Jump to content

Αρχάρια!

jetry

Recommended Posts

Καλησπέρα,

ενδιαφέρομαι να φτιάξω ένα reef tank.

Δεν έχω καθόλου εμπειρία αλλά έχω ήδη αρχίσει και διαβάζω και αρχίζω να βγάζω κάποια άκρη σιγά σιγά.

Αυτά που θέλω να βάλω στο tank μου είναι clown και ανεμώνες Euphyllia και bubble.

Καταρχήν πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαίτερα στον εξοπλισμό (πχ φώτα) για τα παραπάνω;

Κατα δεύτερον τι άλλα ψάρια/ασπόνδυλα μπορώ να προσθέσω που να συμβιώνουν με τα παραπάνω;

Επίσης δεν έχω καταλάβει αν το sump είναι απαραίτητο σε ένα τέτοιο ενυδρείο.

Το ενυδρείο που έχω βάλει στο μάτι είναι αυτό εδώ

http://www.petcity.g...F-23400156.html

αλλά για να είμαι ειλικρινής φοβάμαι το χαμηλό κόστος του όσο και αν με δελεάζει! Καταρχήν δεν ξέρω αν επιτρέπονται τα links αν όχι ας διορθωθεί από τους admins.

Εδώ μέσα πόσα ψαράκια μπορούν να επιβιώσουν;

Για skimmer σκέφτομαι αυτό http://www.ebay.co.u...=item2a25ef222d

και για λάμπες πέρα από αυτές που έχει τουλάχιστον άλλες 4 των 39w.

Για επιβεβαίωση νομίζω οτι τα υπόλοιπα που χρειάζομαι είναι 2-3 κυκλοφορητές, συσκευή όσμωσης,αλάτι, αραγωνίτη, βράχο και τεστ θαλασσινού και αντιφωσφορου/άνθρακα.

Είναι κάτι που μου ξεφεύγει;

Επίσης μετά το στήσιμο με κουραρισμένο βράχο στο μεγαλύτερο μέρος του, για πόσο καιρό πρέπει να έχω τις ιδανικές συνθήκες για να τοποθετήσω ψαράκια και μετά ακόμη πόσο καιρό για τις ανεμώνες;

Επίσης αργότερα θα μπορέσω να προσθέσω κοράλλια;

Οποιαδήποτε συμβουλή θα μου ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμη.

Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας!

Καλησπέρα και καλό ξεκίνημα.

Γνώμη μου είναι πως για αρχάρια και βασικά για τα κλοουνάκια που σε ενδιαφέρουν ξεκινάς με πολλά λιτρα, θα κάνεις λάθος επιλογές που θα σου κοστίσουν αρκετά σε χρήματα. Π.χ. το ενυδρείο που σκέφτεσαι δεν έχει ούτε διαστάσεις αλλά κυρίως ούτε φωτισμό κατάλληλο για reef, το skimmer επίσης γρήγορα θα καταλάβεις πως θα ήταν καλύτερα εξαρχής να είχες επενδύσει σε κάτι καλύτερο...

Εγώ θα σου πρότεινα να πας σε λύση έτοιμη, λιγότερα λίτρα, να αποκτήσεις κάποια εμπειρία και μετά βλέπεις για μεγαλύτερο... έτσι θα γλυτώσεις κόπο, χρόνο και πίστεψέ με πολλά χρήματα, γιατί ένας αρχάριος χωρίς καθοδήγηση, στο τέλος άνετα φεύγει σε προϋπολογισμό 2-3 φορές πάνω από ότι είχε σχεδιάσει...

Ξεκίνα με κάτι τέτοιο: http://www.aquazone....showtopic=80011

Το θαλασσινό ενυδρείο έχει κόπο και κόστος αλλά είναι μαγεία.

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σου ;) Πραγματικά το εκτιμώ.

Το τελευταίο που θέλω είναι να κάνω μια αγορά που θα με απογοητεύσει γιαυτό και θέλω τη γνώμη όσων θέλουν να απαντήσουν.

Η αλήθεια είναι οτι έχω διαβάσει οτι ποτέ δεν είναι αρκετό ένα μικρό reef tank οπότε γιαυτό σκέφτηκα εξαρχής να πάω σε ένα μεγαλύτερο. Επίσης αυτό που κυρίως με έκανε να αποφασίσω για πολλά λίτρα είναι το ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο καλύτερες οι συνθήκες στο εσωτερικό του.

Φυσικά και θα μελετήσω την πρότασή σου! Γενικά για reef πρέπει να κοιτάζω να είναι όσο το δυνατόν πιο τετραγωνισμένο;

Επίσης για το φωτισμό έχω βγάλει το συμπέρασμα οτι χρειάζονται 4 λάμπες ανά 180 λίτρα και πάλι αυτό ανάλογα του τι θα μπει μέσα στο ενυδρείο.

Πχ αν θελήσω να βάλω κοράλια κτλ χρειάζομαι άλλο φωτισμό.

Επίσης για skimmer έχεις κάτι να μου προτείνεις;

Οι ανεμώνες που θέλω να βάλω μπορούν να ζήσουν σε τόσο μικρούλι reef σαν αυτό που μου πρότεινες;

Ευχαριστώ και πάλι.

καλωσηρθες :thumbup:

εγω συμφωνω να ξεκινησεις με τα λιτρα που λες.δεν ειναι ουτε πολλα για να σε πελαγωσουν ουτε λιγα για να

ερθει τουμπα το ενυδρειο με το πρωτο λαθακι η ατυχια που θα προκυψει.

σκεψου ομως πως θα το δουλεψεις.

θα φτιαξεις σαμπ?θα το πας απλα με ενα εξωτερικο φιλτρο?

σε αυτες τις διαστασεις με 4 λαμπες των 39w θα εισαι παρα πολυ καλα.

θα μπορεις να κρατησεις οτι κοραλι θες,ισως και ακροπορες οταν θα εισαι ετοιμη αλλα εχεις καιρο γι'αυτο.

αν τις κανεις 5 τις λαμπες τοτε κρατας τα παντα και σε οποιο σημειο(χαμηλα-ψηλα) του ενυδρειου θες.

για σκιμμερ υπαρχουν πολλες και καλες επιλογες,το θεμα ειναι ποσα χρηματα εισαι διατεθιμενη να διαθεσεις και

αν θα κανεις σαμπ.

αν κανεις σαμπ μπορεις να βαλεις οποιο θες εσυ,εαν δουλεψεις μονο με εξωτερικο φιλτρο τοτε αναγκαστικα θα πας σε ενα εξωτερικο κρεμαστο.

γενικα η εικονα του ενυδρειου πες θες να εχεις τι κοραλια και τι ψαρακια περιλαμβανει?

καλη αρχη :bigemo_harabe_net-64:

Καλημέρα

Όντως, όσο ποιο πολλά τα λίτρα τόσο ποιο σταθερό ενυδρείο θα έχεις, αλλά θα χρειάζεται και ποιο ακριβό εξοπλισμό, και ένας αρχάριος δεν μπορεί να κάνει σωστές επιλογές. Εκτός και αν δεν τον ενδιαφέρει το κόστος... Γιατί είναι βέβαιο πως όσο και αν λες πως έχεις διαβάσει , αλλιώς είναι στη πράξη. Μετά από κάποιο χρόνο ενασχόλησής σου με το θαλασσινό ενυδρείο με κάτι μικρό και οικονομικό θα μπορείς με μεγαλύτερη άνεση και καλύτερο σχεδιασμό να προχωρήσεις σε λίτρα.

Εuphyllia και bubble coral δεν είναι ανεμώνες είναι σκληρά κοράλλια με μαλακούς πολύποδες, ανεμώνες που πιθανών να φιλοξενήσουν clown είναι αυτές http://www.aquazone....showtopic=48573 και τις οποίες μπορείς να διατηρήσεις

(όπως και σχεδόν ότι κοράλλι θες) στο ενυδρείο που πρότεινα. Οπως και να έχει η ανεμώνη θα είναι προσθήκη όταν το ενυδρείο θα είναι ώριμο, τουλάχιστον 1 έτους.

Μπορεις να πας και σε DIY κατασκευη που θα σου βγει και ποιο οικονομικη, αλλα θα το κανεις και σε διαστασεις καλυτερες.Το ενυδρειο που ενδιαφερεσε να αποκτησεις οντως δεν κανει για reef, μιας και ειναι εκτος των αλλων και στενο.Αν πας σε ετοιμο το ενυδρειο που σου προτεινε ο φιλος kikos7 ειναι μια πολυ καλη επιλογη και η τιμη που πωλειται σουπερ.Για σκιμερ πιστευω πως το deltec mce300 ειναι η καλυτερη επιλογη που μπορεις να πας σε αυτα τα λιτρα.Να εχεις παντα στο μυαλο σου πως καποιες αγορες πρεπει να τις κανεις μια φορα και γι'αυτο καλο θα ειναι να παρεις τα καλυτερα.Καλη συνεχεια :bigemo_harabe_net-146:

Αν κάνεις σωστό προγραμματισμό μπορείς να αποφύγεις πολλά προβλήματα και να φτάσεις στο σημείο που αναφέρεσαι και πολύ παραπέρα...Όλα συνεπάγονται στα χρήματα που έχεις διαθέσιμα και στον χώρο που σκοπεύεις να κάνεις το ενυδρείο.

Φυσικά ένα ενυδρείο δεν στήνετε μόνο του.Θέλει μπράτσα για νερά,βράχους,αραγωνίτη,,αλάτια, πολύ ψυχραιμία...είμαι σίγουρος οτι στο ΑΖ θα βρεις ότι και αν ψάχνεις καθώς έχει την πιο πλούσια θεματολογία πάνω στα θέματα του θαλασσινού ενυδρείου.

Καλωσόρισες στο Aquazone!

Σας ευχαριστώ όλους πολύ για το χρόνο σας και τις απαντήσεις σας :bigemo_harabe_net-134:

Καταρχήν mad23 θέλω να βάλω clown και κοράλια Euphyllia και bubble (όοοοοοταν φτάσω στο σημείο εκείνο!!)

Από κει και πέρα δεν ξέρω τι άλλα ψαράκια συμβιώνουν με τα clowns αλλά σίγουρα θέλω να το κάνω πλούσιο.

Αυτό που θέλω να αποφύγω είναι να αγοράσω κάτι μικρότερο, και μετά από λίγο καιρό να δώσω άλλα τόσα κι ακόμη περισσότερα για να κάνω το μεγάλο που θέλω. Από την άλλη βέβαια αν είναι να μείνω μόνο με τη γυάλα και τη βάση να πιάνουν απλά χώρο εννοείται δεν υπάρχει λόγος να πάω στο μεγάλο!!

Ένα καλό πλάτος ενυδρείου, απ'ότι κατάλαβα είναι άνω τον 60 εκατοστών σωστά;

Το θέμα είναι οτι έχω δει πως κατασκευάζεται ένα diy ενυδρείο αλλά δεν καταπιάνομαι τόσο πολύ με σιλικόνες κτλ για να πω οτι θα φτιάξω κάτι και μάλιστα χωρίς πρόβλημα!!

Τώρα αν ξέρετε στην Αθήνα που μπορώ να απευθυνθώ για ένα diy θα χαιρόμουν να με ενημερώνατε :)

Όσο για σαμπ θα ήθελα να το αποφύγω, αλλά εδώ γεννάται το εξής (μπορεί να είναι και εντελώς χαζό) ερώτημα:

Εφόσον επιλέξω να μην έχω σαμπ, θα πρέπει εκτός από το βασικό skimmer να έχω και ένα εφεδρικό στο σπίτι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά για να μην καταστραφεί ο θαλασσόκοσμός μου;;; Συμφέρει; ή καλύτερα το σαμπ και ξεμπερδεύω;

(kikos7 την προτασή σου την σκέφτομαι όλο και πιο έντονα η αλήθεια είναι!!)

Μπορεις να πας και σε DIY κατασκευη που θα σου βγει και ποιο οικονομικη, αλλα θα το κανεις και σε διαστασεις καλυτερες.Το ενυδρειο που ενδιαφερεσε να αποκτησεις οντως δεν κανει για reef, μιας και ειναι εκτος των αλλων και στενο.Αν πας σε ετοιμο το ενυδρειο που σου προτεινε ο φιλος kikos7 ειναι μια πολυ καλη επιλογη και η τιμη που πωλειται σουπερ.Για σκιμερ πιστευω πως το deltec mce300 ειναι η καλυτερη επιλογη που μπορεις να πας σε αυτα τα λιτρα.Να εχεις παντα στο μυαλο σου πως καποιες αγορες πρεπει να τις κανεις μια φορα και γι'αυτο καλο θα ειναι να παρεις τα καλυτερα.Καλη συνεχεια :bigemo_harabe_net-146:

diy ενυδρειο δεν μπορουν να κανουν ολοι,ειδικα αν ειναι αρχαριοι!!!

ειναι πολυ επικυνδινο εκτος και αν εννοεις custom.

το φτιαχτο ενυδρειο(ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΕΜΠΕΙΡΙΑ) εχει πολλα καλα και ενα απο

αυτα ειναι οπως ειπες οτι το κανεις σε οτι διαστασεις σου αρεσει και σε βολευει.

σιγουρα ομως θα ειναι πιο ακριβο απο αυτο που εδειξε στο λινκ η jetry,ειδικα στην περιπτωση που θελει να δουλεψει το ενυδρειο χωρις σαμπ.

ακομα και στην περιπτωση που θελησει να κανει σαμπ θα ειναι παλι φθηνοτερο αφου με μια εξωτερικη υπερχειληση

θα κανει τη δουλεια της χωρις να τρυπαει τζαμια και να χανει εγγυησεις.

δεν βρισκω το λογο το ενυδρειο που θελει η jetry να μην μπορει να γινει θαλασσινο!

το σκιμμερ οντως ειναι πολυ καλο αλλα αν εχει οικονομικη δυνατοτητα να παρει κατι καλυτερο η μεγαλυτερο αν κανει σαμπ,γιατι να μην παρει κατι πιο "δυνατο"?

γνωμη μου παντως jetry ειναι να παρεις μια εξωτερικη υπερχειληση και να βρεις ενα απο τα τοσα μεταχειρισμενα σαμπ

που δινονται εδω στις αγγελιες.

θα δωσει πολλες επιλογες και δυνατοτητες για να δουλεψεις το ενυδρειο σου.

και σαν κοστος θα ειναι μικροτερο απο το να παρεις ενα πολυ καλο εξωτερικο φιλτρο.

υπαρχουν 2- πολυ καλα καταστηματα στην αθηνα που κανουν πολυ καλες κατασκευες!

εαν το αποφασισεις μπορεις να μιλησεις με τα παιδια που εχουν κανει φτιαχτα ενυδρεια και να σου πουν προτασεις :bigemo_harabe_net-64:

και φτιαχτο να κανεις μην πας σε μικροτερα λιτρα.

ειναι καλο να εχεις μια ανεση στο να κανεις λαθη(ολοι μα ολοι καναμε πολλα στην αρχη :bigemo_harabe_net-134: ) και να στο συγχωρεσουν τα λιτρα!

παντως το να εχεις σαμπ ειναι πολυ καλο και τα συν του ειναι πολυ περισσοτερα απο τα μειονεκτηματα του.

για το σκιμμερ μην φοβασαι τοσο,και μια εβδομαδα να μεινει χωρις αυτο το ενυδρειο-μεχρι να το επισκευασεις η να παρεις καινουργιο(η την ανλια του)-

δεν εγινε και τιποτα. :bigemo_harabe_net-64:

μπορεις να κανεις αλλαγη νερου για να καλυπτεις τη δουλεια του σκιμμερ.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για μένα είναι το ύψος του ενυδρείου προτείνω 50-60 εκατοστά max για να το φωτίζεις&να κάνεις τις βουτιές σου με άνεση...η μόδα απαιτεί ένα χωρίς κοντρες reemless δηλαδή και σε μήκος 80-1,20 πλάτος τουλάχιστον 40 εκατοστά...

Στο μήκος δώσε βάση στον φωτισμό...για μένα 6 Τ5 λάμπες σε κάνουν αρχόντισσα και για ανεμώνες και για ότι άλλο θέλεις.

Επίσης η μόδα απαιτεί σάμπ και μια καλή αντλία επιστροφής...όπως επίσης και ένα δυνατό σκίμμερ.

Βάλτα όλα κάτω και πολύ καλές κατασκευές φτιάχνει πολύς κόσμος στα μέρη σου...μαγικά με τα τζάμια/υπερχειλίσεις κτλ...

Απο την άλλη υπάρχουν αρκετά ενυδρεία όλα σε ένα που τα έχουν όλα επάνω απο εξοπλισμό και απλά τα βάζεις στην πρίζα...ένα από αυτά είναι και το Red Sea Max αλλά και το αντίστοιχο της Aquael.Αυτά τα ενυδρεία σηκώνουν και βελτίωση αλλά για έναν άπειρο άνθρωπο που θέλει να μπεί στο χόμπι τα βρίσκω πολύ αξιοπρεπή σαν σύνολο και είναι ικανά να σε κρατήσουν χρόνια.Αν είναι να πάρεις το μεγάλο μόνο για την τιμή του...καλύτερα φτιάξε ένα κατά παραγγελία και θα σε οδηγήσουμε εμείς.... από το χεράκι κανονικά.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho

diy ενυδρειο δεν μπορουν να κανουν ολοι,ειδικα αν ειναι αρχαριοι!!!

ειναι πολυ επικυνδινο εκτος και αν εννοεις custom.

το φτιαχτο ενυδρειο(ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΕΜΠΕΙΡΙΑ) εχει πολλα καλα και ενα απο

αυτα ειναι οπως ειπες οτι το κανεις σε οτι διαστασεις σου αρεσει και σε βολευει.

σιγουρα ομως θα ειναι πιο ακριβο απο αυτο που εδειξε στο λινκ η jetry,ειδικα στην περιπτωση που θελει να δουλεψει το ενυδρειο χωρις σαμπ.

ακομα και στην περιπτωση που θελησει να κανει σαμπ θα ειναι παλι φθηνοτερο αφου με μια εξωτερικη υπερχειληση

θα κανει τη δουλεια της χωρις να τρυπαει τζαμια και να χανει εγγυησεις.

δεν βρισκω το λογο το ενυδρειο που θελει η jetry να μην μπορει να γινει θαλασσινο!

το σκιμμερ οντως ειναι πολυ καλο αλλα αν εχει οικονομικη δυνατοτητα να παρει κατι καλυτερο η μεγαλυτερο αν κανει σαμπ,γιατι να μην παρει κατι πιο "δυνατο"?

γνωμη μου παντως jetry ειναι να παρεις μια εξωτερικη υπερχειληση και να βρεις ενα απο τα τοσα μεταχειρισμενα σαμπ

που δινονται εδω στις αγγελιες.

θα δωσει πολλες επιλογες και δυνατοτητες για να δουλεψεις το ενυδρειο σου.

και σαν κοστος θα ειναι μικροτερο απο το να παρεις ενα πολυ καλο εξωτερικο φιλτρο.

Ειδες πουθενα να της προτεινω να το φταξει με τα χερια της.Εννοειτε πως θα απευθυνθει σε επαγγελματια η χομπιστα που γνωριζει απο κατασκευες.

όχι εσύ καλά τα είπες εγώ δεν κατάλαβα καλά με συγχωρείς clooyn!

ωραία λοιπόν ας πούμε οτι πάω για custom παραγγελία! Ε χμχμχμχμ πως ξεκινάω? 1,20x70x60 πως σας φαίνεται;

Μπορεί κάποιος να με κατευθείνει έστω με pm που μπορώ να απευθυνθώ;

Για το σαμπ (είναι το ίδιο με την εξωτερική υπερχείληση; ;) επειδή δεν έχω πολυασχοληθεί τι θα χρειαστει

Και κάτι ακόμη ψιλοάσχετο με την κατασκευή! Επειδή ακούω διάφορα, πόσο περίπου επιβαρύνεται η ΔΕΗ; Γιατί διάβασα κάπου για γύρω στα 200 ευρώ/μήνα!!

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho

diy=do it yourself=καντο μονος σου

προφανως εσυ εννοουσες φτιαχτο απο μαγαζι,εγω απλα εκανα ξεκαθαρισμα γιατι ειναι στην αρχη της η jetry

και με βαση την απαντηση που εδωσε οτι δεν καταπιανεται τοσο πολυ με σιλικονες κτλ καταλαβε οτι

θα το εφτιαχνε μονη της.

jetry αυτες οι διαστασεις σε πανε στα 500 λιτρα,οποτε γυρω στα 380 με 450 "καθαρα" λιτρα(αναλογα το βραχο αμμο κτλ που θα βαλεις) και αν βαλεις και το σαμπ που θα ειναι το λιγοτερο 100 λιτρα πας στα 550 με 600 χοντρικα.

το ενυδρειο που ανεφερες αρχικα ηταν 278 λιτρα.

εχουν πολυ περισσοτερα εξοδα(κατασκευη-εξοπλισμος-συντηρηση) τα 600 λιτρα απο τα 300.

εαν εισαι συμβιβασμενη με αυτο τοτε οι διαστασεις ειναι τελειες,δεν θα αλλαζα τιποτα!!!

στα 600 ομως θα θες μεγαλυτερα φωτα,κυκλοφορητες,σκιμμερ,θερμοστατες,chiller και πολλα αλλα.

γι'αυτο σε ρωτησα αρχικα τι ενυδρειο εχεις σαν "οραμα" να φτιαξεις

για να μπορουν ολα τα παιδια που θα ασχοληθουν να σου δωσουν καποιες συμβουλες ακριβεις και να μην μπερδευτεις η

πελαγωσεις και αποθαρυνθεις.

ειναι ωραιο το θαλασσινο και ειναι κριμα να μην δεις την ομορφια του :bigemo_harabe_net-134:

η δεη εξαρταται απο τα λιτρα που εχεις και τον εξοπλισμο για να τα δουλεψεις!

200 ευρω το μηνα ειναι παααρα πολλα!

θα πρεπει να εχεις ενυδρειο 2 τονους με τρομερα μηχανηματα επανω για να σου ερχεται τοσο πολυ!

μια γενικη εικονα ειναι απο 30 ευρω το μηνα μεχρι 60-80 για τα πιο πολλα λιτρα.

στο κοστος της δεη παιζει μεγαλο ρολο τι ενυδρειο εχεις,αλλη βενζινη καιει το μηχανακι αλλη το αυτοκινητο σαν ενα γενικο παραδειγμα

Έγινε επεξεργασία - mad23

όχι εσύ καλά τα είπες εγώ δεν κατάλαβα καλά με συγχωρείς clooyn!

ωραία λοιπόν ας πούμε οτι πάω για custom παραγγελία! Ε χμχμχμχμ πως ξεκινάω? 1,20x70x60 πως σας φαίνεται;

500 lt+ όσα κάνεις το σάμπ...αρχοντικό ενυδρείο αλλά μιλάμε για πολύ βάρος μαζί με έπιπλο υπόστρωμα βράχο...σίγουρα έχεις τις κατάλληλες υποδομές για ένα τέτοιο ενυδρείο?Εγώ θα συμβουλευόμουν κάποιον μηχανικό πάντως...

Μπορεί κάποιος να με κατευθείνει έστω με pm που μπορώ να απευθυνθώ;

Σίγουρα κάποιος θα προσφερθεί...

Για το σαμπ (είναι το ίδιο με την εξωτερική υπερχείληση; ;) επειδή δεν έχω πολυασχοληθεί τι θα χρειαστει

Συνήθως γίνεται με 2 τρύπες στην πλάτη του ενυδρείου και σωλήνες που κάνουν την άνω κάτω κυκλοφορία...αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι...

Και κάτι ακόμη ψιλοάσχετο με την κατασκευή! Επειδή ακούω διάφορα, πόσο περίπου επιβαρύνεται η ΔΕΗ; Γιατί διάβασα κάπου για γύρω στα 200 ευρώ/μήνα!!

Ανάλογα τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσεις.Οι κινέζικες φτηνές αντλίες συνήθως είναι πολύ ενεργοβόρες...Αν τοποθετήσεις και κάποιο πολύ δυνατό φωτιστικό με λάμπες αλογονιδίων μετάλλου μπορεί να το ξεπεράσεις αυτό το ποσό...

Όσο πιο πολλά λίτρα τόσο περισσότερη ενεργεία χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά...

Και σε εμενα οι διαστασεις αυτες φαινονται πολυ καλες.Κριμα ομως σε τετοιο ενυδρειο να μην κανεις σαμπ.Για ΔΕΗ εγω σε 750 λιτ δινω παντως πανω απο 100ε το διμηνο.Σαμπ με λιγα λογια ειναι ενα συγκοινωνουντο ενυδρειο με το κυριως ενυδρειο σου,μεσα στο οποιο μπορεις να κρυψεις το μεγαλυτερο μερος του εξοπλισμου σου(σκιμερ,θερμοστατες,ριακτορες,δοσομετρικες και αλλα)

ωχ το παράκανα... μάλλον πρέπει να ξεσκονίσω τα μαθηματικά μου πρώτα :bigemo_harabe_net-88:

300 λίτρα το πολύ καλέ τι 500 και 600!! είπαμε!!

200 με 300 λιτρα ειναι πολυ καλη αρχη!

και αν θες μια προταση σε διαστασεις σε αυτα τα λιτρα κανε 1μετρο χ 60 πλατος χ 55 υψος

βγαινει 330 λιτρα λογικα 280 καθαρα

υπολογισε στο συνολο ομως το λιγοτερο ακομα 40-50 λιτρα του σαμπ

Έγινε επεξεργασία - mad23

ναι μια χαρά μου ακούγονται οι διαστάσεις αυτές!

Οπότε κρατάω και τη συμβουλή σας για το σαμπ και το υπολογίζω στο πακέτο μου :)

Εγώ λέω για 80Χ40 ή 50cm Χ 50cm... βγαίνει 200 ή 230 λίτρα.Και κάνε ένα 70-100λιτρο σαμπάκι με ένα χώρισμα για το σκίμμερ και ένα για την αναπλήρωση (30 λιτρα)υπερχείλιση με τρύπες στην γωνία κάτω...και σου μένει και χώρος δίπλα για ψυχτικό...πολύ συμμαζεμένο....

Alex σε ευχαριστώ , ναι μου άρεσε πολύ η πρότασή σου :)

Οπότε ξεκινάω και ζητάω προσφορές για τις 2 αυτές διαστάσεις που μου δώσατε, με σαμπ 2 χώρων.

Ερώτηση: όπου απευθυνθώ να ζητήσω πρώτα μια προσφορά για το ενυδρείο μόνο ή για τον γενικότερο εξοπλισμό;

Αχ σας κουράζω με τις πολλές ερωτήσεις αλλά θέλω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ :)

Μια χαρά τα λές..

Παίζουν πολλές ποιότητες τζαμιού πχ το κανονικό πράσινο,extra clear ρονταρισμένο ή όχι και λογικά θα πάρεις πολλές τιμές.

Εκεί που θα δώσεις πολύ προσοχή είναι στην βάση...λογικά θα σου πούνε για βάση συνήθως με μεταλλικό σκελετό.

Αν καταλήξεις στις διαστάσεις μετά θα ρίξουμε μελέτη να βρούμε ότι καλύτερο απο εξοπλισμό.Θέλει πολύ μελέτη αυτή η φάση και ειδικά τα 4 σημεία...αντλία επιστροφής,φωτισμός,κυκλοφορία. σκιμμερ...

Παράλληλα μπορείς να δείς και στις αγγελίες μήπως βρεις κάτι ενδιαφέρον.

Εγώ λέω για 80Χ40 ή 50cm Χ 50cm... βγαίνει 200 ή 230 λίτρα.Και κάνε ένα 70-100λιτρο σαμπάκι με ένα χώρισμα για το σκίμμερ και ένα για την αναπλήρωση (30 λιτρα)υπερχείλιση με τρύπες στην γωνία κάτω...και σου μένει και χώρος δίπλα για ψυχτικό...πολύ συμμαζεμένο....

αλεξ εχω καποιες ενστασεις σε αυτα.

το 80αρι ειναι πολυ λιγο και ειναι κριμα να μην εχει μηκος ειδικα τη στιγμη που το φτιαχνει οσο θελει.εννοω

δεν συμβιβαζεται με το 80αρι επειδη το βρηκε σε καλη τιμη και αγοραζει τη γυαλα οπως ειναι.

και επισης το 80αρι ακυρωνει των φωτισμο με τ5 που εξακολουθει να ειναι ο πιο διαδεδομενος παρ'ολο που

τα led εχουν προχωρησει και αυτα.

η 39w λαμπα τ5 μαζι με το φωτιστικο θα βγαινει στα 90+ εκατοστα οποτε οποιο φωτιστικο και να βαλει θα περισσευει εξω

απο το ενυδρειο κατι το οποιο ειναι και αισθητικα ασχημο και πρακτικα,αφου θα ειναι δυσκολο στην τοποθετηση ειδικα εαν δεν θελει να κανει τρυπες στο ταβανι.(τα ποδαρακια στα περισσοτερα φωτιστικα δεν μπαινουν προς τα μεσα,οποτε δεν θα μπορει να πατησει.)

οποτε δεν θα μπορει στα 80 εκατοτα να βαλει τ5 αφου ακομα και οι 24αρες μετα θα ειναι μικρες

το 40αρι πλατος ειναι πολυ πολυ λιγο και σιγουρα αργοτερα οσο μπαινει πιο βαθια στο χομπυ θα το μετανοιωσει

γιατι θα την περιοριζει πολυ στο στησιμο.μια σχετικα μεγαλη γονιοπορα πχ θα κλεισει σχεδον το μισο ενυδρειο.

το 50αρι ειναι καλυτερο αλλα και παλι αφου δεν εχει θεμα με το χωρο γιατι να μην το κανει πιο πλατυ ωστε να εχει περισσοτερο χωρο να πατησουν βραχια και κοραλια?

αφου θα ειναι αναγκασμενη μετα να βαλει μονο λεντ η μεταλου το 50αρι(δηλ 45 σταθμη νερου) θα ειναι πολυ λιγο αφου

εαν ειναι καλο και δυνατο το φωτιστικο δεν θα μπορει να το βαλει χαμηλα γιατι θα στρεσαριστουν πολυ τα κοραλια.

δεν ειναι και λιγοι αυτοι που εκαψαν τα κοραλια τους επειδη εβαλαν χαμηλα τα λεντ.

και αν τα βαλει πιο ψηλα τα λεντ ειναι πολυ ενοχλητικα στο ματι επειδη απλωνει πολυ το δυνατο φως

100 λιτρα σαμπ για αυτα τα λιτρα τα θεωρω πολλα ειδικα για χομπυστα που ξεκιναει τωρα και δεν θα το

χρησιμοποιησει στο τερμα του.

καλυτερα να ειναι 50 λιτρα(να μπει σκιμμερ κ θερμοστατης κ επιστροφη) και να δωσει τα αλλα 50 λιτρα στο κεντρικο ενυδρειο.

ειναι μετρημενα στα δαχτυλα τα ενυδρεια στα -200+ λιτρα που δουλεουν στο σαμπ dsb,chaeto,refugium,ριακτορες(παντως ειδους) και ολα τα υπολοιπα που βαζουμε σε ενα σαμπ.

αυτα τα λιτρα με ενα πολυ καλο σκιμμερ καλυπτονται μια χαρα και δεν χρειαζονται τα υπολοιπα(εκτος και αν θελει να πειραματιστει)

εαν κανει και την υπερχειληση εσωτερικη(πυργο)τοτε μικραινει ακομα περισσοτερο το κεντρικο ενυδρειο.

αυτο βεβαια ειναι και θεμα κατασκευαστη(πολλοι κανουν απλα τρυπες και με μουφες κ pvc στελνουν το νερο κατω η

την εξωτερικη)

ψυκτικο νομιζω πως ειναι τσαμπα χρηματα και της αγορας του(περιπου 200 ευρω) και το κοστος λειτουργιας του αφου καταναλωνει κοντα στα 200 w στην καλυτερη περιπτωση.

με ενα κοντρολερ elliwel(50 ευρω) και 5 ανεμιστηρακια και το τροφοδοτικο τους(10-15 ευρω συνολο)

θα κανει δουλεια μια χαρα.απλα θα εχει περαπανω εξατμιση αλλα αυτο ειναι μικρο κακο απο τη στιγμη που θα εχει αναπληρωση.

jetry επειδη εδω καθε ενυδρειο δουλευει διαφορετικα οποτε και ο καθενας απο εμας εχει την δικια του

τακτικη,προσεγγιση,αποψεις,εμπειρια και γουστα καλο θα ειναι για να μη σε μπερδευουμε με ολα αυτα που γραφουμε(ειδικα μερικοι που μιλανε πολυ,οπως εγω :bigemo_harabe_net-82: ) καλο θα ειναι να βρεις καποιον

φιλο σου που να ασχολειται με ενυδρειο η να μιλησεις με τα παιδια που θα ενδιαφερθουν να σε βοηθησουν

στο πρακτικο κομματι και να κανεντε τα πρωτα σου βηματα μαζι ωστε να μην "χαθεις" με τα

τοσα που λεμε εδω.

και για τις λεπτομερειες εδω ειμαστε,υπαρχουν παιδια με πολλες γνωσεις εδω οπως και πολλα αρθρα

που ειναι καλο να ριξεις μια ματια για να σχηματισεις σιγα σιγα και μια δικια σου εικονα

παντως να το κανεις αυτο που ανεφερες,λογικα θα σου κανουν καλυτερη τιμη στο ενυδρειο εαν παρεις και εξοπλισμο απο το μαγαζι που θα κανεις το ενυδρειο

οπως και να εχει ενημερωνε μας :thumbup:

παντως 40αρι βαθος θα σε περιορισει πολυ.τοσο εχει και το δικο μου και ειναι ζορι.αν μπορεσεις καντο τουλαχιστον 50αρι βαθος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...