Jump to content

Σοβαρό Πρόβλημα Με Φυτεμένο

asgiannis

Recommended Posts

Συγνώμη για την παρέμβαση , αν βλέπω καλά , έχεις φυτέψει της ανούμπιες. Καλό είναι να τις βγάλεις και να τις δέσεις σε κάποια πέτρα ή στο ξύλο γιατί θα σαπίσουν αν μείνουν έτσι.

• Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Στο ξυλο που ηταν δεμενες 2 ανουμπιες μεσα στην πρωτη βδομαδα οχι μονο σαπισαν, αλλα διαλυθηκαν στο ενυδρειο και επεπλεαν τα φυλλα απ τις ριζες στην επιφανεια. Τωρα που τις εβαλα στον πατο ειχα βαλει και μικρα κομματια απο ταμπλετες στην αρχη για να τις βοηθησω. Εδω και 2 βδομαδες δειχνουν να ναι καλα παντως

Στο ξυλο που ηταν δεμενες 2 ανουμπιες μεσα στην πρωτη βδομαδα οχι μονο σαπισαν, αλλα διαλυθηκαν στο ενυδρειο και επεπλεαν τα φυλλα απ τις ριζες στην επιφανεια. Τωρα που τις εβαλα στον πατο ειχα βαλει και μικρα κομματια απο ταμπλετες στην αρχη για να τις βοηθησω. Εδω και 2 βδομαδες δειχνουν να ναι καλα παντως

Αν είναι και ο κορμός μέσα στο χαλίκι θα έχουν πρόβλημα. :)

Οχι ο κορμος δεν ειναι στο χαλικι καθολου.μονο οι ριζουλες ισα ισα που σκεπαζονται

Το φιλτρο μου το εχω γεμισει με siporax οσα χωρουσαν στην θηκη εβαλα.Δηλαδη περιπου 12 κυλινδράκια. Απλα καθε βδομαδα που κανω την αλλαγη μαυριζουν και το τουλι που τα εχω τυλιγμενα πιανει πολυ βρωμια και τα καθαριζω ολα με νερο ενυδρειου παντα και τα ξαναβαζω. Ετσι πρεπει να κανω?

To oτι τα καθαριζεις καθε εβδομαδα τα κεραμικα σου δεν ειναι καλο και για αυτο μετρας ΝΟ2. Σκοπος σε ενα φιλτρο ειναι να τα προστατεψουμε οσο καλυτερα γινεται ενισχύοντας την μηχανικη φιλτρανση ετσι ωστε να μην πειραζουμε συχνα πυκνα τα κεραμικα. Οποτε ή βαζεις σφουγγαρια με ποιο ψιλο πορο και filter wool αν εχεις την δυνατοτητα και τον χωρο μεσα στο φιλτρο σου ή αλλιως πας για μεγαλυτερο φιλτρο με μεγαλυτερο καδο. Τα σφουγγαρια μπορεις να τα πλενεις καθε εβδομαδα αλλα τα κεραμικα πρεπει να τα αφησεις στην ησυχία τους.

Οσο για την ανουμπια αρχικα θα φαγανε πολυ αμμωνια για αυτο και σου καηκε αρχικα. Τα φυτα εχουν την ικανοτητα να κανουν χρηση αυτης αλλα οταν ειναι υπερβολικα τα ποσοστα της αμμωνιας τοτε ακομα και τα φυτα υποφερουν ειδικα εαν εχουμε ΡΗ πανω απο 7.

To oτι τα καθαριζεις καθε εβδομαδα τα κεραμικα σου δεν ειναι καλο και για αυτο μετρας ΝΟ2. Σκοπος σε ενα φιλτρο ειναι να τα προστατεψουμε οσο καλυτερα γινεται ενισχύοντας την μηχανικη φιλτρανση ετσι ωστε να μην πειραζουμε συχνα πυκνα τα κεραμικα. Οποτε ή βαζεις σφουγγαρια με ποιο ψιλο πορο και filter wool αν εχεις την δυνατοτητα και τον χωρο μεσα στο φιλτρο σου ή αλλιως πας για μεγαλυτερο φιλτρο με μεγαλυτερο καδο. Τα σφουγγαρια μπορεις να τα πλενεις καθε εβδομαδα αλλα τα κεραμικα πρεπει να τα αφησεις στην ησυχία τους.

Οσο για την ανουμπια αρχικα θα φαγανε πολυ αμμωνια για αυτο και σου καηκε αρχικα. Τα φυτα εχουν την ικανοτητα να κανουν χρηση αυτης αλλα οταν ειναι υπερβολικα τα ποσοστα της αμμωνιας τοτε ακομα και τα φυτα υποφερουν ειδικα εαν εχουμε ΡΗ πανω απο 7.

Αρα με λιγα λογια δεν καθαριζω τα κεραμικα μου παρα μονο το σφουγγαρι καθε εβδομαδα. Βαζω σφουγγαρι με πιο ψιλο πορο και filter wool και ειμαι καλυμενος. Ηταν στο στρωσιμο πανω η καταστροφη τους. Ισως να εγινε και απ την αμμωνια. Τωρα ευτυχως φαινεται οτι εχουν στρωσει τα πραγματα μεσα στο ενυδρειο!

Αρα με λιγα λογια δεν καθαριζω τα κεραμικα μου παρα μονο το σφουγγαρι καθε εβδομαδα. Βαζω σφουγγαρι με πιο ψιλο πορο και filter wool και ειμαι καλυμενος. Ηταν στο στρωσιμο πανω η καταστροφη τους. Ισως να εγινε και απ την αμμωνια. Τωρα ευτυχως φαινεται οτι εχουν στρωσει τα πραγματα μεσα στο ενυδρειο!

Ναι, αν παρολα αυτα συνεχισεις να μετρας ΝΟ2 τοτε θα πρεπει να αυξησεις τα κεραμικα σου.

Λοιπον...το προβλημα με τις φυσσαλιδες εφυγε! Αλλα μαζι με τις φυσσαλιδες εφυγαν και 2 ψαρακια :( 1 χθες το πρωι και 1 σημερα το πρωι. Και τα 2 που τα παρατηρησα ειχαν την κοιλιτσα τους ασπρη. Δεν ηταν πρησμενα. Εντελως ξαφνικα και με καθημερινη παρατηρηση που τα κανω ετρωγαν και κινουνταν κανονικα στο ενυδρειο. Δεν ειχαν δειγματα ασθενειας. Επισης το αλλο που παρατηρησα ειναι οτι τα 2 μικροσοριουμ στο ξυλο εβγαλαν αρκετη τριχοειδη καφε αλγη στα φυλλα τους. Μολις εκανα μετρησεις στο νερο με υγρα τεστ:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Ενυδρειο: 125 Λιτρα, 80x34x45 Διαστασεις Ενυδρειου, 2 μήνες χρόνος λειτουργίας

- Φωτισμος: 2x20 Watt, 10000K, 9 ώρες φωτοπεριοδος, Με ανακλαστηρες

- Βυθος και Υποστρωμα: ψιλό χαλικάκι, 2 μήνες χρονος χρησης του

- Διοξειδιο του Ανθρακα: Όχι

- Οξυγωνο: Με Αναταραξη επιφανειας, μετρια, με αεραντλια

- Φίλτρανση: 700 Λιτρα ανα ωρα, μαύρο σφουγγάρι με βιολογικό υλικό Sera Siporax

- Φυτα: 5 ανούμπιες, 2 Βαλλισνέριες

- Ψάρια: 4 γκάπυ, (1 θηλυκό, 2 αρσενικά, 4 νεογεννητα), 2 ξιφοφοόρους (1 αρσενικό, 1 θηλυκό), 4 γατόψαρα, 2 σαλιγκάρια για τους λαθρεπιβάτες.

