Jump to content

Χρυσόψαρα Και Φυτά...;;;

Eleni_Nt

Recommended Posts

:bigemo_harabe_net-109:

Όποιος έχει φυτεμένο ενυδρείο με χρυσόψαρα θα ηθέλα να με βοηθήσει για φυτά που είναι κατάλληλα για αυτά.

Όσο και να έψαξα δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο στο Forum.

Χίλια ευχαριστώ,

Ελένη.

Ρίξε μια ματιά εδώ για αρχή και ότι απορία έχεις εδώ είμαστε!

Το άρθρο αναφέρει πια φυτά πιθανών να επιζήσουν από τα χρυσόψαρα!

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=77238

Και γώ από βιβλιογραφία θα σου πρότεινα αυτά

1. Anubias barteri var. nana

2. Anubias congensis

3. Anubias barteri

4. Bacopa monnieri

5. Echinodorus bleheri

6. Vesicularia dubyana

7. Microsorium pteropus

8. Vallisneria Americana

9. Lysimachia nummularia

Ebenos, nα είσαι καλά με κατατόπισες στο κατάλληλο link!

Έχω αποριουλες και σίγουρα θα έχω και άλλες μέχρι να δημιουργήσω ένα φιλόξενο περιβάλλον σε ένα 50 λίτρο ενυδρείο. Χάρισε ο κουμπάρος μου στον γιο μου ένα παλιό που είχε στο υπόγειο του σε αχρηστία. Είμαι στην εύρεση των αξεσουάρ που χρειάζονται.

Χτες το έπλυνα μέσα και έξω με καθαρό σφουγγάρι και ζεστό νερό δεν χρησιμοποίησα απορρυπαντικά. Το γέμισα μέχρι πάνω με νερό και το παρακολουθώ να δω εάν είναι εντάξει.

Η 2η απορία μου εκτός από τα φυτά είναι εάν υπάρχουν ψαριά ή σαλιγκάρια για να καθαρίζουν την άλγη και να ταιριάζουν με χρυσόψαρα ή υπάρχει άλλος τρόπος να καθαρίζω τα τζαμιά από την άλγη όταν θα χρειάζεται;

Επίσης μπορώ να βάλω ένα μικρό διακοσμητικό βυθισμένο καραβάκι (μου το ζήτησε ο 4χρόνος γιόκας μου); Ο σκοπός είναι να μην το παραγεμίσω για να μπορέσουν να ζήσουν ένα ζευγάρι χρυσόψαρα όταν έρθει η ώρα. Μεν βιάζεται ο γιόκας μου αλλά από αυτό θα μάθει ότι η υπομονή είναι αρετή :-)

Επίσης κατά την αγορά των υλικών τι πρέπει να προσέξω σε φίλτρο, θερμοστάτη και αεραντλία που να κάνουν σε 50 λίτρο ενυδρείο, μην πέσω σε περίεργο petshop. Αρχικά θα πάω στο Waterinn που είναι αποκλειστικά μαγαζί με είδη ενυδρείων και ψαριών.

Χίλια ευχαριστώ,

Ελένη.

Και γώ από βιβλιογραφία θα σου πρότεινα αυτά

Χίλια ευχαριστώ θα τα έχω υπόψη μου!

Ελένη.

Ελενη δεν μπορεις να βαλεις 2 χρυσοψαρα σε 50 λιτρα, ειναι πολυ λιγα, καλυτερα μονο ενα , εκτος αν παρεις μεγαλυτερο καποια στιγμη.

Ο χωρος ειναι ηδη μικρος για χρυσοψαρο, αρα το καραβακι δεν ειναι και πολυ καλη ιδεα.

Αεραντλια δεν χρειαζεται να βαλεις(δεν ειναι απαραιτητη), ενα πολυ καλο φιλτρο χρειαζεσαι, αν μπορεις καλυτερα εξωτερικο, για να εχει το ψαρι περισσοτερο χωρο.

Tsala, κάποια στιγμή του χρόνου θα πάρουμε ένα μεγαλύτερο και θα φιλοξενηθεί στο σαλόνι μας, διότι έχουμε και άλλες εκκρεμότητες που πρέπει να γίνουν στο νέο μας σπίτι.

Αχ, κρίμα... θα στεναχωρηθεί ο μικρός :-) αλλά θα καταλάβει ότι είναι για την ευτυχία του χρυσόψαρου.

Φίλτρο θα πάρω. Υπάρχουν άραγε στην αγορά φίλτρα που να μπορούν να κρεμαστούν εξωτερικά στην πλάτη του ενυδρείου;

Για την αεραντλία, είπε ένας φίλος μου ότι είναι καλό να υπάρχει στο ντουλάπι μας σε περίπτωσης θεραπείας άρρωστων ψαριών (που εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ).

Ευχαριστώ και καλή συνεχεία,

Ελένη.

Αν και όντως τα πενήντα λίτρα ενυδρείο είναι μικρό για 2 χρυσόψαρα μιας που απαιτούν από 30+ καθαρά λίτρα το κάθε ψάρι αν επιλέξεις κάποια είδη από τις fancy ποικιλίες προσωρινά δεν θα έχεις πρόβλημα.
Για συγκάτοικους και ταυτόχρονα για το καθάρισμα της αλγης μπορείς να βάλεις επίσης και δυο μικρά σαλιγκάρια αλλά όλα αυτά σιγά σιγά. Το κυριότερο είναι ο σωστός εξοπλισμός και το καλό στήσιμο του ενυδρείου.

Εδώ επίσης θα βρεις κάποια σχετικά άρθρα που σου είναι απαραίτητα για το καινούργιο σου ξεκίνημα.

Ένα καλό εξωτερικό η κρεμαστό φίλτρο με καλη κυκλοφορια για να κερδίσεις χώρο και μέσα στο ενυδρείο αλλά και για να έχεις μεγαλύτερη χωρητικότητα υλικών είναι απαραίτητο. Χαλίκι κατά προτίμηση για τον βυθο σου, μερικά φυτά, λίγες φυσικές πετρούλες και καμιά όμορφη ρίζα είναι αυτά που θα χρειαστείς για αρχή.

Σαφώς και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μετα το στήσιμο είναι να στρώσεις το ενυδρείο σου ώστε να μπορέσεις να βάλεις μέσα τα ψάρια που θέλεις με ασφάλεια. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βιαστείς μιας που το σωστό στρώσιμο του ενυδρείου μας είναι η σημαντικότερη διαδικασία για την μετέπειτα πορεία του μικρού μας οικοσυστήματος.

Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.

Σας ευχαριστώ παρά πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σας.

Κάνω ερευνά αγοράς για φίλτρο, χαλίκι, φυτά και αεραντλία. Εννοείται ότι θα στήσω / ισορροπήσω το περιβάλλον του ενυδρείου πριν πάρω το χρυσόψαρο και τα σαλιγκάρια.

Την άλλη βδομάδα θα ξεκινήσω το στήσιμο και αν όλα πάνε καλά, τον Δεκέμβρη θα μπουν και οι ... ένοικοι :).

Όταν λες "fancy ποικιλίες" τι είδη ψαριών εννοείς; Να τα δω και από κοντά.

Καλή συνεχεία!!!

Ελένη.

Αν και όντως τα πενήντα λίτρα ενυδρείο είναι μικρό για 2 χρυσόψαρα μιας που απαιτούν από 30+ καθαρά λίτρα το κάθε ψάρι αν επιλέξεις κάποια είδη από τις fancy ποικιλίες προσωρινά δεν θα έχεις πρόβλημα.

...............

Για συγκάτοικους και ταυτόχρονα για το καθάρισμα της αλγης μπορείς να βάλεις επίσης και δυο μικρά σαλιγκάρια αλλά όλα αυτά σιγά σιγά. Το κυριότερο είναι ο σωστός εξοπλισμός και το καλό στήσιμο του ενυδρείου.

Τα είδη των χρυσόψαρων μπορείς να τα δεις στο λινκ που σου έβαλα στο post#2!

Fancy ποικιλίες ονομάζουμε όλα τα υπόλοιπα εκτός από τα κοινά (common) τους κομήτες (commet) και τα shubunkin δηλαδή τα υπόλοιπα χρυσόψαρα που προέρχονται από διασταυρώσεις και τα συναντάμε σε διάφορες χρωματικές ποικιλίες και μορφές.

Καλησπερούδια...

Δυστυχώς δεν μπορώ να ξαναδώ το link που μου είχες στείλει στο post#2 σου. Έστειλα και μήνυμα στον διαχειριστή μήπως μπορέσει να μου λύσει το πρόβλημα.

Για να δούμε!!! Κρίμα γιατί σήμερα ήταν να πάω να δω για χαλίκι, φυτά. Φίλτρο μου έδωσε ο κουμπάρος μου, μένει μόνο να πάρω νέο ανταλλακτικό.

Καλή συνεχεία,

Ελένη.

Τα είδη των χρυσόψαρων μπορείς να τα δεις στο λινκ που σου έβαλα στο post#2!

Δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο! Το λινκ λειτουργεί κανονικά!

Δοκίμασε ξανά!

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=77238

Ελένη για τα λίτρα που έχεις θα ήμουν και εγώ αρνητικός όπως και οι προηγούμενοι ως προς τη φιλοξενία 2 χρυσόψαρων. Σε ό,τι αφορά τα φυτά όσα έχουν ήδη ειπωθεί είναι σωστά, αλλά αν δεν έχεις προχωρήσει ακόμη στο στήσιμο, σύντομα θα έχω έτοιμο το άρθρο μου για φυτεμένο ενυδρείο με χρυσόψαρα με αναλυτικά χαρακτηριστικά ώστε να υπάρχει σαν οδηγός με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που έχω συλλέξει.. Καλωσήρθες στο χώρο των χρυσόψαρων!!

Ελένη για τα λίτρα που έχεις θα ήμουν και εγώ αρνητικός όπως και οι προηγούμενοι ως προς τη φιλοξενία 2 χρυσόψαρων. Σε ό,τι αφορά τα φυτά όσα έχουν ήδη ειπωθεί είναι σωστά, αλλά αν δεν έχεις προχωρήσει ακόμη στο στήσιμο, σύντομα θα έχω έτοιμο το άρθρο μου για φυτεμένο ενυδρείο με χρυσόψαρα με αναλυτικά χαρακτηριστικά ώστε να υπάρχει σαν οδηγός με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που έχω συλλέξει.. Καλωσήρθες στο χώρο των χρυσόψαρων!!

:thumbup: :thumbup:

Καλημερούδια σας…

Ναι, ναι, είδα το Link! Και είχα πελαγώσει που δεν μπορούσα να το δω :bigemo_harabe_net-145:

Ένα χρυσόψαρο σκοπεύω να βάλω μετά από τις συμβουλές που μου δώσατε και ένα - δύο Anacharis φυτά.

Τώρα είμαι στην φάση αγοράς υλικών και αξεσουάρ.

Μου λείπουν ακόμα:

• Λάμπα φθορίου + starter + καλώδια ( από πού είναι προτιμότερο να τα αγοράσω )
  • Αεραντλία ( τελικά χρειάζεται; Μου είπαν ότι είναι καλό να υπάρχει στο ντουλάπι μας για περιπτώσεις ασθενειών )
  • Θερμοστάτη
  • Θερμόμετρο ( χρειάζεται;;; )
  • Χαλίκι (τι μέγεθος να επιλέξω; Εφόσον μπουν και φυτά)
  • Δίχτυ.
  • Ίσως ένα ancistrus ή ένα – δύο σαλιγκάρια ( σε αυτό θα ήθελα την συμβουλή σας, από την στιγμή που δεν μπορεί να μπει δεύτερο ψάρι ).

Ξέχασα κάτι άλλο;

Είδα κάτι μαγνητάκια που καθαρίζουν τα τζαμιά του ενυδρείου, τι γνώμη έχετε για αυτό;

Ataktoulis ανυπομονώ να διαβάσω το άρθρο σου!!! :sarcasm: μέχρι τότε θα έχω μαζέψει όλα τα υλικά και αξεσουάρ που χρειάζονται για το στήσιμο.

Χίλια ευχαριστώ για τις συμβουλές σας και συγνώμη εάν σας κούρασα!

Καλή συνεχεία,

Ελένη.

Έγινε επεξεργασία - Eleni_Nt

Θέλεις να μας δώσεις λίγες περισσότερες πληροφορίες για το ενυδρείο σου? Από εξοπλισμό τι περιλαμβάνει? Δεν έχει καθόλου φωτισμό? Αν έχει, τι ακριβός είναι?¨

Γράψε και τις διαστάσεις του!

Καλησπερούδια σας…

Το ενυδρείο είναι 52Χ36Χ26 χωρίς το καπάκι. Το καπάκι είναι απλό πλαστικό όχι από αυτά που ανοιγοκλείνουν. Είναι παλιάς κατασκευής. Έχει πάνω του διάφορα καπάκια, ένα για να ρίχνεις την τροφή, ένα για την λάμπα και ένα με τζαμάκι από κάτω το οποίο δεν έχω καταλάβει σε τι χρησιμεύει, αλλά δεν έχει σημασία.

Τα ακροφύσια είναι παλιού και κλασσικού τύπου, τα οποία αφαίρεσα τελείως και θέλω να πάρω πιο νέου τύπου στεγανά ακροφύσια, το μέγεθος τους μαζί με την λάμπα είναι στα 48cm Αλλά μπορεί να μπει άνετα και με 45cm.

Έχω και ένα φίλτρο που παίρνει σπογγάκι και άνθρακα, και αυτό είναι παλιό, αλλά δουλεύει μια χαρά.

Κάποια στιγμή, την βάση και το καπάκι θα τα αντικαταστήσω. Θα τα φτιάξω εξ ολόκληρου το καπακι με ξυλο θαλασσης.

Μέχρι στιγμής έχω πάρει ψιλό χαλικάκι, τα υγρά για την προετοιμασία του νερού, άνθρακα και σπογγάκι, έχω να πάρω τα φυτά και για τον φωτισμό.

Καλή συνεχεία,

Ελένη.

Θέλεις να μας δώσεις λίγες περισσότερες πληροφορίες για το ενυδρείο σου? Από εξοπλισμό τι περιλαμβάνει? Δεν έχει καθόλου φωτισμό? Αν έχει, τι ακριβός είναι?¨

Γράψε και τις διαστάσεις του!

Αν θελεις δωσε περισσοτερες πληροφοριες για το φιλτρο (ποσα λιτρα/ωρα).

Ο ανθρακας μπαινει μονο σε περιπτωσεις ασθενειων, αρα δεν σου χρειαζεται...

Αν εχετε ακομα καλοριφερ στο σπιτι, δεν σου χρειαζεται ο θερμαντηρας..

Θερμομετρο να βαλεις για να ελεγχεις την θερμοκρασια.

ancistrus σιγουρα δεν μπορεις να βαλεις(δεν εχεις τα λιτρα και θελει αλλες συνθηκες νερου), οπως ουτε σαλιγκαρια κατα την γνωμη μου...

μαγνητάκια καλα αλλα οχι απαραιτητα

Καλημέρα tsala

Το ενυδρείο είναι έτοιμο από την Παρασκευή το βράδυ. Έβαλα φωτισμό, γυάλινο θερμόμετρο, χαλικάκι, δυο Anubies, τα βελτιωτικά νερού, βακτηρία, αντιχλωριο, το άφησα μέχρι σήμερα να δουλεύει με το φίλτρο. Έκανα και το τεστ νερού το πρωί και έδειξαν όλα φυσιολογικά.

Το φίλτρο έχει μόνο το σφουγγάρι, θα βάλω το Sera Siporax Mini «κάλτσα», όπως με συμβούλεψε ένα μέλος.

Δεν ξέρω τις προδιαγραφές του φίλτρου καθώς μου το έδωσε χωρίς το κουτί του ο κουμπάρος μου, θα τις δω στο σπίτι και θα σου πω αύριο. Αν και σκοπευω να παρω ενα πιο καινουργιο και πιο δυνατο.

Ένα common ή ένα commet (ή 1 Oranda και 1 Black Moor) θα τα πάρουμε στο τέλος του μήνα, αν όλα πάνε καλά. Δεν θα πάρουμε σαλιγκάρια και γλείφτη. Ένα μαγνητάκι «καθαριστή» και θα είμαστε μια χαρά, άλλωστε δεν είναι και ΤΕΡΑΣΤΙΟ το ενυδρείο. Αν και παλιό είναι κουκλί.

Καλή συνεχεία,

Ελένη.

Αν θελεις δωσε περισσοτερες πληροφοριες για το φιλτρο (ποσα λιτρα/ωρα)...

...μαγνητάκια καλα αλλα οχι απαραιτητα

Καλημέρα tsala

Το ενυδρείο είναι έτοιμο από την Παρασκευή το βράδυ. Έβαλα φωτισμό, γυάλινο θερμόμετρο, χαλικάκι, δυο Anubies, τα βελτιωτικά νερού, βακτηρία, αντιχλωριο, το άφησα μέχρι σήμερα να δουλεύει με το φίλτρο. Έκανα και το τεστ νερού το πρωί και έδειξαν όλα φυσιολογικά. πες μας αν θελεις τι μετρησεις σου εδειξε και τι τεστ εκανες (αμμωνια φανταζομαι?)

Τα βακτηρια δεν χρειαζονται, βρες μπολι απο κανενα χομπιστα εκει κοντα και βαλτο στο φιλτρο σου.

Το φίλτρο έχει μόνο το σφουγγάρι, θα βάλω το Sera Siporax Mini «κάλτσα», όπως με συμβούλεψε ένα μέλος. καλα θα κανεις..

Δεν ξέρω τις προδιαγραφές του φίλτρου καθώς μου το έδωσε χωρίς το κουτί του ο κουμπάρος μου, θα τις δω στο σπίτι και θα σου πω αύριο. Αν και σκοπευω να παρω ενα πιο καινουργιο και πιο δυνατο.

Πανω στην αντλια του φιλτρου θα λεει ποσα λιτρα γυριζει την ωρα πχ. 300L/h

Ένα common ή ένα commet (ή 1 Oranda και 1 Black Moor) θα τα πάρουμε στο τέλος του μήνα, αν όλα πάνε καλά. Δεν θα πάρουμε σαλιγκάρια και γλείφτη. Ένα μαγνητάκι «καθαριστή» και θα είμαστε μια χαρά, άλλωστε δεν είναι και ΤΕΡΑΣΤΙΟ το ενυδρείο. Αν και παλιό είναι κουκλί.Οχι common και comet, δεν χωραν με τιποτα στο 50λιτρο, μονο fancy μπορεις να βαλεις και μονο 1 ψαρι! Βασικο ρολο παιζει το μηκος του ενυδρειου, ωστε να μπορει το ψαρι να κολυμπαει σωστα, το 50λιτρο σιγουρα εχει μικρο μηκος , αρα αποκλειωνται common, comet και shubunkin που φτανουν τα 30 εκ. μηκος.

Καλή συνεχεία,

Ελένη.

Η χρήση άνθρακα στο ενυδρείο μας δεν προσφέρει μόνο την ικανότητα απομάκρυνσης κάποιου φαρμάκου μετά από ασθένεια αλλά είναι μια εξαιρετική πηγή χημικής φυλτρανσης εξίσου σημαντική με την μηχανική και βιολογική φυλτρανση ενός ενυδρείου. Στην περίπτωση σου όμως θα προτιμήσουμε να εκμεταλλευτούμε τον ήδη περιορισμένο χώρο του φίλτρου σου για βιολογική υποστήριξη όπως αυτή που αναφέρεις για το siporax mini. Αν είχες μεγαλύτερο όγκο για υλικά η ένα δεύτερο φίλτρο ο άνθρακας σε ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα αποδίδει πολύ αποτελεσματικά. Εγώ για παράδειγμα που έχω δυο φίλτρα χρησιμοποιώ μόνιμα μια κάλτσα ενεργού άνθρακα της hobby όπου και τον αντικαθιστώ με καινούργιο κάθε εβδομάδα μαζί με την αλλαγή νερού.

Θερμαντήρα πρέπει να πάρεις γιατί είναι πολλές οι πιθανές περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να ανεβάσεις την θερμοκρασία και δεν θα πρέπει να είσαι απροετοίμαστη. Επίσης πρέπει να τον έχεις μόνιμα αναμμένο και ρυθμισμένο κοντά στους 24 βαθμούς για να κρατάς και σε μια ισορροπία το σύστημα σου αλλά και τα φυτά σου.

Το μαγνητακι για τα τζάμια αργά η γρηγορώ με την εμφανίσει των άλγεων θα σου χρειαστεί, πολύ εξυπηρετικό εργαλείο αλλά τα σαλιγκάρια θα ομόρφαιναν και το ενυδρείο σου εκτός από το ότι θα στο καθάριζαν.

Μετρήσεις μην περιμένεις να δεις κάτι από την στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα καμία διεργασία στο το σύστημα σου!

Διάβασε άρθρα από την βιβλιοθήκη του ΑΖ http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=79915 που θα σε βοηθήσουν όπως ο κύκλος του αζώτου και το στρώσιμο του ενυδρείου και όταν με το καλό στρώσει το σύστημα σου αρχίζεις και προσθέτεις σιγά σίγα τους κατοίκους του.

Βιαστικές κινήσεις δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα.

Από ψάρια όπως σου έχω ξανά πει σίγουρα δεν μπορείς να βάλεις κοινά χρυσόψαρα, κομήτες και shubunkin αλλά μπορείς να βάλεις δυο μικρά σε μέγεθος από της fancy ποικιλίες (αν έχεις ένα εύλογο μήκος) (σου έχω ζητήσει τις διαστάσεις του) και εφόσον στο επιτρέψει και φυσικά η βιολογία σου και δεις ότι ανταποκρίνεται. Δεν τα βάζεις και τα δυο ταυτόχρονα.

Καλημέρα tsala και ebenos,

Ναι, την αμμωνία είχα μετρήσει. Δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο, το έχω σημειώσει. Σήμερα το βραδάκι θα έχει κλείσει 1 βδομάδα με τα βελτιωτικά νερού και αντιχλωριο, οπότε θα ξανακάνω τις μετρήσεις.

Μπόλι με βακτηρία, βρήκα από μια φίλη μου που διατηρεί 60lt ενυδρείο μια χαρά με 2 χρυσόψαρα. Ένα κομήτη και ένα πιτσιλωτό.

Το Sera Siporax Mini «κάλτσα» δεν χωράει δυστυχώς στο φίλτρο που έχει. Θα χρειαστεί να πάρω ένα μεγαλύτερο ή και ένα δεύτερο που θα ήθελα να αποφύγω. Επίσης δεν μπορώ να δω πια πόσα L/h γυρίζει την ώρα, διότι έχουν σβηστεί τα γράμματα.

Το ενυδρείο όπως ανάφερα σε άλλο post είναι 52 μήκος x 36 ύψος x 26 βάθος.

Όσο για τα χρυσόψαρα είπαμε θα βάλουμε 2 από τα fancy ή 1 χρυσόψαρο. Έχω βρει με 3-4cm ψαράκια. Σαλιγκάρια δεν σκοπεύω να βάλω αν και είναι όμορφα. Όμως φοβάμαι ότι θα φαγωθούν από τα παμφάγα χρυσόψαρα.

Ευχαριστώ για το λινκ με τα άρθρα για τις μετρήσεις ποιότητας του νερού. Το μελετάω από χτες.

Καλή συνεχεία,

Ελένη.

Καλημέρα tsala και ebenos,

Ναι, την αμμωνία είχα μετρήσει. Δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο, το έχω σημειώσει. Σήμερα το βραδάκι θα έχει κλείσει 1 βδομάδα με τα βελτιωτικά νερού και αντιχλωριο, οπότε θα ξανακάνω τις μετρήσεις.

Μπόλι με βακτηρία, βρήκα από μια φίλη μου που διατηρεί 60lt ενυδρείο μια χαρά με 2 χρυσόψαρα. Ένα κομήτη και ένα πιτσιλωτόθ Δυστηχως πολυ λιγα λιτρα για 2 ψαρια που μεγαλωνουν πολυ...

Το Sera Siporax Mini «κάλτσα» δεν χωράει δυστυχώς στο φίλτρο που έχει. Θα χρειαστεί να πάρω ένα μεγαλύτερο ή και ένα δεύτερο που θα ήθελα να αποφύγω. Επίσης δεν μπορώ να δω πια πόσα L/h γυρίζει την ώρα, διότι έχουν σβηστεί τα γράμματα.Αν παρεις καινουργιο παρε εξωτερικο να γλυτωσεις και χωρο, κοιτα στα μεταχειρισμενα, θα βρεις σε καλες τιμες.

Το ενυδρείο όπως ανάφερα σε άλλο post είναι 52 μήκος x 36 ύψος x 26 βάθος.

Όσο για τα χρυσόψαρα είπαμε θα βάλουμε 2 από τα fancy ή 1 χρυσόψαρο. Έχω βρει με 3-4cm ψαράκια. Σαλιγκάρια δεν σκοπεύω να βάλω αν και είναι όμορφα. Όμως φοβάμαι ότι θα φαγωθούν από τα παμφάγα χρυσόψαρα.Σωστα φοβασαι, τα περισσοτερα χρυσοψαρα ισως ενοχλουν τα σαλιγκαρια...

Τα 3-4 εκατοστα θα γινουν 10-15 αρα και παλι προτεινω 1 ψαρακι..

Οπως και να'χει καλη συνεχεια!

Αγαπητη Ελενη αν δεν εκατοστίσεις κάποιο βιολογικό υλικό στο φίλτρο σου δεν πρόκειται να καταφέρεις να στρώσεις το ενυδρείο σου.

Το μπόλι που λες ότι πήρες από την φίλη σου το έβαλες? Αν ναι έπρεπε να βάλεις μετά από λίγες ώρες το πρώτο ψάρι γιατί θα χάσεις τις αποικίες του.

Για τις διαστάσεις συγγνώμη αλλά δεν το είχα παρατηρήσει ότι τις είχες αναφέρει ξανά.

Όσον αφορά τα σαλιγκάρια είναι καθαρά δικια σου επιλογή αλλά να ξέρεις ότι δεν κινδυνεύουν από τα χρυσόψαρο. Διατηρώ στο ενυδρείο μου σαλιγκάρια μαζί με χρυσόψαρα εκ τον οποίον κάποια είναι αρκετά μεγάλα και με έναν κομήτη κοντά 20 πόντους που τρώει τα πάντα και απλά τα σαλιγκάρια του είναι αδιάφορα. Μερικές μικρές γαρίδες μπορεί να ενοχλήσουν αλλά και πάλι αυτές ξέρουν και κρύβονται.

Φίλε tsala να σε ρωτήσω κάτι?

Αν αυτά τα 60 λίτρα που τα θεωρείς λίγα αντιστοιχούσαν σε ένα ενυδρείο ας πούμε 100Χ25Χ25 πιστεύεις ότι θα είχαν πρόβλημα τα δυο χρυσόψαρα?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...