Jump to content

Ενυδρείο Για Αρχάριο (Level 0... :) )

richie_black_moor

Recommended Posts

καλησπέρα,

Είναι η πρώτη μου επαφή με ψαράκια και ενυδρεία.

Μου έφεραν για τα γενέθλιά μου την παρασκευή 2 ψαράκια (ένα common goldfish -νομίζω θηλυκό- και ένα black moor -νομίζω αρσενικό-) σε ένα ενυδρειάκι 15 λίτρων όχι στρωμένο.

Καταλαβαίνω ότι είναι πάρα πολύ μικρό και στο τέλος της εβδομάδας θα πάρω καινούργιο ενυδρειο περίπου στα 140 λίτρα (δε ξέρω αν τα υπολογίζω σωστά, έχω χώρο περίπου 80χ40χ50cm ύψος).

Η ερώτησή μου είναι έαν υπολογίσουμε ότι θά θελα να βάλω σαλιγκαράκια , ίσως celestial, bubble eye και κάνα moor ακόμη πόσα ψαράκια θα ήταν άνετα σ αυτά τα λίτρα?

Μήπως θα πρεπε να πάρω και κάποιο common ακόμη να μη νιώθει μοναξιά το άλλο? (χαζή ερώτηση αλλά έπρεπε να την κάνω) και θα υπάρχει θέμα με το τάισμα? μήπως τα κοινά χρυσόψαρα θα τρώνε όλη την τροφή και τα άλλα θα μένουν νηστικά?

Τέλος, 3 εβδομάδες με ένα μήνα είναι αρκετά για να στρώσει το ενυδρείο ?

Αυτά για τώρα γιατί άμα τα ρωτήσω όλα τώρα δε θα τελειώσουμε ποτέ. σόρυ άν έγινα κουραστική αλλα αγχώνομαι για τον richie τον τζιτζιφιόγκο (moor) και την βερενίκη (common) :D .

Δε θέλω επειδή είμαι τελείως άσχετη να τα ταλαιπωρήσω ή να μου πεθάνουν, είναι κρίμα.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την όποια βοήθεια :D

Καλημέρα και καλώς όρισες στο aquazone!

Τα ψαράκια που έχεις ήδη σε αυτό το 15λιτρο ενυδρείο δεν αισθάνονται και πολύ καλά και πρέπει να κινηθείς σύντομα.

Είναι ευχάριστο ότι θα προβείς σε αγορά μεγαλύτερου ενυδρείου που σαφώς σε εκείνο θα είναι πολύ πιο άνετα και ασφαλείς.

Από την στιγμή που έχεις ήδη ψάρια και θα πρέπει να μεταφερθούν το συντομότερο στο μεγάλο ενυδρείο θα πρέπει να βρεις ταυτόχρονα και μπόλι (έτοιμο στρωμένο βιολογικό υλικό) μιας και ο χρόνος που απαιτείτε να στρωθεί ένα νέο ενυδρείο με άλλους τρόπους δεν είναι σύμμαχος σου σε αυτή την περίπτωση.

Στις διαστάσεις του ενυδρείου σου μπορείς να βάλεις μέχρι 4 χρυσόψαρα κατά προτίμηση από τις fancy ποικιλίες αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να βάλεις celestial η bubble eye μιας που λόγο της ιδιαιτερότητας των ματιών τους προτιμάμε να τα κρατάμε σε spices tanks.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να ασχοληθείς με τα δυο ψάρια που έχεις μέσα στο 15λιτρο γιατί όπως σου ξαναείπα δεν περνανε και πολύ ευχάριστα εκεί μέσα.

Αν το ενυδρειακι έχει φίλτρο βάλτο να δουλεύει, ταΐζε ελάχιστα (1-2 φιλαράκια την ημέρα για κάθε ψάρι) και άλλαζε το 30% του νερού κάθε 3 μέρες (χωρίς να βγάζεις από μέσα τα ψάρια) και προμηθεύσου και ένα αντιχλοριο από κάποιο ενυδρειακο κατάστημα που θα το ρίχνεις μέσα στο νερό σου.

Αυτά για αρχη και ότι χρειαστείς εδώ είμαστε.

Έγινε επεξεργασία - ebenos

Επίσης ξεκίνα να διαβάζεις διάφορα θέματα στην κατηγορία για να πληροφορηθείς σχετικά με τα χρυσόψαρα και τις απαιτήσεις τους.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=77238

αλλά και γενικά θέματα γύρω από το ενυδρείο που θα σου χρειαστούν σε αυτά τα πρώτα σου βήματα.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=79915

Καλή συνέχεια!

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές , έχω ήδη φίλτρο οξυγόνο και θερμόμετρο στο μικρό ενυδρειάκι έκανα και ένα τεστ αμμωνίας προληπτικά και ήταν στο 0,25. νόμιζα ότι έπρεπε κάθε βδομάδα να αλλάζω νερό αλλα θα το κάνω ανά τρείς μέρες αφού χρειάζεται. θα φροντίσω να το στρώσω όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται το καινούργιο ενυδρείο γιατι δε θέλω να μου πάθουν τίποτα τα ψαράκια μου. και πάλι ευχαριστώ πολυ :D

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές , έχω ήδη φίλτρο οξυγόνο και θερμόμετρο στο μικρό ενυδρειάκι έκανα και ένα τεστ αμμωνίας προληπτικά και ήταν στο 0,25. νόμιζα ότι έπρεπε κάθε βδομάδα να αλλάζω νερό αλλα θα το κάνω ανά τρείς μέρες αφού χρειάζεται. θα φροντίσω να το στρώσω όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται το καινούργιο ενυδρείο γιατι δε θέλω να μου πάθουν τίποτα τα ψαράκια μου. και πάλι ευχαριστώ πολυ :D

Με ποιόν τρόπο θα το στρώσεις?

Διάβασε κι αυτό http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=79787&st=0

Γι’αυτο το λόγο σου είπα να κάνεις αλλαγές νερού κάθε τρεις μέρες και να ταΐζεις ελάχιστα.

Το φίλτρο σου δεν έχει υποδομή να κρατήσει δυο χρυσόψαρα.

Εβδομαδιαίες αλλαγές νερού η και ακόμα μακρινότερες μπορούμε να κάνουμε μονό σε ένα στρωμένο ενυδρείο που ανταποκρίνεται βιολογικά!

ακόμη στο διάβασμα βρίσκομαι,

όταν μου έφεραν τα ψαράκια είχαν κάποια μικροπροβληματάκια (στον τρόπο που κολυμπούσαν, που έτρωγαν και έκαναν κακά τους ) και ασχολήθηκα κατευθείαν με τις ασθένειες και όντας η πρώτη μου επαφή με ψαράκια ήταν πολύ αγχωτικό το να καταλάβω τι έχουν και να δώ τι πρέπει να κάνω.

τους μείωσα το τάισμα και τους έδωσα αρακά και εδώ και τρείς μέρες φαίνονται υγιέστατα και κινητικότατα (όσο μπορώ να κρίνω ώς αρχάρια) .

τώρα έχω αρχίσει να διαβάζω για ενυδρεία στρωσίματα κλπ γιατί μέχρι το σάββατο πρέπει να αποφασίσω τι ενυδρείο χρειάζομαι και τι θα χρειαστεί για να το στρώσω και να φτιάξω το σωστό περιβάλλον για αυτά.

το οποίο μάλλον σημαίνει ότι θα γυρίσω με απορίες :) .

ευχαριστώ για τη βοήθεια πάντως , δε θα θελα να κάνω κάτι λάθος με το ενυδρείο ή να βάλω τους λάθος ''συγκάτοικους'' και να έχουν πρόβλημα.

και ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο για το θέμα των συγκατοίκων, λόγω του ότι τα χρυσόψαρα είναι πολύ ρυπογόνα έλεγα μήπως ήταν καλό να βάλω έναν ''καθαριστή'' μέσα αλλα διάβασα ότι δεν είναι καλό να μπεί γλείφτης αλλα ούτε και σαλιγκάρι, υπάρχει κάποιος άλλος ''καθαριστής'' που να κάνει καλό συγκάτοικο στα συγκεκριμένα ψαράκια?

O καλύτερος “καθαριστης” για το ενυδρείο σου είναι αυτός.

Pleco μαζί με τα χρυσόψαρα μην βάλεις.

Σαλιγκάρια βαλε άφοβα.

Καλως ηρθες και απο μενα.

Ειναι πολυ καλη η κινηση που κανεις να παρεις ενα μεγαλητερο ενυδρειο για τα ψαρακια σου που το χρειαζονται.Ετσι θα τα χαρεις και εσυ αλλα και αυτα θα ζουν ευτυχησμενα.Θα ηθελα να πω οτι λανθασμενα πιστευουμε οτι υπαρχει καποιο ψαρι που τρωει τις ακαθαρσιες των αλλων ψαριων,τους πλεκο (ειναι τα ψαρακια που λανθασμενα αποκαλουν γλυφτες ) τους περνουμε γιατι μας αρεσουν σαν ψαρακια και οχι για δουλους του ενυδρειου μας.Δεν σε αποπαιρνω,μιας και εισαι αρχαρια και δεν ξερεις ακομη πολλα πραγματα,απλα στα λεω για να μαθεις και εσυ.Ο καλητερος καθαριστης για το ενυδρειο μας ειναι τα χερια μας και ο μαγνητης καθαρισμου τζαμιων.

Σου ευχομαι καλη διαμονη στο φορουμ μας και καλο διαβασμα.Οτι αποριες εχεις μη δισταζεις να τις καταθετεις και σιγουρα παντα καποιος θα σε βοηθησει και εμεις οταν αρχισαμε το χομπυ 1.000.000 αποριες ειχαμε!:)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...