαλοβάμβακας - βιολογία και στο 2ο το skimmer με σωλήνα μέσα. ο 3ος καταργείται για θαλασσινο (δε μου πολυαρέσει.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 10 Ιανουαρίου 2013 Author #10 Share 10 Ιανουαρίου 2013 για να μη μπερδευόμαστε , σε μια παλιότερη φωτογραφία Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 10 Ιανουαρίου 2013 #11 Share 10 Ιανουαρίου 2013 Η κατασκευή σου δείχνει πολύ όμορφη, και τα άσπρα πιχάκια δεν με χαλάνε καθόλου, αρκεί να ταιριάζουνε και στο χώρο σου. Ομως μην σε νοιάζει τόσο το αισθητικό κόστος αλλά η ασφάλεια της κατασκευής σου γιατί αυτό είναι που προέχει, μιας και ένα ενυδρείο δεν φτιάχνεται για πέντε δέκα μέρες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 10 Ιανουαρίου 2013 Author #12 Share 10 Ιανουαρίου 2013 σιγουρα και γιαυτο δε θα εγκαθιστουσα καπου οριστηκα κατι εκτος των καθιερωμενων αν δε το δοκιμασω πρωτα για αρκετο διαστημα. οπως για παραδειγμα 2 40λιτρα που εφτιαξα τρεχουν κανα 10μηνο χωρις γωνιες τα εχω σε χωρο που δε τηθεται θεμα ασφαλειας και τα παρακολουθω μεχρι να πω οτι η κατασκευη ειναι αξιοπιστη. το ιδιο θα γινει και γι αυτο. χαιρομαι που σου αρεσε.. περιμενω καποια αποψη ακομα Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 10 Ιανουαρίου 2013 #13 Share 10 Ιανουαρίου 2013 Μου αρέσει η κατασκευή σου αν και τα τόσο λεπτά τζάμια μου προκαλούν μια ανασφάλεια! Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με τα λόγια του φίλου μου το Σωτήρη παραπάνω και θα σου ευχηθώ και εγώ με την σειρά μου καλή συνέχεια! Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 10 Ιανουαρίου 2013 Author #14 Share 10 Ιανουαρίου 2013 Σιγουρα οταν φτιαχνουμε μια κατασκευη και αν υπαρχουν συναδερφοι μηχανικοι - μηχανολογοι θα το ξερουν, χρησιμοποιούμε υλικα με αντοχη μεγαλυτερη (συντελεστης ασφαλειας) απο το επιθυμητο (οριο θραυσης) δεν παμε τις κατασκευες ποτε στα ορια τους. Στη συγκεκριμενη περιπτωση και επειδη προοριζεται για ιδια χρηση προσπαθησα να κανω μια κατασκευη με το χαμηλοτερο κοστος. Αν ηταν για παραγελια σιγουρα θα βαδιζα βαση προδιαγραφων με διαφορετικο σιγουρα κοστος υλικων. Και οπως αναφερθηκε προεχει η ασφαλεια της κατασκευης και η σωματικη ανθρωπινη ασφαλεια (συμπληρωνω). Πάντως χαιρομαι που αρεσει αισθητικα και ελπιζω και εγω να εχω επιτυχια. 20 μερες το παλευα... Επεσε και πολυ σκεψη να τα προβλεψω ολα οσα ηθελα και παλι κατι μου ξέφυγε.. Η τρύπα για τα καλωδια επρεπε να γινει μεγαλυτερη. η 4Χ2 γωνια που εβαλα περιμετρικα στο καπακι μου καλυψε μερος της με αποτελεσμα το φις απο τον θερμαντηρα για παραδειγμα ισα ισα να περναει. Δεν ηθελα να τη χαντρωσω, δε θα εδειχνε ωραιο.Αν ειχε σουκο για παραδειγμα θα την ειχα πατησει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 10 Ιανουαρίου 2013 #15 Share 10 Ιανουαρίου 2013 εχω φιλε μου μια ενσταση για την στήλη του νερου, που θα ειναι πολυ πιο χαμηλα απο το χειλος του ενυδρειο! οπτικα δεν θα ειναι τοσο ομορφο! οπως επισης δεν θα σε βολεψει η εισαγωγη προς το σαμπ που θα γινεται απο κατω! αυτος ο τροπος ειναι καπως ξεπερασμενος! ειδικα στο θαλασσινο(και στο γλυκο ομως) δεν βοηθαει καθολου! κατα τ'αλλα σαν κατακσευη ειναι αρκετα προσεγμενη! δεν καταλαβα τελικα αν εχεις κοντρα και στις 2 οθονες ή εχεις μονο την κοντρα/θηκη για την λαμπα! αν ειναι το 2ο, τοτε βαλε και μια κοντρα στην αλλη οθονη! Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 11 Ιανουαρίου 2013 Author #16 Share 11 Ιανουαρίου 2013 Χαίρομαι να ακούω συμβουλές και προτάσεις, γιαυτό εξάλλου ξεκίνησα και το θέμα. Η στήλη του νερού όντως είναι ένα θέμα το οποίο το είχα εντοπίσει και εγώ. Το σχέδιο το είχα βγάλει με γωνια 10Χ2 περιμετρικα στο καπάκι και το sump λίγο πιο ψηλο. Δεν είχα όμως και για να μην παραγγέλνω έβαλα την 4Χ2 που είχα στοκ. Τώρα το μόνο που θα κάνω είναι να προσθέσω μια τσοντα στο sump να ψηλώσει και να ανεβάσω τη στήλη 3-4 ποντους αέρα από το καπάκι. βέβαια θα είναι τωρα πια και η λάμπα με τη θήκη της μεσα στο νερό. δε μπορώ να φαντασρώ αυτή τη στιγμή τι αρνητικο μπορει να σημαινει αυτο.το sump το ήθελα οπωσθήποτε εσωτερικο για να μπορει το ενυδρείο να είναι αυτόνομο. το έψαξα αλλα αν ξερει κάποιος καποιο Link με κάποιο καλύτερο σχέδιο για εσωτερικό πάντα, ευπρόσδεκτο γιατι θέλω να φτιάξω ένα ενυδρείο με κολλητά χωρίσματα για γκαπάκια (επιλεκτικες αναπαραγωγες) και ετοιμάζω σχέδια.. Βέβαια έχω αρχίσει να μπαίνω στην ιδέα της wet-dry μεθοδος σε συνδιασμό με ενυδρειοπονία....... και το ψάχνω.. πάντα πιστεύω ότι η φίλτρανση που θα προσωμιάζει τη φυσική θα είναι και η καλύτερη.. τέλος η μπροστινή οθόνη δεν έχει κόντα όπως τη βλέπουμε συνήθως. έχει μία μικρή κολλημενη από πάνω η οποία θα κάνει δουλειά πιστεύω και μια πλάκα με το γυαλι λίγο πιο χαμηλά η οποία δε κανει σιγουρα δουλεια αλλά κρατάει τους οδηγους από το καπάκι.. θα φτιάψω μια φωτο να το καταλάβουμε... ευχαριστω και πάλι για τις απόψεις και περιμενω και άλλες Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 11 Ιανουαρίου 2013 Author #17 Share 11 Ιανουαρίου 2013 Με μαυρο εχω σχεδιάσει το σημειο που βρίσκονται οι ας το πουμε κόντρες πίσω από την γωνια 4Χ2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 11 Ιανουαρίου 2013 Author #18 Share 11 Ιανουαρίου 2013 και μια εσωτερικη λήψη όσο μπορούν να φανουν τωρα πια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 11 Ιανουαρίου 2013 Author #19 Share 11 Ιανουαρίου 2013 Αύριο λέω να το γεμίσω... Δεν κρατιέμαι άλλο. θα ενημερώσω ότι και να γίνει.. Άσε που πρέπει να μπει στην άκρη για το επόμενο... Τα γκαπάκια περιμένουν αυτό με τα χωρίσματα... Τρία οπως δήποτε. η γεννα μου εδωσε και κιτρινα και κοκκινα και μπλε. τρομερα αυτά τα γονίδια... Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 11 Ιανουαρίου 2013 #20 Share 11 Ιανουαρίου 2013 μια χαρα φαινεται φιλε μου!!! δεν καταλαβα τι σχεδια θελεις... εξηγησε το λιγο καλυτερα μπας και μπορω να σε βοηθησω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 12 Ιανουαρίου 2013 Author #21 Share 12 Ιανουαρίου 2013 οπως επισης δεν θα σε βολεψει η εισαγωγη προς το σαμπ που θα γινεται απο κατω! αυτος ο τροπος ειναι καπως ξεπερασμενος! ειδικα στο θαλασσινο(και στο γλυκο ομως) δεν βοηθαει καθολου! εδώ προβληματίστηκα λίγο. εντάξει για θαλασσινό καταλαβαίνω οτι δεν κανει (αν και εχω μπερδευτει άλλοι παιρνουν με υπερχήλιση και άλλοι τρυπάνε τον πάτο του ενυδρείου) άρα γιατί να μην παίρνεις από κάτω και με το skimmer μεσα στο sump μαζι με μια καλή ανατάραξη που θα σπάει το επιφανειακό φιλμ να γίνεται δουλεια? για γλυκό δεν καταλαβαίνω που μπορει να κολάει το δικό μου? ισως ειναι ξεπερασμένο από την άποψη οτι είναι εσωτερικό.. εχω μπερδευτεί.. οσο για τα σχέδια, για εσωτερικα sump γλυκού και θαλασσινου ας ειναι και στην πλάτη του ενυδρείου (καλο μου ακούγεται ).. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 12 Ιανουαρίου 2013 #22 Share 12 Ιανουαρίου 2013 η εισαγωγη απο κατω προυποθετει τρυπες! οι τρυπες στο κατω μερος μπορει να ρουφηξουν ψαρια, βυθο, μπορει να βουλωσουν! επισης στο θαλασσινο ολα τα οργανικα μαζευονται στην επιφανεια τα οποια δεν μπορουν να πανε στο σκιμερ απλα με την αναταραξη! για αυτο ολοι πλεον κανουν ψηλα τις τρυπες! επισης με το να τρυπησεις ψηλα αυτοματος ρυθμιζεις και το υψος της στηλης του ενυδρειου, αφηνοντας σου το ελευθερο να προσαρμωσεις το υψος του νερου στο σαμπ χωρις κόπο! οταν καποιος ανοιγει στο πατο του ενυδρειου τρυπα, δεν σημαινει οτι ρουφαει απο τον πατο νερο! ή θα σηκώσει σωληνες για να ρουφανε παλι απο ψηλα ή θα κανει πυργο υπερχειλησης ο οποιος παλι ρουφαει απο ψηλα! το εσωτρικο σαμπ που εκανες για εμενα ειναι η καλυτερη λυση(αν δεν θες να πας σε εξωτερικο σαμπ) γιατι συνδιαζει τα οφελει του εξωτερικου σαμπ συν οτι το κοστος του ειναι ελαχιστο! εδω ειναι εικονες απο ενα εσωτερικο σαμπ σε θαλασσινο που εφτιαξα: και εδω εσωτερικο σαμπ 2 σταδιων σε ενυδρειο γλυκου που εχω φτιαξει: το δικο σου μπορεις να το κανεις 3ον σταδιον γιατι εχεις αρκετο πλατος! εγω στη θεση σου θα το εκανα καπως ετσι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 13 Ιανουαρίου 2013 Author #23 Share 13 Ιανουαρίου 2013 Χαίρομαι που βλέπω οτι είσαι και εσύ της δουλειάς.. Πολύ χρήσιμα όλα αυτά, μπορώ να πω οτι ξεκαθάρησα δυο τρια πράγματα.. Πήρα και ιδέα για εσωτερικό γωνιακό sump me fime γυαλί.. Πολύ ωραίες οι κατασκευές σου.. Μου αρέσει και η πρόταση για τρύπα ψηλά στην εισαγωγή του sump. (πλεονέκτημα μπορεί να δουλέψει και γλυκό και θαλασσινό) ασε που εκμεταλλεύεσαι πλήρως τον πρώτο θάλαμο.. Το μόνο που με προβληματιζει ειναι αν θα μου τραβαει την τροφή από την επιφάνεια οταν ταϊζω με flakes (μικρη απωλεια - λυνεται ) και αν γινεται καλη μηχανικη φιλτρανση - παλι ομως λυνεται με τη σκουπα βυθου.. αρα θα το υιοθετήσω.. στη συνεχεια αφου σε αυτό το ενυδρείο ήδη το εχω τελειώσει.. ευχαριστω για τη βοήθεια και με το σχεδιακι στο τελος... παντως δε το γεμισα σημερα γιατι κολλησα μια τσοντουλα στο sump που ηθελα για να ψηλωσει και το αφησα να στεγνωσει.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 13 Ιανουαρίου 2013 #24 Share 13 Ιανουαρίου 2013 να σαι καλα φιλαρακι! με την τροφη δεν θα εχεις προβλημα, αν παιξεις λιγο με την ροη της αντλιας για να μην την στελνει αμεσως στο σαμπ ή την μουλιαζεις σε νερο ενυδρειου πρωτα! εμενα προσωπικα μαρεσει να την κραταω με τα δάχτυλα μεσα στο νερο και να ερχονται να τρωνε απο το χερι μου! μια χαρα θα γινεται η μηχανικη φιλτρανση φιλε μου! επισης θα αφαιρείται πανευκολα για καθαρισμο αφου θα ειναι πανω πανω! εχω κανει και μια τρυπα στα σφουγγαρια και περασα λαστιχακι απο αεραντλια και τραβαω αυτο για να βγουν! πολυ χρησιμο, θα το δεις! καλα εκανες και το ψήλωσες!! καλη επιτυχια στο πρωτο γεμισμα και περιμενουμε φωτος φυσικα ετσι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
panosdiver 13 Ιανουαρίου 2013 Author #25 Share 13 Ιανουαρίου 2013 αυτός ήταν και ο βασικός μου προβληματισμός.. οτι με την τρυπα κατω στον πρώτο θάλαμο είχα την μηχανικη φιλτρανση χαμηλά με δυσκολία να τη βγάζω και ετσι αναγκαζόμουν να μην τον γεμίζω όλο άρα χάσιμο χώρου του sump για βιολογία. ευχαριστώ ρε φίλε για τις συμβουλές ότι χρειαστείς και εγώ αν έχω καμια ιδέα θα ήθελα να βοηθήσω.. η φωτογραφία έρχεται δε γεμισα ακόμα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος