Jump to content

Φυτά Στο Ενυδρείο Και Οι Απαιτήσεις Τους.

Recommended Posts

Όταν διαβάζουμε ένα προφίλ φυτού βλέπουμε διάφορες πληροφορίες ως προς της απαιτήσεις τους και το χαρακτηρίζουμε δύσκολο ή εύκολο, ή λέμε θέλει αυτό το λίπασμα ή εκείνο.

Πολλές φορές για διάφορους λόγους κάποια εύκολα φυτά δεν ευδοκιμούν στο ενυδρείο μας ενώ κάποια υποτιθέμενα δύσκολα φυτά ευδοκιμούν σε απλές συνθήκες.

Άλλο παράδειγμα, διαβάζουμε στο προφίλ ότι το φυτό γίνετε 6 εκατοστά και σε εμάς έγινε 16 εκατοστά.

Τελικά πόσο εύκολα η δύσκολα είναι να συντηρούμε τα φυτά μας;;;

Εδώ θα ήθελα ο κάθε ένας να καταγράψει της εμπειρίες του που είχε με διάφορα φυτά, από αρχάριος έως έμπειρος δεν παίζει ρόλο.

Απλά σημαντικό είναι να μας πει συνάμα και της συνθήκες του νερού (Ph,Kh), λίπανση, βυθός, φωτισμός,

Ακόμα και πληροφορίες που μοιάζουν ασήμαντες θα ήταν χρήσιμες πχ «παρατήρησα ότι η ανουμπια μου πιάνει άλγη ενώ τα άλλα φυτά δεν πιάνουν»

Ίσος έτσι να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες που γιατί όχι να ενσωματωθούν στα προφίλ των φυτών.

ΥΓ. όποιος θέλει ανεβάζει και φωτογραφίες για καλύτερη κατανόηση τη πληροφορίας.

Πολυ ενδιαφερων θεμα, φιλε μου. :)

Η αληθεια ειναι πως οι πληροφοριες που βρισουμε γενικος για τα φυτα ειναι πολυ γενικευμένες εως και πολυ απλοποιημένες και καποια κρυβουν ιδιαιτεροτητες που αλλα φυτα δεν εχουν. Δηλαδη αλλα φυτα προτειμουν το ποιο οξινο νερο και αλλα το αλκαλικο, αλλα εχουν προτειμηση σε καποια ιχνοστοιχεία ενω αλλα σε αλλα, αλλα ζουν σε δυνατα ρευματα και αλλα ειναι πολυ ευαίσθητα σε αυτα, θερμοκρασιες, ΡΗ, υποστρωμα διοξειδιο, φως αμεσο ή εμεσο, και και και.

Θα επανελθω καποια στιγμη με τα εως τωρα συμπερασματα μου σε καποια φυτα που εχω φιλοξενηση και για καποια που βρίσκομαι σε φαση πειραματισμου και παρατήρησης.

Ωραιο θεμα ανοιξες Χρηστο!:)

Λοιπον,θα αρχισω με μια παρατηρηση που ειδα.

Στο 40αρι ενυδρειο μου πανω σε ενα ξυλο ειχα δεμενη μοςς,αν θυμαμαι καλα ηταν java moss,ο φωτισμος μου ειναι μια λαμπα οικονομιας 30 βατ και 6400Κ.Λιπανση εχω μονο το dennerle v30 το οποιο βαζω οπωτε το θυμηθω,co2 εχω diy.Αυτο που παρατηρησα λοιπον ειναι οτι η μοςς ειχε πιασει τρελη αλγη,τριχοειδης και cladophora και μαλλον ηταν επειδη ηταν απευθιας κατω απο το φως,ενω τα αλλα φυτα δεν ειχαν τιποτα.

Προφανώς τα άλλα φυτά δεν είχαν άλγη γιατί θα μεγάλωναν και θα τα κλάδευες πριν προλάβουν να βγάλουν άλγη. Ενδιαφέρον όμως θα ήταν αν στο ίδιο ύψος που βρίσκονταν η μοος είχες και άλλα φυτά που δεν κλαδεύονταν ή είχες κάποια πέτρα/ξύλο που δεν έπιασε άλγη.

Παρόμοιο μου σηνεβει και σε εμένα.

Είχα μια μοος και μια ανουμπια στο ίδιο ύψος περίπου, η μοος με έπιασε τριχοειδής ενώ ή ανούμπια σποτ αλγη. Γενικά την ανουμπια δεν την είδα ποτέ να πιάνει τριχοειδή άλγη, λες να έχει κατι που να την απωθεί;

Βασικα,τα πισω φυτα του ενυδρειου ηταν στο ιδιο υψος με την μοςς,μπορει και ψιλοτερα αλλα δεν ειχαν ιχνος αλγης.

Ενα αλλα που παρατηρησα με την μοςς ηταν οτι δεν αντχει σε υψιλες θερμοκρασιες,δηλαδη καποια στιγμη που το ενυδρειο μου επιασε 30 βαθμους αρχισε να γινεται καφε,μολις επεσε η θερμοκρασια σε κανονικα επιπεδα πρασινισε παλι!

Ωραιο θεμα ανοιξες Χρηστο! :)

Λοιπον,θα αρχισω με μια παρατηρηση που ειδα.

Στο 40αρι ενυδρειο μου πανω σε ενα ξυλο ειχα δεμενη μοςς,αν θυμαμαι καλα ηταν java moss,ο φωτισμος μου ειναι μια λαμπα οικονομιας 30 βατ και 6400Κ.Λιπανση εχω μονο το dennerle v30 το οποιο βαζω οπωτε το θυμηθω,co2 εχω diy.Αυτο που παρατηρησα λοιπον ειναι οτι η μοςς ειχε πιασει τρελη αλγη,τριχοειδης και cladophora και μαλλον ηταν επειδη ηταν απευθιας κατω απο το φως,ενω τα αλλα φυτα δεν ειχαν τιποτα.

Οταν ειχα μος ειχα αναλογη εμπειρια Κωστα, και ειχε γεμιση κλαδοφορα. Οταν απο τα αλλα φυτα σκιαστικε εφυγε δια μαγειας η κλαδοφορα απο μονη της αλλα με τον καιρο την εχασα λογο σαε που μου την ροκανιζανε. Να πω πως οταν ειχε κλαδοφορα η μος τα σαε δεν την πειραζανε.

Οντως ειναι πολυ ενδιαφερον το θεμα που ανοιξε ο φιλος.

Απο μενα εχουν περασει δεκαδες φυτα αλλα με επιτυχια και αλλα με πληρη αποτυχια.

Η εμπειρια μου ειναι αρχαρια και θα αναφερω μονο οτι εχω δει σε δικα μου ενυδρεια χωρις να θελω να βασιστει κανεις σε αυτα.

Στο παλιο μου χωρις διοξειδια,ψιλο χαλικι και λιπανση και με λαμπες μαμα juwel κρατουσα με ευκολια φυτα οπως πολυσμερμα,βαλισνεριες,ανουμπιες,κρυπτοκορινες,κερατοπτερις και εναν εχινοδορ (δε θυμαμαι ποιον) και ειχα και αναπτυξη και κλαδεματα.Σε εκινο δε χρησιμοποιουσα οσμωση αλα μονο νερο βρυσης.

Στο 200λιτρο που εχω τωρα και ειναι εδω http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=74595 εχω δοκιμασει αρκετα.

Σε αυτο παιζει διοξειδιο και λιπανση και ψιλο χαλικι χωρις υποστρωμα ομως.

Ολα τα φυτα στυλ γκαζον (cuba,tenellus,και αλλα) πηγαιναν καλα ακομα και με το μισο φωτισμο.(2Χ39W).Οσα κοκκινα δοκιμασα και ευκολα οπως η ludwigia repen σαπσαν πολυ γρηγορα.Καθαρα λογω ελειψης φωτων.

Τα ευκολα δε τα αναφερω καν.Τα εβγαλα γιατι βαρεθηκα να κλαδευω.

Με τον διπλασιασμο φωτισμου ακομα και η κοκκινη ροταλα την οποια η τροπικα την αναφερει απο τα πιο δυσκολα φυτα του καταλογου της παει παρα πολυ καλα εκτος οτι τα κατω φυλλα λογω οτι δε φτανει το φως δεν αναπτυσονται και χαλανε.Επισης θελει πολυ σιδηρο.

Το διοξειδιο ειναι παρα πολυ βασικο.Εχω καταπολεμησει αλγη μονο με τη χρηση του 24 ωρες το 24ωρο.

Πριν 2-3 μηνες λογω χρονου εχασα μεγαλο κομματι της cuba απο bba ενω τα αλλα φυτα ηταν μα χαρα και αναπτυσονταν κανονικα.Με το co2 επανεφερα τη cuba στα ισα της και αρχιζει παλι να απλωνεται.

Μπορω να γραφω μεχρι αυριο.Τα υπολοιπα σε λιγο

Ενα αλλο που εχω παρατηρησει ειναι για ενα ατιμο φυτο,κατα τη γνωμη μου,το οποιο ειναι η cryptocoryne wendtii brown.

Ειχα βαλει 2 ριζουλες στην αρχη.στο ιδο ενυδρειο που αναφερω και πανω,και η ατιμη μου γεμισε ολο το ενυδρειο με νεα φυτα.

Πεταγονταν σε εντελως ασχετα σημεια με τα πρωτα φυτα,ακομα και κατω απο το ξυλο που εχω στο ενυδρειο.

Αυτο που ειδα ειναι οτι εβγαζε ριζες οι οποιες εβγεναν στην επιφανεια του χαλικιου και απο εκει εβγαιναν νεα φυτα.

Το αποτελεσμα ειναι να μη προλαβαινω να ξηλωνω κρυπτοκορινες.

Δεν ξερω αν συμβαινει με ολα τα ειδη αλλα ειναι πολυ πιθανων.

σας απολαμβανω τωρα σε αυτο το πολυ ωραιο θεμα.αν ειχα και 6 χερια σαν τη θεα καλι θα σας εγραφα αρκετες ιστοριες και ιδιοτροπιες φυτων που εχω ασχοληθει.(ειτε θετικα ειτε με αποτυχια)......

καποια στιγμη θα με πιασει ξανα ο οιστρος για τα χορτα...χεχε που θα παει...

Έχω και εγώ πολλά να πω αλλά έως τώρα αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι και εγώ έχω παρατηρήσει σχεδόν ακριβός τα ίδια με όσα αναφέρονται ποιο πάνω. Για την τριχοειδή, τα δύσκολα φυτά, την κρυπτο, την κουβα, και για το co2.

Ενα ακομα πραγμα που εχω δει αφορα την marilea.Σκληρο φυτο που παει μονο του,με co2 και χωρις!

Το εχω και μου βγαζει 3 ειδων φυλλα,ενα που μοιαζει με glossostigma,ενα που μοιαζει με τριφυλλι και ενα που βγαζει 2 φυλλα.

Οταν το εβαλα δεν πηγαινε με τιποτα και παραπανω απο το μισο χαλασε,ομως αυτο που εμεινε ξεκινησε και εβγαζε δρομεις και μετα πηγαινε μια χαρα.

Παλιότερα η κουβα θεωρούνταν δύσκολο φυτό μετά άλλαξαν η καιροί και θεωρείτε μέτριας δυσκολίας. Εγώ πάλι το βλέπω εύκολο φυτό.

Το έχω σε ενυδρείο με χαλικάκι μόλις 3 εκατοστά χωρίς υπόστρωμα αλλά με μπόλικο CO2 και νορμάλ λίπανση από την Dennerle.

Το φυτό αναπτύσσετε και βαρέθηκα να το κλαδεύω, ιδου και δυο φωτογραφία,

Λάμπες όπως βλέπετε δυο Arcadia 6500K

hemianthuscallitrichoidescuba.jpg

hemianthuscallitrichoidescuba2.jpg

σας απολαμβανω τωρα σε αυτο το πολυ ωραιο θεμα.αν ειχα και 6 χερια σαν τη θεα καλι θα σας εγραφα αρκετες ιστοριες και ιδιοτροπιες φυτων που εχω ασχοληθει.(ειτε θετικα ειτε με αποτυχια)......

καποια στιγμη θα με πιασει ξανα ο οιστρος για τα χορτα...χεχε που θα παει...

Κώστα σιγά σιγα δεν χρειάζεται να μας πεις όλες της ιστοριούλες σήμερα.

Παλιότερα η κουβα θεωρούνταν δύσκολο φυτό μετά άλλαξαν η καιροί και θεωρείτε μέτριας δυσκολίας. Εγώ πάλι το βλέπω εύκολο φυτό.

Το έχω σε ενυδρείο με χαλικάκι μόλις 3 εκατοστά χωρίς υπόστρωμα αλλά με μπόλικο CO2 και νορμάλ λίπανση από την Dennerle.

Το φυτό αναπτύσσετε και βαρέθηκα να το κλαδεύω, ιδου και δυο φωτογραφία,

Λάμπες όπως βλέπετε δυο Arcadia 6500K

hemianthuscallitrichoidescuba.jpg

hemianthuscallitrichoidescuba2.jpg

Τι υψος εχει το ενυδρειο σου φιλε μου;

Είναι DIY

Μ 60/ Π 30/ Υ 30

Έχω μια γιαβα μος και αναπτύσσεται κανονικά αλλά όπως βλέπεται στην φωτογραφία στο σημείο που δέχεται έντονη ροή νερού από την έξοδο του φίλτρου έγινε καφέ, δεν ξεράθηκε αναπτύσσεται αλλά παραμένει καφέ, δεν ξέρω αν έχετε παρόμοιες εμπειρίες. Δεν ξέρω αν οφείλετε στην ροή του νερού ή της λείπει κάτι η αν είναι κάποια αρρώστια που περιορίζεται σε κάποια μόνο μέρει του φυτού.

post-2663-0-70652500-1352312647_thumb.jpg

Επίσης ορισμένα φυτά έχουν την απαίτηση να βρίσκονται στην άμμο ιδιαίτερα τα γρασίδια με λεπτό φύλλωμα.

Στο χαλικάκι που έχω η Eleocharis parvula αν και αναπτύσσετε δεν έχει όμορφη κατανομή γιατί προφανώς τα φύλα δεν έχουν την δύναμη να σπρώξουν τους κόκκους από το χαλίκι.

Κοιτάξτε στην φωτογραφία που ακολουθεί πως το φυτό δεν μπορεί να βγει εν μέρει στην επιφάνεια και αναπτύσσεται προς τον πυθμένα, εκτός αυτού φαίνονται και τα φυλλαράκια που προσπαθούν να βγουν στην επιφάνια αλλά δεν τα καταφέρνουν και τσαλακώνονται.

post-2663-0-03145300-1352313604_thumb.jpg

Επίσης ορισμένα φυτά έχουν την απαίτηση να βρίσκονται στην άμμο ιδιαίτερα τα γρασίδια με λεπτό φύλλωμα.

Στο χαλικάκι που έχω η Eleocharis parvula αν και αναπτύσσετε δεν έχει όμορφη κατανομή γιατί προφανώς τα φύλα δεν έχουν την δύναμη να σπρώξουν τους κόκκους από το χαλίκι.

Κοιτάξτε στην φωτογραφία που ακολουθεί πως το φυτό δεν μπορεί να βγει εν μέρει στην επιφάνεια και αναπτύσσεται προς τον πυθμένα, εκτός αυτού φαίνονται και τα φυλλαράκια που προσπαθούν να βγουν στην επιφάνια αλλά δεν τα καταφέρνουν και τσαλακώνονται.

Πιστευω φιλε μου πως αναπτυχθηκαν οπως αναπτυχθηκαν λογω του οτι βλεπουν φως στην οθονη του ενυδρειου, αλλιως δεν θα ειχες την αναπτυξη τους.

Πιστευω φιλε μου πως αναπτυχθηκαν οπως αναπτυχθηκαν λογω του οτι βλεπουν φως στην οθονη του ενυδρειου, αλλιως δεν θα ειχες την αναπτυξη τους.

Προς τα κάτω!!!

Και τα τσαλακωμένα φύλα;

Θα κάνω ένα πείραμα θα κλείσω με χρυσόχαρτο την πλαϊνή πλευρά να δούμε πως θα εξελιχτούν οπότε υπομονή κάποιες μέρες.

Προς τα κάτω!!!

Και τα τσαλακωμένα φύλα;

Θα κάνω ένα πείραμα θα κλείσω με χρυσόχαρτο την πλαϊνή πλευρά να δούμε πως θα εξελιχτούν οπότε υπομονή κάποιες μέρες.

Οπως καταλαβαινεις δεν ειναι λογικο να αναπτυσεται το φυτο και το φυλλωμα του σε αυτο το σημειο, οποτε αυτο αναπτυσεται οπου βρει και οπου μπορει απο την στιγμη που μπορει να φωτοσυνθεση. Αν κανεις συσκωτιση κανενα μηνα λογικα θα μαραθουν και σιγα σιγα θα αποσυντεθουν και θα μεινει μονο το ριζικο.

Σας παραθετω φωτογραφιες για να δειτε τα 3 διαφορετικα φυλλωματα της marsilea

Τριπλο φυλλωμα

DSCN3562.jpg

Διπλο φυλλωμα

DSCN3563.jpg

Μονο φυλλωμα

DSCN3564.jpg

Καλησπερα.Οσο αφορα το δικο μου ενυδρειο η marsilea εχει μονο φυλλο.Απο εκει και περα αυτο που εχω να παρατηρησω ειναι οτι απο το pet shop που εμπορευομαι,τον τελευταιο καιρο εχει φερει marsilea και εχει ακριβως τα ιδια χαρακτηριστικα οπως αυτα που μας δειχνεις(διαφορα φυλλωματα και καποιες φυτρες με αρκετο υψος πανω απο δεκα ποντους).Οποτε αυτο που διαισθανομαι ειναι οτι ισως υπαρχει καποια εξελιξη στο ενυδρειο σου,η καποια αλλαγη στον καλλιεργεια της η δεν ξερω εγω τι.. παντως σιγουρα στην θεση σου δεν θα αγχωνομουν.

Και κατι ακομα που θελω να προσθεσω ειναι οτι διαβαζοντας για αυτο το φυτο πριν ενα-δυο χρονια που το αποκτησα,λεγανε σε καποιο forum στο εξωτερικο οτι αγοραζοντας το φυτο απο καποιο μαγαζι θα εχει διαφορα φυλλωματα ενω στην συνεχεια στο ενυδρειο καταληγει σε μονο φυλλωμα.Αρα μαλλον κατι γινεται στην καλλιεργεια της υποθετω.(πχ καλλιεργεια με υγρασια εξω απο το νερο,emersed κτλ)

Παντως σιγουρα στην θεση σου δεν θα αγχωνομουν! :)

Και επισης σε πιο χαμηλο υψος καταληγει.. (1-2cm)

Μα δεν αγχονομαι καθολου και ξερω οτι ειναι φυσιολογικο αυτο με το φυλλωμα τους.

λλοστε το γραφει και εδω στο προφιλ της

Ναι,λαθος αρθρο... ειχα την εντυπωση οτι το εθεσες σαν απορια...

αλλα οκ νομιζω οτι δεν πειραζει να υπαρχει αλλη μια γνωμη για την marsilea.

απο εκει και περα αν θελει καποιος συντονιστης μπορει να το σβησει για να μην γεμιζει το αρθρο σου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...