Jump to content

Τι Ψάρι, Πλην Μονομάχου Μπορεί Να Μπει Σε 20Άρι Ενυδρείο?

Recommended Posts

ή μικρός συνδυασμός ψαριών και να είναι άνετα?

στο ενυδρείο ζούσε για σχεδόν 2 χρόνια ένας μονομάχος ο οποίος δυστυχώς χθες πέθανε...για να βάλω άλλο ψάρι απλά κάνω μια κλή αλλαγή νερού και αφήνω τα φίλτρα να τρεχουν κανονικά, σωστά?

• Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Σωστά, αλλά για όσο καιρό δεν έχεις ψάρι φρόντισε με κάποιον τρόπο να μη χαθεί η βιολογία στο φίλτρο σου. Τάιζε κανονικά, σαν να είχες ψάρει ή πάρε κανένα σαλιγκάρι έως ότου αποφασίσεις για ψαράκι. Τώρα για τα λίτρα σου δεν ξέρω αν μπορείς να βάλεις κάτι άλλο εκτός από γαρίδες, αλλά ας προτείνουν καλύτερα οι πιο έμπειροι. Γιατί δεν παίρνεις ξανά μονομάχο;

φίλε μου έχω την εντύπωση ότι δε μπορεί να μπει κάτι άλλο σε ψάρι πέρα από μονομάχο, όλα τα υπόλοιπα θέλουν πολλά λίτρα!

φίλε μου έχω την εντύπωση ότι δε μπορεί να μπει κάτι άλλο σε ψάρι πέρα από μονομάχο, όλα τα υπόλοιπα θέλουν πολλά λίτρα!

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Πάνο, όσο αφορά τα ψάρια , τα λίτρα είναι λίγα.

τα χρυσόψαρα πρέπει να είναι κοπαδι, άρα και περισσότερα λίτρα σωστά?

μαζί με μονομάχο το πολύ πολύ κανένα σαλιγκάρι?

Για τα χρυσόψαρα είναι υπερβολικά λίγα τα λίτρα , μην το σκέφτεσαι. :)

Πηγαίνει ένα σαλιγκάρι το πολύ πολύ όπως το λες. Γενικώς ,τα apple (τα αναφέρω γιατί είναι η δημοφιλέστερη επιλογή) ρυπαίνουν αρκετά. ;)

Για να κάνεις το χρυσόψαρο κοπάδι θα χρειαστείς πάρα μα πάρα πολλά λίτρα φίλε μου, κάτι σαν κι αυτό http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=80203 ;)

σωστός! αλλά κι αυτό με επιφύλαξη

Φιλε μου το ενα χρυσοψαρο θελει 40 και ανω λιτρα οποτε και αυτο ειναι απαγορευτικο για 20λιτρο ενυδρειο!

Η καλητερη λυση για εμενα ειναι μονομαχος!

Ναι μπορεις να βαλεις καποιο σαλιγκαρι!

Ισώς καποιό Rasbora Galaxy ή Gourami Sparkline αλλά με ζεστό νεράκι, σε συνδυασμό με γαρίδες red cherry. Για κρύο νερό ψάξε white cloudain minnow.

Εγώ θα έλεγα Μονομάχο (με καθε επιφύλαξη) , αλλά θα γινόταν ένα πολύ όμορφο γαριδάδικο!!

Ίσως μια πιο hardcore επιλογή: dwarf puffer!!! Αλλά έχουν απαιτήσεις...!

Επίσης pseudomugil gertrudae..

Red cherry ή μονομαχο και με πολυ προσοχη στη διατηρηση σταθερων παραμετρων. (αυτο εμπεριεχει, κοντρολερ θερμοκρασιας, το καλοκαιρι ψυξη και αναπληρωση εξατμισης με νερο απο ΑΟ, ισως και καθηνερινη ή αυτοματη αν λειψεις διακοπες, συχνες προσεκτικες αλλαγες νερου με πολυ αργο ρυθμο εισαγωγης και πρεοτεοιμασμενο σε ιδια θερμοκρασια με του ενυδρειου)

Σαλιγκαρια μεγαλα οχι.

Έγινε επεξεργασία - delta66

Σπύρο συγγνώμη αλλά με τον τρόπο που τα λες φαίνεται στον άλλον βουνό η διατήρηση ενός 20αλιτρου. Δεν είπα να συντηρήσουμε τον μονομάχο σε βούρκο αλλά ιδιαίτερα ο μονομάχος που είναι από την φύση του σκληρό ψάρι νομίζω πως είναι περιττά τα κοντρόλερ θερμοκρασίας, η αυτόματες αναπληρώσεις νερού, και η μεγάλη προσοχή στις παραμέτρους του νερού. Το ψάρι ζει στους ορυζώνες της Ασίας σε ακραίες συνθήκες.

Παρόμοια όχι τόσο ακραία ισχύουν και για της ρετ σερρυ είναι οι γαρίδες που έχουν οι μισοί+ χομπιστες στην Ελλάδα χωρίς και αυτές να έχουν τρελές απαιτήσεις.

Ίσος η υπέρμετρη αγάπη σου για το χόμπι και τα ψάρια σε κάμνει καμιά φορά να υπερβάλεις στις συμβουλές σου.

Delta και εγω φοβηθεικα τωρα,παραλιγο να βαλω αγγελια να τα πουλησω ολα!φιλαρακι πιστευω οτι σου ειναι δυσκολο να βαλεις παλι μονομαχο γιατι ειναι ισως νωρις ακομα,αλλα ειναι οτι πρεπει για τα λιτρα σου,οτι αλλο θελει καλο διαβασμα και χρονο να ασχολησε,ενω τον μονομαχο τον εζησες,διαλεξε παλι ενα ψαρακι που σου αρεσει,βαλε εναν καλο(αυτην την φορα και απ την αρχη οπως πρεπει) θερμοστατη και απολαυσετο.....:-)

Εγραψα τι εχω παρατηρησει απο τις εμπειριες; μου με μικρα ενυδρεια.

Δεν μπορω να ξερω ποσο ευκολα τρομαζει ο αλλος.

Ας θεωρηθει οτι ειναι μια προετοιμασια αυτα που γραφω, για αυτα που θα αντιμετωπισει στην πορεια.

Εκτος κι αν αφιερωσουμε την ζωη μας στα ενυδρεια και δεν εχουμε σκοπο να απουσιασουμε και να παμε διακοπες. :)

Ή εκτος κι αν στηνουμε το ενυδρειο για το χειμωνα και το καλοκαιρι το ξεστησουμε ή το αφηνουμε οπως μερικοι μερικοι στη τυχη του και γυριζουν και τα βρισκουν ολα ψοφια και αγοραζουν καινουρια.

Ναι ειναι βουνο τα μικρα ενυδρεια.

Τα μεγαλα τρεχουν μονα τους.

Εστησα ενα 20 λιτρο με γαριδες και δεν μπορουσα να φυγω ουτε διημερο το καλοκαιρι με την εξατμιση που ειχε με την ψυξη στους 25 εως 27 στις μεγαλες ζεστες.

Αδειαζε το ενυδρειο απο την εξατμιση και εμενε το εσωτερικο φιλτρο εκτος νερου.

Αυτο λυνεται μονο με αυτοματη αναπληρωση. (ή μεγαλο ενυδρειο, και εννοω μεγαλο, αφου και το 50αρι που τις εβαλα, πανω απο 3-4 μερες δεν αντεχει μονο του)

Στα μεγαλα ενυδρεια, που συνηθως εχουν εξωτερικα φιλτρα, δεν φαινεται τοσο η πτωση της σταθμης και δεν μπορει να πεσει η σταθμη κατω απο την εισοδο του φιλτρου με τιποτα.

Αυτα περι αναπληρωσης

Περι κοντρολερ

Οποιος θελει σωστη θερμοκρασια στο ενυδρειο για τα ψαρια του, θα χρειαστει 99% και ψυξη εκτος απο τη θερμανση, (εκτος κι αν βαλει δισκους).

Το κοντρολ της ψυξης δεν γινεται με αλλο τροπο εκτος κοντρολερ.

Ολα τα αλλα (χρονοδιακοπτες κλπ ειναι ημιμετρα και χωρις καμια ασφαλεια, και παλι θα πρεπει να ειμαστε απο πανω απο το ενυδρειο)

Τα ιδια ισχυουν και για το μονομαχο, με τη διαφορα οτι δεν χρειαζεται τοσο πολυ ψυξη το καλοκαιρι (με ρυθμιση τους 30 ειναι ΟΚ).

Λιγοτερη εξατμιση λοιπον.

Ο μονομαχος ειναι πιο ευκολος στη διατηρησ της θερμοκρασιας απο μερους μας και ταυτοχρονα οχι πτωση της σταθμης σε απουσια μας.

Αλλα και παλι οσο πιο μεγαλο το ενυδρειο τοσο πιο πολυ μπορουμε να λειψουμε.

Δεν με ενδιαφερουν ποιες ειναι οι αντοχες ενος οργανισμου (ειτε γαριδες ειτε μονομαχος κλπ), κοιταζω να του προσφερω ιδανικες συνθηκες και οχι να δω ποσο θα αντεξει.

Οι ιδανικες συνθηκες υπαρχουν γραμμενες στα σοβαρα σαιτ με προφιλ οργανισμων.

Κοιταμε θερμοκρασιες, pH GH και ρυθμιζουμε καπου στη μεση συνηθως των οριων για να εχουμε μποσικα (πχ χειμωνα πιο χαμηλα τη θερμοκρασια, καλοκαιρι πιο ψηλα απο το μεσο ορο)

pH GH προσεχουμε να ειναι πανω απο ολα σταθερες οι τιμες και να μην εχουμε αποτομες μεταβολες (οπως και στη θερμοκρασια) και να ειναι φυσικα μεσα στα ορια.

Τα μικρα ενυδρεια χρειαζονται πολυ περισσοτερα αυτον το εξοπλισμο απο οτι τα μεγαλα.

Οποιος θελει ακουει την αποψη μου.

Οποιος δεν θελει, ας την παραβλεψει.

Σπύρο το γενίκευσες το θέμα βασισμένο μόνο στης δικές σου εμπειρίες μην ξεχνάς υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα αλλά και κατοικίες που το νερό δύσκολα ξεπερνά τους 28 άντε 30 βαθμούς.

Εκτός αυτού κάποιος νέος στο χόμπι που με κόπο ξόδεψε λίγα χρήματα να αγοράσει ένα μικρό ενυδρείο με έναν μονομάχο τον λες ότι θα χρειαστεί ψύξη δηλαδή chiller.

Θα βρει 200 ευρώ για να αγοράσει ένα chiller; Είναι σαν να τον λες «άστο φίλε παράτα το δεν είναι για το πορτοφόλι σου το χόμπι αυτό».

Αν κάποιος αντιμετωπίζει έντονα το πρόβλημα θερμοκρασίας υπάρχουν και άλλοι εναλλακτική τρόποι αντιμετώπισης που έχουμε συζητήσει εδώ στο φόρουμ, πχ ανεμηστηράκια, ανοιχτό ενυδρείο, να ανάβει το κλιματιστικό στο δωμάτιο στις πολλές ζέστες.

Τώρα αν θέλουμε να λείψουμε τότε έχουμε και τους γνωστούς και φίλους που ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν.

Αν δεν έχουμε γνωστούς και θέλουμε να λείψουμε και το σπίτι μας γίνεται φούρνος το καλοκαίρι και φυσάμε τα χρήματα τότε μπορούμε να αγοράσουμε ένα chiller, να φτιάξουμε αυτόματη αναπλήρωση, να αγοράσουμε μια αυτόματη ταΐστρα, και για να είμαστε σίγουρη να αγοράσουμε κα ένα μεγάλο UPS ώστε να είμαστε σίγουρη ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό στην περίπτωση που έχουμε διακοπή ρεύματος.

Το θέμα δεν είναι οι αναγνώστες να ακούσουν εμένα ή εσένα δεν κάνουμε διαγωνισμό γνώσεων εδώ ούτε προτρέπω κάποιον να μην σε συμβουλευτή, ούτε προτρέπω κάποιον να συμβουλευτεί εμένα και το ότι διαφωνώ με την τακτική σου δεν σημαίνει ότι κοντραρίσομε, νομίζω πως ο σκοπος μας είναι να βοηθήσουμε τα μέλη και να βρούμε μια χρυσή τομή. Mην αφήσουμε φλου τα ενυδρεία, αλλά ούτε να τα κάνουμε και high end aquariums.

μεχρι τα 50λτ μια χαρα δουλια κανουν και τα ανεμιστιρακια ισως ο δελτα να υπερβαλει αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ειναι λαθος εγω με 60λτ θαλασσινο και θερμοκρασια 25-27 καθε δυο μερες εχω 1λτ εξατμιση,με τον μονομαχο δεν ειναι τοσο τρομερο αλλα οπως ειπανε δεν χρειζετε να ζει στο οριο του.χρηστο εχει παει και εχεις δει απο κοντα που ζουν οι μονομαχοι?εχει κανει αναλυση νερου?συγνωμη αλλα με καθε καλη διαθεση να σου πω οτι η ορυζωνες που λες αποτελουντε απο χιλιαδες λτ νερου το οποιο ειναι πεντακαθαρο απο ουσιες βλαβερες για το ιδιο το ψαρι.και για να απαντησω και στον φιλο μπορεις νομιζω να βαλεις και ενα δυο εντλερ μαζι με της ρεντ αλλα το νου σου και τα δυο ειδη γεννανε ποιο συχνα απο την αυξηση της τιμη του πετρελαιου.....

παντα φιληκα,

Μιχαλης.

Δεν μιλησα για chiller ουτε για hi end ενυδρεια.

Εξαλλου, στο chιller δεν χρειαζεται controller για το οποιο μιλησα.

Ψυξη γινεται και με ανεμιστηρακια PC. Εκει χρειαζεται ο controller.

Ενας controller πλεον κοστιζει οσο ενα γυαλινο θερμομετρο και ενας χρονοδιακοπτης που θα τα αποφυγει με τον controller (15 ευρω).

Ανεμιστηρακια απο 2-3 ευρω το ενα.

Ενα μεγαλυτερο ενυδρειο και μερικα οικονομικα συστηματακια, λυνουν πολλα προβληματα στο χομπι, που αν δεν προσεξει καποιος, θα το παρατησει αργα ή γρηγορα απο τις αποτυχιες που μπορει να εχει.

Αυτος ειναι και ο λογος (να μη το παρατησει, αλλα και να μη χανονται τσαμπα τα ψαρια) που δημοσιευω θεματα με απλες οδηγιες με το πως μπορει να το φτιαξει ο καθενας, χωρις να ειναι ηλεκτρολογος.

(Η αναπληρωση τσουζει λιγο, κανα 70αρι).

Ισώς καποιό Rasbora Galaxy ή Gourami Sparkline αλλά με ζεστό νεράκι, σε συνδυασμό με γαρίδες red cherry. Για κρύο νερό ψάξε white cloudain minnow.

Ίσως μια πιο hardcore επιλογή: dwarf puffer!!! Αλλά έχουν απαιτήσεις...!

Επίσης pseudomugil gertrudae..

Τα παραπανω θεωρητε οτι ειναι σωστες επιλογες για ενα 20λιτρο ενυδρειο?Νομιζω οτι υπερβαλεται λιγο ρε παιδια..αυτα τα ψαρια δεν μπαινουν σε τοσο μικρο ενυδρειο.

Φιλε μου δυστοιχος οι επιλογες σου ειναι περιορισμενες..μονομαχο μπορεις να βαλεις και γαριδουλες αν στο επιτρεψει το ψαρι σου,εναλλακτικα μονο γαριδουλες και να το φτιαξεις ενα ωραιο γαριδαδικο.

Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί θεωρούμε υπερβολικά μικρό χώρο τα 20 λίτρα για ψάρια που έχουν τελικά μεγέθη:

2,1 cm (το μεγαλύτερο μετρημένο cpd)

4 cm (Gourami Sparkline)

4 cm (white cloudain minnow)

2,5 cm (dwarf puffer)

ενώ ο μονομάχος με τελικό μέγεθος τα 7 cm είναι "βασιλιάς".\

εγω θα προτηνω τον κανονα ενα λιτρο για καθε cm ψαριου στο τελικο του μεγεθος.....

Παιζει ρολο η συμπεριφορα η κινητικοτητα του καθε ειδους αλλα και οτι ο μονομαχος ειναι ενα ψαρι ενω τα αλλα κοπαδι. Στο συνολο μεγαλυτερο βιοφορτιο.

@ακριδας

Αυτος ο "κανονας" ειναι πολυ γενικος.

Βαση αυτου δλδ μπορουμε να βαλουμε ενα οσκαρ 20 εκ σε 20 λιτρα ενυδρειο?

Παιζει ρολο το βαρος του ψαριου και η συμπεριφορα του.

Αλλο βιοφορτιο ενα χελι κι αλλο ενα χρυσοψαρο ιδιου μηκους.

Αλλο μηκος θελει ενα ψαρι κολυμβητης πχ ροδοστομος κι αλλο ενα "στατικο" ψαρι πχ πλεκο. Το πρωτο μπορεις να πεις οτι θελει 20 φορες το μηκος του σε μηκος ενυδρειου και το πλεκο 3-4

@ακριδας

Αυτος ο "κανονας" ειναι πολυ γενικος.

Βαση αυτου δλδ μπορουμε να βαλουμε ενα οσκαρ 20 εκ σε 20 λιτρα ενυδρειο?

Παιζει ρολο το βαρος του ψαριου και η συμπεριφορα του.

Αλλο βιοφορτιο ενα χελι κι αλλο ενα χρυσοψαρο ιδιου μηκους.

Αλλο μηκος θελει ενα ψαρι κολυμβητης πχ ροδοστομος κι αλλο ενα "στατικο" ψαρι πχ πλεκο. Το πρωτο μπορεις να πεις οτι θελει 20 φορες το μηκος του σε μηκος ενυδρειου και το πλεκο 3-4

ok ok....μην βαρας δελτα,μια προτασει εκανα.... :bigemo_harabe_net-82:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...