Jump to content

Uv Αποστειρωση...

Recommended Posts

Τι γνωμη εχετε? Κανουν δουλεια αυτου του ειδους τα φιλτρα? Ποια η χρησιμοτητα τους ακριβως? Βλαπτουν σε τιποτα τα ζωντανα του ενυδρειου?? Αυτα τα λιγα ηθελα να ρωτησω... :)

ουτε να το σκεφτεσαι.εδω οσοι ειχανε τις βγαζουν.....οχι λεω δηλαδη.

Η λαμπες UV σκοτωνουν τους οργανισμους που περνανε μπροστα απο αυτη (Βασικα το DNA τους καταστρεφει). Σε ενα ενυδρειο υφαλου οπου θελουμε πολλους χρησιμους οργανισμους να ζουνε μεσα πιστευω οτι δεν πρεπει να μπει. Για παραδειγμα δεν θα ειναι πολυ ωραια να εχουν τα βραχια σου κοπιποδα, νυμφες απο σκουληκια ή απο διαφορους οργανισμους, και γενικα διαφορους πλαγκτονικους οργανισμους? Πιστευω ο καθε Reefas του αρεσει να βλεπει τετοιους μικροσκοπικους οργανισμους να συμβιωνουν στο ενυδρειο του και γιαυτο το λογο δεν την βαζουμε.

Για το αν θα σου εξουδετερωνει τους παθογονους οργανισμους....η απαντηση ειναι ναι. Αλλα μαζι με τους παθογονους θα παρεις στο λαιμο σου και αλλους οργανισμους χρησιμους για την βιολογια ενος ενυδρειου υφαλου. Εκτος βεβαια αν δεν σε ενδιαφερει το να εχεις μικροσκοπικους οργανισμους (κοπιποδα κλπ κλπ) οπωτε....απλα την βαζεις για να μην σου συμβει καποια ασθενεια και αυτο για προληπτικους λογους.

Εγω ψηφιζω στο να μην την τοποθετησεις.

Γιατι ρε παιδια σκοτωνει η UV τα κοπιποδα;

Τι της εκαναν;:D

Αυτο που οντως κανει η UV ειναι οτι αποστειρωνει τη στηλη του νερου.Δημιουργει ενα κλειστο αποστειρωμενο περιβαλλον.Προσωπικα την εχω χρησιμοποιησει μονο σε περιπτωσεις αιωρουμενης αλγης,την οποια σε δυο μερες την εκανε φτελια.

Δημητρη δεν σου χρειαζεται

:)

Δουλευω UV 5-6 χρόνια και είμαι γεμάτος κωπήποδα !!!

...κατά τ άλλα καταστρέφει πολλούς παθογόνους και βακτηριακούς οργανισμούς ανάλογα με την ένταση που έχει και την σχέση με την ροή του νερού.

χμμ...ισως επειδη τα κοπιποδα δεν πολυτριγυρνανε στην στηλη του νερου να την σκαπουλαρουν. Αλλα αμα περναγαν απο μεσα δεν θα την εβγαζαν καθαρη.

Και εγώ θα συμφωνήσω με τα παιδιά!

Δεν σου χρειάζεται.

Παλιά είχα,τώρα δεν έχω!Δεν έχω παρατηρήσει κάτι το κακό χωρίς αυτήν.

Μεγάλο κεφάλαιο η uv αλλά αν μπω στα λημέρια σας θα με φάτε εσείς οι θαλασσινοί. :)

Για την ιστορία να πούμε πως η uv δεν μπορεί να προκαλέσει κακό σε ωφέλιμους οργανισμούς του ενυδρείου παρά μόνο σε παθογόνους μικροοργανισμούς και μόνο σε αυτούς που βρίσκονται εκείνη την στιγμή στην στήλη του νερού που περναει από μέσα της.

Δηλαδή, δεν μας αποστειρώνει όλη την ποσότητα του νερού μας παρά μόνο αυτό που θα περάσει την συγκεκριμένη στιγμή μάσα από την λάμπα το οποίο μόλις θα επιστρέψει μέσα στο ενυδρείο αυτομάτως μολύνετε ξανά.

Πάντως από όσο έχω ακούσει στο θαλασσινό η λάμπα uv προτείνεται γενικά και καλό είναι να υπάρχει μιας που σίγουρα δεν μπορεί να απολυμάνει πλήρως των όγκο του νερού αλλά μπορεί να κρατήσει χαμηλά τις συγκεντρώσεις παθογόνων.

Εμείς ζητάμε όμως πληθυσμό βακτηρίων.Τα οποία καταλήγουν σε βακτηριοπλανκτόν που είναι πολύ ωφέλιμο για τα κοράλλια.

Για μένα ένας UV αποστειρωτής καλό κάνει μόνο σε καραντίνα.Εκεί μπορεί να μας γλυτώσει απο μπελάδες αλλά σε ένα κλειστό ισορροπημένο, ώριμο Reef μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

αλεξ πολυ καλα τα λες,αλλα μαλλον ο αιολος δεν προκειται να αλλαξει γνωμη.

Θα το πώ ακόμα πιο απλά

Σε ενυδρείο που έτρεχε χρόνια...με UV αποστειρωτή πριν το κυρίως ενυδρείο...(Τον είχα αγοράσει για λόγους ανασφάλειας πιο πολύ μιας και είχα φοβηθεί με αυτά που διάβαζα..)

.Όσο δούλευε είχα πιο πολύ ανάπτυξη στο σάμπ και λίγο εώς καθόλου στο κυρίως ενυδρείο...Όταν τον έβγαλα εκτός το ενυδρείο άλλαξε επίπεδο αμέσως...

Για μένα κάθε μέσο αποστείρωσης δεν αποτελεί κύριο κομμάτι του εξοπλισμού αλλά δευτερεύον μιας και ένα κομμάτι υφάλου αποτελείτε απο χιλιάδες στόματα και εκατομμύρια βακτήρια.

Δίνεις προσοχή σε 4 σημεία(φίλτρανση,φωτισμός,κυκλοφορία,αναπλήρωση στοιχείων/ιχνοστοιχείων) και απο-παράσιτώνεις με διάφορες μεθόδους κάθε εισαγωγή που κάνεις(ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι,γιατί είναι καθαρά θέμα τύχης) και απλά κάνεις υπομονή χωρίς παρεμβάσεις η επιτυχία είναι δεδομένη.

Εμείς ζητάμε όμως πληθυσμό βακτηρίων.Τα οποία καταλήγουν σε βακτηριοπλανκτόν που είναι πολύ ωφέλιμο για τα κοράλλια.

Για μένα ένας UV αποστειρωτής καλό κάνει μόνο σε καραντίνα.Εκεί μπορεί να μας γλυτώσει απο μπελάδες αλλά σε ένα κλειστό ισορροπημένο, ώριμο Reef μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.

+1

Έτσι ακριβώς είναι τα πράματα.

Επειδη χρησιμοποιω 7 χρονια UV για καλλιεργεια ζωοπλαγκτονικων και φυτοπλαγκτονικων οργανισμων και οσο να νε εχω μια επαφη. Μου γεννηθηκε μια απορια απο την κουβεντα εδω. Απο την στιγμη που καταστρεφει το DNA των οργανισμων αν περασει ενας "ωφελημος" οργανισμος για ποιο λογο να μην τον χτυπησει η ακτινοβολια ? και αυτος απο κυταρα αποτελειτε. Εδω η UV κανει κακο σε εμας αν εκτεθουμε μπροστα της δεν θα προκαλεσει βλαβη αν περασει ενα "ωφελημο ζωακι"?

Φιλικα :)

Κοίτα φίλε μου sub το λάθος που κάνεις είναι οτι η ακτινοβολία αυτή περνάει απο την εξωτερική μεμβράνη και καταστρέφει το βακτήριο εντελώς.Δεν επηρεάζει το δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ... απλά καταστρέφει τον οργανισμό δια μέσω της ακτινοδιήθησης...

Τα βακτήρια έχουν ευαισθησία στην ακτινοβολία όταν βέβαια αυτή είναι στην ανάλογη ισχύ.Εκεί είναι το μυστικό στην ισχύ και στην ροή που θα περάσουν απο την λάμπα.

Ανώτερους οργανισμούς όπως τα κοπίποδα,αμφίποδα κτλ πχ. δεν τα επηρεάζει η λάμπα. Επηρεάζει όμως την κοραλλίνη για να καταλάβεις.

Πλανκτονικούς οργανισμούς λογικά πρέπει να τους καταστρέφει ολοσχερώς.

Ένα reef ενυδρείο περιέχει πολλά βακτήρια και είναι απαραίτητα για την διατήρηση των ισορροπιών δεν χρειάζεται να το κάνουμε χειρουργική μονάδα... κάθε τέτοια κίνηση είναι περιττή..είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα...

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho

Κάπου έχω έναν πίνακα που ανάλογα με την ένταση της λυχνίας και τη ροή του νερού, εξηγεί σε ποια βακτήρια, ιούς και μικροοργανισμούς κάνει ζημία και πόση !!

Μόλις τον βρω θα τον ανεβάσω.

Πρόχειρα βρήκα αυτόν...

post-13206-0-49231400-1355747795_thumb.jpg

Εδώ ο πίνακας που εξηγεί την επίδραση τις λάμπας uv στους μικροοργανισμούς σε σχέση με την ένταση και τον χρόνο.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=20849&hl=tuberculosis&fromsearch=1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...