Jump to content

Συμπληρωματα

Recommended Posts

Καλημερα! Ανοιγω ενα καινουριο θεμα για τα συμπληρωματα που ξεκινησα να βαζω στο ενυδρειο μου και τα αποτελεσματα τους.

1) Ξεκινησα τη χρηση Purigen και Special Blend για να ριξω τα νιτρικα μου που ηταν στο 25mg/l. (το special blend καλυτερα να εισαι με μπουκωμενος οταν ανοιγεις το μπουκαλι :D) Αποτελεσματα μετα απο χρηση 2 εβδομαδων δεν εχω δει ακομα!

2) Ριχνω επισης :

Microbe lift - Vitamins & Amino acids

Microbe lift - Essential minerals & Trace elements

Tropic Marine Pro Coral Zooton

Tropic Marine Pro Coral Phyton

Live phyton

Garlic concetrate

Τα αποτελεσματα ειναι εντυπωσιακα μεσα σε μια εβδομαδα στο χρωμα των κοραλιων και την αναπτυξη.

Το μονο που παρατηρησα και δε ξερω τι το προκαλει ειναι: 1) καφε "αλγη" στα τζαμια , ισως ειναι και διατομικη αλλα επειδη ειχα και πριν καιρο διατομα και ηταν παντου, σ αυτη τη περιπτωση ειναι μονο στα τζαμια και 2) συγκεντρωση αφρου στην επιφανεια του νερου και σε καποια σημεια ειναι κολημενος στο τζαμι (πανω απ την επιφανεια του νερου εννοειτε :D ) ειναι πολυ μικρη η συγκεντρωση ως τωρα. δε ξερω αν θα προχωρησει.

Αν ρίχνεις όλα αυτά τα συμπληρώματα μαζί μην περιμένεις να πέσουν ποτέ τα ΝΟ3 σου.

Θα συνιστούσα πρώτα να ασχοληθείς με τα νιτρικά και μετά με τα συμπληρώματα γιατί σε λίγο το μόνο αποτέλεσμα που θα έχεις είναι άλγες...

Οποτε τα σταματαω και ριχνω μονο special blend? εννοειτε οτι αφηνω το Purigen μεσα στο φιλτρο. και οταν μηδενισουν τα νιτρικα να ξεκινησω να ριχνω?

Καλά σου λέει ο Άλεξ.... είναι σαν να κάνεις δυο βήματα μπροστά και ένα πίσω... τα περισσότερα από αυτά τα σκευάσματα είναι νιτρογενή.

Ακριβώς.

Να μηδενίσουν μην περιμένεις με 5-10 είσαι μια χαρά και δεν χρειάζεται να πάς παρακάτω.Τα συμπληρώματα όπως αμινοξέα και βιταμίνες είναι καθαρά για Ultra Low&Extra Ultra Low ΝΟ3 καταστάσεις.Συνήθως υπάρχουν σε όλες τις τροφές και δεν χρειάζονται έξτρα παρά μόνο σε εξαιρετικά χαμηλά σε θρεπτικά συστήματα.

Ιχνοστοιχεία λαμβάνει το σύστημα σου κάθε φορά που αλλάζεις νερό γιατί υπάρχουν σε όλα τα συνθετικά αλάτια οπότε 10% την εβδομάδα αλλαγή νερού και δεν θα χρειαστείς τίποτα άλλο.

Φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν...γιατί νομίζεις οτι χρειάζεσαι? συνήθως αυτά τα προϊόντα οδηγούν σε έξαρση άλγης...Καλύτερα να δοκιμάσεις ζωντανό φυτοπλαγκτόν και με πολύ προσοχή.

Καταλαβα.. Παλι εκανα φοβερη αγορα!!! :D Μου τα προτεινανε ρε συ Αλεξ... Τελοσπαντων! Εχω και παρει και ζωντανο φυτοπλαγκτον και ριχνω απ αυτο επειδη δε κραταει πολυ και μετα ελεγα να ξεκινησω αυτο που ειναι σε σκονη. Οι δοσολογιες που μου ειπανε και ριχνω και λενε και πανω οι συσκευασιες ειναι:

Ζωντανο φυτοπλαγκτον ανα 2 μερες 1 καπακι

Ζωοπλαγκτον σε σκονη μια μεζουρα πρωι και μια βραδυ καθε μερα.

Βιταμινες και αμινοξεα 14ml μια φορα την εβδομαδα

Ιχνοστοιχεια 14ml μια φορα την εβδομαδα

Οποτε μαλλον την εκανα παλι! :D

Οι δοσολογίες που μου περιγράφεις τώρα ανήκουν στο 300άρι φούλ sps που ονειρεύομαι να φτιάξω....οπότε τα συμπεράσματα δικά σου...

Που θα βρω δοσολογιες γι αυτα σε περιπτωση που ριξω καποια στιγμη τα νιτρικα??? Επειδη γερμανικα δεν ξερω ακομα!! :D

Αν λες για τις σκόνες της ΤΜ,νομίζω ένα κουταλάκι στην πλαστική κάψουλα.Το αφήνεις μισή ώρα και μετά το ρίχνεις... Κλείσε και το σκίμμερ καλού κακού για να μην πλημμυρίσεις.

Ένα "λάθος" που κάνουμε οι περισσότεροι.. και συνεχίζω να το κάνω και εγώ, είναι ότι "συλλέγουμε" διάφορα προϊόντα, από διάφορες εταιρίες και γίνεται ένας αχταρμάς.... πολλές φορές πετυχημένος αν γίνει προσεκτικά.

Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι η κάθε εταιρία βγάζει μια σειρά προϊόντων (τις δικές βιταμίνες, τα δικά της αμινοξέα κ.λ.π).που υποτίθεται ότι ο κάθε χομπιστας θα τη χρησιμοποιήσει όπως προτείνει η εταιρία, και η οδηγίες που δίνει βασίζονται σ αυτήν της τη λογική... μ αυτόν το τρόπο άλλωστε θα γνωρίζουμε σε βάθος χρόνου αν αυτή η σειρά είναι και καλή.

Όλοι μας όμως μόνο αυτό δεν κάνουμε !!!.. διαλέγουμε αυτό που θεωρούμε ή μας είπαν ότι είναι καλύτερο και στο φινάλε δεν γνωρίζουμε ποιο είναι αυτό που "ευθύνεται" για τα θετικά ή τα αρνητικά αποτελέσματα.

To 2009 ασχολήθηκα μόνο με την σειρά της Preis για αρκετούς μήνες,,,, (δείτε το Project http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=28713&hl=%20preis%20%20project&st=0) και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά....αν και ακριβή ως εταιρία.

Από τότε που το σταμάτησα και δοκιμάζοντας διάφορα "μπλεγμένα" μεταξύ τους, όχι ότι δεν πάει καλά το ενυδρείο μου, αλλά εκεί ήμουν σίγουρος για τον λόγο που πηγαινε καλά.... και ανάπτυξη είχα ... και χρώμα.

Αλεξ ενα κουταλακι καθε μερα εννοεις? Το διαλυω σε νερο πριν το ριξω?

Βαγγελη εχεις δικιο σ αυτα που λες απλα ο καθε χομπιστας κοιταει και λιγο το πορτοφολι του πλεον! :D Δλδ αν θελει καποιος να ακολουθησει μια σειρα μερικα προιοντα της μπορει να ειναι στα λεφτα του καταναλωτη αλλα σε καποια αλλα οχι οποτε αναγκαστικα πηγαινει σε αλλη εταιρια! :D

Δεν έγραψα κάτι για κάθε μέρα φίλε Greg...βάζεις όσο και όταν θεωρείς εσύ.

Η εταιρία δεν λέει τίποτα.

Αυτα τα συμπληρωματα Αλεξ με ποια μεθοδο μπορεις να ξερεις ποτε πρεπει να ριξεις; Απο τις στανταρ μετρησεις η υπαρχουν αλλοι κανονισμοι γι αυτα;

Παρακολούθησε το ενυδρείο σου καθημερινά.

Με τα χρόνια θα αποκτήσεις την εμπειρία που χρειάζεται ώστε να δίνεις το σύστημα σου αυτό που χρειάζεται στη δοσολογία που πρέπει.Δεν υπάρχει κανένας κανόνας, κανένας εξοπλισμός και κανένα πρόσθετο που να μπορεί να ανταγωνιστεί τα αποτελέσματα που έχει ένας αφοσιωμένος χομπίστας.

φιλε μου εγω θα σου προτεινα να συνεχισης να τα ρηχνεις.Οταν κανεις χρηση κ οχι καταχρηση δεν εχεις να φοβηθεις τιποτα

ουτε απο φωσφορικα ουτε απο νιτρικα οσο για τις δοσολογιες μπορεις να μου πεις ποσα λιτρα ειναι το ενυδρειο σου κ τι εχεις μεσα

τα προιοντα που αναφερες πιστεψεμε ειναι πολυ καλα θα το δεις κ στην παροδο του χρονου οπως το ειδα κ εγω

Οι βιταμινες κ τα ιχνοστοιχεια καλο ειναι να πεφτουν διοτι καθε ζωντανως οργανισμος θα το εκτιμησει με το που θα μπει μεσα

στο ενυδρειο σου κ θα το βρει.Προσωπικα πιστευω οτι ειναι καλο παντα να προετοιμαζουμαι το κλιμα πριν αρχισουμε να βαζουμε κοραλια

Οσο για τα νιτρικα για να πεσουν χρειαζεται χρονο για να πεσουν τα νιτρικα πρεπει να τα βγαλεις κ ο καλυτερος τροπος για να τα βγαλεις

ειναι οι αλαγες νερου

Φιλε μου αυτο που εχω να σου πω χοντρικα,ειναι πως οτι ριχνεις ειναι στον υπερθετικο βαθμο.Ενδεικτικα να σου πω, πως απο το Amino acids εγω ριχνω πολυ σπανια και οταν κρεινω οτι χρειαζεται 7 σταγωνες στα 750+λιτ.Σε ενυδρεια με σχεδον μηδενικα θρεπτικα η εταιρια προτεινει 7 σταγωνες την μερα.Την βιταμινη που ριχνεις την δουλευω και εγω και οντως προκαλει κυανο οταν σου ξεφευγει παραπανω δωση απο αυτην που χρειαζεται το ενυδρειο την συγκεκριμενη στιγμη.Ζωοπλαγκτον ταιζουμε μια φορα την εβομαδα το πολυ.Και γενικα αν θελεις να ριξεις τα NO3 θα πρεπει να εχεις στο μιαλο σου την χρυση αναλογια 106-16-1.Αν εχεις μηδενικα PO4 θα πρεπει με καποιον τροπο να τα ανεβασεις λιγο για να μπορεσουν να λειτουργησουν τα βακτηρια(Amino acids κ.τ.λ) .Οσο τα PO4 ειναι μηδεν απλως θα ριχεις βακτηρια χωρις ουσιαστικα να μπορεις να αποβαλεις τα NO3,γιατι δεν θα υπαρχουν διαθεσιμα σε αναλογια φωσφορικα.Και τελος θα συμφωνησω με τους παραπανω πως τα περισσοτερα απο αυτα που ριχνεις δεν σου χρειαζοντε και ειδικα σε τοσο μικρο συστημα. :bigemo_harabe_net-145:

Έγινε επεξεργασία - clooyn

Ωραια! 3 διαφορετικες αποψεις!!! :D το παιζω στη τυχη και διαλεγω οποια θελω??? :D

1) Αλεξ οκ σε επιασα! ;)

2) John μπορεις να δεις στη καθε απαντηση μου απο κατω εκει ενα thread του ενυδρειου μου,απλα πατας πανω και σε παει κατευθειαν. Οσο για το αν θα τα συνεχισω, αφου τα πηρα δε πιστευω να πανε τσαμπα, αλλα το θεμα ειναι οτι πρεπει να βρω μια χρυση τομη ωστε να ξερω τι, ποτε και ποσο ριχνω.

4) Clooyn Τα αμινοξοεα λεει πανω στη συσκευασια 8ml στα 100l οκ? απο οσο μπορω να καταλαβω γιατι απο γερμανικα δεν εχω ιδεα! Επισης ζωοπλαγκτον αναφερει πανω στη συσκευασια 1 μεζουρα το πρωι και μια το βραδυ για 200-500 λιτρα, αντε βγαλε ακρη! Συμφωνω αλλα πως ανεβαζω PO4? μηπως αν τα ανεβασω μετα εχω προβλημα με κατι αλλο ή μηπως μετα δε κατεβαινουν οπως τα νιτρικα και τη πατησω κ μ αυτα?

Η χρυση αναλογια 106-16-1 τι ειναι? για help... :D

Οποτε με λιγα λογια κραταω τα αμινοξεα-βιταμινες για μια φορα την εβδομαδα.

Πεταω τα ιχνοστοιχεια.

Συμπληρωνω μια φορα την εβδομαδα ζωντανο φυτοπλαγκτον μαζι με ζωοπλαγκτον.

Και μια φορα την εβδομαδα ανακατεβω τη τροφη με σκορδο.

Και συνεχιζω με special blend 14ml ανα εβδομαδα για τα λιτρα μου.

Κραταω το μπουκαλακι στα χερια μου Αmino Acid 1 drop per 25 gallons.

Οσο για την χρυση αναλογια 106-16-1 σε αλλο φορουμ ειχα κανει μια αναληση (Δεν βάζουμε λίνκ απο άλλα φόρουμ καλύτερα copy-paste φίλε Στάθη) Ουσιαστικα η αναλογια αυτη, δεν αναφερεται σε νιτρικα/φωσφορικα αλατα (τα οποια μετραμε με τα γνωστα τεστ) αλλα στο γραμμομοριακο βαρος των στοιχειων Ν και P αντστοιχα.

Θελουμε να ισχυει η αναλογια 16:1 Αζωτου/Φωσφορου ως προς το γραμμομοριακο βαρος.

Έστω οτι εχω Γ γραμμαρια νιτρικων, ΝΟ3. Το ποσοστο Ν (αζωτου) σε αυτα ειναι

14/(14+3*16)*100=22.5806% περίπου.

(Τα 14 και 16 ειναι τα ατομικά βαρη Αζωτου και Οξυγονου).

Το 1 γραμμομοριο αζωτου ζυγίζει 14 γραμμαρια. Άρα τα Γ γραμμαρια ΝΟ3 περιέχουν

(22,5806/100)*Γ/14=0,016129*Γ γραμμομορια αζωτου.

Με την ιδια μεθοδο... (ατομικο βαρος φωσφορου =31 περίπου) εχουμε οτι

Γ γραμμαρια φωσφορικων PO4 περιεχουν

31/(31+4*16)*100=32,6315% φωσφορο

Το 1 γραμμομοριο φωσφορου ζυγιζει 31 γραμμαρια, αρα τα Γ γραμμαρια φωσφορικων περιεχουν

(32,6315/100)*Γ/31= 0,01052629*Γ γραμμομορια φωσφορου.

Τελος, αν θελω το νερο μου να περιεχει 16:1 γραμμομορια αζωτου/φωσφορου, τοτε η επιθυμητη αναλογια αζωτου 16:1 πρεπει πολλαπλασιαστει με την αναλογια γραμμομοριων φωσφορου / γραμμομοριων αζωτου που υπαρχουν στο ιδιο βαρος PO4 και ΝΟ3 αντιστοιχα, δηλαδη

16 Χ 0,01052629/0,016129=10,442.

Άρα στοχευουμε στο (10,44:1) νιτρικα φωσφορικα, για να πετυχουμε το 16:1 αζωτο/φωσφορο.

Έγινε επεξεργασία - clooyn

Για να καταλάβεις καλύτερα πώς δουλεύει ο μηχανισμός χρωματισμού στα κοράλλια δανείζομαι ένα κομμάτι απο άρθρο που ετοίμασα και θα αναρτηθεί σύντομα.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αφθονία του κοραλλιού σε zooxanthellae είναι η ποσότητα του διαλυμένου οργανικού υλικού που εμφανίζεται στο νερό. Φυσικά, τα επίπεδα αυτών των θρεπτικών ουσιών στη θάλασσα είναι πολύ μικρά και το κοράλλι επιχορηγεί τις zooxanthellae που μπορούν να λάβουν από την στήλη νερού τα προϊόντα αποβλήτων με μεταβολικές διαδικασίες. Εάν η συγκέντρωση των διαλυμένων οργανικών ουσιών στο νερό αυξηθεί σημαντικά, όπως στην περίπτωση του νερού του ενυδρείου μας, τότε η zooxanthellae έχει επαρκή θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί μέσα στο κοράλλι και, ως εκ τούτου τα χρώματα που επιθυμούμε καλύπτονται. Αυτή η αφθονία των θρεπτικών ουσιών,κάνει το κοράλλι να μην μπορεί να ασχοληθεί με όλες τις φωτοσυνθετικές διαδικασίες που πηγαίνουν στους ιστούς του,και αρχίζει να αποβάλλει zooxanthellae.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho

Clooyn μπερδευτηκα περισσοτερο! Αλεξ καταλαβα!! :D Αρα στην ουσια δε χρειαζομαστε συμπληρωματα!!

Προχώρα εσύ και βάλε στόχο την άμεση μείωση νιτρικών.

Βακτήρια/αλλαγές νερού και purigen(μια χαρά)και προσοχή στα ταΐσματα.Όταν φτάσεις στον στόχο σου εδώ είμαστε πάλι.

Μέχρι να φτάσεις εκεί μην προσθέσεις άλλα ζωντανά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...