Τοληs 2 Νοεμβρίου 2012 #1 Share 2 Νοεμβρίου 2012 Καλησπερα σε ολουs.Χθεs αγορασα ενα εξωτερικο φιλτρο (AQUAEL-UNIMAX 250 professional) το οποιο εχει 8 λιτρα καδο.Το παλικαρι που εχει το μαγαζι εβαλε μεσα στα δυο κατω συρταρια μακαρονι στο τριτο συρταρι αφησε τον ζεολιθο και το τεταρτο συρταρι το γεμισε με τυρφη.Την τυρφη την εβαλε γιατι του ειπα οτι θελω να μαλακωσω το νερο.Ενδιαμεσα εβαζε και μαυρα λεπτα σφουγγαρια. Ερωτησειs> 1.Τα υλικα ειναι ενταξει η' πρεπει να αλαξω κατι?? 2.Πρεπει να πλινω τα υλικα πριν βαλω το φιλτρο σε λειτουργια?? 3.Να βαλω το spraybar η' την μονη εξοδο που εχει σαν εναλλακτικη?? Να πω επισηs οτι το ενυδρειο μου ειναι 180 λιτρων 100μ.-40πλ.-50υψ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τοληs 2 Νοεμβρίου 2012 Author #2 Share 2 Νοεμβρίου 2012 Ευχαριστω για την αμεση απαντησ φιλε μου. Αυτο με την τυρφη το εψαξα στο forum και εχειs δικιο!!Με τι να την αντικαταστησω ομωs??Να βαλω στην θεση τηs σφουγγαρι??Το μαυρο σφουγγαρι με τι να το αντικαταστησω??Με μπλε ισωs?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 2 Νοεμβρίου 2012 #3 Share 2 Νοεμβρίου 2012 ο στοχος σε ενα φιλτρο ειναι να βαλουμε οσο περισσοτερο βιολογικο υλικο μπορουμε, οποτε την τυρφη μπορεις να την αντικαταστησεις με καποιο βιολογικο υλικο οπως siporax ή substart! το μπλε σφουγγαρι λειτουργει σαν μηχανικος καθαρισμος και το νερο περναει πρωτα απο εκει και μετα απο τα βιολογικα υλικα! οποτε μπορεις να βαλεις στην αρχη σφουγγαρι και μετα βιολογια! στο τελος μπορεις να βαλεις λιγο ενυδρειακο βαμβακι αν θες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τοληs 2 Νοεμβρίου 2012 Author #4 Share 2 Νοεμβρίου 2012 ο στοχος σε ενα φιλτρο ειναι να βαλουμε οσο περισσοτερο βιολογικο υλικο μπορουμε, οποτε την τυρφη μπορεις να την αντικαταστησεις με καποιο βιολογικο υλικο οπως siporax ή substart! το μπλε σφουγγαρι λειτουργει σαν μηχανικος καθαρισμος και το νερο περναει πρωτα απο εκει και μετα απο τα βιολογικα υλικα! οποτε μπορεις να βαλεις στην αρχη σφουγγαρι και μετα βιολογια! στο τελος μπορεις να βαλεις λιγο ενυδρειακο βαμβακι αν θες! Ευχαριστω φιλε μου.Οταν λεs στην αρχη σφουγγαρι εννοειs στον πατο του φιλτρου η' στην κορυφη??Τα υλικα (μακαρονι-ζεολιθοs) να τα πλυνω πριν βαλω σε λειτουργια το φιλτρο η' δεν χρειαζεται?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 2 Νοεμβρίου 2012 #5 Share 2 Νοεμβρίου 2012 αναλογα πως ειναι η ροη στο φιλτρο σου! απ'οτι ειδα λιγο στο νετ στο δικο σου φιλτρο πρεπει να ξεκινάει απο πανω η ροη προς τα κατω, οποτε στην κορυφή σφουγγαρι και μετα η βιολογια! εχει και UV λαμπα? δεν θα κανεις κακο αν τα ξεπλενεις λιγο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τοληs 2 Νοεμβρίου 2012 Author #6 Share 2 Νοεμβρίου 2012 Η λαμπα ηταν εξτρα...δεν την αγορασα!!!Δεν ξερω βασικα και σε τι χρησιμευει!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 2 Νοεμβρίου 2012 #7 Share 2 Νοεμβρίου 2012 οι αποψεις διίστανται για την λαμπα! αν ρωτας εμενα φιλε μου, καλα εκανες αν το δεις καθαρα απο οικονομικης πλευρας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 2 Νοεμβρίου 2012 #8 Share 2 Νοεμβρίου 2012 Η λαμπα UV αποστειρωνη το νερο και την βαζεις σε λειτουργια καποιες ωρες την ημερα,οχο συνεχεια...επισης απ οτι εχω διαβαση η τυρφη την πρωτη φορα που θα την βρεξεις θα βγαλει μια μικρη ποσοτητα αμμωνιας οποτε βαλτην στο δοχειο προετοιμασιας σου,αστην με τον κυκλοφοροιτη 3-4 μερες να δουλεψει...πετα το νερο αυτο,ξαναγεμισε και εισαι ετοιμος για την επομενη αλλαγη...βεβαια μπορω να προτηνω αν θελεις να εισαι συγουρος πτι ειναι ξεπλυμενη να κανει ενα τεστ NH3 στο νερο πριν κανεις αλλαγη στο ενυδρειο σου.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 2 Νοεμβρίου 2012 #9 Share 2 Νοεμβρίου 2012 Ἀγαπητὲ Σταθη, νὰ κάνω μία μικρὴ παρέμβαση, ἂν καὶ θὰ τὸ γνωρίζετε Τὸ σφουγγάρι ἐπιτελεῖ καὶ βιολογικὸ καθαρισμό. Οὐσιαστικὰ στὴ παραμικρὴ ἐπιφάνεια στὴν ὁποία ὑπάρχει ροὴ ἐνυδρειακοὺ νεροῦ, ὑπάρχουν καὶ βακτηριακὲς ἀποικίες. Ὁ λόγος ποὺ ἐπικράτησε νὰ λέγεται μηχανικὸς καθαρισμός, εἶναι γιατί οἱ σπογγώδης ἐπιφάνειες μὲ τὸ καιρὸ ἐπιτρέπουν ὅλο καὶ λιγότερό τη κυκλοφορία τοῦ νεροῦ καὶ κατακρατοῦν ὅλο καὶ μικρότερα σωματίδια ποὺ βρίσκονται στὸ νερό. Τὸ ἴδιο ἀποτέλεσμα ἔχουμε μὲ τὴ πάροδο τοῦ χρόνου στὰ βιολογικὰ ὑλικά, γίνονται καὶ μηχανικὰ φίλτρα κατὰ κάποιο τρόπο. Προσωπικὰ σὲ πρόσφατο φίλτρο ποὺ ἔστησα, χρησιμοποίησα μικρὰ κομματάκια ἀπὸ καλαμάκια ( ναὶ τῆς πορτοκαλάδας, κομμένα ἀνὰ ½ ἑκατοστό) , ἐλαφρόπετρα ( ἐξαιρετικὴ Μήλου ) , ζεόλιθο και καθόλου σφουγγάρια. Ἡ λάμπα ὑπεριώδους ἀκτινοβολίας ἔχει θετικὰ καὶ ἀρνητικά. Οὐσιαστικὰ ἀποστειρώνει ἀπὸ κάθε μικρό-ὀργανισμὸ τὸ νερὸ τοῦ ἐνυδρείου. Πολλὲς φορὲς ὅμως αὐτὴ ἡ ὑπερβολικὴ ἀποστείρωση δὲ λειτουργεῖ θετικὰ γιὰ τὴ συντήρηση τοῦ ἐνυδρείου. Ἔχει μεγάλη σχέση μὲ τὴν ἔντασή της καὶ τὴ ροὴ τοῦ νεροῦ ( οὐσιαστικὰ τὸ χρόνο ἔκθεσης τοῦ νεροῦ στὴν ἀκτινοβολία ). συμφωνω Δημοσθενη! εξαλλου πολλα φιλτρα τρεχουν μονο με σφουγγαρι(αμβουργου, καραντινας, γαριδαδικα) απλα συνηθίζουμε να λεμε τα σφουγγαρια και το βαμβάκι μηχανικα υλικα. γιατι καλαμακια? (αν επιτρεπεται) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τοληs 2 Νοεμβρίου 2012 Author #10 Share 2 Νοεμβρίου 2012 Eυχαριστω πολυ.Ολα καλα με τιs αλαγεs νερου αλλα παρεπιπτοντωs το ενυδρειο ειναι καινουργιο και ακομη δεν εχει μπει ουτε νερακι!!!Πωs θα μαλακωσω το νερο του ενυδρειου αν δεν βαλω τυρφη στο φιλτρο?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 2 Νοεμβρίου 2012 #11 Share 2 Νοεμβρίου 2012 Η λαμπα UV αποστειρωνη το νερο και την βαζεις σε λειτουργια καποιες ωρες την ημερα,οχο συνεχεια...επισης απ οτι εχω διαβαση η τυρφη την πρωτη φορα που θα την βρεξεις θα βγαλει μια μικρη ποσοτητα αμμωνιας οποτε βαλτην στο δοχειο προετοιμασιας σου,αστην με τον κυκλοφοροιτη 3-4 μερες να δουλεψει...πετα το νερο αυτο,ξαναγεμισε και εισαι ετοιμος για την επομενη αλλαγη...