Jump to content

Γέννες όσο δεν πάει άλλο!!!!

chchhypno

Recommended Posts

post-848-1169721411_thumb.jpgΚαλημέρα σε όλους,

Η δικές μου ερωτήσεις δεν αφορούν ακριβώς πρόβλημα, αλλά μάλλον υπερβολή….

Στο ενυδρείο μου, το οποίο λειτουργεί περίπου 7 μήνες, φιλοξενώ 10 δίσκους. Αφού πέρασα διάφορες δυσκολίες σχετικά με την σταθεροποίηση των συνθηκών, και δύο περιπτώσεις ασθενειών (με απώλειες δυστυχώς), αυτή την στιγμή όλα δείχνουν να πηγαίνουν super.

To «πρόβλημα» ξεκινά από το γεγονός ότι τα ψαράκια μου είναι μάλλον πολύ αγαπησιάρικα :lol: , έχουν δημιουργηθεί 3 ζευγάρια και εδώ και περίπου ενάμιση μήνα δεν τα προλαβαίνω στις γέννες, συνολικά έχω δει αυγά σε πάνω από 15 περιπτώσεις (αυτή την στιγμή τα δύο ζευγάρια έχουν γεννήσει ταυτόχρονα).

Σε 3 – 4 περιπτώσεις έχω δει και ουρές, αλλά μέχρι εκεί.

Δυστυχώς έως τώρα δεν έχω καταφέρει να στήσω «μαιευτήριο», άρα τα καημένα τα ζωντανά τζάμπα παιδεύονται.

Ερώτηση 1: οι συχνές γέννες έχουν σχέση με την ποιότητα του νερού και τις συνθήκες διαβίωσης ή τζάμπα χαίρομε?

Ερώτηση 2: υπάρχει πρόβλημα με το γεγονός ότι 6 στους 10 δίσκους γίνονται συχνά επιθετικά (λόγω γέννας) προς τους υπόλοιπους της κοινότητας?

Ερώτηση 3: υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να τα βοηθήσω να προχωρήσουν παρακάτω μέσα στο ίδιο ενυδρείο???

Ερώτηση 4: ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΕΝΝΑΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ???? :bowdown::bowdown:

post-848-1169721439_thumb.jpg

post-848-1169721464_thumb.jpg

post-848-1169721494_thumb.jpg

post-848-1169721520_thumb.jpg

1. Οι συχνες γεννες σαφως και εχει να κανει με την ποιοτητα του νερου σου και καλα κανεις και χαιρεσαι

2.Το καθε ζευγαρι οταν εχει αυγα προστατευει την περιοχη του και τα αυγα.Αναλογα με το ποσο καλοι γονεις παιζει ρολο με ποση σθεναροτητα θα προστατευσουν τα αυγα.Τωρα για μικροτραματισμους δεν μπορω να σου εγγυηθω οτι δεν θα εχει καθολου αλλα δεν νομιζω οτι ειναι παντως σοβαρα τα πραγματα για να ανησυχεις.

3.Δεν νομιζω οτι εχεις και πολλες πιθανοτητες να μεγαλωσεις μωρα σε τετοιο ενυδρειο η λυση της γεννηστρας θα σου ελυνε πολλα προβληματα και εφοσον ξερεις οτι ειναι και γονιμο το ζευγαρι και υπερασπιστηκε τα αυγα σε αυτο το ενυδρειο μεχρι να δεις ουριστες ειναι ενα πολυ καλο σημαδι οτι εχεις ενα καλο και γονιμο ζευγαρι και θα ηταν κριμα να μην παρεις ενα ενυδρειακι 80 , 100, 120 λιτρων και να δεις και να μεγαλωσεις μωρα

4.Τωρα για το ποτε θα σταματησουν να γεννανε παιζει ρολο απο πολλα απο την τροφη που τους δινεις απο τις συνθηκες του νερου απο την ηλικια τους και πολλα πολλλα αλλα.

Φιλε μου θα το δεί αυτό ο istellas και τον βλέπω να σου έρχεται με βαρέλια

να σου πάρει το νερό :lol::bowdown::bowdown:

Καλή συνέχεια

To ίδιο συμβαίνει και σε μένα με ενα ζευγάρι που έχω.

7 γέννες μέχρι στιγμής. Στην μια φτάσανε μέχρι τις ουρίτσες.

65 λίτρα γεννήστρα είναι λίγο λέτε για το ζευγάρι 9-10 εκ ;

post-848-1169721411_thumb.jpgΚαλημέρα σε όλους,

Η δικές μου ερωτήσεις δεν αφορούν ακριβώς πρόβλημα, αλλά μάλλον υπερβολή….

Στο ενυδρείο μου, το οποίο λειτουργεί περίπου 7 μήνες, φιλοξενώ 10 δίσκους. Αφού πέρασα διάφορες δυσκολίες σχετικά με την σταθεροποίηση των συνθηκών, και δύο περιπτώσεις ασθενειών (με απώλειες δυστυχώς), αυτή την στιγμή όλα δείχνουν να πηγαίνουν super.

To «πρόβλημα» ξεκινά από το γεγονός ότι τα ψαράκια μου είναι μάλλον πολύ αγαπησιάρικα :lol: , έχουν δημιουργηθεί 3 ζευγάρια και εδώ και περίπου ενάμιση μήνα δεν τα προλαβαίνω στις γέννες, συνολικά έχω δει αυγά σε πάνω από 15 περιπτώσεις (αυτή την στιγμή τα δύο ζευγάρια έχουν γεννήσει ταυτόχρονα).

Σε 3 – 4 περιπτώσεις έχω δει και ουρές, αλλά μέχρι εκεί.

Δυστυχώς έως τώρα δεν έχω καταφέρει να στήσω «μαιευτήριο», άρα τα καημένα τα ζωντανά τζάμπα παιδεύονται.

Ερώτηση 1: οι συχνές γέννες έχουν σχέση με την ποιότητα του νερού και τις συνθήκες διαβίωσης ή τζάμπα χαίρομε?

Ερώτηση 2: υπάρχει πρόβλημα με το γεγονός ότι 6 στους 10 δίσκους γίνονται συχνά επιθετικά (λόγω γέννας) προς τους υπόλοιπους της κοινότητας?

Ερώτηση 3: υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να τα βοηθήσω να προχωρήσουν παρακάτω μέσα στο ίδιο ενυδρείο???

Ερώτηση 4: ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΕΝΝΑΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ???? :bowdown::bowdown:

Αφου δεν μπορεις να εχεις γενιστρα ενας αλλος τροπος ειναι να χωρισεις μια γωνια του ενυδρειου σου με σήτα πλαστικη!

να σου πάρει το νερό :bowdown::)B)

Καλή συνέχεια

Όλοι ευπρόσδεκτοι!!!! :lol:

Αλλαγές γίνονται δύο φορές την βδομάδα. :bowdown:

να σου πάρει το νερό :)B):rasp:

Καλή συνέχεια

Όλοι ευπρόσδεκτοι!!!! :bowdown:

Αν και για την περίπτωση του istellas έχει μερίδιο ούτως ή αλλιώς - έχω συμβουλευτεί το site του αρκετές φορές :lol:

να σου πάρει το νερό :bowdown::bowdown::)

Καλή συνέχεια

Λοιπόν, περιμένουμε ανακοίνωση "Τιμολογίου Ύδρευσης" και ετοιμάζουμε μπετόνια!!!!! :lol:

Κάτι από "νερό του Καματερού" -για τους παλιότερους- δε θυμίζει; Φίλε μου, σου εύχομαι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αποκτήσεις πολλά μικρά δισκάκια! Βασίλης

Όλοι ευπρόσδεκτοι!!!! :lol:

Πόσα λίτρα κάθε φορά ;;

Ερώτηση 4: ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΕΝΝΑΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ???? wacko.gif blink.gif

Αν ειναι νεαρα ψαρια υπολογισε ενα σερι απο καμια 15αρια γεννες και μετα κανα εξαμηνο εως εννιαμηνο ξεκουραση!Oσον αφορα στα υπολοιπα με καλυψε ο pan!

Αντε ετοιμασε λοιπον καμια γεννηστρα γιατι η αγορα εχει ελλειψη :lol::bowdown::bowdown:

65 λίτρα γεννήστρα είναι λίγο λέτε για το ζευγάρι 9-10 εκ ;

Εκτος απο τα λιτρα παιζουν ρολο και οι διαστασεις του ενυδρειου-γεννηστρα.Το ιδανικοτερο ειναι ενας κυβος διαστασεων 50*50*50 κρατωντας τη σταθμη του νερου περιπου στους 35 ποντους!Τι διαστασεις εχει το δικο σου??

Αν ειναι νεαρα ψαρια υπολογισε ενα σερι απο καμια 15αρια γεννες και μετα κανα εξαμηνο εως εννιαμηνο ξεκουραση!Oσον αφορα στα υπολοιπα με καλυψε ο pan!

Αντε ετοιμασε λοιπον καμια γεννηστρα γιατι η αγορα εχει ελλειψη :lol::bowdown::bowdown:

Εκτος απο τα λιτρα παιζουν ρολο και οι διαστασεις του ενυδρειου-γεννηστρα.Το ιδανικοτερο ειναι ενας κυβος διαστασεων 50*50*50 κρατωντας τη σταθμη του νερου περιπου στους 35 ποντους!Τι διαστασεις εχει το δικο σου??

Είναι 60 x 30 x 35 ( Μ x Π x Y)

Καλημέρα σε όλους τους Discus lovers.

Όντος φίλε μου οι συνθήκες του ενυδρείου σου πρέπει να είναι τέλειες. Συγχαρητήρια. Αλλά πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου και από τους τυχερούς γιατί είδες από τα δέκα ψάρια σου να ζευγαρώνουν τα έξη.

Μέχρι εκεί όμως,…

Είναι κρίμα να μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και να μην μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε.

Ξέρω ότι για τους περισσότερους από εμάς είναι δύσκολο να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε εργαστήριο αναπαραγωγής και να αφιερώσουμε το χρόνο που χρειάζεται.

Όμως, μην κρυβόμαστε, για τους εραστές του είδους δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή από το κάθεσαι και να θαυμάζεις τα μωρά δισκάκια να κολυμπούν γύρω από τους γονείς τους. Θαυμαστώ το έργο της φύσης και όταν συμβαίνει αυτό μέσα στο χώρο μας, μας πλημμυρίζουν χιλιάδες συναισθήματα………

Επειδή κι εγώ στο παρελθόν έχω βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, και στην προσπάθεια μου να σώσω τα αυγά σκότωσα το ζευγάρι…, έκατσα και έψαξα ότι έχει σχέση με την αναπαραγωγή των δίσκων.

Κινήσεις αργές και σίγουρες.

Θα συμφωνήσω με τον Nidal πως ένα ζευγάρι θα σου γεννήσει αβγά 10-15 φορές και μετά στοπ για ξεκούραση 6-9 μήνες. Οπότε δυστυχώς αν δεν έχεις έτοιμη λύση, μην βιαστείς γιατί μάλλον κακό θα κάνεις.

Για ένα ζευγάρι 10-12 εκ. χρειάζεσαι ένα χώρο 50 lt.

Αν έχεις τρία ζευγάρια, τρεις ίδιους χώρους.

Δύο απλές και οικονομικές λύσεις είναι 3 ενυδρεία των 50 λίτρων ενωμένα εν σειρά, ένα απλό trickle filter και ένα θερμοστάτη, ή ένα μακρόστενο ενυδρείο χωρισμένο σε 3 ίσα μέρη με σκούρα χωρίσματα, και το ίδιο κύκλωμα όπως το προηγούμενο. Τα ίδια θα χρησιμοποιηθούν αργότερα για να φιλοξενήσουν τα μικρά δισκάκια. Όλα μαζί λειτουργούν σαν ένα με πολλά λίτρα και πιο σταθερές συνθήκες. Χωρίς πολλά πολλά, σκέτο γυαλί. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλό νερό, που στην περίπτωση σου δεν φαίνεται δύσκολο! Αυτές οι δύο λύσεις βέβαια απαιτούν συνεχή παρακολούθηση για ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από το ένα στο άλλο και πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Διακόπτες νερού, 3 εσωτερικά φίλτρα, 3 θερμοστάτες. Είναι δύσκολο αλλά αξίζει την προσπάθεια.

Ελπίζω να μην κάνω λάθος και περιμένω τις παρατηρήσεις των εμπειροτέρων του είδους μιας και αυτά είναι γνώσεις και όχι (ακόμα) προσωπικές εμπειρίες.

Συγνώμη αν έγινα κουραστικός και σου εύχομαι να έχεις τόσα μωρά δισκάκια που να μην έχεις που να τα βάλεις…

Πάντα τέτοια σε όλους μας.

Βασίλης.

Οπως αναφερει και ο nidal παραπανω και συμφωνω απολυτα η γεννηστρα καλο θα ειναι να ειναι 50χ50χ50 και αν δεν κανω λαθος αυτο ειναι 125 λιτρα και σε καμια περιπτωση 50 λιτρα για ενα ενηλικο ζευγαρι.Τουλαχιστον δεν εχω ακουσει εγω ενηλικο ζευγαρι σε 50 λιτρα ενυδρειο καθως επισης σωστα ειναι να εχεις ενα ισχυρο φιλτρο και για τα 3 ενυδρεια απο οικονομικης αποψεως αλλα δεν το συστινω σε καμια περιπτωση γιατι αν παει κατι στραβα σε ενα ενυδρειο δηλ αρρωστεια ή οτιδηποτε θα την πληρωσουν και τα αλλα 2 ζευγαρια στα αλλα ενυδρεια χωρις να εχουν τιποτα αυτα

Εδώ το είδα:http://www.aqua-fish.net/show.php?cur_lang=2&what=article&id=41

Size

If you are having a display tank I would recommend you host them in a tank no smaller than 120cm X 40cm X 50cm.

Discus Aquarium Fish do better in deep tanks and the more water the tank holds the more stable the water conditions tend to be. For a breeding tank a 48cm X 30cm X 30cm tank may be used which is adequate for its purpose.

Ο αρχηγός είπε 50*50*50 κρατωντας τη σταθμη του νερου περιπου στους 35 ποντους=87,5 λίτρα, που σίγουρα είναι καλύτερα. Άλλοι λένε 20 γαλόνια= 75 λίτρα. Εγώ είπα το ελάχιστο δυνατό καθαρά για θέμα χώρου.

Και κάτι για να ονειρευόμαστε

www.idiocentrism.com

www.simplydiscus.com

Τι ομορφια ειναι αυτη :bowdown::lol:

Οταν δημοσιοποιείς φωτογραφίες άλλων, να ξέρεις ότι είσαι υποχρεωμένος να βάζεις και από που τις βρήκες (αναδημοσίευση) ή και ποιανού είναι (copyright), αλλιώς κινδυνεύεις να έχεις μπελάδες. Και πίστεψέ με είναι πολύ άσχημοι μπελάδες....

Συγνώμη δεν το ήξερα ούτε διεκδικώ την κατοχή των διωμάτων αυτών των εικόνων.

Δεν γνωρίζω ποιανού είναι, διόρθωσε με σε παρακαλώ. Το τελευταίο που θα ήθελα είναι μπελάδες….

Ευχαριστώ για την παρατήρηση filoxenos δεν θα ξαναγίνει.!

Εγώ που να ξέρω ποιανού είναι? Δεν τις ανέβασα εγώ, εσύ τις ανέβασες. Ή γράψε από που τις βρήκες ή σβήσε τις.

Αυτά αναφέρονται και στον κανονισμό του Aquazone.

Η πρώτη φωτό είναι από: www.idiocentrism.com

Και οι άλλες δύο από: www.simplydiscus.com

Εντάξει?

Έγινε επεξεργασία - 20VT

Καλό θα ήταν άλλη φορά να βάζεις μαζί με τη φωτογραφία και το λινκ που οδηγεί σε αυτήν. Ή μέσα στη φωτογραφία το copyright. Ετσι είσαι καλυμμένος.

Πόσα λίτρα κάθε φορά ;;

100 & 100 = 200 λίτρα την εβδομάδα...

Καλημέρα σε όλους τους Discus lovers.

Όντος φίλε μου οι συνθήκες του ενυδρείου σου πρέπει να είναι τέλειες. Συγχαρητήρια. Αλλά πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου και από τους τυχερούς γιατί είδες από τα δέκα ψάρια σου να ζευγαρώνουν τα έξη.

Μέχρι εκεί όμως,…

Είναι κρίμα να μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και να μην μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε.

Ξέρω ότι για τους περισσότερους από εμάς είναι δύσκολο να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε εργαστήριο αναπαραγωγής και να αφιερώσουμε το χρόνο που χρειάζεται.

Όμως, μην κρυβόμαστε, για τους εραστές του είδους δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή από το κάθεσαι και να θαυμάζεις τα μωρά δισκάκια να κολυμπούν γύρω από τους γονείς τους. Θαυμαστώ το έργο της φύσης και όταν συμβαίνει αυτό μέσα στο χώρο μας, μας πλημμυρίζουν χιλιάδες συναισθήματα………

Επειδή κι εγώ στο παρελθόν έχω βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, και στην προσπάθεια μου να σώσω τα αυγά σκότωσα το ζευγάρι…, έκατσα και έψαξα ότι έχει σχέση με την αναπαραγωγή των δίσκων.

Κινήσεις αργές και σίγουρες.

Θα συμφωνήσω με τον Nidal πως ένα ζευγάρι θα σου γεννήσει αβγά 10-15 φορές και μετά στοπ για ξεκούραση 6-9 μήνες. Οπότε δυστυχώς αν δεν έχεις έτοιμη λύση, μην βιαστείς γιατί μάλλον κακό θα κάνεις.

Για ένα ζευγάρι 10-12 εκ. χρειάζεσαι ένα χώρο 50 lt.

Αν έχεις τρία ζευγάρια, τρεις ίδιους χώρους.

Δύο απλές και οικονομικές λύσεις είναι 3 ενυδρεία των 50 λίτρων ενωμένα εν σειρά, ένα απλό trickle filter και ένα θερμοστάτη, ή ένα μακρόστενο ενυδρείο χωρισμένο σε 3 ίσα μέρη με σκούρα χωρίσματα, και το ίδιο κύκλωμα όπως το προηγούμενο. Τα ίδια θα χρησιμοποιηθούν αργότερα για να φιλοξενήσουν τα μικρά δισκάκια. Όλα μαζί λειτουργούν σαν ένα με πολλά λίτρα και πιο σταθερές συνθήκες. Χωρίς πολλά πολλά, σκέτο γυαλί. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλό νερό, που στην περίπτωση σου δεν φαίνεται δύσκολο! Αυτές οι δύο λύσεις βέβαια απαιτούν συνεχή παρακολούθηση για ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από το ένα στο άλλο και πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Διακόπτες νερού, 3 εσωτερικά φίλτρα, 3 θερμοστάτες. Είναι δύσκολο αλλά αξίζει την προσπάθεια.

Ελπίζω να μην κάνω λάθος και περιμένω τις παρατηρήσεις των εμπειροτέρων του είδους μιας και αυτά είναι γνώσεις και όχι (ακόμα) προσωπικές εμπειρίες.

Συγνώμη αν έγινα κουραστικός και σου εύχομαι να έχεις τόσα μωρά δισκάκια που να μην έχεις που να τα βάλεις…

Πάντα τέτοια σε όλους μας.

Βασίλης.

Προφανώς θα είναι πραγματική απόλαυση και ευτυχία να βλέπεις τα δικά σου δισκάκια δίπλα στους γονείς, και σίγουρα αξίζει τον κόπο, βέβαια με τα διάφορα που μου έτυχαν κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας σχεδόν δεν προλαβαίνω να δω τα δικά μου παιδιά :bowdown::lol:

Η ερώτηση τώρα είναι η εξής: πως διαμορφώνουμε σταθερά καλές συνθήκες νερού στη γεννήστρα???

ΟΚ η καλή φίτρανση αλλά σχετικά με το PH???? (Στο υπάρχον ενυδρείο έχω PH controller και προετοιμάζω το νερό με τύρφη με PH 6,7, KH 3, GH 8).

Ακόμα και εάν πάρω νερό από το ενυδρείο για την γεννήστρα, ειδικα στην περίπτωση καλού αερισμού, αναμένεται το PH σταδιακά να ανεβαίνει. Άρα????

Βάζεις τύρφη στο φίλτρο κάνεις αλλαγές απο ΑΟ και προσπαθείς να το διατηρήσεις χαμηλά. Απλό.

Βάζεις τύρφη στο φίλτρο κάνεις αλλαγές απο ΑΟ και προσπαθείς να το διατηρήσεις χαμηλά. Απλό.

Αν χρησημοποιεις νερο απο ΑΟ και μετα με διαφορα ιχνοστιχοια πας τη γενικη σκληροτητα στο 3 η χρηση τυρφης

δεν θα σου κατεβασει τη σκληροτητα? :lol:

Δεν έχω RO - Η προετοιμασία γίνεται με τύρφη στην δεξαμενη για να κατέβουν ΚΗ & GH, και η διατήρηση του PH με controller στο tank...

Άρα μάλλον η δουλειά θα γίνει με CO2 (χωρίς controller) και 2-3 μετρήσεις PH καθημερινα στην γεννήστρα.

Αυτά όμως σε 6 μήνες αφού τώρα μάλλον περισότερο προβλημα παρά καλό θα προκαλέσω με τις μετεγκαταστάσεις ζευγαριών...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...