Χρήστος 13 Δεκεμβρίου 2012 #1 Share 13 Δεκεμβρίου 2012 Τελευταία γίνεται αρκετή κουβέντα για τα led και πιστεύω πως αρκετή χομπιστες θα ήθελαν να έχουν led αλλά δεν έχουν την σωστή ενημέρωση. Νομίζω πως είναι καιρός από της σποραδικές ενημερώσεις γύρω από τα led να περάσουμε σε κάτι ποιο ουσιώδες όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Θα ήθελα να κάνουμε μια ελληνική βάσει δεδομένων που αφορούν αποκλειστικά τα Led. Δεν θα ήθελα να πάρουμε πληροφορίες από ξένα φόρουμ και ξένους χομπιστες. Δυστυχώς όμως αυτό είναι δύσκολο γιατί λίγα άτομα έχουν εμπειρία με τα led και δεν είναι όλα διατεθειμένα να δώσουν πληροφορίες. Αν θέλουμε να προωθήσουμε το φυτεμένο κομμάτι στην Ελλάδα και να ασχοληθούν οι νέοι χομπιστες με Led θα πρέπει να τους ενημερώσουμε πρώτα θεωρητικά και μετά με πράξεις, (παρουσιάσει κατασκευής από το Α έως το Ω με φωτογραφίες ή βίντεο) Για αρχή καλό θα ήταν να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα πρωτίστως από έλληνες χομπιστες που έχουν Led η σκοπεύουν να βάλουν led και έχουν την ανάλογη γνώση για να ενημερώσουν το κοινό. Αλλά και πληροφορίες από ξένα φόρουμ είναι κατά ανάγκη ευπρόσδεκτες. 1 Θέμα κόστους: Είναι φτηνότερα να κατασκευάσουμε μόνη μας ή να αγοράσουμε έτυμα ή ημιέτυμα φωτιστικά led; Είναι ποιο φτύνει μια DIY κατασκευή Led από μια DIY ή έτυμη κατασκευή Τ5 2 Πόσο εύκολα η δύσκολα είναι να κατασκευαστούν, και τη γνώσεις χρειάζονται; 3 Τη υλικά χρειαζόμαστε για ένα πχ ενυδρείο 80cm μήκος; (Ιδανικά θα ήταν να ακλουθούν και φωτογραφίες) Πόσο εύκολα μπορούμε να τα βρούμε και που; 4 Έχουν όρια τα led σε ότι αφορά το ύψος του ενυδρείου; Πόσο βαθιά μπορεί να εισχωρήσει το φως ώστε να έχουμε επαρκή φωτισμό και στον βυθό; Με απλά λόγια για τη ύψους ενυδρεία είναι κατάλληλα τα led, 30cm, 40cm, 50cm, ή 60cm; 5 Διάρκεια ζωής: Πόσο εύκολα μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποιο led που κάηκε; Πόσο χρόνο μπορούν να μας παρέχουν τον σωστό φωτισμό; Χάνουν ένταση αν ναι πότε και πόσο. 6 Πια είναι η αισθητική του ενυδρείου με τα Led είναι ψυχρή, ζεστή, ουδέτερη, η μπορούμε εμείς να την δώσουμε ένα επιθυμητό τόνο. 7 Πια είναι η κατανάλωση ρεύματος των led; Για ένα χ΄ ενυδρείο θα καταναλώσουμε λιγότερο ρεύμα από ότι με της Τ5 8. τη θερμότητα εκπέμπουν; Θα έχουμε πρόβλημα η όχι; 9 Έχουν μειονεκτήματα; Αν ναι πια. 10 Και τέλος πως είναι η ανάπτυξη των φυτών σε σχέση με της Τ5, Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOHN1801 13 Δεκεμβρίου 2012 #2 Share 13 Δεκεμβρίου 2012 στο θέμα συμπεριλαμβάνονται και οι ταινίες led? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 13 Δεκεμβρίου 2012 Author #3 Share 13 Δεκεμβρίου 2012 στο θέμα συμπεριλαμβάνονται και οι ταινίες led? Τα πάντα φίλε μου Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 13 Δεκεμβρίου 2012 #4 Share 13 Δεκεμβρίου 2012 οντως.μεγαλο κεφαλαιο και αγνωστο για τους περισσοτερους απο εμας. οτι και να ειπωθει,κερδος για ολους μας θα ειναι. η τεχνολογια προχωραει και μαζι της και το χομπι μας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ch_kyriakos 14 Δεκεμβρίου 2012 #5 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 Ωραίο θέμα και με πολύ ζουμί!! Σκεφτόμουν και εγώ να βάλω κάτι σε Led, αλλά δεν έχω τις πληροφορίες και τις γνώσεις που απαιτούντε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimbit22 14 Δεκεμβρίου 2012 #6 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 1.παει αναλογα με τις αναγκες και τη περιπτωση.. σε αμμεση αγορα ειναι οι τ5(αφου ολοι πουλανε τα φωτιστικα τους και βαζουν λεντ) ενω σε βαθος χρονου τα λεντ 2. γνωσεις ηλεκτρονικου για ενα απλο σετ απ και προγραμματισμου-ανωτερων μαθηματικων για ενα πιο πολυπλοκο 3. παει αναλογα τις αναγκες σου και ποσα λεφτα θελεις να δωσεις, οι πιθανοι συνδιασμοι ειναι πολλοι 4 βαζεις φακους ανλογα το υψος.. 5.αναλογα με την θερμοκρασια και το ρευμα λειτουργειαας οριζεται και ο μεγιστος χρονος ζωης, με βαση πειραματα που εχω κανει μπορω να πω οτι ενα φωτιστικο που φτιαχνω θα εχει σημαντικη πτωση φωτεινοτιτας μετα τα 4 χρονια(ορατη με γυμνο ματι).. εαν δεν εχεις γνωσεις και δεξιοτιδες, δεν μπορεις να αλλαξεις ενα λεντ στο κυκλωμα, ΑΛΛΑ το λεντ δεν ειναι λαμπα που την αλλαζεις.. εαν εχει αστοχια, θα φανει στο burn in test που κανει αυτος που το φτιαχνει.. 6.αναλογα με τα λεφτα που θελεις να δωσεις, μπορεις να την οριζεις εσυ(πολλα €€€) και να ειναι φιξ(λιγοτερα€€€) 7.γιανα πετυχεις την ιδια φωτεινη αποδωση, χρειαζεσαι λιγοτερα βαττ απο τις τ5 8.ναι εκπεμπουν, και διαχειριζεσαι το θερμικο φορτιο με την αναλογη ψυκτρα.. 9.ειναι ευαισθητα, στα χερια ενος απειρου κατασκευαση-DIYer μπορουν να καουν πολυ ευκολα ενω εαν λειτουργουν σε σωστες συνθικες ειναι ιδιεταιρα ανθεκτικα χρειαζονται σωστη διαχειριση του θερμικου φορτιου δεν υπαρχει ενα λεντ με ολοκληρωμενο φασμα(σορρυ πλεον υπαρχει το dream led το οποιο και εχει ο kostas86) καχυποψια του κοσμου μπροστα σε μια νεα τεχνολογια(ενω εχουν βαλει τοσοι και τοσοι και εδω και εξω, εμεις ακομα το συζηταμε) χρειαζονται προστασια ρευματος ups τα πολυ φθηνα σετ απ δεν ειναι ντιμαριζομενα-μπορει να καψεις φυτα υψηλο αρχικο κοστος αποκτισης 10. δεν εχω δουλεψει ποτε τ5 αλλα μπορω να σου πω οτι το pearling που βλεπω στα κομενα κοτσανια ειναι σαν και αυτο που εχουν aquascape με λαμπες μεταλου τουμπανο.. ps μονο με 50 βατ λεντ απλωσε η κουμπα μου κανονικοτατα.. οσα μπορεσα σου τα απαντησα, μερικα ερωτηματα σου δεν μπορω να τα απαντησω γραπτα, θα χρειαζομουν 2-3 σελιδες και μερικα τουτοριαλ με φωτο για να σου δωσω μια σωστη απαντηση πραγμα που δεν προλαβαινω να κανω.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 14 Δεκεμβρίου 2012 Author #7 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 Ωραία πολύ κατατοπιστικά αυτά που γράφεις και κατανοώ ότι είναι ένα θέμα με πολύ ζουμί που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί μέσα σε λίγες γραμμές. Γνωρίζω ότι σε ξένα φόρουμ υπάρχουν πάρα πολλές DIY κατασκευές από ειδήμονες του είδους, και εξίσου πολλές παρουσιάσεις κατασκευής τους, ενώ στα δικά μας φόρουμ είναι μετρημένες στα δάκτυλα μας, η παρουσιάσεις και προσωπικά δεν έτυχε να δω μια ολοκληρωμένη παρουσίαση κατασκευής Led και αναρωτιέμαι γιατί, λείπει η τεχνογνωσία, ή η προθυμία παρουσιάσεις. (δεν μιλώ για τους επαγγελματίες του είδους γιατί με αυτό βγάζουν το ψωμί τους και εγώ κάνω μοντάζ και δεν το κάνω δωρεάν γιατί ζω από αυτό) Από αυτά που έγραψες προσωπικά βγάζω τα εξής συμπεράσματα. Νομίζω πως 3 είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των Led 1 Μικρή κατανάλωση ρεύματος 2 Ποιο κομψή κατασκευή εφόσον γίνει προσεγμένη 3 Μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα μειονεκτήματα τους είναι: 1 Δύσκολη η αντικαταστάσει τους μετά το πέρας των 3-4 χρόνων αν δεν είμαστε γνώστες 2 δύσκολη η DIY κατασκευή από απλούς χομπιστες σε σχέση μιας DIY Τ5 κατασκευής 3 το κόστος κατασκευής μπορεί να ξεπεράσει το κόστος κατασκευής των Τ5 Αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimbit22 14 Δεκεμβρίου 2012 #8 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 εαν βαλεις το κοστος αλλαγης για τις λαμπες μεσα τα λεντ σου ερχονται φθηνοτερα.. μετα το πρες 3-4 χρονων, δεν καταστρεφονται απλα εχουν μια πτωση στην συνολικη φωτεινοτητα.. δεν θελουν αλλαγη.. αλλαγη θα χρειαστουν στα 8+ χρονια.. και εαν εισαι τις λεπτομερειας, μετα απο 4 χρονια βαζεις φακους για να αντισταθμοισεις τις απωλειες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 14 Δεκεμβρίου 2012 Author #9 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 Τα μειονεκτήματα τους είναι: 1 Δύσκολη η αντικαταστάσει τους μετά το πέρας των 3-4 χρόνων αν δεν είμαστε γνώστες 2 δύσκολη η DIY κατασκευή από απλούς χομπιστες σε σχέση μιας DIY Τ5 κατασκευής 3 το κόστος κατασκευής μπορεί να ξεπεράσει το κόστος κατασκευής των Τ5 καλύτερα έτσι; Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 14 Δεκεμβρίου 2012 #10 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 Ειναι ενδιαφερων θεμα να μαθουμε επιτελους για τα λεντ.Το μονο κακο νομιζω ειναι οτι πρεπει να εχεις γνωσεις για να τα φτιαξεις,αλλα πιστευω οτι το μελλον ανηκει στα λεντ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas82 14 Δεκεμβρίου 2012 #11 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 ''σορρυ πλεον υπαρχει το dream led το οποιο και εχει ο kostas86 '' του 82 είμαι αγόρι μου :hysterical: υγ. το dl θα ανάψει την άλλη εβδομάδα σε αυτό το φωτιστικό http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=69571&hl=&fromsearch=1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimbit22 14 Δεκεμβρίου 2012 #12 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 (edited) χαχαχα κεκτημενη ταχυτητα, ηταν 3 και ξυπναγα 7 και δεν μπορεις να κανεις edit εδω μεσα...%$^$^&*#%@#@ Έγινε επεξεργασία 14 Δεκεμβρίου 2012 - jimbit22 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 14 Δεκεμβρίου 2012 Author #13 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 ''σορρυ πλεον υπαρχει το dream led το οποιο και εχει ο kostas86 '' του 82 είμαι αγόρι μου :hysterical: υγ. το dl θα ανάψει την άλλη εβδομάδα σε αυτό το φωτιστικό http://www.aquazone....l=&fromsearch=1 Τη γίνεται κόβουν βόλτες οι θαλασσινοί στο φυτεμένο;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostas82 14 Δεκεμβρίου 2012 #14 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 oops δεν είδα ότι ήταν στο φυτεμένο το θέμα πάντος Χρήστο η αρχή είναι ίδια τα κέλβιν αλλάζουν ...Δημήτρη εσύ τιμωρία Link to comment Share on other sites More sharing options...
merlon1 14 Δεκεμβρίου 2012 #15 Share 14 Δεκεμβρίου 2012 Θα ηθελα να σημειωσω οτι αυτο που πρεπει να προσεξουμε στη κατασκευη των led ειναι η ψυξη τους . Ειναι το πιο σημαντικο κοματι στη διαρκεια ζωης τους. Σταθερη θερμοκρασια και σχεδον ποτε πανω απο το 70% της ανωτατης τιμης κατασκευαστη,οσο πιο χαμηλα τοσο καλυτερα. Η θερμοκρασια και η σκονη ειναι αυτα που πρεπει να προσεχουμε ,η δευτερη λογω συγκεντρωσης ιοντων φορτιου ενα προβλημα αρκετα μεγαλο και για τους χομπιστες υπολογιστων με τεραστιες επιδοσεις. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 15 Δεκεμβρίου 2012 Author #16 Share 15 Δεκεμβρίου 2012 Μάλιστα ωραία όλα αυτά που λέτε και κατατοπιστικά. Ξέρω ότι αρκετά άτομα από εδώ πιάνουν τα χέρια τους και έχουν κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από της ηλεκτρονικές κατασκευές, πιστεύω πως αυτά τα άτομα αν δουν μια άρτια παρουσίαση πως κατασκευάζουμε ένα φωτιστικό και τη πρέπει να προσέξουμε θα χαρούν πολύ και θα μπουν στον κόπο να το φτιάξουν ακόμη και αν αποτύχουν γιατί έχουν την τρέλα της δημιουργίας. Θα ήθελα να δω εδώ σε κάποια φάση μια ολοκληρωμένη παρουσιάσει ενός DIY Led φωτιστικού, θα περιμένω, Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimbit22 15 Δεκεμβρίου 2012 #17 Share 15 Δεκεμβρίου 2012 Τι εννοείς ολοκληρωμενη; Τύπου τουτοριαλ; Δεν είναι τπτ δύσκολο βασικές συνδεσμολογίες είναι και τα τουτοριαλ υπάρχουν ήδη στο νετ.. πιο δύσκολο είναι να σχεδιάσεις μια φθηνή ψυκτρα-κουτί παρά να τα συνδέσεις και το πιο δύσκολο από όλα είναι να πρόγραμματισεις τον ελεγκτή αν πας σε 100% dimmable έκδοση.. Φτιαχνω ενα τέτοιο τώρα και πιστεύω οτι θα μου φάει μια εβδομάδα γεμάτη το πρόγραμμα.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 15 Δεκεμβρίου 2012 #18 Share 15 Δεκεμβρίου 2012 Θα ηταν πολυ ενδιαφερον αν μας εκανες μια παουσιαση με φωτογραφιες και οδηγιες κατασκευης,αν φυσικα θελεις,πιστευω θα βοηθουσε πολλους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 15 Δεκεμβρίου 2012 Author #19 Share 15 Δεκεμβρίου 2012 Τι εννοείς ολοκληρωμενη; Τύπου τουτοριαλ; Ναι το έχω άχτι να δω ένα τουτοριαλ βήμα βήμα από έλληνες χομπιστες αν ήταν από ξένους το ΥΤ και τα ξένα φόρουμ είναι γεμάτα. ΥΓ Γενικά θέλω να δω τουτοριλ από έλληνες σε διάφορα ενυδρειακά θέματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimbit22 15 Δεκεμβρίου 2012 #20 Share 15 Δεκεμβρίου 2012 Απλά υπαρχουν ήδη αυτα τα βίντεο και οι παρουσιάσεις για οτιδήποτε θέλεις να φτιάξεις πχ εδω μέσα υπαρχουν 2-3 αν θυμάμαι καλα.. Στο YouTube παιζουν αναλυτικοτατα βιντεάκια.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 15 Δεκεμβρίου 2012 #21 Share 15 Δεκεμβρίου 2012 Αν κάνεις μια βόλτα πάνω στα DIY του θαλασσινού θα δείς αυτό που ψάχνεις. Καλό είναι να αρχίσεις απο εδώ. πιστεύω οτι η μόνη αλλαγή είναι στο χρώμα που ψάχνεις το οποίο πρέπει να γίνεται ώστε να εξυπηρετεί την φωτοσύνθεση...στην προκειμένη περίπτωση θα έψαχνα τους υποδοχείς που χρησιμοποιεί το κάθε φυτό πχ...η χλωροφύλλη που αν δεν κάνω λάθος κυριαρχεί στα υδρόβια φυτά και θα φόρτωνα σαν στόχο το φάσμα που επιθυμεί. Στα κοράλλια είναι διαφορετικά τα πράγματα,αλλά στη πράξη μόνο στον σχεδιασμό διαφέρει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimbit22 15 Δεκεμβρίου 2012 #22 Share 15 Δεκεμβρίου 2012 Ωραίος ο Άλεξ.. Αυτό έλεγα, οι πληροφορίες υπάρχουν ήδη.. Εάν έχεις γνώσεις το φτιάχνεις, εάν οχι πας σε έτοιμη λύση ή σε κατασκευή απο κάποιον.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicpapa 15 Δεκεμβρίου 2012 #23 Share 15 Δεκεμβρίου 2012 Χθες πηγα και ρωτησα για αδιαβροχη λεντοταινια , ειναι στα 14,5 watt αν μέτρο , 900 λουμενς περίπου ,60 led το μέτρο,και υπάρχει σε κουλουρα των 5 μέτρων. Η τιμη συνολικά της 5 μετρης και του μετασχηματιστη εβγαινα στα 70 ευρω. Και εγω θα ηθελα να δοκιμάσω αλλα βγενει αρκετα αρκιβά , και απο τι υπολόγισα , δεν βγαινει και τοσο μεγαλη διαφορα απο την φθορίου. Συγκερκιμενα σε 3 γαριδάδικα 40 λιτρα εχω 2 φθοριου απο επάνω 60 watt συνολο , ο μαγαζατορα μου ειπε για να ερθω στην ιδια φωτεινοτειτα με τις φθοριου θα πρεπει να βάλω 2 σειρες led ανα μια λάμπα. Εστω οτι βάζω 3 σειρές με led θα ερθω στα 45 watt περίπου, και δεν ξερω πως θα πηγαινουν και τα φυτά με αυτα τα led, οπότε περίμένω η να πεσουν οι τιμές η να βγουν πιο δυνατα σε φωτισμό led. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimbit22 15 Δεκεμβρίου 2012 #24 Share 15 Δεκεμβρίου 2012 οι ταινιες λεντ εχουν σχεδιαστει αρχικα για αρχιτεκτονικο φωτισμο, δεν εχουν θεση στα καλα φυτεμενα.. την καλυψη επιφανειας που εχεις με τα τριβατα σε μικρα μεσαια ενυδρεια δεν την πετυχενεις με τιποτα αλλο.. για μεγαλα ενυδρεια πανω των 400 λιτρων ξεκινας και κοιτας multi-chip λυσεις απο 10βατ και πανω.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixalhs+stella 16 Δεκεμβρίου 2012 #25 Share 16 Δεκεμβρίου 2012 ερωτιση....? το τροπικο φως που βγαζει η λαμπα(ροζ) για τα φυτα το αντικαθιστα τα κοκκινα led?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος