ataktoulis 18 Ιανουαρίου 2013 Author #26 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Πρώτες μετρήσεις μετά από 20 ώρες λειτουργίας: ΝΗ4 = 0 (Sera) ΝΟ2 = 0 (Sera) - 0.1 (Salifert) NO3 = 10 - 25 (!!!) (Salifert) Σαν πολλά νιτρικά δεν έχω για μια μέρα λειτουργίας; Το φως δεν άναψε καθόλου χθες, λόγω προσαρμογής των ψαριών, οπότε ίσως τα φυτά δε μπόρεσαν να κάνουν τη δουλειά τους. Έχω 2 Ανούμπιες και 5 ρίζες Κερατόφυλλο. Πότε να ξανακάνω τεστ; Σήμερα τάισα στις 11 και έκανα τεστ στις 3. Έπιασε το μπόλι λέτε ή έχω 0 αμμωνία και νιτρώδη γιατί δεν ξεκίνησε καν ο κύκλος; Αλλά θα μου πείτε 25 νιτρικά.. Δεκτές συμβουλές/παροτρύνσεις από τους έμπειρους Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 18 Ιανουαρίου 2013 Author #27 Share 18 Ιανουαρίου 2013 Η λάμπα άναψε 5:15 και σβήνει 00:45 (χρονοδιακόπτης). Είναι καλά; Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 18 Ιανουαρίου 2013 #28 Share 18 Ιανουαρίου 2013 δεν ειναι και πολλα τα νιτρικα! μεχρι να ισορροπήσει το ενυδρειο.. 7,5 ωρες ειναι καλα, απλα δεν ξερω κατα ποσο βοηθαει τα ψαρια, το οτι 1 το βραδυ σβηνουν τα φωτα και στις 6 ξαναβλεπουν φως! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 18 Ιανουαρίου 2013 Author #29 Share 18 Ιανουαρίου 2013 (edited) Τι ώρες προτείνεις να την ανάβω; Αν το κάνω σπαστά σε δύο 4ωρα είναι εντάξει; Έγινε επεξεργασία 18 Ιανουαρίου 2013 - ataktoulis Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 18 Ιανουαρίου 2013 #30 Share 18 Ιανουαρίου 2013 οχι φιλαρακι! καλυτερα να ειναι συνεχόμενο! αν θες να το βλεπεις το βραδυ, νομιζω οτι μεχρι 23:30 ειναι καλα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 20 Ιανουαρίου 2013 Author #31 Share 20 Ιανουαρίου 2013 (edited) Τελικά έβαλα το χρονοδιακόπτη 16:40 - 00:10. Ακριβώς τρία 24ωρα από το μπόλιασμα και οι μετρήσεις μου είναι: Αμμωνία και νιτρώδη 0, νιτρικά 10-25. Σήμερα δεν τάισα και προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας λέω να προσθέσω λίγα ψαράκια ακόμη. Θα βάλω ένα αρσενικό Πλάτυ και ένα αρσενικό Μόλλυ ή έναν Ξιφοφόρο (αρσενικό) και σίγουρα ακόμη ένα θηλυκό Γκάπυ γιατί με 2:3 που έχω τώρα τα έχουν τρελάνει τα καημένα στο κυνηγητό Έγινε επεξεργασία 20 Ιανουαρίου 2013 - ataktoulis Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 26 Ιανουαρίου 2013 Author #32 Share 26 Ιανουαρίου 2013 Δεν ξέρω τι πήγε στραβά μετά την πρώτη αλλαγή νερού που έκανα, αλλά την επόμενη (χθες) μου ψόφησε ένα ψαράκι. Ευτυχώς το πήρα είδηση νωρίς και δεν πρέπει να είχε πάνω από 2 ώρες μέσα στο ενυδρείο. Έκανα αμέσως τεστ και είχα ΝΟ2 = 0,25. Έκανα μια μικρή αλλαγή αμέσως (10-15%) και σήμερα είπα να ξαναμετρήσω. ΝΟ2 = 1!!!!! ΝΟ3 = 25!!! SOS!! Τι έγινε και ήρθαν τα πάνω κάτω; Από τάισμα το πρόσεχα πάρα πολύ σε βαθμό που να ψάχνουν σχεδόν όλη μέρα στα χαλικάκια μήπως και βρουν τίποτα να φάνε. Το νερό της βρύσης μετρήθηκε και έχει 5-10 νιτρικά και 0 νιτρώδη. Για να μην κάνω ξανά αλλαγή και στρεσάρω και τα ψαράκια έριξα απευθείας 5ml Prime που υποτίθεται σύμφωνα με όσα λέει μειώνει τα νιτρώδη και σε περίπτωση υψηλών νιτρωδών να βάζουμε την 5πλάσσια δόση. Εγώ αλλαγή δεν έκανα και έριξα περίπου 3,5 φορές τη δόση των συνολικών μου λίτρων. Καλά έκανα; Πριν λίγο πρόσθεσα και τη συνιστώμενη δόση Nitrivec και αύριο θα ξαναμετρήσω. Το ένα ψαράκι από τα 5 που έχουν απομείνει από χθες δε δείχνει ιδιαίτερα ζωηρό και κάθεται αρκετά στο βυθό. Λέτε να έπαθε κάτι από τα νιτρώδη; Τι να κάνω; Να κάνω αλλαγή αύριο; Και αν ναι πόσα λίτρα; Αύριο δεν ταΐζω... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 28 Ιανουαρίου 2013 Author #33 Share 28 Ιανουαρίου 2013 Χθεσινή μέτρηση ΝΟ2 = 0.1 Σημερινή μέτρηση ΝΟ2 = 0.0 Τι έγιναν όμως τα νιτρώδη;; Ό,τι λέει ο κύκλος του αζώτου.. Αποτέλεσμα;; ΝΟ3 = 50!!! Σημασία έχει ότι έπεσαν τα νιτρώδη. Θα γίνει αλλαγή το απόγευμα και ξανά την Πέμπτη που είναι η προγραμματισμένη μου... Δε μπορώ να καταλάβω τι προκάλεσε την εκτίναξη των νιτρωδών προχθές στο 1mg/l, αλλά υποθέτω πως έφταιξε η βρώμα από το σφουγγάρι που αφαίρεσα για να προσθέσω επιπλέον Siporax και έπεσε όλη μέσα στο ενυδρείο με αποτέλεσμα να ψοφήσει το ένα ψαράκι μετά από λίγο και να έχω και 2ο σε δύσκολη κατάσταση (ακινησία, μειωμένη όρεξη, γρήγορη αναπνοή, πεσμένα πτερύγια κλπ.). Ελπίζω να μην έχω άλλες εκπλήξεις και να καταφέρει να σωθεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός του ενυδρείου μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 28 Ιανουαρίου 2013 #34 Share 28 Ιανουαρίου 2013 Χθεσινή μέτρηση ΝΟ2 = 0.1 Σημερινή μέτρηση ΝΟ2 = 0.0 Τι έγιναν όμως τα νιτρώδη;; Ό,τι λέει ο κύκλος του αζώτου.. Αποτέλεσμα;; ΝΟ3 = 50!!! Σημασία έχει ότι έπεσαν τα νιτρώδη. Θα γίνει αλλαγή το απόγευμα και ξανά την Πέμπτη που είναι η προγραμματισμένη μου... Δε μπορώ να καταλάβω τι προκάλεσε την εκτίναξη των νιτρωδών προχθές στο 1mg/l, αλλά υποθέτω πως έφταιξε η βρώμα από το σφουγγάρι που αφαίρεσα για να προσθέσω επιπλέον Siporax και έπεσε όλη μέσα στο ενυδρείο με αποτέλεσμα να ψοφήσει το ένα ψαράκι μετά από λίγο και να έχω και 2ο σε δύσκολη κατάσταση (ακινησία, μειωμένη όρεξη, γρήγορη αναπνοή, πεσμένα πτερύγια κλπ.). Ελπίζω να μην έχω άλλες εκπλήξεις και να καταφέρει να σωθεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός του ενυδρείου μου. Κωνσταντίνε , τελικά πόσα ψαράκια έχασες ; Προσπάθησε να φέρεις ισορροπία στο ενυδρείο σου χωρίς βιαστικές κινήσεις. Ηρεμία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 28 Ιανουαρίου 2013 Author #35 Share 28 Ιανουαρίου 2013 (edited) 1 ψαράκι από τα 6 που είχα, λίγες ώρες μετά την αφαίρεση του σφουγγαριού και την τοποθέτηση του επιπλέον Siporax. Όλη η βρωμιά από το σφουγγάρι που αφαίρεσα έπεσε μέσα στο νερό το οποίο καθάρισε μετά από 3-3.5 ώρες και κάνα 2ωρο μετά έχασα το ψαράκι. Τις τελευταίες μέρες βλέπω και ένα ακόμη νωχελικό, αλλά ελπίζω να επανακάμψει.. Θα κάνω σε λίγο κανονική αλλαγή (30-35%) και ξανά την Πέμπτη την προγραμματισμένη μου. Θα χρησιμοποιήσω διπλάσια δόση Prime και κανονική δόση Nitrivec. Τάισα το πρωί και δε θα ταΐσω ξανά σήμερα και μάλλον για το πρώτο διάστημα (1 μήνα) θα ταΐζω μόνο μία φορά την ημέρα και όχι δύο. Τα 3 ψαράκια της πρώτης γέννας που είχα δει εξαφανίστηκαν, όποτε ή τα έφαγαν ή λόγω των συνθηκών ψόφησαν.. Έγινε επεξεργασία 28 Ιανουαρίου 2013 - ataktoulis Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 28 Ιανουαρίου 2013 Author #36 Share 28 Ιανουαρίου 2013 Τελικά δεν τα κατάφερε το ψαράκι. Μόλις το ανέσυρα ψόφιο... Τώρα έμεινε ένα χαρεμάκι μόνο με 3 θηλυκά και ένα αρσενικό. Να πάρω ακόμη ένα χαρέμι ώστε να αναπληρώσω τις απώλειες και να μπορούν τα βακτήριά μου να τραφούν ή να περιμένω να ισορροπήσει το σύστημα; 4 ψαράκια μου φαίνονται λίγα. Ίσως αν δεν πρόσθετα χαρέμι, ακόμη ένα θηλυκό και ένα αρσενικό δηλαδή συνολικά 2m/4f να ήταν καλύτερα. Εσείς τι λέτε; Πρώτα να κάνω αλλαγή και μετά να προσθέσω τα καινούρια ψαράκια, σωστά; Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 28 Ιανουαρίου 2013 #37 Share 28 Ιανουαρίου 2013 Τελικά δεν τα κατάφερε το ψαράκι. Μόλις το ανέσυρα ψόφιο... Τώρα έμεινε ένα χαρεμάκι μόνο με 3 θηλυκά και ένα αρσενικό. Να πάρω ακόμη ένα χαρέμι ώστε να αναπληρώσω τις απώλειες και να μπορούν τα βακτήριά μου να τραφούν ή να περιμένω να ισορροπήσει το σύστημα; 4 ψαράκια μου φαίνονται λίγα. Ίσως αν δεν πρόσθετα χαρέμι, ακόμη ένα θηλυκό και ένα αρσενικό δηλαδή συνολικά 2m/4f να ήταν καλύτερα. Εσείς τι λέτε; Πρώτα να κάνω αλλαγή και μετά να προσθέσω τα καινούρια ψαράκια, σωστά; Άποψή μου Κωνσταντίνε είναι να μην προσθέσεις τίποτα ακόμα μέχρι να ισορροπήσει το ενυδρείο. 112 λίτρα με ένα χαρέμι είναι μια χαρά. Κάνε λίγη υπομονή και όχι βιαστικές κινήσεις όπως σου είπα και θα το απολαύσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 28 Ιανουαρίου 2013 Author #38 Share 28 Ιανουαρίου 2013 Αυτό έκανα τελικά, είπα να είμαι υπομονετικός για να γλιτώσω τα λάθη.. Δε θα προσθέσω καθόλου ψαράκια για κάποιο διάστημα.. Μια διόρθωση μόνο: Το μπόλιασμα έγινε στο μικρό ενυδρείο (60lt)! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 28 Ιανουαρίου 2013 #39 Share 28 Ιανουαρίου 2013 Αυτό έκανα τελικά, είπα να είμαι υπομονετικός για να γλιτώσω τα λάθη.. Δε θα προσθέσω καθόλου ψαράκια για κάποιο διάστημα.. Μια διόρθωση μόνο: Το μπόλιασμα έγινε στο μικρό ενυδρείο (60lt)! Ένας λόγος παραπάνω να μην βάλεις άλλα ψαράκια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 28 Ιανουαρίου 2013 Author #40 Share 28 Ιανουαρίου 2013 Ένας λόγος παραπάνω να μην βάλεις άλλα ψαράκια. Μάλιστα... :innocent: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 30 Ιανουαρίου 2013 Author #41 Share 30 Ιανουαρίου 2013 Μετά την αλλαγή της Δευτέρας και συνεχίζοντας το προσεκτικό τάισμα θέλω να ρωτήσω.. Την προγραμματισμένη αλλαγή μου (Πέμπτη) θα την κάνω άσχετα με τις μετρήσεις μου λόγω της έκτακτης που έκανα πριν 2 μέρες. Προς το παρόν έχω αμμωνία και νιτρώδη στο μηδέν και νιτρικά 5-10. Βακτήρια θα ρίξω ακόμη σήμερα, αύριο μετά την αλλαγή και από δω και πέρα μόνο στις αλλαγές. Θα είναι οκ; Σαλιγκάρι μπορώ να βάλω ή πρέπει να στρώσει ο βυθός; Link to comment Share on other sites More sharing options...
ataktoulis 31 Ιανουαρίου 2013 Author #42 Share 31 Ιανουαρίου 2013 Τώρα που έστρωσαν εντελώς οι τιμές να προσθέσω 2-3 ψαράκια ακόμα; Φαίνεται πως η αύξηση των νιτρωδών οφειλόταν στη βλακεία που έκανα με το σφουγγάρι.. Αύριο, μετά την αλλαγή λέω να βάλω 1m/2f ακόμη, οπότε θα'χω συνολικά 2m/5f και σταματάω εδώ. Για σαλιγκάρι γνωρίζει κανείς αν ο βυθός πρέπει να είναι στρωμένος ή αν μπορώ να βάλω από τώρα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 31 Ιανουαρίου 2013 #43 Share 31 Ιανουαρίου 2013 Μετά την αλλαγή της Δευτέρας και συνεχίζοντας το προσεκτικό τάισμα θέλω να ρωτήσω.. Την προγραμματισμένη αλλαγή μου (Πέμπτη) θα την κάνω άσχετα με τις μετρήσεις μου λόγω της έκτακτης που έκανα πριν 2 μέρες. Προς το παρόν έχω αμμωνία και νιτρώδη στο μηδέν και νιτρικά 5-10. Βακτήρια θα ρίξω ακόμη σήμερα, αύριο μετά την αλλαγή και από δω και πέρα μόνο στις αλλαγές. Θα είναι οκ; Σαλιγκάρι μπορώ να βάλω ή πρέπει να στρώσει ο βυθός; Τώρα που έστρωσαν εντελώς οι τιμές να προσθέσω 2-3 ψαράκια ακόμα; Φαίνεται πως η αύξηση των νιτρωδών οφειλόταν στη βλακεία που έκανα με το σφουγγάρι.. Αύριο, μετά την αλλαγή λέω να βάλω 1m/2f ακόμη, οπότε θα'χω συνολικά 2m/5f και σταματάω εδώ. Για σαλιγκάρι γνωρίζει κανείς αν ο βυθός πρέπει να είναι στρωμένος ή αν μπορώ να βάλω από τώρα; Καλημέρα, βακτήρια μπορείς να βάζεις για να ενισχύεις τη βιολογία στις αλλαγές αλλά χωρίς να κάνεις υπερβολική χρήση. Άποψή μου είναι, όπως σου έχω πει και σε πιο παλιά posts , ότι ένα χαρέμι guppies είναι αρκετό για τα λίτρα σου μιας και θα αρχίσουν οι γέννες σε λίγο πάλι. Το σαλιγκάρι να το υπολογίζεις κανονικά σαν να προσθέτεις ψάρι στο ενυδρείο και μάλιστα ρυπογόνο. Εγώ θα περίμενα τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα για να βάλω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος