Jump to content

Lamprologus Ocellatus

dpap

Recommended Posts

Καλησπέρα στην παρέα ,

ψάχνω εδώ στο φόρουμ για πληροφορίες σχετικά με το ψαράκι του θέματος αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάτι.

Διαβάζω περίπου στις 2 εβδομάδες άρθρα και συζητήσεις και έχω παρακολουθήσει αρκετά βίντεο.

Η προσωπική εμπειρία όμως που μπορεί να έχει κάποιος χομπίστας εδώ, θεωρώ ότι είναι υπερπολύτιμη. :)

Το "gold" που αναφέρουν όλα σχεδόν τα άρθρα είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής αναπαραγωγής ; Ρωτάω γιατί το διάβασα μόνο σε ένα άρθρο από αυτά που βρήκα.

Επίσης από την έρευνα, κατάλαβα ότι λόγω του "ήρεμου" χαρακτήρα του καλό είναι να έχουμε μόνο ένα ζευγάρι μέσα στο ενυδρείο εκτός και αν μας το επιτρέπει η έκταση του βυθού, ώστε να κρατήσουμε χαρέμι.

Για το στήσιμο του βυθού βλέπω ότι προτείνεται να διασκορπίσουμε τα κοχύλια και αν μπορούμε να δημιουργήσουμε "ζώνες" με φυτά ή πέτρες, έτσι ώστε να μην υπάρχει άμεση οπτική επαφή ανάμεσα στα θηλυκά μιας και προστατεύουν την περιοχή τους περίπου σε μια διάμετρο των 30 cm από το κοχύλι τους.

Περιμένω τις εμπειρίες σας , σκέψεις σας ! :)

http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1753

Comments:

This beautiful little shell dweller dines primarily on small crustaceans, but will take insect larvae and plankton in the wild.

http://www.cichlid-f...ies.php?id=1753

Comments:

This beautiful little shell dweller dines primarily on small crustaceans, but will take insect larvae and plankton in the wild.

Άρα Στράτο το gold είναι το φυσικό του ; :)

Ευχαριστώ ! :) Συνεχίζω το διάβασμα.

Κανε ενα διαλειμμα μωρε μερες που ειναι :P

Και εγώ τέτοιο ψάρι ήθελα να πάρω. Από ό,τι έμαθα το πιο σημαντικό είναι πως πρέπει να τους δώσεις άφθονα κοχύλια για να διαλέξουν την κατοικία τους. Συνήθως κάτω από κάποιο φυτό...Μετά μπορείς να βγάλεις τα περισσότερα από αυτά(τα κοχύλια) και να αφήσεις λίγα. (υπολόγισε για κάθε ζευγάρι περίπου 3 κοχύλια για να έχουν και μετέπειτα τα μικρά ώστε να προφυλάσονται...)

Αφού άλλαξα πριν μια εβδομάδα το aquascape της μιας πλευράς του ενυδρείου για να συνηθίσουν οι κάλβοι και δημιούργησα περιοχές , πέρασα από το ενυδρειακό κατάστημα για να πάρω άδεια κελύφη και 3 ψαράκια του τίτλου.

Επειδή δεν είχε άδεια κελύφη , μου έδωσε 6 από αυτά που υπήρχαν ήδη στα ενυδρεία τους. Πήρα και 3 ocellatus (1 αρσενικό 2 θηλυκά , στο ένα διακρίνω την άσπρη γραμμή στο ραχιαίο πτερύγιο , για τα άλλα 2 θα δούμε ... ).

Τα ψάρια μαζί με ένα κέλυφος σε σακούλα με νερό κανονικά και τα κελύφη σε σακούλα χωρίς νερό. Έρχομαι σπίτι και αρχίζω προσαρμογή στα ψαράκια. Από τη σακούλα με τα άδεια κελύφη ακούω θόρυβο , στην αρχή νόμιζα ότι μετακινήθηκε η σακούλα και έκαναν θόρυβο έτσι όπως χτύπησαν μεταξύ τους. Την πιάνω και τι να δω ; Ένα multifasciatus έξω από τα κοχύλια να προσπαθεί να αναπνεύσει ... Ανοίγω την σακούλα και το ρίχνω γρήγορα στο ενυδρείο. Ο χρόνος που μεσολάβησε από τη στιγμή που μπήκαν τα κοχύλια στη σακούλα , μέχρι να βάλει τα υπόλοιπα 3 στην άλλη και να έρθω σπίτι , περίπου 10 με 15 λεπτά...

Το ψαράκι μετά από το σοκ, φαίνεται μια χαρά , δεν κάθεται στο βυθό και δεν έχει περίεργες αναπνοές. Το θέμα τώρα είναι τι να κάνω ; Να προσπαθήσω να το πιάσω και να το επιστρέψω ; Μόνο του από όσο γνωρίζω δεν είναι και ότι καλύτερο να μείνει !

Καλυτερα να το βγαλεις και να το πας πισω

:)

Πες πως έγινε Στράτο , ευχαριστώ ! :)

την εκανες τελικα Δημητρη την κινηση ε? :D

δεν ξερω ακριβως τον λογο αλλα τα κογχυλοψαρα τωρα τελευταια με συναρπαζουν περισσοτερο απο καθε αλλη κιχλιδα!!!

αντε με το καλο φιλαρακι!!!

Την έκανα Στάθη ναι, να σαι καλά !! :) Διαμόρφωσα τη μια πλευρά έτσι , ώστε να υπάρχουν "χωρίσματα" και "εμπόδια" ανάμεσα σε κάθε κοχύλι και μια καλή απόσταση μεταξύ τους ώστε να ελαχιστοποιήσω τις περιπτώσεις διεκδίκησης χώρου.

Η επιλογή για τα συγκεκριμένα κοχυλόψαρα έγινε για το χαρακτήρα τους που θεωρείται αρκετά "ζωηρός". ;)

Το mutli θα το επιστρέψω αύριο το πρωί. Είναι πολύ όμορφο όμως !! :)

Θα επανέλθω με φωτογραφίες και συμπεριφορές μιας και σήμερα είναι πρώτη ημέρα.

μια χαρα Δημητρη!!!! πιστευω θα δειξει πολυ με αυτη την προσθηκη το ενυδρειο!!

ειμαστε εν αναμονή... :D

Επιστρέψαμε σπίτι μετά από την περιπέτεια ! :)

DSC06338.jpg

DSC06341.jpg

Τέλος καλό , όλα καλά !

2η ημέρα σήμερα για τα ψαράκια. Οι συμπεριφορές είναι ακριβώς όπως μπορεί να διαβάσει κανείς σε πολλά άρθρα και προφίλ στο διαδίκτυο.

Το ένα ήρθε από το μαγαζί μέσα στο κοχύλι του, το οποίο τελικά και επέλεξε για να κάνει "σπίτι" του. Το έχει θάψει όλο μέχρι το άνοιγμα ! :)

Το μεγαλύτερο δεν μπορεί να αποφασίσει πιο κέλυφος θα πάρει , είναι ανάμεσα σε 2... :P

Το πιο μικρό που μάλλον έχει πρόβλημα με το μάτι του από το μαγαζί, προσπαθεί να βρει και αυτό ένα άδειο κέλυφος να "αράξει". Έφαγε κυνήγι από τα άλλα 2 αλλά από χτες το βράδυ το βλέπω να έχει εγκατασταθεί σε ένα κέλυφος που είναι αποκομμένο από τα άλλα και έχει ηρεμήσει.

Οι κινήσεις που κάνουν για να θάψουν τα κελύφη είναι απίστευτες.

Επίσης αυτό για τον χαρακτήρα τους το επιβεβαιώνω : Καθάριζα το τζάμι και μου έπεσε ο μαγνήτης στο βυθό. Έβαλα τη λαβίδα για να τον πιάσω και το ένα ocellatus της επιτέθηκε κανονικότατα ... :)

Οι κάλβοι ήταν λίγο ανήσυχοι στην αρχή αλλά σήμερα τους βλέπω μια χαρά ήρεμους. Έχουμε συνέχεια ! :)

Καλή συνέχεια Δημήτρη!

Καλή συνέχεια Δημήτρη!

Ευχαριστώ Νίκο ! :)

ωραια Δημητρη!!! θα γουσταρεις πολυ στο προσεχές μελλον! περιμενουμε περαιτέρω ενημέρωση!!

Έτσι νομίζω και εγώ Στάθη , είναι άλλα ψαράκια αυτά ... ;)

Ήθελα να ρωτήσω αν είχε κάποιος άλλος φίλος τα συγκεκριμένα ώστε να παραθέσει εμπειρίες-συμβουλές !

τώρα το είδα το θέμα σου.. καλή συνέχεια και από μένα.

έχω αρχίσει να μπριζώνομαι και εγώ σιγά σιγά αλλά δεν έχω αποφασίζει τι είδος θα βάλω, είμαι μεταξύ multies ή stappersi.

αν και από ότι διαβάζω απω άλλους είναι λιγο δυσευρετα τα κοχυλόψαρα αυτή την περίοδο

τώρα το είδα το θέμα σου.. καλή συνέχεια και από μένα.

έχω αρχίσει να μπριζώνομαι και εγώ σιγά σιγά αλλά δεν έχω αποφασίζει τι είδος θα βάλω, είμαι μεταξύ multies ή stappersi.

αν και από ότι διαβάζω απω άλλους είναι λιγο δυσευρετα τα κοχυλόψαρα αυτή την περίοδο

Όμορφα τα stappersi ! Διαβάζω ότι δεν υπάρχουν στην αγορά εκεί αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. :(

Αν διαμορφώσεις σωστά το ενυδρείο και έχουν πάρει και τα πάνω τους οι κάλβοι , πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα. :)

• 2 weeks later...

Μετά από 3 + εβδομάδες :

Από την αρχή , ένα από τα 3 ψαράκια που πήρα είχε ένα προβληματάκι στο μάτι, χωρίς να φαίνεται να το επηρεάζει στην υπόλοιπη συμπεριφορά του.

Επίσης από την αρχή, είχε υποταχθεί από τα άλλα 2 και την έβγαζε ψηλά σε ένα σημείο με χαμηλή ροή όπου μπορούσε και στεκόταν.

Απομόνωσα περιοχές , έβαλα κοχύλια μπας και καπαρώσει κανένα αλλά μάταια.

Την ώρα του φαγητού κατέβαινε κανονικά και έτρωγε με τα άλλα, κάνοντας προσπάθειες να "κλέψει" κοχύλι έτοιμο θαμμένο που είχαν στην "κατοχή" τους τα άλλα 2. Φυσικά χωρίς αποτέλεσμα.

Σήμερα δεν το είδα στη συνηθισμένη θέση του και ανησύχησα όταν δεν βγήκε και για φαγητό. Μετά από μία ώρα + παρακολούθησης , το βλέπω σε ένα από τα κοχύλια που είχε το μεγαλύτερο ocellatus.

Κινείται μέσα στο κοχύλι αλλά δεν βγαίνει, επίσης ο μεγάλος τριγυρνάει αλλά δεν κάνει κίνηση να το βγάλει, όπως έχει κάνει άλλες φορές.

Η ερώτηση είναι αν μπορεί να με διαφωτίσει κάποιος με παρόμοια συμπεριφορά του στιλ : "Κατάφερε να βρει κέλυφος μετά από τόσο καιρό και δεν το αφήνει με τίποτα" ή "Κάτι έχει το ψαράκι και δεν πάει καλά".

:)

ολα δειχνουν οτι ειναι αρσενικο Δημητρη! το οτι καθοταν ψηλα και δεν τον αφηναν να παρει κογχυλι αυτο δειχνει! σε ενα πολυ ωραιο ντοκιμαντερ, battle of the shells(δεν ξερω αν το εχεις δει) για μουλτις, ο κυριαρχος αρσενικος ενω μάλωνε με τον 2ο σε μεγεθος αρσενικο, τον 3ο και μικροτερο αρσενικο δεν το πειραζε σχεδον καθολου περα απο καποια συνηθισμένα κυνηγητά για τις κιχλιδες! μεχρι και κοχύλια του εδωσε τελικα, πολυ κοντα στα δικα του!

προτεινω να περιμενεις κι αλλο και αν δεν δεις κινήσεις συμφιλίωσης, μαλλον θα προκειται για αρσενικο και θα πρεπει να φυγει!

Έχω δει το μεγαλύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ Στάθη. Λογικά ο τύπος με το πρόβλημα στο μάτι είναι αρσενικός γιατί τα άλλα 2 έχουν λευκή απόληξη στο ραχιαίο πτερύγιο. Έτρωγε ξύλο όμως γιατί είναι πιο μικρός από τα άλλα. Παρακολουθούμε και βλέπουμε.

Ευχαριστώ για την απάντηση. :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...