Jump to content

Φτιάξε Το Μποστάνι Σου


Recommended Posts

Δημιούργησα τη συγκεκριμένη κατηγορία γιατί θεωρώ σωστό ο καθένας να μοιράζει τις γνώσεις του και να μοιράζεται εμπειρίες... Ασχολούμαι από πολύ μικρός με την κηπευτική-κηπουρική και από αυτό το θέμα θα σας προτείνω τρόπους καλλιέργειας φυτών,λαχανικών, φρούτων, τρόπους φθηνών κατσκευών και λιπάσματων και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να λύσουμε ότι προβλήματα έχει ο καθένας και να μοιράστουμε τις γνώσεις μας. Εύχομαι να σας φανεί ενδιαφέρον!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ωραια ιδεα !!!

μπορεις εαν εχεις και ορεξη να μας βαλεις και τιποτα μποστανακια ( να μου δωσεις καμια ιδεα ) για την ταρατσα μου ;)

Link to comment
Share on other sites

Σπανάκι

Εποχή σποράς : Αρχές Σεπτεμβρίου - τέλος Φεβρουαρίου

Ο σπόρος : Ο σπόρος είναι στρογγυλός ανοιχτού καφέ χρώματος. Πολλές φορές θα τον βρείτε πολύχρωμο εξαιτίας των φαρμάκων που βάζουν για συντήρηση.

post-50466-0-16478100-1355670431_thumb.jpg

Το χώμα : Φυτεύουμε σε όλα τα χώματα κατά προτίμηση πηλοείδες (λασπόχωμα) και κατά προτίμηση βασικό ph

Η σπορά : Υπάρχουν δύο είδη σποράς το πεταχτό και κατά σειρές. Στο πεταχτό που ενδεικνυται για μεγάλες επιφάνειες πετάμε το σπόρο και καλύπτουμε έτσι όλη την προς σπορά επιφάνεια. Με το τέλος πέρνουμε χώμα ή και κοπριά επειδή είναι πιο ελαφριά και καλύπτουμε με περίπου ένα πόντο τους σπόρους. Μπορούμε να κολουθήσουμε και τον ίδιο τρόπο δηλαδή πεταχτά και την κάλυψη του σπόρου. Στον δεύτερο τρόπο δηλαδή σε σειρές ανοίγουμε λακάκια 1 πόστου βάθους και βάζουμε τρεις με τέσσερις σπόρους. Φυτεύουμε σε απόστα 15-20 εκατοστών ανά λακάκι και 20 πόντους ανά σειρά.

Η συντήρηση : Αμέσως μετά τη σπορά ποτίζουμε και μέχρι να πετάξει το φυτό ποτίζουμε όσες φορές χρειαστεί για νακρατάμε νωπό το χώμα. Μετά την εμφάνιση του φυτού ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα φαίνεται ξερό.

Συγκομιδή. Μαζεύουμε όσα φύλλα χρειαζόμαστε και το αφήνουμε να πετάξει νέα. Είναι έτοιμο προς συγκομιδή 40-50 μέρες μετά τη σπορά.

post-50466-0-87455100-1355670965_thumb.png

Εχθροί : Μυρμήγκια κρατώντας νωπό μετά τη σπορά το χώμα τα μυρμήγκα κολλάνε στο έδαφος και δεν μπορούν να απειλήσουν τους σπόρους σας. Ζιζάνια μην αφαιρείται τα ζιζάνια πριν πετάξει το φυτό αφαιρέστε τα ζιζάνια 10 μέρες μετά την εμφάνιση του φυτού.

Καλλιέργεια στην πόλη. Βάλτε σε ξύλινα τελάρα ύψους 20+ πόντων χώμα και ακολουθήστε τον τρόπο με τις σειρές. Φροντίστε το έδαφος να περιέχει και κοπριά ή κομπόστ ή φυλλόχωμα. Προσπαθέψτε να μαζέψε τε βρόχινο νερό για τα ποτισματα.

Tips : σπάστε τη σπορά σε κομμάτια ανά 12-15 μέρες για να έχετε συνεχή παραγωγή.....Η βροχή είναι ότι καλύτερο για το σπανάκι καθώς αγαπά τις βασικές από θέμα ph συνθήκες ζωής.

Link to comment
Share on other sites

Diy κομποστ χώμα-λίπασμα

Για πολλούς είναι δύσκολο να ξεκινήσουν την κηπουρική εξαιτίας των ακριβών λιπασμάτων ή και χωμάτων που πιθανός να χρειάζονται για ανάπτυξη τα φυτά. Ένας καλός τρόπος για να γλυτώσετε όλα αυτά είναι η δημιουργία του δικού σας χώματος - λιπάσματος. Σε ένα μεγάλο χώρο γεμίστε το 60% του με κανονικό χώμα ότι είναι πιο εύκολο για τον καθένα να μαζέψει. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη εδάφους κάθε τι έχει το κάτι διαφορετικό που χρειάζονται τα φυτά μας. Ένα 10 % γεμίστε το λοιπόν με ότι διαφορετικό χώμα μπορείτε να βρείτε...ότι χώμα στο χρώμα είναι διαφορετικό από το σύνηθες...κοκκινόχωμα,ασβεστόχωμα , μπλεδίζον. Αφού το ανακατέψετε για μια εβδομάδα αφού το ποστίσετε αρκετά την πρώτη μέρα αφήστε το να κάτσει. Απο εκεί και πέρα θα προσθέτε τε μέσα οτιδήποτε φυτό η φρούτο δεν χρειάζεστε. Χαλασμένα μαρούλια,φυτά χαλασμένα, καρπούς φρούτων που δεν τρώγονται , απλά φύλλα δέντρων ή φυτών. Με κάθε πρόσθεση υλικού ανακατεύετε ξανά το χώμα και το ποτίζετε ελαφρά.Κάθε φορά που αφαιρείται χώμα προσθέστε χώμα στις ίδιες αναλογίες.

Tip. : Μερικές σταγόνες 4-5 αμμωνίας στο χώμα θα βοηθήσει τα φυτά για μεγαλύτερη και πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη.

Link to comment
Share on other sites

Κοκάρι- Χλωρό κρεμύδι

Μιας και ξεκινήσαμε με το σπανάκι ας βάλουμε και το άλλο υλικό για μια ωραία σπανακόπιτα.

Εποχή σποράς : Οκτώμβριο- Νοέμβριο και πλέον με αυτήν την κλιματική αλλαγή και Δεκέμβριο

Ο σπόρος : Μικρό μακρόστενο κρεμμύδι

Το χώμα : Όπως και το σπανάκι μπορεί να φυτευθεί σε πολλά είδη χώματος με προτίμηση στο κοινο πηλοειδές.

Η σπορά. Γίνετε σε σειρές. Ανοίγουμε λακάκι με το δάχτυλο τοποθετόντας το μισό σπόρο εντός του χώματος και τον άλλο μισό να εξέχει. 10- 15 ποντους απόσταση ανάσειρά και 5-10 ανά σπορό.

Η συντηρηση. Ποτίζουμε μόνο όταν βλέπου το χώμα εντελώς ξερό.

Συγκομιδή : Βγάζουμε το φυτό όταν το χρειαζόμαστε και όταν φτάνει στην τελική του μορφή.

Καλλιέργεια στην πόλη. Βάλτε σε ξύλινα τελάρα ύψους 10+ πόντων χώμα και ακολουθήστε τον τρόπο με τις σειρές.

Tips : σπάστε τη σπορά σε κομμάτια ανά 12-15 μέρες για να έχετε συνεχή παραγωγή.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...