Aiolos 29 Νοεμβρίου 2012 #1 Share 29 Νοεμβρίου 2012 Οι οδηγίες βασίζονται στο Refractometer της D-D, αλλά προσαρμόστηκαν και για άλλες μάρκες, αφού ο τρόπος χρήσης είναι κοινός για όλα. Οι μεταφράσεις των πρωτότυπων κειμένων έγιναν από τους gante, dpap και Giovanni της TransTeam και τα γραφικά/επεξεργασία από τον Aiolo. Οι οδηγίες της Deltec για το συγκεκριμένο διαθλασίμετρο και γενικά για το θέμα της αλατότητας είναι οι πιο πλήρης και οι πληροφορίες θα είναι χρήσιμες για όλους τους θαλασσινούς ανεξάρτητα ποιο διαθλασίμετρο χρησιμοποιούν. Επίσης οι οδηγίες είναι εμπλουτισμένες και με άλλες πληροφορίες από έρευνα στο δίκτυο και προσωπικές παρατηρήσεις που αφορούν τα διαθλασίμετρα και την αλατότητα γενικά. Version 2.1 Refractometer.pdf Αξίζει τον κόπο να το μελετήσετε γιατί θα μάθετε λεπτομέρειες που πιθανόν δεν σας ήταν γνωστές μέχρι τώρα. Θα αναφερθώ στο τελικό συμπέρασμα του άρθρου….. «στο δια ταύτα» λοιπόν: - Συγκρίνετε το συμβατικό διαθλασίμετρο αλατότητας που έχετε, με κάποιο άλλο όργανο ακριβείας, ή θα πρέπει να υπολογίζετε ότι σε κάθε μέτρηση θα «κερδίζει» 1-1,5 μονάδες, που σημαίνει μια χαμηλότερη αλατότητα από αυτή που πραγματικά είναι, καθώς και μειωμένα ποσοστά σε Ca και Mg. - Βαθμονόμηση με απιονισμένο νερό, πάντα σε θερμοκρασία δωματίου στους 20ο C. ..Εφ όσον η βαθμονόμηση έγινε στους 20ο C, η θερμοκρασία νερού του ενυδρείου κατά τη μέτρηση εξισορροπείται με αυτή του οργάνου. - Η ποσότητα νερού να καλύπτει όλο το πρίσμα χωρίς κενά ή φυσαλίδες αέρα. - Μέτρηση της αλατότητας σε διάχυτο φως ημέρας ή μια πηγή φωτός στα 6,500 Kelvin. - Προσπαθήστε να συνηθίσετε να διαβάζετε τα ποσοστά αλατότητας ‰ ή ppt και όχι το ειδικό βάρος (SG). Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 29 Νοεμβρίου 2012 #2 Share 29 Νοεμβρίου 2012 και παλι ευχαριστουμε ολη την ομαδα για τις πολυτιμες πληροφοριες που μας δινετε παιδια..!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 29 Νοεμβρίου 2012 #3 Share 29 Νοεμβρίου 2012 Αυτή η ομάδα τελικά βαραει υπερορίες στην κυριολεξία! Μπράβο παιδιά για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρετε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixalhs1987 29 Νοεμβρίου 2012 #4 Share 29 Νοεμβρίου 2012 θα βοηθησει πολλα ατομα, και εμενα μαζι! ευχαριστω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lamprosk 30 Νοεμβρίου 2012 #5 Share 30 Νοεμβρίου 2012 Πάμε γεράααα ...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxmike 2 Δεκεμβρίου 2012 #6 Share 2 Δεκεμβρίου 2012 πολλη καλη δουλια μπραβω παιδια.να προτηνω κατι εχει ενας φιλος ενα διαθλασιομετρο της aqua medic με οδηγεις στα ελληνικα εαν νομιζετε οτι μπορει να σας βοηθειισει η να σας γλιτωσει κοπο να το σκαναρω και να σας το στηλω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 2 Δεκεμβρίου 2012 Author #7 Share 2 Δεκεμβρίου 2012 Μπορείς να το σκανάρεις και να ανέβει και αυτό σαν εναλλακτικές οδηγίες χρήσης για το συγκεκριμένο μοντέλο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maik78 3 Δεκεμβρίου 2012 #8 Share 3 Δεκεμβρίου 2012 Μπράβο παιδιά!! Πολύ καλό βοήθημα για όλους,παλιούς και νέους!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 4 Δεκεμβρίου 2012 Author #9 Share 4 Δεκεμβρίου 2012 Όσοι διαβάσατε τις οδηγίες θα παρατηρήσατε το σημείο που αναφέρει τις διαφορές στη μέτρηση από ένα διαθλασίμετρο ειδικά για θαλασσινό νερό από ένα απλό για αλατότητα. .... και δεν είναι μόνο η διαφορά της 1-1,5 μονάδας, αλλά αυτή η διαφορά "κουβαλάει" και άλλα μαζί της..... Η σωστή μέτρηση της αλατότητας παίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλους παράγοντες και παραμέτρους στοιχείων στο νερό. Αν δηλαδή ένα όργανο έχει ανοχές +/- μια (1) μονάδα, από την πραγματική αλατότητα και θα πρέπει στο νερό που ετοιμάσατε να προσθέσετε αλάτι ή νερό για