Aiolos 24 Οκτωβρίου 2012 #1 Share 24 Οκτωβρίου 2012 Ότι είδος τροφής και να ρίχνουμε στον ύφαλο μας δεν θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τις θρεπτικές ιδιότητες που προσφέρουν τα ζωντανά τρόφιμα, και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ζωντανό ζωοπλαγκτόν γιατί από αυτό πάσχουν συνήθως τα ενυδρεία μας. Μπορεί να υπάρχει κάποιος αριθμός κοπίποδων και αμφίποδων, μπορεί να αναπαράγονται εύκολα και γρήγορα, αλλά μέσα στο ενυδρείο υπάρχουν και χιλιάδες στόματα που τα καταναλώνουν, μιας και βρίσκονται στα κατώτερα στρώματα της τροφικής αλυσίδας. Μια λύση φυσικά είναι το refugium όπου εκεί μπορούν να πολλαπλασιαστούν εφ όσον δεν υπάρχουν θηρευτές. Refugium πλέον δεν έχω και σκέφτομαι να πειραματιστώ ως εξής…. Προμηθεύτηκα ζωντανά rotifers και δυο διαφορετικά μεγέθη κοπίποδων της AlgaGen για να τα κάνω καλλιέργεια. Θα τα διατηρώ/καλλιεργώ σε τρία διαφορετικά δοχεία με τις κατάλληλες συνθήκες που σύμφωνα με την εταιρία έχουν αρκετές ανοχές τόσο σε θερμοκρασία (20ο -30οC) όσο και σε αλατότητα ( 20-35ppt). Θα τοποθετηθεί αεραντλία για οξυγόνωση του νερού και φωτισμός. Η διατροφή τους θα βασίζεται σε ζωντανό φυτοπλαγκτόν που ήδη καλλιεργώ. Μέχρι εδώ φαίνονται όλα εύκολα και πραγματοποιήσιμα …. θεωρητικά τουλάχιστον. Αυτό όμως που θέλω να κάνω, (από εκεί και ο τίτλος του θέματος), είναι να τα τροφοδοτώ αυτόματα με το φυτοπλαγκτόν με περισταλτική αντλία, αλλά και αυτά να τροφοδοτούν αυτόματα το ενυδρείο πάλι μέσω της περισταλτικής. Η περισταλτική της Fauna Marine έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με άλλες 4 αντλίες της GHL, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό στις 8. Οι τρεις θα παραμείνουν για τα κύρια στοιχεία (ΚΗ, Mg, Ca) και οι υπόλοιπες για το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν, μια αντλία σε κάθε καλλιέργεια. Πως σας φαίνεται, θα πετύχει? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lykourgos 24 Οκτωβρίου 2012 #2 Share 24 Οκτωβρίου 2012 δεν σε ξέρω απο κοντά αλλα αυτα που έχω δει να κανεις δεν νομίζω να σε δυσκολέψει και πολυ ειναι να μην μπει στο μυαλό σου κάτι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Δίας 25 Οκτωβρίου 2012 #3 Share 25 Οκτωβρίου 2012 Γιατι να μην πετυχει;Ειναι σαν να υπηρχαν στο σαμπ και να ανεβαινουν στο ενυδρειο με την επιστροφη Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 25 Οκτωβρίου 2012 #4 Share 25 Οκτωβρίου 2012 και εγω πιστευω οτι θα πετυχει το θεμα ειναι βαγγελη σε τι βαθμο θα βοηθησει. δηλαδη τι διαφορα κ ποσο μεγαλη θα κανει στο ενυδρειο σου! προσωπικα δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε οποτε δεν ξερω τι αποτελεσματα φερνει! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ΜΑΝΤΑΛ 25 Οκτωβρίου 2012 #5 Share 25 Οκτωβρίου 2012 Αναρωτιέμαι ................. υπάρχει κάτι που δεν σου έχει πετύχει ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 25 Οκτωβρίου 2012 Author #6 Share 25 Οκτωβρίου 2012 και εγω πιστευω οτι θα πετυχει το θεμα ειναι βαγγελη σε τι βαθμο θα βοηθησει. δηλαδη τι διαφορα κ ποσο μεγαλη θα κανει στο ενυδρειο σου! προσωπικα δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε οποτε δεν ξερω τι αποτελεσματα φερνει! Εκτός από ζωντανή πηγή τροφής για το σύνολο των οργανισμών μέσα στο ενυδρείο, όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί επιτελούν πολύ καλό έργο στο ίδιο το ενυδρείο, καταναλώνοντας διάτομα, και υπολείμματα τροφών από βρόχους και άμμο. Πιστεύω ότι έτσι το σύστημά που θα είναι ακόμη πιο ισορροπημένο. Αν επισκεφθείτε την σελίδα της εταιρίας AlgaGen υπάρχουν πληροφορίες για τα κωπήποδα και που χρησιμεύουν...(εκτός από τροφή) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bababrilios 26 Οκτωβρίου 2012 #7 Share 26 Οκτωβρίου 2012 Μητσοτάκης. Κάτι μου λέει ότι θα στουποσει η αντλία. Αν θυμάμαι καλά στο baling έλεγε να μην κάνουμε πυκνό διάλυμα για να μην μπουκονουν οι αντλίες. Αν θα ψηλό στεγνώσει το σωληνακι, παει το χάσαμε το κορμί πατριώτη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 26 Οκτωβρίου 2012 #8 Share 26 Οκτωβρίου 2012 ισως μπουκωσει.ισως και να δουλεψει.αυτο παντως πρεπει να το δοκιμασεις-τεσταρεις για να το μαθεις. οπως και να εχει ειναι καλη και εξυπνη σαν ιδεα. ΥΓ.εννοειται πως μερικα κωπηποδα θα τα εκτιμουσε ιδιαιτερα το νεο μου σαμπ μεσιε αιολε.....ελπιζω να σου δουλεψει για να μπολιασεις λιγουλακι και το φιλαρακι σου.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
clooyn 26 Οκτωβρίου 2012 #9 Share 26 Οκτωβρίου 2012 ισως μπουκωσει.ισως και να δουλεψει.αυτο παντως πρεπει να το δοκιμασεις-τεσταρεις για να το μαθεις. οπως και να εχει ειναι καλη και εξυπνη σαν ιδεα. ΥΓ.εννοειται πως μερικα κωπηποδα θα τα εκτιμουσε ιδιαιτερα το νεο μου σαμπ μεσιε αιολε.....ελπιζω να σου δουλεψει για να μπολιασεις λιγουλακι και το φιλαρακι σου.... Κωστα οταν αλλαζω ανθρακα και αντιφωσφορο,τα κωπηποδα πηδανε σαν ακριδες μεσα απο την καλτσα(τωρα εχω ριακτορες )Πολυ καλη σκεψη Βαγγελη σιγουρα θα πετυχει!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 26 Οκτωβρίου 2012 #10 Share 26 Οκτωβρίου 2012 σταθη και εγω ημουν 1 απο τα ιδια αλλα με την αλλαγη σαμπ,ξεκληριστηκαν ολες οι αποικιες κοπηποδων απο το σαμπ....τωρα πρεπει να ξαναμπουσταρω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
submarine1981 26 Οκτωβρίου 2012 #11 Share 26 Οκτωβρίου 2012 (edited) εχε στα υποψιν οτι στα κοπηποδα τους αρεσει να προσδενοντε σε επιφανειες. Αν η αντλια ρουφαει απο δοχειο καλλιεργειας θα πρεπει να αναδευετε με δυναμη για να ειναι ομογενες (απο κοπιποδα) το μεσο στο οποιο θα τα διατηρεις. Βεβαια αυτο ισως ειναι και λιγο κουραστικο για τα κοπιποδα γιατι συνεχεια θα προσπαθουν να κολυμπανε κατι το οποιο αυτοματα σημαινει οτι τα ενεργειακα αποθεματα τους (τα οποια θα τα προσεφεραν στα ψαρια μολις τα καταναλωσουν) θα ειναι ελαχιστα για ευνοητους λογους. Πιστευω θα σου δουλεψει και δεν θα μποκωσει η αντλια (αν και δεν την εχω δει). Κοπιποδα καλλιεργω και γω σε στατιμα νερα φυτοπλαγκτου αλλα και με αερισμο. Και στα δυο μου πανε μια χαρα και μιλαμε η περιποιηση που τους κανω ειναι για κλωτσιες! (Αλαγη νερου μια φορα το μηνα!! Μονο φυτοπλαγκτο προσθετω αμα δω οτι το εχουν καταναλωσει). Καντο παντος. Αξιζει. Ειναι ωραια να καλλιεργεις διαφορα πλασματακια και να τα βλεπεις να αυξανονται και το σημαντικοτερο οτι εμπλουτιζετε το ενυδρειο με οργανισμους που σιγουρα κανουν καλο. Έγινε επεξεργασία 26 Οκτωβρίου 2012 - submarine1981 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 26 Οκτωβρίου 2012 Author #12 Share 26 Οκτωβρίου 2012 εχε στα υποψιν οτι στα κοπηποδα τους αρεσει να προσδενοντε σε επιφανειες. Αν η αντλια ρουφαει απο δοχειο καλλιεργειας θα πρεπει να αναδευετε με δυναμη για να ειναι ομογενες (απο κοπιποδα) το μεσο στο οποιο θα τα διατηρεις. Βεβαια αυτο ισως ειναι και λιγο κουραστικο για τα κοπιποδα γιατι συνεχεια θα προσπαθουν να κολυμπανε κατι το οποιο αυτοματα σημαινει οτι τα ενεργειακα αποθεματα τους (τα οποια θα τα προσεφεραν στα ψαρια μολις τα καταναλωσουν) θα ειναι ελαχιστα για ευνοητους λογους. Πιστευω θα σου δουλεψει και δεν θα μποκωσει η αντλια (αν και δεν την εχω δει). Κοπιποδα καλλιεργω και γω σε στατιμα νερα φυτοπλαγκτου αλλα και με αερισμο. Και στα δυο μου πανε μια χαρα και μιλαμε η περιποιηση που τους κανω ειναι για κλωτσιες! (Αλαγη νερου μια φορα το μηνα!! Μονο φυτοπλαγκτο προσθετω αμα δω οτι το εχουν καταναλωσει). Καντο παντος. Αξιζει. Ειναι ωραια να καλλιεργεις διαφορα πλασματακια και να τα βλεπεις να αυξανονται και το σημαντικοτερο οτι εμπλουτιζετε το ενυδρειο με οργανισμους που σιγουρα κανουν καλο. Αυτό δεν το είχα υπολογίσει... και έχεις απόλυτο δίκιο. Μαλλον θα τα συλλέγω με άλλο τρόπο.. ή θα σκεφτώ κάτι !!! Ίσως με κάποια αντλία με χρονοδιακόπτη για 1-2 λεπτά, λίγο πριν δώσει εντολή η περισταλτική και μετά θα κλείνει πάλι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxmike 26 Οκτωβρίου 2012 #13 Share 26 Οκτωβρίου 2012 εγω παλη αναρωτιεμε μηπως τα σκωτοσει η δοσομετρικη???γιατι κθε τοσο να μην βαζεις στο ενυδρειο με το χερι??επισης εαν ψοφανε μεσα στα σωλινακια δεν θα ανεβει η αμμωνια???και πως θα το ρυθμησεις εννωω συχνοτητα μηπως πολλυ φωρτωσεις το ενυδρειο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 26 Οκτωβρίου 2012 Author #14 Share 26 Οκτωβρίου 2012 Για να ανέβει η αμμωνία από αυτά χρειάζεται μεγάλος αριθμός... και αν κάποια είναι νεκρά δεν πειράζει θα γίνονται και πάλι τροφή,,, τα υπόλοιπα θα αναπαράγονται στο ενυδρείο Δεν έχω αποφασίσει πως θα το κάνω.... θα δω !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 27 Οκτωβρίου 2012 Author #15 Share 27 Οκτωβρίου 2012 Λοιπόν ξεκίνησα !!! Σε ένα 10 λίτρο της Aquael έβαλα 2 λίτρα φρέσκο αλατόνερο που ετοίμασα, ένα κομμάτι ζωντανού βράχου, τοποθετήθηκε ένας κυκλοφορητής 300L/h, προσωρινά ένα φωτιστικό με 2 led και περιμένω την chaeto. Έβαλα και τα κοπίποδα φυσικά και μικρή ποσότητα ζωντανού φυτοπλαγκτόν. Μέσα στο ενυδρείο τοποθετήθηκε και ένας κύλινδρος από πλεξιγκλας με τα rotifers. Μέσα του υπάρχει ανάδευση με αερόπετρα. Με έναν σωλήνα από την περισταλτική με Τ (ταφ) στην άκρη του, θα τροφοδοτούνται και τα δύο με ζωντανό φυτοπλαγκτόν σε τακτά χρονικά διαστήματα,,, ....δεν γνωρίζω ακόμη πόσο συχνά. Άντε να δούμε !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mad23 27 Οκτωβρίου 2012 #16 Share 27 Οκτωβρίου 2012 ωραιος! ενημερωνε μας βαγγελη! επιζω να πανε ολα καλα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 27 Οκτωβρίου 2012 Author #17 Share 27 Οκτωβρίου 2012 άμα αρχίσω να βλέπω "μπαρμπαδάκια" μέσα, πάει να πει ότι όλα πάνε καλά !