doratheexplorer 5 Νοεμβρίου 2012 #1 Share 5 Νοεμβρίου 2012 (edited) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Το ενυδρείο τρέχει σχεδόν 4 χρόνια. Έχω χάσει 5 cpd στην προσπάθειά μου να διώξω κυανοβακτήριο τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και άλλα 2 cpd αργότερα χωρίς εμφανή λόγο και με αρκετούς μήνες διαφορά μεταξύ τους. Εδώ και 1,5 – 2 χρόνια είχα 3 γκουραμάκια Στην αρχή του καλοκαιριού, από ελλιπή συντήρηση, παρουσιάστηκαν αυξημένα φωσφορικά και νιτρικά, τα οποία έπεσαν με μείωση τροφής και συχνές αλλαγές. Τέλος Ιουλίου έχασα το αρσενικό γκουράμι από τύφλωση (είχα ψάξει στο ιντερνέτ για τύφλωση ψαριού χωρίς αποτέλεσμα). Έλειψα όλο τον Αύγουστο. Γύρισα Σεπτέμβριο και το ένα θηλυκό γκουράμι είχε σκίσιμο στο πτερύγιο. Έκανα μεγάλες αλλαγές νερού και θεραπευτική δόση Melafix χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έχασα το ψάρι μετά από ~3 εβδομάδες. Παρακολουθούσα το 3ο γκουράμι και δεν έδειχνε κάτι μέχρι πριν από 6 μέρες που είδα λευκά περιττώματα και κόκκινη πληγή στο στόμα. Είναι σίγουρα πλέον, βακτηριακή μόλυνση. Έψαξα στα πετ της περιοχής και πήρα esha 2000. Είναι 5η μέρα από την έναρξη της θεραπείας και καμία βελτίωση, ίσως και επιδείνωση. Τα υπόλοιπα ψάρια δείχνουν καλά. Έχω 1 cpd το οποίο έδειχνε σαν να έχει προγναθισμό, αλλά πιθανόν να έχει κάποιο εξόγκωμα πάνω από το στόμα του ( είναι πολύ μικρό και γρήγορο για να το παρατηρήσω), αλλά είναι πάνω από χρόνο έτσι και κατά τα άλλα δείχνει μια χαρά. Τι κάνω??? ps: μην με ρωτήσετε τι κάνω τόσο καιρό =εργασιακά προβλήματα… ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - Λίτρα: 125 - Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): το εσωτερικό του rio125 (~10x10x30) με 2 μπλε σφουγγάρια και 1+ ltsiporax, ενυδρειακό μαλλί. - Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): σχεδόν 4 χρόνια - Ψάρια (είδη και αριθμός): 7 corysleucomelas, 10 cpd, 1 colisalalia - Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): Καθημερινό τάισμα 1 φορά, με σκορδόζουμο 1 φορά/εβδομάδα, με βιταμίνες 1φορά/εβδομάδα. Προετοιμασία νερού με τύρφη, αλλαγές κάθε 10-15 μέρες ~40λίτρα ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - PH: 6,8 - KH: 4 - GH: - ΝΗ3/NH4 (αμμωνία): 0 - ΝΟ2 (νιτρώδη): 0 - ΝΟ3 (νιτρικά): 25 - Θερμοκρασία: 26 ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ: -Υγρά Τεστ: sera, jbl -Strips: -Ηλεκτρονικά: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ - Είδος Ψαριού: colisalalia - Ιστορικό Ψαριού: κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής - Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): πριν από 6 μέρες λευκά περιττώματα (από τότε δεν έχω ξαναδεί τίποτα) και κόκκινη πληγή στο στόμα, σήμερα άρχισε να αναπνέει πιο γρήγορα, τα πτερύγιά του σαν να έχουν «αγριέψει». - Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: ( βλ. περιγραφή) ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα) -Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: esha 2000 -Δοσολογία: 30 σταγόνες/1η μέρα, 15 σταγ/2η μερα, 15 σταγ/3η μέρα, 15 σταγ/4η μέρα -Χρόνος Χρήσης: -Αναλυτική περιγραφή: ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ελπίζω αύριο Έγινε επεξεργασία 5 Νοεμβρίου 2012 - doratheexplorer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 6 Νοεμβρίου 2012 #2 Share 6 Νοεμβρίου 2012 Κατα αρχας θα πρεπει να εισαι ποιο τακτικος στις αλλαγες νερου απο οτι φαινεται, δηλαδη εβδομαδιαιως και αποψη μου,καθαρισμα τα φιλτρα (σφουγγαρια) συν σκουπα, τουλαχιστων μια φορα τον Μηνα. Προσωπικα θα εβαζα και ποιο δυνατη αντλια στο ενυδρειο μου............ Απο εκει και περα πιστευω πως πρεπει να αλλαξεις αγωγη και να πας στο Hexamita της esha. http://www.istellas.gr/aquarium/my_medicines_hexamita.html http://www.eshalabs.eu/pages_engels/product_engels.html?zoom=7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΣΤΑΜΑΤΗΣ 6 Νοεμβρίου 2012 #3 Share 6 Νοεμβρίου 2012 (edited) Κατα αρχας θα πρεπει να εισαι ποιο τακτικος στις αλλαγες νερου απο οτι φαινεται, δηλαδη εβδομαδιαιως και αποψη μου,καθαρισμα τα φιλτρα (σφουγγαρια) συν σκουπα, τουλαχιστων μια φορα τον Μηνα. Προσωπικα θα εβαζα και ποιο δυνατη αντλια στο ενυδρειο μου............ Αλήθεια τώρα Rik πιστεύεις οτι εκεί είναι το πρόβλημα ; Ύστερα απο τόσα χρόνια που ενασχόλησης με το χόμπι καταλήγεις στο συμπέρασμα οτι αυτό το ενυδρείο πάσχει απο αλλαγές νερού ; Φίλε doratheexplorer δεν είναι μια η ασθένεια που έχεις , ξεκίνα με Flagyl στο ενυδρείο και ταυτόχρονα μπάνια 20λεπτα με προταζόλ , σε 48 ώρες θα πρέπει να δείς βελτίωση σημαντική αν όχι θα πρέπει να αλλάξουμε σχήμα . Ενημέρωσε μας για τη πορεία . Προσοχή στους κανόνες χρήσης των θεραπειών . Έγινε επεξεργασία 6 Νοεμβρίου 2012 - ΣΤΑΜΑΤΗΣ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 6 Νοεμβρίου 2012 #4 Share 6 Νοεμβρίου 2012 Αλήθεια τώρα Rik πιστεύεις οτι εκεί είναι το πρόβλημα ; Ύστερα απο τόσα χρόνια που ενασχόλησης με το χόμπι καταλήγεις στο συμπέρασμα οτι αυτό το ενυδρείο πάσχει απο αλλαγές νερού ; Φίλε doratheexplorer δεν είναι μια η ασθένεια που έχεις , ξεκίνα με Flagyl στο ενυδρείο και ταυτόχρονα μπάνια 20λεπτα με προταζόλ , σε 48 ώρες θα πρέπει να δείς βελτίωση σημαντική αν όχι θα πρέπει να αλλάξουμε σχήμα . Ενημέρωσε μας για τη πορεία . Προσοχή στους κανόνες χρήσης των θεραπειών . Κοιτα να δεις Σταματη, απο την στιγμη που εχει χασει ψαρια, τύφλωση, σχισμένα πτερυγια, ανα 15 μερες αλλαγη κλπ. το πρωτο που παει το μυαλο μου χωρις να εχω ζησει το ενυδρειο ειναι οτι το νερο χρειαζεται σιγουρα ποιο τακτικες αλλαγες μια που απο βακτηριακες μολυνσης πασχει συνεχεια. Τωρα για την αγωγη, σιγουρα καλο θα ηταν να ειχαμε και καποια φωτο αλλα το Flagyl δεν απεχει και πολυ απο το Hexamita σαν φιλοσοφια και μπορει να το συνδιασει και με το eSHa Exit που ο συνδυασμός τους παρέχει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση και πρόληψη των περισσότερων ασθενειών που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν γενικότερα. Μια αλλη πολυ καλη λυση πιστευω ειναι και το Flagellol ή και το Flagyl απλα το τελευταιο χρειαζεται ενημερωση περι δοσολογιας κλπ ενω τα παραπανω σκευασματα θα ειναι ποιο ευκολα στην χρηση τους. Τωρα για Προταζολ και μπανια του βαζεις δυσκολα πιστευω και μπορει και να μην υπαρχει και ιδιαιτερος λογος εαν βελτιωση την ποιοτητα του νερου του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buelligan75 6 Νοεμβρίου 2012 #5 Share 6 Νοεμβρίου 2012 ασχετο................αλλα μιλατε σε γυναικα!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 6 Νοεμβρίου 2012 #6 Share 6 Νοεμβρίου 2012 Sorry, doratheexplorer. H δυναμη της συνηθειας........... Link to comment Share on other sites More sharing options...
doratheexplorer 6 Νοεμβρίου 2012 Author #7 Share 6 Νοεμβρίου 2012 Οντως είμαι κοριτσάκι, αλλά δεν έχω τέτοια προβλήματα... Θα προμηθευτώ αύριο flagyl και protazol. Για το προταζολ φαντάζομαι ισχύει το 1ml/20lt. Για το φλαγυλ διάβασα διάφορες δοσολογίες. Το ανά 8ωρο δόση και αλλαγή νερού δεν είναι εφικτό με το ημερήσιο πρόγραμμά μου. Μόνο κάτι σε 24ωρη βάση μπορώ να εφαρμόσω. Διάβασα κάπου ως και 500mg/50lt/48 ώρες… Πλιζ, δώστε μου σαφείς οδηγίες χρήσης.. Με τις φωτό ίσως είμαι πιο τυχερή αυριο Ευχαριστώ Ντόρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
doratheexplorer 7 Νοεμβρίου 2012 Author #8 Share 7 Νοεμβρίου 2012 υπάρχει κανείς να με βοηθήσει με το flagyl, πλιζ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 7 Νοεμβρίου 2012 #9 Share 7 Νοεμβρίου 2012 περίπου 100 mg για κάθε 40 λιτρα. Επαναλάμβανεις κάθε 2 ημέρες μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Απενεργοποίηση υν, όζον,και αφερεσε τον ανθρακα εαν εχεις. Στο τελος της εβδομαδος κανεις μια αλλαγη 50%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 7 Νοεμβρίου 2012 #10 Share 7 Νοεμβρίου 2012 Δες και εδω ειναι το ιδιο με το Flagyl, οποτε ακολουθα τις οδηγιες. Καλυτερα ακομα αν παρεις ενα κυβο κατεψυγμενης τροφης, βαζεις το 1/3 της καψουλας για 8 ημερες. Αλλαγες περιπου 30% ανα 3 ημερες και στο τελος του 8ημερου μεγαλη αλλαγη και ανθρακα! For Ich in saltwater, we recommend at least 21 days, and at least 14 days in freshwater. The duration of treatment really depends on what you are treating for. However, we usually use Metronidazole in a food mix for 30 days to eradicate parasites. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doratheexplorer 8 Νοεμβρίου 2012 Author #11 Share 8 Νοεμβρίου 2012 Ευχαριστώ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
doratheexplorer 9 Νοεμβρίου 2012 Author #12 Share 9 Νοεμβρίου 2012 Δυστυχώς δεν βλέπω βελτίωση. Ανασαίνει γρήγορα, κάθεται σε ήρεμες περιοχές και δεν πολύ μετακινείται . Η πληγή στο στόμα της διαφοροποιείται, μάλλον προς το χειρότερο. Έχει όρεξη, τρώει ότι βρει. Περιττώματα δεν έχω ξαναδεί (συνήθως όποτε πλησίαζα, τα γκουραμάκια έρχονταν στο τζάμι περιμένοντας φαγητό και από την ένταση της στιγμής σχεδόν πάντα έκαναν «κακά»). Η κοιλιά της δείχνει γεμάτη. Επόμενη κίνηση? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 10 Νοεμβρίου 2012 #13 Share 10 Νοεμβρίου 2012 Δυστυχώς δεν βλέπω βελτίωση. Ανασαίνει γρήγορα, κάθεται σε ήρεμες περιοχές και δεν πολύ μετακινείται . Η πληγή στο στόμα της διαφοροποιείται, μάλλον προς το χειρότερο. Έχει όρεξη, τρώει ότι βρει. Περιττώματα δεν έχω ξαναδεί (συνήθως όποτε πλησίαζα, τα γκουραμάκια έρχονταν στο τζάμι περιμένοντας φαγητό και από την ένταση της στιγμής σχεδόν πάντα έκαναν «κακά»). Η κοιλιά της δείχνει γεμάτη. Επόμενη κίνηση? Καλησπερα Dora, εκανες καποια αλλαγη νερου στην αρχη; ποια μεθοδο διαλεξες τελικα, αυτη με την τροφη ή της προσθηκης Flagyl στο ενυδρειο; Ποτε θα βαλεις αυτη την φωτο να δουμε την πληγη; Η κοιλια της δειχνει γενατη ή ειναι παραφουδκωμενη; τη θερμοκρασια εχεις; Εφοσων τρωει θα σου προτεινα την μια ημερα να ζεσταινεις λιγο νερο και εκει να βαζεις το flagyl και να το ανακατευεις μεχρι να διαλυθει. Εκει θα ριχνεις την τροφη και θα την αφηνεις να παπαρωση και μετα θα την ριχνεις στο ενυδρειο για να φανε. Την επομενη μερα θα ριχνεις στην τροφη μονο βιταμινες, οπως την fishtamin και την επομενη παλι flagyl, κλπ. Κανε αυτη την αγωγη για καμια δεκαρια μερες και μην ξεχνας τις αλλαγες νερου προετοιμασμενο με αντιχλωριο και με θερμοκρασια αναλογη του ενυδρειου σου. Επισης η καλη αναταραξη της επιφανειας του νερου θα βοηθησει στην καλυτερη οξυγονωση του νερου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doratheexplorer 12 Νοεμβρίου 2012 Author #14 Share 12 Νοεμβρίου 2012 Αυτή είναι η φωτογραφία που τράβηξα όταν ξεκίνησα το θέμα, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν μπορούσα να παρουσιάσω. Καλύτερη δεν μπόρεσα να τραβήξω. Αυτή τη στιγμή η πληγή είναι πιο πρησμένη και τα πτερύγιά της μονίμως ανοικτά. Η κοιλία της ίδια. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη. Το flagyl το έριχνα στο νερό. Σήμερα έκανα αλλαγή 1/3 και το έβαλα στο φαγητό. Δεν κατάφερα να δω πόσο έφαγε γιατί απομονώνεται όλο και περισσότερο. Ανησυχώ και για τα υπόλοιπα ψάρια. Σήμερα είδα 2 cpd με περιττώματα με κενά… Μήπως δεν είναι η σωστή θεραπεία???? Β’ μέρος αυτής της ιστορίας: Εφόσον έχασα την πρώτη γκουραμίτσα και πέρασε αρκετός καιρός ( ~μήνας) χωρίς να δείχνει συμπτώματα ασθένειας η δεύτερη, έστησα ενυδρειάκι καραντίνα και έφερα δύο άλλες γκουραμίτσες. (Την ίδια μέρα -31/10- ήταν που πρωτοεμφανίστηκε η κοκκινίλα στο στόμα της πρώτης) Τις πρώτες μέρες τις τάιζα πολύ λίγο και δεν έβρισκα καθόλου περιττώματα, παρότι στη σακούλα που τις έφερα υπήρχαν. Εδώ και τρείς μέρες τις ταΐζω κανονικά και τα περιττώματά τους είναι μακριές κλωστές (6-7 εκατοστά). Έχω δει και κάποια μικρά τμήματα φυσιολογικών περιττωμάτων στο γυαλί τα οποία μετά από μερικές ώρες εξαφανίζονται??? Τρώνε τα ψάρια τα περιττώματά τους??? Συνήθως στην καραντίνα κάνω προληπτική δόση ektozon + melafix και κρατάω εκεί τα ψάρια για 20-30 μέρες, αλλά κανένα μέχρι στιγμής δεν είχε δείξει πρόβλημα. Όπως καταλαβαίνετε, κοντεύει να με πιάσει τρέλα… Δύο ενυδρεία άρρωστα… Τα cpd και τα corys τα έχω χρόνια. Τρελαίνομαι στην ιδέα ότι μπορεί να τα χάσω από αρρώστια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 13 Νοεμβρίου 2012 #15 Share 13 Νοεμβρίου 2012 Το Flagyl κανει την δουλεια του, οσο αφορα τα εσωτερικα παράσιτα αλλα το θεμα ειναι οτι τα περιτωματα λογω του οτι εμπεριεχουν παρασιτα προσβληθηκαν και τα αλλα ψαρια. Για αυτο ειχα προτεινη στην αρχη hexamita της esha σε συνδιασμο με exit. Τωρα το θεμα ειναι οτι πρεπει να κανεις μια ποιο δραστικη γενικη θεραπεια στο ενυδρειο με καποιο σκευασμα που εμπεριεχει και θειικο χαλκο αλλα θα πρεπει να εισαι προσεχτικη και να κανεις γενναιες αλλαγες νερου 50% καθε 2~3 ημερες. Οποτε εαν καποια ψαρια τα βλεπεις οτι ειναι οκ παρτα και βαλτα στην καραντινα και κανε γενικη θεραπεια με το General Cure της API στο μεγαλο με τους ασθενης και ακολουθα πιστα τις οδηγιες. http://www.istellas.gr/aquarium/my_medicines_general_cure.html http://cms.marsfishcare.com/files/msds/general_cure_powder_122309.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
doratheexplorer 14 Νοεμβρίου 2012 Author #16 Share 14 Νοεμβρίου 2012 Κανένα άλλο ψαράκι δεν δείχνει να έχει πρόβλημα. Είδα μία μέρα 2 cpd mμε προβληματικά περιττώματα ( το ένα ξέρω ποιο είναι, το άλλο δεν είμαι σίγουρη). Να κάνω σε όλα θεραπεία με το general cure?? Τα ψαράκια στην καραντίνα έχουν σίγουρα πρόβλημα εντερικό. General cure και σε αυτά??? Βασική ερώτηση: Ποιος πουλάει το general cure? Πήγα σήμερα σε 4 πετ και δεν το είχε κανείς. Εναλλακτική λύση? Ευχαριστώ (Sorry για το πρηξιμο) Ντόρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 15 Νοεμβρίου 2012 #17 Share 15 Νοεμβρίου 2012 Ντορα καλημερα!δεν ξερω που μπορεις να το βρεις γιατι δεν ξερω που μενεις,μπορεις να μπεις στην κατηγορια με τα καστηματα που εχουν βημε στο φορουμ,εκει εχουνε στοιχεια επικοινωνιας και να παρεις τηλεφωνο μεχρι να το βρεις,δεν θα σε φανε και τα χιλιομετρα ετσι.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
doratheexplorer 23 Νοεμβρίου 2012 Author #18 Share 23 Νοεμβρίου 2012 Δυστυχώς την γκουραμίτσα μου την έχασα… Βρήκα με κόπο το general cure (ευχαριστώ τον Γιώργο – Ζωοφιλια Περιστέρι που το παρήγγειλε άμεσα) και το έριξα και στο ενυδρείο και στην καραντίνα. Σύμφωνα με τις οδηγίες η θεραπεία είναι τετραήμερη. Μετά άνθρακα και 25% αλλαγή. Πρέπει να κάνω μεγαλύτερη αλλαγή?? Θα έχω πρόβλημα με το φίλτρο??? Πρέπει να ρίξω βακτήρια?? Πρέπει να απολυμάνω τον υπόλοιπο εξοπλισμό? Αν ναι, με ποιο τρόπο??? Φαντάζομαι ότι μετά το τετραήμερο δεν πρέπει να ξαναδώ προβληματικά περιττώματα. Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί και άλλη δόση? Ευχαριστώ Ντόρα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 23 Νοεμβρίου 2012 #19 Share 23 Νοεμβρίου 2012 θα κανεις μια αλλαγη 30% και θα βαλεις ανθρακα για 3-4 μερες και μετα πεταμα...αμα δεις ξανα συμπτωματα ξανακανε αλλη μια(αν και δεν το ξερω το φαρμακο,δεν νομιζω να υπαρχει καποιο προβλημα),με βιολογια,φιλτρο,εξοπλισμο δεν θα εχεις προβλημα.....κανε μια μετρησει και αμα δει μεγαλη διαφορα στην βιολογια σου ριξε βακτυριδια.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος