Jump to content

Ερώτηση Για Μπόλιασμα

Recommended Posts

Ήρθε η ώρα για το στήσιμο του νέου ενυδρείου. Θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα για το μπόλι. Καταρχήν το Siporax πρέπει οπωσδήποτε να μπει σε φίλτρο για να αποικίσουν τα βακτήρια ή αν βάλω μια κάλτσα θα είναι οκ;

Για να γίνω πιο κατανοητός.. Αν στο υπάρχον ενυδρείο μου βάλω για καμιά βδομάδα ποσότητα Siporax, χύμα, κάπου στο νερό σε καλσόν π.χ. θα είναι οκ να το μεταφέρω στο φίλτρο του νέου ενυδρείου μετά από μία εβδομάδα ή πρέπει εξ αρχής να είναι μέσα σε φίλτρο για να υπάρχει ροή κλπ.; Πόση ώρα αντέχει κατά τη μεταφορά το μπόλι;

κατ αρχιν φιλε μου δεν χρειαζεται να ανοιγεις νεο θεμα για καθε ερωτηση! στο θεμα με το ενυδρειο σου μπορεις να κανεις οτι ερωτησεις θες και θα ειναι ετσι ολα συμμαζεμενα και πιο ευκολα για να τα βρεις! επισης θα βοηθησει τον αναγνωστη να δει την εξεληξη του ενυδρειου σου!! :D

τωρα στο θεμα μας, το μπολι πρεπει να μπει σε φιλτρο και να εχει ροη αναμεσα του! για να μπολιασεις το καινουριο σου ενυδριεο, θα παρεις λιγη ποσοτητα βιολογιας απο το στρωμμενο φιλτρο και θα την βαλεις στο καινουριο φιλτρο μαζι με την καινουρια βιολογια για να μπολιαστει! σε αυτο το σημειο μπορει να μπει και το 1ο ψαρι για να κραταει την βιολογια οταν το ταιζεις ή απλα θα ριχνεις ελαχιστη τροφη χωρις ψαρι μεσα(ειναι πιο σωστο κατα την γνωμη μου)! συγχρόνως μπορεις να ριχνεις και βακτηρια και φυσικα θα ελέγχεις ολη την διαδικασία με μετρήσεις για να βλεπεις που εισαι!!

το μπολι μπορει να κρατησει και ωρες ακομα και παραπανω αλλα οσο πιο συντομα τοσο καλυτερα! εσυ δεν εχεις τετοιο θεμα αφου τα 2 ενυδρεια βρισκονται στον ιδιο χωρο σωστα?

Ναι, απλά έχω γεμίσει το ένα από τα 2 φίλτρα μου με Siporax και θα δώσω κάποια ποσότητα σε ένα φίλο και μένει κανένα μισάωρο μακρυά. Επειδή φοβάμαι να μη διαταράξω τη βιολογία στο υπάρχον ενυδρείο έλεγα μήπως δεν πείραζα τα φίλτρα καθόλου και να έβαζα απλά νέο Siporax για λίγες μέρες, αλλά οκ.. Θα δω τι θα κάνω. Ευχαριστώ!! Εννοείται πως το στρώσιμο θα γίνει χωρίς ψάρι όπως και με το πρώτο!

Έγινε επεξεργασία - ataktoulis

Όλες οι πληροφορίες που αναζητάς είναι εδώ!

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36712&hl=%EC%F0%EF%EB%E9%E1%F3%EC%E1

Δεν μας είπες τι φτιάχνεις όμως????

Ας στρώσει με το καλό και βλέπουμε.. Ξέρεις, έρωτας με τα χρυσόψαρα, οπότε.. Πάλι σε σκέψεις είμαι που θα μπει τι! Μάλλον το μεγάλο θα μείνει ως έχει (8 ενήλικα και 15 νεογέννητα guppies) και στο νέο θα μπει ένα Comet και ένα Oranda! :)

Θα το πάω χαλαρά όμως, φυτά εξ'αρχής, καλό στρώσιμο και μετά ψαράκια. Δε θέλω άλλες απώλειες!

Δεν σε φοβάμαι εσένα! Μια χαρά θα τα πας!

Commet μην βάλεις.. βαλε δυο fancy και μερικά σαλιγκάρια και θα είσαι άρχοντας!

Άντε καλή συνέχεια!

Αχ μη με πικραίνεις με το Comet και δε θέλω πολύ να ξαναλλάξω setup στο μεγάλο και να μπούνε τα guppies στο 60άρι!! :) Χαχα.. Θα το συζητάμε αργά αργά για να γίνει σωστά. Αν δε μπαίνει Comet δε θα βάλω, μην ταλαιπωρούνται τα καημενούλια, θα φανεί

Αν γεμίσω ένα εφεδρικό φίλτρο που έχω με Siporax και το αφήσω μία εβδομάδα στο ενυδρείο που τρέχει ήδη με 2 φίλτρα, θα είναι στρωμένο μετά από τόσο σύντομο διάστημα; Το λέω αυτό για να μην πειράξω καθόλου τα 2 φίλτρα στο υπάρχον ενυδρείο μου. Τι λέτε, θα βοηθήσει;

Αν γεμίσω ένα εφεδρικό φίλτρο που έχω με Siporax και το αφήσω μία εβδομάδα στο ενυδρείο που τρέχει ήδη με 2 φίλτρα, θα είναι στρωμένο μετά από τόσο σύντομο διάστημα; Το λέω αυτό για να μην πειράξω καθόλου τα 2 φίλτρα στο υπάρχον ενυδρείο μου. Τι λέτε, θα βοηθήσει;

Με τρία φίλτρα Κωνσταντίνε θα το κάνεις "πλυντήριο". Εκτός αν μπορείς να ρυθμίσεις τη ροή σε κάποιο.

Με τρία φίλτρα Κωνσταντίνε θα το κάνεις "πλυντήριο". Εκτός αν μπορείς να ρυθμίσεις τη ροή σε κάποιο.

συν οτι δεν νομιζω να στρωσει τοσο συντομα! αλλα και παλι μονο με μετρησεις μπορεις να εισαι σιγουρος!

Έγινε επεξεργασία - adlib

Η ροή ρυθμίζεται και στα 3. Δηλαδή τρόπος να στρώσει το νέο χωρίς να διαταραχτεί η βιολογία του πρώτου δεν παίζει; :(

αν παρεις λιγη ποσοτητα στρωμμενου βιολογικου υλικου και το βαλεις στο καινουριο σου φιλτρο, τοτε αμεσως θα μπορεις να βαλεις και ψαρι! η βιολογια δεν θα διαταραχθει! ισα ισα που θα ανανεωσεις τις αποικιες βακτηρίων στο στρωμμενο σου φιλτρο αν αντικαταστήσεις την ποσοτητα βιολογιας που αφαιρεσες! ;)

Τέλεια τότε! Θα πάρω τα 2/3 του Siporax από το ένα φίλτρο, θα προσθέσω νέο, θα βάλω και ψαράκι αμέσως στο νέο ενυδρείο και θα μετράω να δω πως θα πάει. Άλλο θέμα:

Τα Guppies από το μεγάλο ενυδρείο (τρέχει 6-7 μήνες) θα μεταφερθούν στο νέο ενυδρείο. Μέχρι τώρα πρόσθετα σε κάθε αλλαγή και λίγο αλάτι. Η διαδικασία εκτός από δαπανηρή είναι χρονοβόρα και βαρετή. Αν στο νέο ενυδρείο που θα μεταφερθούν δε βάλω καθόλου αλάτι πρέπει να κάνω καλύτερη προσαρμογή;

δεν χρειαζεται να παρεις τοσο μεγαλη ποσοτητα απο το φιλτρο σου! καλυτερα το 1/3 παρε και βαλε στο καινουριο! ;)

φυσικα και θα κανεις καλη προσαρμογή! ;)

Οκ!! Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια adlib. Οπότε σταματάω το αλάτι χωρίς πρόβλημα, έτσι;

αν θελεις το μειωνεις και σταδιακα(την ποσοτητα δηλαδη) για ακομα καλυτερη προσαρμογη! ;)

να σαι καλα!

• 2 weeks later...

Για να μην ανοιγω καινουργιο θεμα μια ερωτησουλα ρε παιδια ;)

Σε περιπτωση που (πιασει )το μπολι ποσο χρονικο μπορει να κανουν οι τιμες να μηδενιστουν ?

Να γινω ποιο σαφης το μπολιασα πριν δυο μερες , πριν βαλω το μπολι οι τιμες ηταν nh4/3 2mg και no2 0 ( αλλα τα no2 σαφως ηταν και πριν γιατι δεν ειχε τελειωσει τον κυκλο της η αμμωνια)

Σημερα μετα απο μιαμιση μερα οι μετρησεις εδειξαν nh4/3 5mg. Και no2 =0

Δηλαδη ανεβηκε λιγο παραπανω κατα 3mg

Παραλληλα ταιζοντας με τροφη , ανεβασμα θερμοκρασιας στους 28 και φωτισμος με 10 ωρες τον κυκλο του.

Οτιδηποτε γνωμη μπορει να βοηθησει.

Ξεχασα να πω το ενυδρειο ειναι 15 μερες σε λειτουργια

αν σου επεσε λιγο παραπανω τροφη φιλε μου μπορει ευκολα να σου ανεβασει τις τιμες! οποτε πρεπει να εισαι πολυ προσεκτικος με την τροφη!

καλο θα ηταν να ριχνεις βακτήρια αν εχεις! κανε υπομονη και θα αρχισει να γινεται ο κυκλος αφου εβαλες μπολι! τροφη ελαχιστη μια στις 3 μερες και μετρησεις μια στις 3 μερες! δεν χρειαζεται καθε μερα! ;)

Έτοιμο και το έπιπλο, οπότε αύριο ξεκινάει το στήσιμο!! Επειδή είμαι και ανυπόμονος, η αφίσσα κολλήθηκε σήμερα, όπως και ο ανακλαστήρας, ενώ το χαλίκι έγινε πεντακάθαρο μετά από εξαντλητικό πλύσιμο και πλέον δε θολώνει καθόλου το νερό στους κουβάδες που το έχω ακόμα και αν το ανακατέψω. Στο τέλος έβρασα και μία κατσαρόλα νερό και το έριξα έτσι για καλύτερο καθάρισμα. Στο δια ταύτα:

Αύριο συμπίπτει το γέμισμα του νέου με την αλλαγή στο παλιό ενυδρείο.

1) Να πάρω το νερό της αλλαγής μαζί με το μπόλι ή μόνο το 2ο αρκεί;

2) Από ψαράκια, αν μεταφέρω όλα τα Guppies μου θα είμαι εντάξει ή να το κάνω σταδιακά π.χ. 4 αύριο και τα υπόλοιπα μετά από 3-4 μέρες αφού κάνω και τα τεστ; -

3) Τεστ πότε να κάνω για να δω αν πέτυχε το μπόλι;

4) Να ταΐσω κανονικά μόλις μπολιάσω και μεταφέρω τα ψαράκια ή όχι;

5) Στο υπάρχον ενυδρείο όπως έχω ξαναγράψει έβαζα και λίγο αλάτι. Στο καινούριο δε θέλω να βάζω. Πειράζει; 1 ώρα προσαρμογή αρκεί;

1)και τα 2 ακομα καλυτερα

2)μολις βαλεις το μπολι, αστο για μερικες ωρες και βαλε για αρχη 2! καθε 3-4 μερες αλλα τοσα αν δεις οτι οι μετρησεις σου ειναι καλες, αλλιως πιο αραια

3)καθε 3 μερες NH3/4 ,ΝΟ2, ΝΟ3

4)καλυτερα ταισε τα την επομενη μερα για να μην επιβαρυνθεί το συστημα, απλα προσοχη με την ποσοτητα

5)δεν πειραζει αρκει να κανεις καλη προσαρμογή! μια ωρα φτανει απλα το καλυτερο θα ηταν στο υπαρχον ενυδρειο σου , σταδιακα να μείωνες την ποσοτητα αλατιου για να γινοταν καλυτερη προσαρμογη!

Δυο γκαπι δεν θα μπορεσουν να συντηρησουν την βιολογια του φιλτρου,βαλε τεσσερα-πεντε.

Το ενυδρείο στήθηκε, έβαλα λίγα φυτά από το παλιό, δούλεψε 1 ώρα με το φίλτρο που έχει ώστε να κυκλοφορήσει λίγο το νερό, έβαλα το μπόλι, έριξα και τη συνιστώμενη δόση βακτηρίων και σε 2-3 ωρίτσες θα μπουν και τα ψαράκια. Θα βάλω 4 για αρχή. Πειράζει που θα μείνουν χωρίς καθόλου τροφή 3 ώρες τα φίλτρα;

Έβαλα 5 ψαράκια τελικά. 2m/3f. Δεν τάισα και από αύριο θα ταΐζω με φειδώ 1 φορά/μέρα και μετά από κανένα 15ήμερο 2 φορές/μέρα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Το φίλτρο (Juwel bioflow 280) κάνει ένα βουητό, σαν πορτατίφ που έχει διαρροή ρεύματος. Είναι λογικό; Ούτε το ψυγείο δεν ακούγεται τόσο. Έχει κανείς άλλος το ίδιο πρόβλημα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...