Jump to content

Ενυδρείο Για Μεγάλωμα Μικρών Δίσκων

KokkinosK

Recommended Posts

Επειδή όπως λένε το να πέσει κανείς επιτρέπεται αλλά το να ξανασηκωθεί επιβάλετε, μετά την πρόσφατη εμπειρία μου με την απόλεια μερικών μικρών δίσκων, αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω.

Ακολουθόντας όμως την συμβουλή ενός φίλου, ετοίμασα ένα ξεχωριστό ενυδρείο όπου θα φιλοξενήσω μερικά μικρά σε πρόγραμμα "τρομπαρίσματος" με πολύ φαϊ και πολλές μεγάλες και συνεχείς αλλαγές νερού.

Το ενυδρείο είναι 30 λίτρων και στην συνέχεια θα αντικατασταθεί απο άλλο 60 λίτρων.

Υπάρχει φυσικά θερμοστάτης, φωτισμός και αερόφιλτρο με σφουγγάρι, που δουλεύει ήδη στο μεγάλο ενυδρείο γι ανα αναπτύξη μια βασική βιολογία.

Έχω τρεις ερωτήσεις μιας που ουσιαστικά θα στείσω μια γεννήστρα για να μεγαλώσω τα μικρά:

- Σε τι pH και σκληρότητες διατηρούμε τα ψάρια? Υπάρχει φυσικά όσμοση αλλά ξέρω πως στην αρχή είναι καλύτερο να έχουμε υψηλότερες σκληρότητες.

- Πόσες ώρες φωτισμός είναι συνιστόμενος?

- Με τι καλύπτουμε τις πλαϊνές επιφάνιες τους ενυδρείου? Συνήθως στις γεννήτρες είναι βαμένες γαλάζιο. Χρειάζεται και τώρα ? Αν ναι, με τι υλικό?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Κ

Για μενα μην το κανεις αυτο. 30 λιτρα ειναι πολυ λιγα και ρισκαρεις πολυ περισοτερο απο το να μεγαλωσεις τα μικρα που λες σε νορμαλ ενυδρειο.

Επισης στα 30 λιτρα η αναπτυξη τους θα ειναι μηδαμινη.

Αν θες να το κανεις καντο σωστα και ξεκινα με ενα ενυδρειο 80 λιτρων και αλλαγες καθημερινες εφοσον θα στηριχτεις μονο σε αεροφιλτρο και πολλα ταισματα.

Έγινε επεξεργασία - ReBeLoS

Οσο για το ph κρατα το εκει που εχουν μαθει τα ψαρια που θα φιλοξενησεις αν δεν ειναι δικη σου γεννα.

Το ιδιο και σκληροτητες.

Τζαμια εφοσον δεν εχεις ζευγαρι να θες να γεννησει και να κρατησει μωρα δεν βλεπω τον λογο να βαψεις.

Ενα απλο χαρτονι για πλατη αρκει.

Ολα τα παραπανω στα λεω χοντρικα μιας και δεν βλεπω τον λογο για ολο αυτο.

Φυσικα η τελικη αποφαση ειναι δικη σου και μπορεις να πειραματιστεις ελευθερα.

Νίκο, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ένα μικρότερο ενυδρείο (αν το 30άρι είναι μικρό, υπάρχει και άλλο μεγαλύτερο) ώστε να μπορω να κάνω μεγαλύτερες (σε ποσοστό) αλλαγές νερού σε μικρότερα διατήματα.

Μπορώ να κάνω 50%-100% αλλαγή καθημερινά στο μικρό ενώ στο 300άρι είναι όπως καταλαβαίνεις πρόβλημα.

Εκτός αυτού, αφήνοντας το bare bottom μπορώ να σιφονιάζω τον πάτο σε κάθε αλλαγή και έτσι να διατηρείτε το νερό ακόμη καθαρότερο.

Τι λές?

Οσο για το ph κρατα το εκει που εχουν μαθει τα ψαρια που θα φιλοξενησεις αν δεν ειναι δικη σου γεννα.

Το ιδιο και σκληροτητες.

Τζαμια εφοσον δεν εχεις ζευγαρι να θες να γεννησει και να κρατησει μωρα δεν βλεπω τον λογο να βαψεις.

Ενα απλο χαρτονι για πλατη αρκει.

Βοηθάει περισσότερο κάποιο συγκεκριμένο χρώμα / χρώματα?

κωστα εαν τελικα πας για κατι τετοιο (εγω το κανω ηδη) οι αλλαγες σου μην ειναι πανω απο 60 % για την βιολογια σου!

εγω βαζω μονο βρυση περασμενο απο ανθρακα κ prime!! φυσικα barebottom για τον λογο που ανεφερες, κ αν θες να βαψεις την πλατη κ τα πλαινα να ναι ανοιχτοχρωμα οπως γαλαζιο ανοιχτο πχ. και φωτισμο θα το αφηνα οσο φωτοπεριοδο εχω κ στο μεγαλο!

βεβαια να συμφωνησω με τον νικο οτι κατι τετοιο δεν ειναι αναγκαιο, αλλα εγω πειραματιζομαι για να ω την αναπτηξη ενος μικρου δισκου με μεγαλους σε 600λτ κ ενος μικρου σε ενα 60αρι με πουσαρισμα!!

κωστα,,,νομιζω οτι το 30 αρι ειναι πολυ μικρο για να μεγαλωσεις μικρα,,,βασικα ποσα σκεφτεσαι???προσωπικα κραταω αυτην την στιγμη 12 μικρα σε 250 λιτρα,,,με λεπτη στρωση αμμου ριζες και ολα τα υπολοιπα,,,,συντομα θα μεταφερθουν στα διπλασια λιτρα,,,τα δικα μου ειναι ολα 4 μιση μηνων,,και μεσα σε 45 μερες που τα εχω τα μισα απο αυτα\(τα υπολοιπα τα πηρα πριν 4 μερες) τολμω να πω οτι εχουν γινει 3 πλασια σε μεγεθος,,,,

Σκεφτόμουνα για 3 μικρά στο 30άρι ή αν είχα περισσότερα (έως 6) στο 60άρι.

Σκεφτόμουνα για μικρό ενυδρείο ώστε να μπορώ να κάνω μεγαλύτερες αλλαγές καθημερινά. Άλλη λύση θα είναι ένα 120άρι Juwel αλλά θα πρέπει να βγάλω τα Περουβιανά Altums που έχω μέσα, και να κάνω 30% αλλαγή καιημερινά ή 50% κάθε 2 μέρες.

Σάκη, το pH έχετε στην Πρέβεζα γιατι εδώ είναι πολύ υψηλό.

Σκεφτόμουνα για 3 μικρά στο 30άρι ή αν είχα περισσότερα (έως 6) στο 60άρι.

Σκεφτόμουνα για μικρό ενυδρείο ώστε να μπορώ να κάνω μεγαλύτερες αλλαγές καθημερινά. Άλλη λύση θα είναι ένα 120άρι Juwel αλλά θα πρέπει να βγάλω τα Περουβιανά Altums που έχω μέσα, και να κάνω 30% αλλαγή καιημερινά ή 50% κάθε 2 μέρες.

Σάκη, το pH έχετε στην Πρέβεζα γιατι εδώ είναι πολύ υψηλό.

κωστα βρυση 7.2 με gh16 kh 12.................στο 60αρι 2 ομως!!

ξεχνα το 30αρι!!!.....κ στο 60αρι για ποσο καιρο? εγω τα χω εκει 1 μηνα τωρα κ εχουν παρει 1,5 με 2 ποντους , φυσιολογικα δηλ........................σε καμμια 15αρια μερες θα πανε στο 600αρι με τ αλλα μαλλον!!!

Και γω αυτό που σκέφτομαι είναι μόλις παρόν τα πάνω τους να τα βάλω στο μεγάλο. Να τους κάνω 1-2 μήνες ένα φούσκωμα και μετά να μπουν με τους μεγάλους.

καλησπερα και απο μενα. φιλε θα συμφωνησω με τους υπολοιπους οτι τα λιτρα ειναι πολυ λιγα. και στα 80 λιτρα αν κανεις φουλ ταισμα σε ενα εναμιση μηνα θα αναγκαστεις να τα βγαλεις. οσο για την βιολογια μην στεναχωριεσαι γιατι με καθημερινες αλλαγες νερου 50-60-80% εχω ακουσει πως δεν υπαρχει θεμα βιολογιας. οσο για την σκληροτητα εγω προσωπικα την ανεβαζω σιγα για να εχουν καλητερη αναπτυξη τα μικρα. τουλαχιστον ετσι εχω ακουσει. αν δεν ειναι δικα σου τα ψαρια θα σου πει ο φιλος που τα πηρες σε τι συνθηκες τα διατηρουσε.να προσεξεις και την μεταβαση στο κοινοβιο γιατι τα ψαρακια θα εχουν συνηθησει σε καθημερινες αλλαγες νερου ενω στο κοινοβιο σιγουρα δεν αλλαζεις καθε μερα. αυτα απο μενα. ολες οι αλλες αποψεις δεκτες και σεβαστες. φιλικα γιωργος

Κωστη 80 λιτρα μινιμουμ για 4-5 ψαρακια και καθημερινες αλλαγες 60% με 6-7 ταισματα την ημερα και σιφωναρισμα καλο καθε βραδυ.

Εμενα παντως μου φαινεται ανουσιο να "φουσκωσεις" τα ψαρακια για να ετοιμαστουν για το μεγαλο σου ενυδρειο.

Αν τα ψαρια ειναι οπως πρεπει δεν φοβασαι τιποτα και θα μεγαλωσουν εξισου το ιδιο και μεσα στο μεγαλο και χωρις τοσες αλλαγες και πιθανη ταλαιπωρια.

ΥΓ. Το προετοιμασμενο νερο με ιδιες συνθηκες και θερμοκρασια το θεωρω δεδομενο...

Έγινε επεξεργασία - ReBeLoS

νικο,,,με βαση την εμπειρια σου,,,μεχρι τους 6 πρωτους μηνες ποιος ειναι ο επιθυμητος ρυθμος αναπτυξης?δηλαδη,,,περιπου ποσα εκατοστα πρεπει να ειναι ενα δισκακι 6 μηνων.?

νικο,,,με βαση την εμπειρια σου,,,μεχρι τους 6 πρωτους μηνες ποιος ειναι ο επιθυμητος ρυθμος αναπτυξης?δηλαδη,,,περιπου ποσα εκατοστα πρεπει να ειναι ενα δισκακι 6 μηνων.?

Πρεπει για μενα δεν υπαρχει.

Επισης μην ξεχναμε οτι υπαρχουν strain που δεν αναπτυσονται τοσο γρηγορα οσο τα υπολοιπα.

Για μενα προσωπικα θεωρω νορμαλ ενα ψαρι 6 μηνων 7 εκατοστα (το σωμα χωρις ουρα).

Με "πουσαρισμα" φτανει και τα 9 εκατοστα αλλα δεν ειμαι υπερ αυτου. Για πολλους λογους.

Για να μην μένουν θέματα στον αέρα να σας πω πως τελικά δεν προχώρησα στο αρχικό μου σχέδιο.

Τα ψαράκιαμπήκαν στο κοινόβιο ενυδρείο μαζί με τους μεγάλους και όλα δείχνουν μια χαρά μέχρι στιγμής.

Σας ευχαριστώ όλους για την διάθεση σας να βοηθήσετε και ιδιαίτερα τον Νίκο (ReBeLoS) που αφιέρωσε αρκετή ώρα στην συζήτηση μας για τα πως και γιατί του μεγαλώματος των μικρών δίσκων. Υπόσχομαι βέβαια να τον πρήξω ΠΟΛΥΥΥΥΥΥ ακόμη στό άμεσο μέλον αλλά... ας πρόσεχε :bigemo_harabe_net-134:. Όποιος αφήνει περιθώριο σε δισκά να κάνει ερωτήσεις, και του απαντά έχει προδιαγεγραμμένη τύχη.

Πέραν της πλάκας βέβαια, σας ευχαριστώ όλους και θα ανεβάσω σύντομα φωτο απο τα καμάρια μου (μικρά και μεγάλα),

Κ

Δεν ήταν να τις αλλάξω.

Μάλον κάτι δεν κατάλαβα εγώ η εσύ. Για πες?

Κ

εννοω οταν ειχες την απωλεια με τα μικρα μηπως κατι παιχτηκε με καποια απο τις ταιστρες?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...