- Ρουτίνες: PlantaMin υγρό λιπασμα, ταισμα 1 φορά τη μέρα, αλλαγές νερού κάθε βδομάδα 30% με προσθήκη Tetra AquaSafe, Bacterlife σε κάθε αλλαγή, προσθηκη 1 δοση CO2 καθε πρωι με το ΚΙΤ της Tetra.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH: 7,6

- KH: 6d

- GH: 14d

- ΝΗ3/NH4: 0,009 mg/l Αμμωνία / 0,5 mg/l Αμμωνιο

- ΝΟ2: 0

- ΝΟ3: 10

- PO4: 0

- Fe: -

- CO2: -

- Θερμοκρασία: 25 C

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ: Τα NH3-NH4, PO4, PH, KH, GH, NO2, NO3

-Strips: -

Τι συμβαίνει?Γιατι με πηρε ετσι η κατηφορα? :(

Έγινε επεξεργασία - asgiannis

Λοιπον...το προβλημα με τις φυσσαλιδες εφυγε! Αλλα μαζι με τις φυσσαλιδες εφυγαν και 2 ψαρακια :( 1 χθες το πρωι και 1 σημερα το πρωι. Και τα 2 που τα παρατηρησα ειχαν την κοιλιτσα τους ασπρη. Δεν ηταν πρησμενα. Εντελως ξαφνικα και με καθημερινη παρατηρηση που τα κανω ετρωγαν και κινουνταν κανονικα στο ενυδρειο. Δεν ειχαν δειγματα ασθενειας. Επισης το αλλο που παρατηρησα ειναι οτι τα 2 μικροσοριουμ στο ξυλο εβγαλαν αρκετη τριχοειδη καφε αλγη στα φυλλα τους. Μολις εκανα μετρησεις στο νερο με υγρα τεστ:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Ενυδρειο: 125 Λιτρα, 80x34x45 Διαστασεις Ενυδρειου, 2 μήνες χρόνος λειτουργίας

- Φωτισμος: 2x20 Watt, 10000K, 9 ώρες φωτοπεριοδος, Με ανακλαστηρες

- Βυθος και Υποστρωμα: ψιλό χαλικάκι, 2 μήνες χρονος χρησης του

- Διοξειδιο του Ανθρακα: Όχι

- Οξυγωνο: Με Αναταραξη επιφανειας, μετρια, με αεραντλια

- Φίλτρανση: 700 Λιτρα ανα ωρα, μαύρο σφουγγάρι με βιολογικό υλικό Sera Siporax

- Φυτα: 5 ανούμπιες, 2 Βαλλισνέριες

- Ψάρια: 4 γκάπυ, (1 θηλυκό, 2 αρσενικά, 4 νεογεννητα), 2 ξιφοφοόρους (1 αρσενικό, 1 θηλυκό), 4 γατόψαρα, 2 σαλιγκάρια για τους λαθρεπιβάτες.

- Ρουτίνες: PlantaMin υγρό λιπασμα, ταισμα 1 φορά τη μέρα, αλλαγές νερού κάθε βδομάδα 30% με προσθήκη Tetra AquaSafe, Bacterlife σε κάθε αλλαγή, προσθηκη 1 δοση CO2 καθε πρωι με το ΚΙΤ της Tetra.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH: 7,6

- KH: 6d

- GH: 14d

- ΝΗ3/NH4: 0,009 mg/l Αμμωνία / 0,5 mg/l Αμμωνιο

- ΝΟ2: 0

- ΝΟ3: 10

- PO4: 0

- Fe: -

- CO2: -

- Θερμοκρασία: 25 C

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ: Τα NH3-NH4, PO4, PH, KH, GH, NO2, NO3

-Strips: -

Τι συμβαίνει?Γιατι με πηρε ετσι η κατηφορα? :(

Γι αυτο το θεμα θα ανοιξεις νεο στην κατηγορια με τις ασθενειες.

Απο την μια χαιρομε που λυθηκε το θεμα περι φυσαλιδεςκαι ΝΟ2 και απο την αλλη λυπαμε για τα ψαρακια σου μια που ταλαιπωρήθηκαν απο την ολη μεταβατικη φαση και δεν μου φαινεται κατι το παραξενο μια που ζουσαν σε αμμωνια και νιτρωδη ολο αυτο το καιρο. Προσεχε επισης οταν κανεις τις αλλαγες νερου να ειναι σε παραπλησιας θερμοκρασιας το νερο της αλλαγης με του ενυδρειου. Οσο για το microsorum εισαι σιγουρος οτι ειναι τριχωειδη αλγη ή μηπως βλεπεις τα γεννητούρια του φυτου και σε μπερδευουν;

Βαλε καμια φωτο.

Έγινε επεξεργασία - Rik

Απο την μια χαιρομε που λυθηκε το θεμα περι φυσαλιδεςκαι ΝΟ2 και απο την αλλη λυπαμε για τα ψαρακια σου μια που ταλαιπωρήθηκαν απο την ολη μεταβατικη φαση και δεν μου φαινεται κατι το παραξενο μια που ζουσαν σε αμμωνια και νιτρωδη ολο αυτο το καιρο. Προσεχε επισης οταν κανεις τις αλλαγες νερου να ειναι σε παραπλησιας θερμοκρασιας το νερο της αλλαγης με του ενυδρειου. Οσο για το microsorum εισαι σιγουρος οτι ειναι τριχωειδη αλγη ή μηπως βλεπεις τα γεννητούρια του φυτου και σε μπερδευουν;

Βαλε καμια φωτο.

Ετσι νομιζω γιατι τις ιδιες τριχουλες τις εχει και το ξύλο σε πολλα μερη. Το νερο το προσεχω να εχει παρομοια θερμοκρασια με το νερο του ενυδρειου. Ιδου και οι φωτογραφιες

post-51972-0-92874000-1357580541_thumb.jpg

post-51972-0-01482300-1357580551_thumb.jpg

Πιστευω πως αρκετα παιδευτικες με αυτο το φιλτρακι και χρειαζεσαι καλυτερο. Εν ολιγης εαν παρατηρησεις το προβλημα σου ειναι τα πολλα μικροσωματιδια και το φυτο και το ξυλο εχουν γεμιση αλγη με μικροσωματιδια και βρισκονται μπροστα στην ροη του φιλτρου σου.

Πιστευω πως αρκετα παιδευτικες με αυτο το φιλτρακι και χρειαζεσαι καλυτερο. Εν ολιγης εαν παρατηρησεις το προβλημα σου ειναι τα πολλα μικροσωματιδια και το φυτο και το ξυλο εχουν γεμιση αλγη με μικροσωματιδια και βρισκονται μπροστα στην ροη του φιλτρου σου.

Ρικ,η staghorn εκει βγαινει,σε σημεια με πολυ ροη και οταν εχουμε αμμωνια στο ενυδρειο μας η χαμηλα επιπεδα co2.

Την εχω και εγω στο ενυδρειο μου,μικροσωματιδια δεν εχω αλλα σε μενα εχει βγει λογο του diy co2 που εχω.

Ναι αλλα απο τι δημιουργουνται? Και τι φίλτρο να βάλω δηλαδή? Μηπως ευθύνεται η οξυγονοση που το χω συνδεμενο και πρεπει να τη βγαλω? Και να βαλω καποιο αλλο συστημα οξυγόνωσης. Γιατι στην αρχή ειχα τα ιδια πολλα μικροσωματιδια και οταν εβγαζα το σωληνακι απ το φιλτρο το νερο καθαριζε μεχρι εκει που δεν παει!

Ρικ,η staghorn εκει βγαινει,σε σημεια με πολυ ροη και οταν εχουμε αμμωνια στο ενυδρειο μας η χαμηλα επιπεδα co2.

Την εχω και εγω στο ενυδρειο μου,μικροσωματιδια δεν εχω αλλα σε μενα εχει βγει λογο του diy co2 που εχω.

Και πως την καταπολεμας φιλε μου? Δεν υπάρχει προβλημα? Αμμωνία δεν εχω αλλα ισως να εχω χαμηλα επιπεδα CO2. Και αν το παρατηρησεις δεν ειναι μονο στην εξοδο του φιλτρου πανω στο φυτό αλλα και στο ξυλο στην αλλη ακρη του ενυδρειου!

Προσωπικα ειχα αυτη την αλγη μονο στις αρχες του νεοστημενου φυτεμενου μου και πιστευω πως θα κανει και σε εσενα τον κυκλο της και θα φυγει σιγα σιγα, αλλα με το φιλτρο σου κατι πρεπει να κανεις. Ενα ποιο μεγαλο φιλτρο θα σου παρεχει περισοτερο χωρο αρα περισσοτερο βιολογικο υλικο και καλυτερη μηχανικη φιλτρανση και εν ολιγης λιγοτερα μικροσωματιδια. Αν παρεις ενα ξυλακι και τιναξεις τα φυλλα θα δεις πως θα τιναχτουν σαν σκονη αρκετα μικροσωματιδια.

Για αυτο αναφέρομε σε νεοστρωμενο ενυδρειο Κωστη, αν το καλοσκεφτεις εχουν τα λογια σου ενα νοημα στην εξελιξη του ενυδρειου και τις αναλογες αλγες που εμφανιζονται κατα καιρους.

Για αυτο αναφέρομε σε νεοστρωμενο ενυδρειο Κωστη, αν το καλοσκεφτεις εχουν τα λογια σου ενα νοημα στην εξελιξη του ενυδρειου και τις αναλογες αλγες που εμφανιζονται κατα καιρους.

Εμενα μου βγηκε μετα απο σχεδον 2 χρονια λειτουργιας...:P

Δηλαδη να μην ανησυχω για τα ψαρακια συμφωνα μ αυτα τα λεγομενα. Φιλτρο σκεφτομαι για εξωτερικο με μεγαλυτερο καδο.

Καθολου απιθανο αν προκυψη καποια ανωμαλια στην ολη ισοροποια του ενυδρειου αλλα συνηθως ειναι ενα φαινομενο που εμφανιζεται στα νεοστημενα, μια που η βιολογια ακομα δεν ειναι στο φορτε της και υπαρχουν μικρες ποσοτητες αμμωνιας συν του οτι δεν υπαρχουν ακομα υπερβολικες συγκεντρωσεις οξεων.

Καθολου απιθανο αν προκυψη καποια ανωμαλια στην ολη ισοροποια του ενυδρειου αλλα συνηθως ειναι ενα φαινομενο που εμφανιζεται στα νεοστημενα, μια που η βιολογια ακομα δεν ειναι στο φορτε της και υπαρχουν μικρες ποσοτητες αμμωνιας συν του οτι δεν υπαρχουν ακομα υπερβολικες συγκεντρωσεις οξεων.

Προσωπικα στο δικο μου,το αποδισω στο diy co2 που ως γνωστων δεν ειναι σταθερο.

Δηλαδη να μην ανησυχω για τα ψαρακια συμφωνα μ αυτα τα λεγομενα. Φιλτρο σκεφτομαι για εξωτερικο με μεγαλυτερο καδο.

Λυσεις υπαρχουν πολλες με τα υπερ και τα κατα των διαφορων φιλτρων.

Θα βγαλω το ξυλο να το καθαρισω αν ειναι και θα δεσω τις ανουμπιες πανω αφου εκανα το λαθος και τις εβαλα στο βυθο. Την αλγη απ το microsorum με την να την αφαιρεσω? κατι διαβασα για οξυζενε...ρωταω για μην τα καταστρεψω τα φυλλαρακια εντελως

Την αλγη με το χερι οσο μπορεισ και κατω απο τη βρυση.δεν παμε κατευθειαν στα υπεροξειδια του οξυγονου....

Mobile klaz speaking...

Έγινε επεξεργασία - klaz

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...