να πετύχετε την «υποτιθέμενη σωστή αλατότητα» σύμφωνα με ένα διαθλασίμετρο αλατότητας (και όχι θαλασσινού νερού), αυτόματα μεταβάλλονται και οι τιμές στο ασβέστιο κατά 10ppm και στο μαγνήσιο κατά 40ppm ανά μία μονάδα στην αλατότητα. Συμπέρασμα, ότι με ένα μη «ειδικό» διαθλασίμετρο, οι τιμές στις μετρήσεις των τεστ για Ca, Mg δεν θα είναι και αυτές απολύτως σωστές. Στη συνάντηση της Κυριακής θα γίνει "σύγκριση" διαθλασίμετρων, οπότε θα βγει και ένα πιο σωστό συμπέρασμα πάνω στο θέμα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 7 Δεκεμβρίου 2012 Author #10 Share 7 Δεκεμβρίου 2012 Οι οδηγίες ολοκληρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν οι παλιότερες. Μπορείτε να τις κατεβάσετε από την πρώτη δημοσίευση του θέματος. Για μια ακόμη φορά δημόσια, να ευχαριστήσουμε τα μέλη της μεταφραστικής ομάδας για τον ζήλο και την υπευθυνότητα που έδειξαν, ώστε όλα τα μέλη του ΑΖ να έχουν την "πρόσβαση" σε γνώσεις που μέχρι τώρα ήταν μόνο στην Αγγλική γλώσσα. ....θα συνεχίσουμε και με άλλες μεταφράσεις !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 7 Δεκεμβρίου 2012 #11 Share 7 Δεκεμβρίου 2012 Αίολε , έχεις κάνει τρομερή δουλειά ! Αλμυρός δεν είμαι αλλά θα το διαβάσω έτσι κι αλλιώς ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 7 Δεκεμβρίου 2012 Author #12 Share 7 Δεκεμβρίου 2012 Τη δουλειά όλοι μαζί την κάναμε..... το αποτέλεσμα είναι ένα περιεκτικότατο, αισθητικά όμορφο, και πλήρες άρθρο που θα μας βοηθήσει όλους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 7 Δεκεμβρίου 2012 #13 Share 7 Δεκεμβρίου 2012 Σίγουρα , αλλά οι εικόνες , η δομή ,οι έξτρα πληροφορίες και η επιλογή των περιεχομένων είναι που κάνουν τη δουλειά τρομερή ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giovanni 7 Δεκεμβρίου 2012 #14 Share 7 Δεκεμβρίου 2012 Ελπίζω κ εύχομαι να βοηθήσει πολλούς! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 7 Δεκεμβρίου 2012 Author #15 Share 7 Δεκεμβρίου 2012 Σίγουρα , αλλά οι εικόνες , η δομή ,οι έξτρα πληροφορίες και η επιλογή των περιεχομένων είναι που κάνουν τη δουλειά τρομερή ! Αν δεν είχα τα δικά σας μεταφρασμένα κείμενα, μισή δουλειά θα γινόταν !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 9 Δεκεμβρίου 2012 Author #16 Share 9 Δεκεμβρίου 2012 Όπως ήταν αναμενόμενο, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές στις μετρήσεις !! Σαν βάση πήραμε την μέτρηση από το υδρόμετρο ακριβείας της Tropic Marin, που έδειξε την ίδια τιμή με το διαθλασίμετρο της D-D ... Και τα δύο 1025, όσο το νερό του δείγματος που είχα ετοιμάσει νωρίτερα. Αφού βαθμονομήθηκαν όλα στο 0 στους 20C έγινε και η μέτρηση. Και στο Sybon, αλλά και σ ένα κινέζικο η τιμή ήταν στα 1026... κέρδιζαν +1 μονάδα. (Δυστυχώς δεν είχαμε άλλα, αλλά και αυτά είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα) Άρα όσα αναγράφονται στο άρθρο είναι επιβεβαιωμένα για μια ακόμη φορά. Διαβάστε το, αξίζει τον κόπο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ventouras 26 Φεβρουαρίου 2013 #17 Share 26 Φεβρουαρίου 2013 Μπραβο και ευχαριστω για την πληροφορια Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vassilis_drakos 16 Δεκεμβρίου 2013 #18 Share 16 Δεκεμβρίου 2013 Εξαιρετικό άρθρο ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksam 24 Απριλίου 2014 #19 Share 24 Απριλίου 2014 Ευχαριστω πολυ καλο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 15 Ιουνίου 2014 Author #20 Share 15 Ιουνίου 2014 (edited) Μια αναθεώρηση για το διαθλασίμετρο της Red Sea Στο βίντεο αλλά και στο site της, εξηγεί κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν την διαφορά αλατότητας. http://www.redseafish.com/red-sea-salts/seawater-refractometer-salinity-test/ Έγινε επεξεργασία 15 Ιουνίου 2014 - Aiolos 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος