merlon1 16 Δεκεμβρίου 2012 #26 Share 16 Δεκεμβρίου 2012 http://www.google.gr/imgres?hl=el&client=firefox-a&hs=4LN&tbo=d&rls=org.mozilla:en-US:official&biw=1024&bih=599&tbm=isch&tbnid=WCGYLF32LQix8M:&imgrefurl=http://www.instructables.com/id/high-power-LED-grow-lights-M.k2/&docid=bvAcpj6HaqkneM&imgurl=http://www.instructables.com/files/deriv/FDM/S2OU/FKVR7A3K/FDMS2OUFKVR7A3K.LARGE.jpg&w=418&h=329&ei=5UDOUO6uLK2Q4gTChIH4Bg&zoom=1&iact=hc&vpx=576&vpy=80&dur=9770&hovh=199&hovw=253&tx=112&ty=101&sig=115225912980163752426&page=3&tbnh=136&tbnw=173&start=42&ndsp=24&ved=1t:429,r:58,s:0,i:260 Μπορει να βοηθησει αρκετα αυτο με τα χρωματα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 21 Δεκεμβρίου 2012 Author #27 Share 21 Δεκεμβρίου 2012 Λοιπόν συνεχίζω να ψάχνω πληροφορίες για led και βλέπω αρκετά περίεργα πράγματα πχ βλέπω led να κοστίζουν το διπλό και παραπάνω από της κοινές Τ5, βλέπω Led να καίνε ποιο πολύ από της Τ5 και αναρωτιέμαι μήπως τελικά τα Led είναι μια μόδα που θέλουν να μας την επιβάλουν για οικονομικούς λόγους. Από το ψάξιμο που έκανα έως τώρα (αν αποκλείσουμε τα DIY) τα έτοιμα πακέτα Led είναι ασύμφορα την δεδομένη χρονική στιγμή. Οπότε πάμε στα DIY led, το ερώτημα που με απασχολεί και είμαι ακόμη στην έρευνα είναι κατά πόσο τα led είναι καλύτερα (αν είναι) από της Τ5 σε ότι αφορά την ανάπτυξη των φυτών, σε πρώτη φάση αφήνω το κόστος κατασκευής και την κατανάλωση από έξω, απλά θέλω να μάθω αν τα Led ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών περισσότερο από της Τ5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
merlon1 21 Δεκεμβρίου 2012 #28 Share 21 Δεκεμβρίου 2012 Πιστευω οτι μπορεις να παιξεις και με 1watt σε γλυκο και η καταναλωση να πεσει πολυ. Αν πας να αλλαξεις 2 Τ5 24Watt πρεπει να ναλεις μονοβατα ειναι περιτο τα 3Watt led ,και ετσι οχι μονο οικονομια δε κανεις αλλα πληρωνεις και απο πανω και κατασκευη. Ενα φυτεμενο με καταναλωση ρευματος 4χ54 watt T5 ειναι καλο να παει σε led 100-120 watt που θα σκοτωνει.... Απλα θελει μελετη και σε σχεση παντα με το ενυδρειο και τα χαρακτηριστικα τους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 21 Δεκεμβρίου 2012 Author #29 Share 21 Δεκεμβρίου 2012 Έχω κάτι στο μυαλό μου που θέλω αν το πραγματοποιήσω έως το καλοκαίρι, είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή όπου μου είναι σχεδόν αδύνατων να βάλω Τ5 για αυτό ψάχνω τρόπους και λύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα led θα πρέπει να αλλάζουν όπως αλλάζουμε τα κλασικά καρφάκια του αλογόνου, αν για αυτό δεν υπάρχει πατέντα δυσκολεύουν τα πράγματα γιατί για κάθε μελλοντική αλλαγή μετά θα πρέπει να χαλνώ ολόκληρη DIY ενυδρειαη κατασκευή. Και κάτι ακόμη με της Τ5 έχουμε για μπούσουλα τα watt λέμε παράδειγμα ότι θέλουμε για ένα ενυδρείο υψηλών αποτίσεων 0,5watt/lit. Ξέρω ότι είναι λανθασμένος αυτός ο τρόπος αλλά ακόμη χρησιμοποιείτε ευρέως. Με της led τη παίζει πως τα υπολογίζουμε… Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 22 Δεκεμβρίου 2012 #30 Share 22 Δεκεμβρίου 2012 (edited) Παρε σαν μπουσουλα στα λεντ τοτε τα λουμεν,καθε λεντ εχει προδιαγραφες σε λουμεν και σε κελβιν απλα θελει ψαξιμο...λεντ νομιζω οτι υπαρχουν και ροζ εκτος απο τα κοκκινα,απλα για φυτεμενο δεν θα βαλεις high power 10-20-50-100 βατ αλλα 1-3 βατ εν σειρα ή οπως σε βολευει ωστε να εχεις φως παντου με διαφορες μιξης ως στον χρωματισμο τους,δηλαδη μπορεις σε μια 6δα να βαλεις λευκο-κοκκινο-λευκο-κοκκινο κτλπ...αλλα το ολο ψαξιμο δεν ειναι στο πως θα τα συνδεσης/κολησεις αλλα στις προδιαγραφες τους αναλογα παντα για την χρηση τους.... Και κατι αλλο χωρις να το παρετε στραβα,για αγορα λεντ και λοιπον προτηνω την παραγκελια απο εξωτερικο γιατι στην Ελλαδα ολοι κοιτανε τα πολλα και η ποιοτητα ειναι προαιρετηκη στην περιπτωση αυτην,λιγα μαγαζια πουλανε τετοια πραγματα σε καλες τιμες και σε αψογη ποιοτητα.... Έγινε επεξεργασία 22 Δεκεμβρίου 2012 - Akridas66 Link to comment Share on other sites More sharing options...
merlon1 22 Δεκεμβρίου 2012 #31 Share 22 Δεκεμβρίου 2012 Έχω κάτι στο μυαλό μου που θέλω αν το πραγματοποιήσω έως το καλοκαίρι, είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή όπου μου είναι σχεδόν αδύνατων να βάλω Τ5 για αυτό ψάχνω τρόπους και λύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα led θα πρέπει να αλλάζουν όπως αλλάζουμε τα κλασικά καρφάκια του αλογόνου, αν για αυτό δεν υπάρχει πατέντα δυσκολεύουν τα πράγματα γιατί για κάθε μελλοντική αλλαγή μετά θα πρέπει να χαλνώ ολόκληρη DIY ενυδρειαη κατασκευή. Και κάτι ακόμη με της Τ5 έχουμε για μπούσουλα τα watt λέμε παράδειγμα ότι θέλουμε για ένα ενυδρείο υψηλών αποτίσεων 0,5watt/lit. Ξέρω ότι είναι λανθασμένος αυτός ο τρόπος αλλά ακόμη χρησιμοποιείτε ευρέως. Με της led τη παίζει πως τα υπολογίζουμε… Aν χρησιμοποιησεις τα led που ειναι πανω σε ενα μικρο pcb αστερακι τοτε δε θα εχεις προβλημα γιατι αυτο θα κοληθει στη ψυκτρα και αν καει το λλαζεις απο πανω μονο αυτο με 2 κολησεις που εχει ευκολα οποτε δε χαλας τη κατασκευη ουτε επεμβαινεις στο κυκλωμα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 22 Ιανουαρίου 2013 Author #32 Share 22 Ιανουαρίου 2013 Δεν το ξέχασα το θέμα και το μελετώ ακόμη έως τώρα έβγαλα δυο συμπεράσματα αν κάπου κάνω λάθος διορθώστε με. Πρώτων η ταινίες led χαμηλής κατανάλωσης όπου είναι ιδανικές για ενυδρεία έως 100 λίτρα. Είναι ποιο φτηνές και δεν θέλουν ιδιαίτερες ψήκτρες, συνήθως χρησιμοποιούν της 3828 και της 5050. Δεύτερων η power led που είναι μεμονωμένες, καίνε ποιο πολλά watt και θέλουν καλή ψύξη με ψήκτρες κτλ ιδανικές για μεγάλα ενυδρεία. Συνήθως χρησιμοποιούν πολύ της Cree XM-L-H της Cree XL-M U2 της Cree XP-GR5. Το πρόβλημα μου πλέον δεν είναι το πώς να φτιάξω την κατασκευή αλλά ποιου είδους φωτισμό και led να επιλέξω ώστε να έχω την ιδανική και φυσιολογικέ ανάπτυξη των φυτών. Για εμένα και το Ra index παίζει σημαντικό ρόλο γιατί θέλω να βλέπω τα πραγματικά χρώματα των φυτών και των ψαριών μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 4 Φεβρουαρίου 2013 Author #33 Share 4 Φεβρουαρίου 2013 το επαναφέρω το θέμα μπας και κάποιος έχει να πει κάτι πάντως εγώ έμαθα αρκετές πληροφορίες και θα προσπαθήσω όσο μπορώ το συντομότερο να της αναφέρω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 4 Φεβρουαρίου 2013 #34 Share 4 Φεβρουαρίου 2013 Η εμπειρία μου με το φωτισμό led περιορίζεται στις 2 μπάρες που έχω για τις αφρικάνες μου. Τα μόνα φυτά που έχω μέσα είναι μερικές ρίζες Vallisneria Gigantea οι οποίες όμως δεν πηγαίνουν καλά γιατί δεν έδωσα μεγάλη βάση στο φωτισμό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος