neroxim 20 Οκτωβρίου 2012 #1 Share 20 Οκτωβρίου 2012 Καλησπέρα, χαίρομαι που υπάρχουν τέτοια φόρουμ και θα σας πω σε λίγο γιατί! Εδώ και 15 μήνες περίπου, από πέρσυ το καλοκαίρι έχω νεροχελωνάκι. Στην αρχή μου παρουσίασαν την ανατροφή του ως πολύ εύκολη υπόθεση (1 γαρίδα, αλλαγή νερού και όλα καλά). Πήρα χελωνιέρα, τον χειμώνα όλα καλά και από την άνοιξη ξαναέτρωγε καλά και μεγάλωσε νορμάλ. Φυσικά άρχισα να ρωτάω σε διάφορα πετ σόπ, τι πρέπει να κάνω, τι να τα ταίζω κτλ. Είχα διαβάσει για ενυδρεία αλλά λεφτά δεν υπήρχαν! Από το καλοκαίρι δε μπορούσα να εξασφαλίσω την συχνή αλλαγή νερού αφού λείπω συχνά αρκετές μέρες από το σπίτι. Την τελευταία φορά η νεροχελώνα είχε βγάλει ένα σαν σπυράκι στο αριστερό σημείο του κεφαλιού της, πίσω από το μάτι. Το έχει περίπου μία εβδομάδα στο ίδιο μέγε8ος. Το κεφάλι της το βάζει κανονικά στο καβούκι και μπαίνει μέσα και το σπυράκι! Υποθέτω ότι είναι θέμα αλλαγής νερού. Αποφάσισα να πάρω ενυδρείο με λάμπα (HAILEA F20) για να μπορεί να ζει μόνη της και καθαρή όταν λείπω. Είμαι άσχετος εντελώς, αλλα δυστυχώς στα πετ σοπ είναι ακόμα πιο άσχετοι!!! (Γι΄αυτό λέω ευτυχώς που υπάρχουν τέτοια σάιτ). Ερωτήσεις (και σόρρυ αν είναι ηλίθιες) : 1. Πως είναι σωστό να καθαρίσω την ''βρωμιά'' που πιάνει στο καβούκι ; Διάβασα στο φόρουμ για οδοντόβουρτσα, αλλά η χελώνα τα παίρνει και αντιδράει και δε πετυχαίνω τίποτα! 2. Μαζί με το ενυδρείο υπάρχει και το φίλτρο HAILEA HL-BT 200, αλλά το βρίσκω υπερβολικά ''κινέζικο''... Δηλαδή οι οδηγίες στα αγγλικά είναι πολύ γενικές και δε ξέρω τι να κάνω. Επίσης δε ξέρω κινέζικα για να διαβάσω της οδηγίες του μάνιουαλ (ο θεός να το κάνει). - Αν μπει όλο το φίλτρο μέσα στο νερό δε πάει νερό στο καλώδιο ;;; Μέχρι ποιο ύψος πρέπει να βυθίσω το φίλτρο ; - Το spray bar πρέπει να πετάει νερό ; Το δοκιμάζω και δε πετάει τίποτα. - Ένα ευλίγιστο διαφανές σωληνάκι που μπαίνει και τι κάνει ;;; 3. Για το σπυράκι που έβγαλε μπορώ να απευθυνθώ κάπου σε έναν που να ξέρει από αυτά τα ζώα και όχι σε άσχετο ; Κατά τα άλλα η νεροχελώνα (ή ο νεροχελώνος χεχε) συμπεριφέρεται πολύ λογικά π.χ. τρώει κανονικά, κολυμπάει κτλ. Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
lykourgos 20 Οκτωβρίου 2012 #2 Share 20 Οκτωβρίου 2012 καλησπερα αν και δεν ξερω για χελωνες το φιλτρο θα το βυθισεις μεσα στο νερο για το καλωδιο μην ανησηχεις δεν θα παθει τιποτα πρεπει να μας πεις τις διαστασεις τις χελωνιερας τι εχει το φιλτρο μεσα και να βαλεις μια φωτογραφια με την χελωνα για να σου πουν οι εμπειροι σε τετοια θεματα τι εχει και τι πρεπει να κανεις για την χελωνα σου... καλως ηρθες στην παρεα μας... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Zoo 20 Οκτωβρίου 2012 #3 Share 20 Οκτωβρίου 2012 Καλησπέρα φίλε μου και καλώς ήρθες στην παρέα μας. Ελπίζω να έχεις κατά νού ότι το ενυδρειάκι που διάλεξες είναι πολύ μικρό για την χελώνα σου και λίαν συντόμως θα κλιθείς να το αντικαταστίσεις με κάποιο μεγαλύτερο βάση του όγκου της. Πάμε τώρα στις ερωτήσεις σου... Ερωτήσεις (και σόρρυ αν είναι ηλίθιες) : δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις 1. Πως είναι σωστό να καθαρίσω την ''βρωμιά'' που πιάνει στο καβούκι ; Διάβασα στο φόρουμ για οδοντόβουρτσα, αλλά η χελώνα τα παίρνει και αντιδράει και δε πετυχαίνω τίποτα! Με οδοντόβουρτσα και όσο μπορείς την κρατάς ακίνητη στο χέρι σου 2. Μαζί με το ενυδρείο υπάρχει και το φίλτρο HAILEA HL-BT 200, αλλά το βρίσκω υπερβολικά ''κινέζικο''... Δηλαδή οι οδηγίες στα αγγλικά είναι πολύ γενικές και δε ξέρω τι να κάνω. Επίσης δε ξέρω κινέζικα για να διαβάσω της οδηγίες του μάνιουαλ (ο θεός να το κάνει). - Αν μπει όλο το φίλτρο μέσα στο νερό δε πάει νερό στο καλώδιο ;;; Μέχρι ποιο ύψος πρέπει να βυθίσω το φίλτρο ; Μέχρι όποιο σημείο θες κάτω από την επιφάνεια του νερού - Το spray bar πρέπει να πετάει νερό ; Το δοκιμάζω και δε πετάει τίποτα. Αν δεν το βάλεις πετάει νερό???Αν ναι,κάπου δεν το έχεις συνδέσει καλά - Ένα ευλίγιστο διαφανές σωληνάκι που μπαίνει και τι κάνει ;;; Μπαίνει σε ειδικό στόμιο που έχει το φίλτρο για να εμπλουτίζει το νερό με οξυγώνο 3. Για το σπυράκι που έβγαλε μπορώ να απευθυνθώ κάπου σε έναν που να ξέρει από αυτά τα ζώα και όχι σε άσχετο ; Μία φωτό θα βοηθούσε,μπορεί να είναι και μύκητας Κατά τα άλλα η νεροχελώνα (ή ο νεροχελώνος χεχε) συμπεριφέρεται πολύ λογικά π.χ. τρώει κανονικά, κολυμπάει κτλ. Ευχαριστώ Για ότι απορία έχεις είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Καλή συνέχεια Link to comment Share on other sites More sharing options...
neroxim 21 Οκτωβρίου 2012 Author #4 Share 21 Οκτωβρίου 2012 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Πήρα λίγο θάρρος και κατάφερα να βάλω το φίλτρο. Το ενυδρείο φαίνεται πλέον αξιοπρεπές. Η χελώνα είναι περίπου 3-4 cm. Πάει πέρα δώθε συνέχεια, μάλλον ανακαλύπτει τον χώρο. Δεν ανεβαίνει όμως ολόκληρη πάνω στον φελό (που είναι σαν κορμός δέντρου) για να στεγνώσει και βγάζει επάνω μόνο το κεφάλι της. Για το μέγεθος του ενυδρείου δυστυχώς δεν θα μπορέσω να πάρω μεγαλύτερο, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, οπότε προς το παρόν, θέλω να περάσει καλά η χελώνα μέχρι να μεγαλώσει. (Και να μπορεί να δουλέψει για να ζήσει χεχε ) Για τον καθαρισμό με την οδοντόβουρτσα : Η χελώνα εξοργίζεται και ανοίγει το στόμα της πολύ άγρια για να δαγκώσει την οδοντόβουρτσα! Και την λυπάμαι και σταματάω. Αναρωτιέμαι αν θα ξαναγεμίσει πρασινίλα τώρα που το νερό φιλτράρεται. Από ότι κατάλαβα το φίλτρο πρέπει να είναι ανοικτό μέρα νύχτα ; Είναι ασφαλές π.χ. αν λείπω μια εβδομάδα ; (για φώτο θα προσπαθήσω μόλις έχω μηχανή). Ευχαριστώ για τις απαντήσεις γιατί χθες είχα πελαγώσει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Zoo 21 Οκτωβρίου 2012 #5 Share 21 Οκτωβρίου 2012 Το επόμενο σου μέλημα τώρα είναι να πάρεις μια λάμπα uv-b ακτινοβολίας Link to comment Share on other sites More sharing options...
neroxim 21 Οκτωβρίου 2012 Author #6 Share 21 Οκτωβρίου 2012 Έχει ενσωματωμένη λάμπα το ενυδρείο, αν εννοείς αυτό. Είναι το : http://www.hailea.com/e-hailea/product1/f20.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Savou 23 Οκτωβρίου 2012 #7 Share 23 Οκτωβρίου 2012 Καλησπερα και απο εμενα! Λοιπον θα πρεπει να διαβασεις λιγο αυτο το Link λεει ενδιαφεροντα πραγματα και ειναι ενας πολυ καλος μπουσουλας! http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=68453 Αρχικα το ενυδρειο αυτο ειναι ακρος ακαταλληλο για χελωνιερα για πολλους λογους! 1ον ειναι αρκετα μικρο. 2ον εχει καπακι. Για το 1ον λοιπον πρεπει να βρεις κατι αλλο πιο μεγαλο γιατι αργα η γριγορα η χελωνα σου θα μεγαλωσει κιαλλο και θα βρομιζει περισσοτερο το νερο και θα εχεις προβληματα. Για το 2ον η χελωνιερα μας πρεπει να ειναι ανοιχτη απο πανω ωστε να μπορει να μπει και η basking spot και οταν ανεβαινει η χελωνα στο βουναλακι να παιρνει καθαρο αερα! Διαβασε λιγο το link και για οτι απορεια εχεις μας ρωτας και σου απανταμε! Τα πας καλα αλλα μπορεις και καλητερα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Zoo 24 Οκτωβρίου 2012 #8 Share 24 Οκτωβρίου 2012 Επίσης για το θέμα τον λαμπών κοίτα εδώ που έχουμε πει κάποια πράματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neroxim 10 Νοεμβρίου 2012 Author #9 Share 10 Νοεμβρίου 2012 Μετά τα όσα διάβασα εδώ, τα κατάφερα με το φίλτρο κτλ. @ Savou : Το ενυδρείο δε μου φαίνεται μικρό αφού η χελώνα είναι 4cm περίπου και το ενυδρείο 35*22. Αν εννοείς ότι θα μεγαλώσει γρήγορα, τότε δυστυχώς δε θα μπορώ να το συντηρήσω. Επίσης πάνω στο καπάκι υπάρχει ενσωματωμένη λάμπα. Άρα υποθέτω ότι δε χρειάζεται πρόσθετο basking spot. Προς το παρόν πέτυχα τα εξής : Έχει φύγει εντελώς η γλίτσα από το καβούκι της χελώνας μόνο και μόνο με την χρήση του ενυδρείου και χωρίς να την ταλαιπωρήσω ξανά με οδοντόβουρτσα! Το νερό έχει διάφανο χρώμα τις πρώτες μέρες, αλλά στις 4-5 μέρες κιτρινίζει. Η χελώνα έχει συνηθίσει και ανεβαίνει πάνω στον κορμό δέντρου από φελιζόλ και λιάζεται αρκετές ώρες. Προβλήματα που υπάρχουν ακόμα : 1. Δεν της έχει φύγει το σπυράκι στο ''μάγουλο'', ούτε μεγαλώνει, ούτε μικραίνει. Θα προσπαθήσω να βάλω φωτογραφία εδώ. 2. Το φελιζόλ επιπλέει στο νερό και κάνει βόλτες μέσα στο ενυδρείο. Υπάρχει κάποιο κατάλληλο υλικό να το στερεώσω να μην επιπλέει; 3. Βασική ερώτηση: Πως την ταΐζεις όταν λείπεις από το σπίτι για κάποιες μέρες ;;; Αναγκάζομαι να ρίχνω μεγάλη ποσότητα φαγητού μέσα, αλλά προφανώς ορμάει και τα τρώει όλα σε λίγη ώρα και προφανώς βρωμίζει και το νερό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krouser 10 Νοεμβρίου 2012 #10 Share 10 Νοεμβρίου 2012 καλησπερα φιλε μου, οσο η χελωνα σου θα μεγαλωνει θα εχει αναγκη απο περισσοτερο χωρο! το basking spot ειναι ενα μερος στο οποιο η χελωνα σου θα βγαινει ολοκληρη εξω απο το νερο και θα λιαζετε με την βοηθεια μιας λαμπας θερμοτητας.η υπαρξη ενσωματωμενης λαμπας δε σημαινει οτι πληρει τις αναγκες της χελωνας! στο ενυδρειο σου θα χρειαστεις μια λαμπα uvb για αντικατασταση του ηλιου και μια λαμπα θερμοτητας οπως ειπα και πριν.οσο για το ταισμα υπαρχουν στο εμποριο αυτοματες ταιστρες για να κανεις την δουλεια σου. δειξε μας φωτογραφιες του ενυδρειου σου και πες μας για τον εξοπλισμο του .οι συμφορουμιτες θα μπορουν πιο ευκολα να σε βοηθησουν ετσι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος