Jump to content

Sump - Γνώμες

nieous

Recommended Posts

Χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά.

Εχω ενα 170λιτρο (καθαρά) DIY ενυδρείο Βιοτοπικό Αμαζονίου με 17 Hemigrammus Bleheri και 2 Σκαλαρακια προς το παρόν. Τρέχει ένα εξωτερικό Eheim Ecco Pro 200 και ενα εσωτερικό Eheim Bio 160. Απο Νιτρικά είμαι σταθερά στο μηδέν.

Σκέφτομαι να φτιάξω ενα sump για την εμπειρία της κατασκευή αλλα και για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Κυρίως όμως γιατι λόγω των Catappa και της διατομικής (τρέχει ~ 2 μήνες) τα φίλτρα μου μπουκώνουν πολύ συχνά και ιδιαίτερα το εξωτερικό με αποτέλεσμα να εχω συχνά πολύ μικρή ροή. Δυστηχως είχα και καποιους θανάτους μια δυο φορές που δεν το πρόλαβα...

Συνεπώς θέλω κατι πιο εύκολο στη συντήριση γιατι να ανοίγω συνεχεια φιλτρο καταντάει :bigemo_harabe_net-111:

Λοιπον συμφωνα με το χώρο μου λεω να φτιάξω ενα σαμπακι 45*35*40 (Μ*Π*Υ).

Στο συνημμένο ο σχεδιασμός που σκέφτηκα, ειμαι εντάξει? Καμια συμβουλή?

post-50287-0-99404000-1356396099_thumb.jpg

post-50287-0-83149000-1356396101_thumb.jpg

post-50287-0-74742100-1356396102_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - nieous

Εγω θα εκανα λιγο πιο κοντο το χωρισμα και πιο μεγαλο στο πλατος το διαμερισμα της επιστροφης

Εγω θα εκανα λιγο πιο κοντο το χωρισμα και πιο μεγαλο στο πλατος το διαμερισμα της επιστροφης

:thumbup:

σωστα λενε τα παιδια οτι χρειαζεσαι περισσοτερο χωρο στο τελευταιο σταδιο, για να μην "φαινεται" η εξάτμιση γρηγορα και εκτεθει σε αερα η αντλια σου!

επισης το βαμβακι ειναι περιττο σε τετοια ποσοτητα! θα μπουκωνει αμεσως και θα εχεις θεμα!

με αυτες τις διαστασεις σου προτεινω να χωρισεις τα σταδια σε:

1ο σταδιο:10 χ 35 σφουγγαρι με πολλα ppi(pores per inch) για να μην μπουκωνει! εδω αν θες πανω πανω βαζεις μια λεπτη στρωση βαμβακι για να καθαριζεται ευκολα μονο αυτος καθε 3-4 μερες!

2ο σταδιο:15 χ 35 βιολογια

3ο σταδιο 20 χ 35 αντλια, θερμοστατης

απλα και πρακτικα!! ;)

ενα καλο κολπακι ειναι, στην επιστροφη απο το ενυδρειο προς το σαμπ, να πιασεις μια καλτσα(π.χ. καλσον που ειναι και δοκιμασμενα) με ενα λαστιχακι για να σου κραταει οτι χοντρα κομματια πεφτουν οπως τροφη, κομματια απο τα καταπα που λες κ.τ.λ.

Eιστε μάγκες! Ευχαριστω για τις απαντησεις! Αdlib κατι δεν καταλαβα... στο 1ο στάδιο θα έχω και την είδοδο έτσι?

ακριβως!! :)

και το μονο που θα κανεις ειναι να καθαριζεις την καλτσα αν βαλεις τελικα ή το βαμβακι π.χ. εβδομαδιαία και πολυ πιο σπανια τα σφουγγαρια σου! και ακομα πιο σπανια ισως την βιολογια σου! να φροντισεις μονο τα βιολογικα υλικα σου να τα βαλεις σε καλτσα/ες για αν βγαινουν ευκολα!

και μια ακομη λεπτομερια... στο τελευτεο σταδιο το νερο να μπενει απο κατω και οχι απο επανω για να μην ακουγετε οπως πεφτει στο τελευτεο σταδιο...μπορεις απλα να προσθεσεις ενα κομματι τζαμι στο τελευτεο σταδιο για να το πετηχεις αυτο... ενα τζαμι δηλαδη με κενο 2 cm απο το προηγουμενο και 5cm απο κατω...ελπιζω να εγινα κατανοητος

επισεις στο 1 σταδιο θα χρειαστεις το 1/3 απο το σφουγκαρι που σχεδιασες για τον λογο οτι οσο περισσοτερο σφουγκαρι βαζουμε ,τοσο περισσοτερα νιτρικα κραταει και απελευθερωνει...