βεβαια μπορω να προτηνω αν θελεις να εισαι συγουρος πτι ειναι ξεπλυμενη να κανει ενα τεστ NH3 στο νερο πριν κανεις αλλαγη στο ενυδρειο σου.... φιλε ακριδα συμφωνω με το να πεταει το 1ο νερο απο την τυρφη γιατι οντως εχει παρατηρηθει αμμωνια(οχι σε μενα προσωπικα) αλλα δεν χρειαζεται 3-4 μερες γιατι θα εξασθενισει αρκετα! καλυτερα θα ειναι οτι παρεις απο την τυρφη να γινει σε ενα 24ωρο ωστε να μπορεις να την ξαναχρησιμοποιησεις μετα! να σου πω ενα παραδειγμα: εγω σε 30 λιτρα νερου με 4 κουταλιες της σουπας τυρφη(σαν μαγειρας ακουγομαι! ) και ενα 24ωρο λειτουργιας εριχνα το PH απο 7,5 σε 6,6-6,7! την ιδια τυρφη με αλλαγες νερου καθε εβδομαδα την χρησιμοποιούσα 3-4 φορες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 2 Νοεμβρίου 2012 #12 Share 2 Νοεμβρίου 2012 Eυχαριστω πολυ.Ολα καλα με τιs αλαγεs νερου αλλα παρεπιπτοντωs το ενυδρειο ειναι καινουργιο και ακομη δεν εχει μπει ουτε νερακι!!!Πωs θα μαλακωσω το νερο του ενυδρειου αν δεν βαλω τυρφη στο φιλτρο?? διαβασε εδω για την τυρφη να δεις πως χρησιμοποιείτε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 2 Νοεμβρίου 2012 #13 Share 2 Νοεμβρίου 2012 διαβασε και αυτο για φυσικοχημικα χαρακτηριστικά! τι ψαρια σκεφτεσαι να βαλεις και θες μαλακο νερο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τοληs 2 Νοεμβρίου 2012 Author #14 Share 2 Νοεμβρίου 2012 διαβασε εδω για την τυρφη να δεις πως χρησιμοποιείτε! Το εχω διαβασει adib φιλε μου!!Νομιζω οτι μιλαει για βαρελι προετοιμασιαs νερου.Συγνωμη ρε παιδια αλλα ειμαι αρχαριοs και δεν μπορω να καταλαβω πωs θα μαλακωσω το πρωτο νερο του ενυδρειου μου !!!Θα το μαλακωνω στο βαρελι και μετα θα το ριχνω στο ενυδρειο η' υπαρχει και αλλη λυση??Το ξερω οτι σαs φαινονται χαζα αυτα που γραφω αλλα δεν.......νιωθω !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τοληs 2 Νοεμβρίου 2012 Author #15 Share 2 Νοεμβρίου 2012 διαβασε και αυτο για φυσικοχημικα χαρακτηριστικά! τι ψαρια σκεφτεσαι να βαλεις και θες μαλακο νερο? Δεν εχω κατασταλαξει ακομη στην ψαροσυνθεση αλλα ολα αυτα που μου αρεσουν θελουν μαλακο νερο.Τωρα θα μου πειs στα petshop σε νερο βρυσηs την βγαζουν!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
adlib 2 Νοεμβρίου 2012 #16 Share 2 Νοεμβρίου 2012 (edited) τιποτα δεν ειναι χαζο! οτιδηποτε απορια εχεις πρεπει να την λες για να μην κανεις γκαφα και χασεις χρονο και χρημα!! το PH πεφτει με τυρφη ή Α/Ο(αντιστροφη οσμωση) ή CO2(διοξείδιο του ανθρακα) ή χρηση χημικού! η ευκολοτερη λυση και πλεον αρκετα φτηνη ειναι η χρηση Α/Ο! εγω ομως θα σου προτεινω κατι αλλο: γεμισε το ενυδρειο σου, αρχισε να το στρωνεις, στην πορεία βλεπεις και ποια ψαρια σου αρεσουν και μετα αρχιζεις να ανησηχεις για το PH και τις σκληροτητες! Έγινε επεξεργασία 2 Νοεμβρίου 2012 - adlib Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 2 Νοεμβρίου 2012 #17 Share 2 Νοεμβρίου 2012 Και εμενα η γνωμη μου ειμαι πρωτα να αποφασισεις τι θελεις και μετα να πραξεις αναλογα...επισης να στρωνει στο μεταξυ και το ενυδρειο..εχεις αποφασισει τροπο στρωσιματος; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Τοληs 2 Νοεμβρίου 2012 Author #18 Share 2 Νοεμβρίου 2012 Θα κανω οτι ειχα κανει και με το μικρο.Θα ριξω βακτυρια και μετα θα ριχνω λιγη τροφη μεχρι να ερθει στα φυσιολογικα του!!Ευχαριστω πολυ παιδια,να ειστε καλα!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος