Jump to content

Υπολογισμός Ledoταινίας Για Φυτεμένο Ενυδρείο

leosamaras

Recommended Posts

Διαβάζοντας δύο διαφορετικά θέματα το ένα είναι αυτό http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=56782 του Χρήστου και το άλλο http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=72847&st=0&p=639344entry639344 του bambacha και υπολογίζοντας για να πειραματιστώ με λεντ για οικονομία για ενα 100 λιτρα φυτεμένο ενυδρειο.

Αν γνωρίζουμε τα Lumen τότε πιο σωστά είναι:

Έως 30 Lumen/Lt Πολύ χαμηλός ως Χαμηλός φωτισμός

30-50 Lumen/Lt Μέτριος ως υψηλός φωτισμός

50-70 Lumen/Lt Υψηλός ως Πολύ υψηλός

>70 Lumen/Lt - Πολύ υψηλός (έως ακατάλληλος)

1 μέτρο λεντοταινία βγάζει από 800 εως 900 Lumen

δηλαδή για 100 λίτρα ενυδρείο φουλ φυτεμένο χριζόμαστε 8 έως 9 μέτρα για να φτάσουμε τα 70 Lumen/Lt.

δηλαδή 144 βατ περίπου αφου τα 5 μετρα λεντ είναι 72 βατ σύμφονα με αυτό http://www.ebay.com/...=item19d095fa6f

Η οικονομία που είναι?

Και δεν βάζουμε 4 Τ5 24 βατ που ειναι και δοκιμασμένες να το ευχαριστηθούμε και να είμαστε σίγουροι οτι το πρωι που θα ξυπνισουμε θα ειναι εκει και τα ψαρακια μας και τα φυτάκια μας.

Παρακαλώ αν το έχει κάνει κάποιος ας με βοηθήσει....

Δεν βλέπω πουθενά οικονομία..! Για μικρότερα ενυδρεία ίσως είναι ιδανικά τα λεντς και επειδή οι Τ5 δεν βγαίνουν σε μικρά μεγέθη και γιατί τότε χρειάζεσαι λιγότερα lumen... Προσωπικά θα έβαζα Τ5 στην συγκεκριμένη περίπτωση. :)

Γενικα στα πυκνοφυτεμενα ενυδρεια η λεξη 'οικονομια' ειναι αγνωστη γι'αυτα. ;)

• 1 month later...

Η διαφορα ειναι οτι τα λεντ λενε οι κατασκευαστες οτι εχουν 5χρονια ζωης... Αρκει να ειναι σωστη η ψυξη τους. Αυτο ειναι οικονομια αν ισχυει, οχι αλλαγη καθε 6μηνο οπως στις Τ5...

• 2 weeks later...

Βασικά εγώ έχω λεντοταινίες σε φυτεμένο με δίσκους αλλά εξαρτάται απο το ύψος του ενυδρείου βασικά πόση φωτεινότητα πρέπει να έχουν και φυσικά τους χρωματισμούς που θα βάλεις . Άλλος δίνει ύψος στα φυτά και άλλος πυκνότητα. Εγώ έχω τρία χρώματα (2 Χ μπλέ , 1 Χ άσπρο και 4 Χ ζεστό του ήλιου) 7 λεντοταινίες (12 V το μέτρο) με συνολικό μήκος 7,70 μέτρα και μετασχηματιστή που σηκώνει 100 V (ποτέ όμως στο τέρμα της φωτεινότητας ο μετασχηματιστής).

Τα φυτά μου είναι σε άριστη κατάσταση. Δέν λέω ότι το ιδανικότερο είναι αυτό που σου λέω ...απλά λέω την γνώμη μου με βάση την δικιά μου ελάχιστη εμπειρία.

Εγώ θέλω να βάλω λεντ σε κιχλιδες μπουνα χωρίς φυτα!ξέρει κανείς πόσες θα χρειαστώ? Μου είπαν 2 λεντοταινιες τον 90 Πόντων!

Διαστάσεις ενυδρείου 120χ40χ55

Εγώ θέλω να βάλω λεντ σε κιχλιδες μπουνα χωρίς φυτα!ξέρει κανείς πόσες θα χρειαστώ? Μου είπαν 2 λεντοταινιες τον 90 Πόντων!

Διαστάσεις ενυδρείου 120χ40χ55

Προσωπικά στην θέση σου θα έβαζα 2 λεντοταινίες όπως είπες (90 πόντους) με ζεστό φωτισμό και μία ακόμα μπλέ για να τονίζει τα χρώματα των ψαριών. Το άσπρο είναι πολύ ψυχρό και ...απο μόνο του ....δεν θα σου αρέσει ώς αποτέλεσμα.

Εάν βάλεις 12V led το μέτρο βάλε έναν πενηντάρη μετασχηματιστή για led και θα είσαι ΟΚ.

Εάν δεν σου φτάνει ο φωτισμός βάλε άλλη μία μπλέ (αλλά καλύτερα να βάλεις κατοστάρι μετασχηματιστή για να μην τον φτάσεις στα όριά του (έτσι κι αλλιώς η διαφορά στην τιμή τους είναι απο 2 μέχρι 4 ευρώ.....καλύτερα πάρε κατοστάρι μήπως αλλάξεις γνώμη για την δύναμη του φωτισμού που θέλεις ...στο μέλλον)

Έγινε επεξεργασία - ramsis68

Μου πρότειναν μια λευκή και μια ροζ που θα τονίζει τα χρώματα από τα ψάρια!

τι λες?

είμαι εντελώς άσχετος με το συγκεκριμένο θέμα!

Αν θέλετε παίδες, δώστε κάποιο λίνκ για αγορά λεντοταινιών, από Ελλάδα συμφέρει!

Εγώ παιδιά απο ένωση ηλεκτρολόγων τα παίρνω και είναι σχετικά φτηνά. Δεν έχω ασχοληθεί με ανάλογα sites.

Αγαπητέ samilias21 πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και όλες είναι σεβαστές . Απλά θα δοκιμάσεις και θα δείς εάν ταιριάζει στο γούστο σου.

Πιστεύω οτι το ρόζ θα χαθεί εντελώς δίπλα στο λευκό.

Με τις πάρα πολλές παραλαγές που δοκίμασα κατα καιρούς κατάλαβα οτι το λευκό είναι μεν πολύ φωτεινό αλλά "καπακώνει" όλα τα υπόλοιπα χρώματα και δίνει μία όψη που κουράζει το μάτι. Μπορείς να το προσθέσεις όταν έχεις αρκετές ακόμα λεντοταινίες διαφορετικού χρώματος (πχ μπλέ και ζεστό ή ακόμα και ρόζ) έτσι ώστε να συνδιάζουν άψογα την φωτεινότητά τους.

Προτιμώ τον απαλό φωτισμό σε συνδιασμό με φώτα που μπορούν να αναδεικνήουν την ομορφιά των χρωμάτων που έχου τα ψάρια μου.

Και πάντα η λευκή στο μπροστινό μέρος του ενυδρείου (εάν θα βάλεις λευκή).

Αυτή είναι η καθαρά προσωπική μου γνώμη αλλά σου υπενθυμίζω οτι πολλές φορές οι απαιτήσεις , σε φώς , (όπως και σε θέματα διακόσμησης) των ψαριών μας δέν συμβαδίζουν με το γούστο μας και το τι μας αρέσει εμάς. Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα.

Φιλικά Δημήτρης

Αν θέλετε παίδες, δώστε κάποιο λίνκ για αγορά λεντοταινιών, από Ελλάδα συμφέρει!

Πραγματικά πάντως είναι αρκετά φθηνές στην ελληνική αγορά.

Εγώ παιδιά απο ένωση ηλεκτρολόγων τα παίρνω και είναι σχετικά φτηνά. Δεν έχω ασχοληθεί με ανάλογα sites.

Αγαπητέ samilias21 πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και όλες είναι σεβαστές . Απλά θα δοκιμάσεις και θα δείς εάν ταιριάζει στο γούστο σου.

Πιστεύω οτι το ρόζ θα χαθεί εντελώς δίπλα στο λευκό.

Με τις πάρα πολλές παραλαγές που δοκίμασα κατα καιρούς κατάλαβα οτι το λευκό είναι μεν πολύ φωτεινό αλλά "καπακώνει" όλα τα υπόλοιπα χρώματα και δίνει μία όψη που κουράζει το μάτι. Μπορείς να το προσθέσεις όταν έχεις αρκετές ακόμα λεντοταινίες διαφορετικού χρώματος (πχ μπλέ και ζεστό ή ακόμα και ρόζ) έτσι ώστε να συνδιάζουν άψογα την φωτεινότητά τους.

Προτιμώ τον απαλό φωτισμό σε συνδιασμό με φώτα που μπορούν να αναδεικνήουν την ομορφιά των χρωμάτων που έχου τα ψάρια μου.

Και πάντα η λευκή στο μπροστινό μέρος του ενυδρείου (εάν θα βάλεις λευκή).

Αυτή είναι η καθαρά προσωπική μου γνώμη αλλά σου υπενθυμίζω οτι πολλές φορές οι απαιτήσεις , σε φώς , (όπως και σε θέματα διακόσμησης) των ψαριών μας δέν συμβαδίζουν με το γούστο μας και το τι μας αρέσει εμάς. Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα.

Φιλικά Δημήτρης

Μα για αυτο ειμαστε εδω για να συζηταμε να λεμε αποψεις και να μοιραζομαστε εμπειριες!

επειδη θα βαλω 2 λεντοταινιες εσυ τι προτεινεις?

και οσον αφορα οτι η λευκη μπαινει παντα μπροστα δεν το ξερα!

κατι καινουργιο εμαθα και αποψε! :) :) :)

Εάν θα βάλεις 2 λεντοταινίες θα σου πρότεινα να βάλεις μία με ζεστό φώς και μία με μπλέ. Εάν θές περισσότερο φωτισμό βάλε και τις δύο ζεστό φώς. Προσωπικά στις κιχλίδες θα προτιμούσα την πρώτη λύση (Ζεστό μπροστά και μπλέ αμέσως μετά για να δίνει και βάθος). Εάν είχες φυτά ....την δεύτερη.

Και φυσικά στα φυτά θα έβαζες πολλές περισσοτερες λεντοταινίες. Στο δικό σου όμως θα δείξει μιά χαρά πιστεύω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...