Ωραια, προσθεσα αλλο ενα διαμερισμα 3εκ. για να βαλω και το θερμοστάτη.

Ως εχουν τα πράγματα έχω περιπου 21 λιτρα στο τελευταίο διαμέρισμα και 17 λίτρα για βοιολογικο υλικο.

post-50287-0-30635200-1356446827_thumb.jpg

τωρα το επόμενο βήμα ειναι ο σχεδιασμος της υπερχείλησης... Εδω πραγματικα δεν ξέρω τι να κάνω. Η αντλία που θα χρησιμοποιήσω για την επιστροφή είναι μια NOVA IP68 που σηκώνει 800λτ στα 1,6μ. ονομαστικά. Εδώ θελω παλι τη βοήθεια σας. Εχω δεί διαφορα σχέδια. Το ενυδρειο δεν θελω να το τρυπησω.Καποια πρόταση σε σχεδιο? Απο σωληνώσεις αν χρησιμοποιήσω κοινο λαστιχο ποτίσματος για εξοδο και το κλασικό 16/22 θα είμαι ΟΚ?

Αυτό το σχέδιο είναι αξιόπιστο? Αν σταματήσει η αντία μπορεί να ξεκινησει την υπερχείληση μονο του?

Έγινε επεξεργασία - nieous

Στο παραπανω σχέδιο πρέπει το ύψος των σωλήνων να είναι οσο και το υψος του ενυδρείου? Μπορεί να γίνει και κοντύτερο?

αυτο που περιγραφει ο κουμαν ειναι σωστο για το τελευταιο σταδιο, απλα το buble stop(οπως το λενε οι θαλασσινοι) μπορεις να το αποφυγεις βαζοντας το τελευταιο τζαμι με μια κληση στα πλαγια για να κυλάει και να μην "σκαει" σαν καταραχτακικαι ετσι δεν θα ακουγεται ουτε θα δημιουργούνται μπουλμπουλιθρες! ;)

αν και ειμαι υπερ της τρυπας, η υπερχειληση αυτη ειναι αρκετα καλη αν γινει σωστα και ξεκιναει μονη της αν κοπει το ρευμα! οι σωληνες δεν χρειαζεται να ειναι οσο το υψος του ενυδρειου...αμα ψαξεις στο νετ θα βρεις πληροφορειες! μια ακομα λυση ειναι και αυτη! :)

Ευχαριστω, το έχω δεί και αυτό και είναι πολυ πιο ευκολη λύση σίγουρα. Είναι και οι δυο λύσεις το ίδιο ασφαλείς και αξιόπιστες?

Επειδή ενδιαφέρει κ ένα φίλο το θέμα με εξωτερική υπερχείλιση, υπάρχει κάποια έτοιμη από αυτές τις αγοράς που να είναι κάπως πιο ασφαλείς από τις άλλες? Τι προτείνετε?

υπαρχουν και ετημες αλλα πανε καπου στα 100 ευρο... εγω παλι ειμαι της αποψης-τρυπημα απο διπλα και σωλινα durso. το θεωρω πιο αξιοπιστο... ενα ποτηροτρυπανο στηχιζει καπου στα 20 ευρο

Ναι Σάκη αλλά το θέμα είναι ότι δε θέλει να τρυπήσει.

Σε αυτες τις έτοιμες υπερχειλησεις σε περίπτωση διακοπής ρεύματος θα ξανακατεβασουν νερό όταν επανέλθει το ρεύμα?

δεν εχω δοκιμασει ποτε ετημη...

Της tunze που εχω δυο χρονια μονο στην μετακομιση της εβαλα χερι.

Κανενα προβλημα.

Έγινε επεξεργασία - annateo

δεν εχω χρησιμοποιησει αγοραστη υπερχειληση αλλα και εγω νομιζω και εχω ακουσει οτι οι tunze ειναι απο τις καλυτερες!

To τρύπημα σιγουρα θα ήταν καλύτερη λύση αλλα θα πρέπει να αδειάσω το ενυδρείο... ουτε να σκεφτω δεν θελω το ενδεχομενο να κανω μακακια και να σπαζει κανενα τζαμι... μαλλον θα παω για την λυση της γεννηστρας... ;)

Της tunze που εχω δυο χρονια μονο στην μετακομιση της εβαλα χερι.

Κανενα προβλημα.

Σε διακοπές ρεύματος ξανακατεβαζει νερό κανονικά?

Γιατι να μην κατεβαζει;

Mobile klaz speaking...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...