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 27 Οκτωβρίου 2012 #18 Share 27 Οκτωβρίου 2012 ε καλα...μπαρμπαδακια και εγω βλεπω με κανα 3-4 ρετσινες...και χωρις rotifers Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 27 Οκτωβρίου 2012 Author #19 Share 27 Οκτωβρίου 2012 ε να σου φέρω ρετσίνες τότε και όχι κοπίποδα χα χα χα Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaz 27 Οκτωβρίου 2012 #20 Share 27 Οκτωβρίου 2012 ε να σου φέρω ρετσίνες τότε και όχι κοπίποδα χα χα χα οχι μεινε στο αρχικο σχεδιο.δεν θα γινω και αλκοολικος...αιντε καλο ξημερωμα φιλε και καλη επιτυχια στο εγχειρημα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
submarine1981 28 Οκτωβρίου 2012 #21 Share 28 Οκτωβρίου 2012 Καλη επιτυχια Αιολε. Ειμαι 100% σιγουρος οτι θα βγαλεις αρκετα κοπιποδα. Απλα για αρχη βαλε εναν αρκετο αριθμο κοπιποδων μεσα στο 20 λιτρο. Μην το τσιγκουνευτεις. Τα κοπιποδα δεν αναπαραγωντε σαν τα ροτιφερ. Οπωτε οσο ποιο πολλα βαλεις για αρχη τοσο ποιο γρηγορα θα πυκνωνουν. Εχουν ποιο αργο κυκλο επωασης τα αυγα τους. Απλα στην αρχη κανε υπομονη. Θα νομιζεις οτι μενουν στασιμα και οτι δεν πολαπλασιαζονται. Ομως μετα απο 7-10 μερες θα διαπιστωσεις οτι εχεις πιτσιρικια μεσα(κοπιποδακια). Το ποιο σπαστικο για μενα θα ειναι η συλλογη τους προς ταΐσμα (Θα με θυμηθεις οταν ερθει η ωρα εκεινη). Ιδιεταιρο ενδιαφερων για μενα εχει ο κυκλοφοριτης μιας κι εγω τα εχω στην κυριως καλλιεργεια μου χωρις αερα-κυκλοφορια. Αλλα κατι μου λεει οτι θα σου πανε πολυ καλα...δε ξερω....το διαισθανομαι..."i feel the force is strong in this one " (star wars mode). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 28 Οκτωβρίου 2012 Author #22 Share 28 Οκτωβρίου 2012 Κάποτε που είχα κάνει ένα picoreef από το μηδέν, είχα βάλει μέσα στην κυριολεξία καμιά 10ρια μετρημένα και πολλαπλασιάστηκαν μια χαρά μέσα σε 2 εβδομάδες. Σε αυτό που ξεκίνησα τώρα, ο βράχος που έβαλα είχε 2-3 μεγάλα και κάποιες εκατοντάδες μικρά από τις συσκευασίες. Η μεταφορά τους θα γίνεται με την Chaeto ή και τον βράχο, γιατί με την περισταλτική δεν παίζει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να είναι μιλιούνια για να δουλέψει. Το σκεφτικό το αν θα πετύχει ήταν η ιδέα με την περισταλτική, κατά τ άλλα θα πάει μια χαρά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bababrilios 28 Οκτωβρίου 2012 #23 Share 28 Οκτωβρίου 2012 Τώρα που απορρίπτεις την περισταλτικη και θα βάλεις το χεράκι σου, ειμαι και γω σίγουρος ότι ολα θα πανε καλά. Αν χρειαστείς κάποιο καλαμπαλικη εξοπλισμού ζητά μου ότι θες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiolos 28 Οκτωβρίου 2012 Author #24 Share 28 Οκτωβρίου 2012 Τώρα που απορρίπτεις την περισταλτικη και θα βάλεις το χεράκι σου, ειμαι και γω σίγουρος ότι ολα θα πανε καλά. Αν χρειαστείς κάποιο καλαμπαλικη εξοπλισμού ζητά μου ότι θες. Δεν φέρνεις από εκείνο το "βρακί" μερικά μπαμπάτσικα κοπίποδα !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bababrilios 28 Οκτωβρίου 2012 #25 Share 28 Οκτωβρίου 2012 εντάξει θα σου μαζέψω τα γγαστρομενα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος