draculas 16 Οκτωβρίου 2012 #1 Share 16 Οκτωβρίου 2012 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Σήμερα είδα το betta σαν να επιπλέει(όχι ακριβώς) και ανοίγοντας όλα τα φώτα παρατήρησα ότι είναι πρησμένος στο σημείο που δείχνω στις φωτό(ανάμεσα στο κάτω πτερύγιο και στην ουρά). Το πρήξιμο στο φως φαίνεται διαφανές. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - Λίτρα: 25 - Φίλτρανση : Σε Φίλτρο Resun Magi-200(200l/h) Βιολογικά υλικά με σειρά από κάτω προς τα πάνω: -υαλοβάμβακας -σφουγγάρι juwel μπλε -substrat pro eheim -υαλοβάμβακας - Ιστορικό : Το ενυδρείο γέμισε στις 31/01/2012 και το παιδί μπήκε στις 28/02/2012 μετά από στρώσιμο. - Ψάρια :1 betta splendens - Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): Το νερό το αλλάζω κάθε 10 μέρες και όχι κάθε βδομάδα(το καλοκαίρι το άλλαζα κάθε 4 μέρες) μετρώντας τα νιτρικά να είναι στο 20. Τρώει attisons betta pro και με βιταμίνες μια φορά τη βδομάδα. Αρακά έχω να του δώσω πάνω από μήνα αλλά δεν είναι πρησμένος στην κοιλιά! Στις φωτό ίσως σας φανεί πρησμένος στην κοιλιά αλλά είναι επειδή έφαγε με την μία 4 μπαλάκια και μετά τον πήρα χαμπάρι ότι κάτι δεν πάει καλά. ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - PH: 7,8 - KH: - GH: - ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):0 - ΝΟ2 (νιτρώδη):0 - ΝΟ3 (νιτρικά):20 - Θερμοκρασία:25(δεν έχω βάλει ακόμα τον θερμοστάτη) ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ: -Υγρά Τεστ: απι -Strips: -Ηλεκτρονικά: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ - Είδος Ψαριού: μονομαχος - Ιστορικό Ψαριού: ε λιγο τα πτερύγια είχαμε ένα θέμα. Σκίστηκαν λόγω σκληρότητας νερού και καλοκαιρινής ζέστης, του είχα κάνει θεραπεία πριν 2 μήνες με το μελαφιξ - Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): Είναι και ήταν πάντα ζωηρότατος, τρώει κανονικά και μέχρι χθες δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα!!! Λείπω πολλές ώρες από το σπίτι αλλά κάθε μέρα τον κοιτάω στο σώμα του! - Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα) -Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: μελαφιξ της απι -Δοσολογία: όσο έλεγε το μπουκάλι για μια εβδομάδα γιατί είχαν σχιστεί τα πτερυγιά του -Χρόνος Χρήσης: -Αναλυτική περιγραφή: ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: (Το σημαντικότερο-απαραίτητο στοιχείο σε μια διάγνωση είναι οι φωτογραφίες) ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Το μόνο που άλλαξε την τελευταία βδομάδα στην γυάλα είναι η λάμπα! Έσπασε αυτή που είχα(11W/2700k) κι έβαλα μια που βρήκα σαν προχειρη λύση(15w/6400k). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 16 Οκτωβρίου 2012 #2 Share 16 Οκτωβρίου 2012 (edited) Η φωτογραφία δεν βοηθαει και πολύ. Αν παρατηρείς πρήξιμο καλό θα ήταν να ταΐσεις λίγο αρακά για αρχή. Μήπως στο ενυδρείο υπάρχει κάτι που μπορεί να τραυματιστεί το ψάρι? Έγινε επεξεργασία 16 Οκτωβρίου 2012 - ebenos Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 16 Οκτωβρίου 2012 Author #3 Share 16 Οκτωβρίου 2012 Όχι βρε ebenos δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που μπορεί να τον τραυματίσει... φυτά κι ένα ξυλο με "σμιλευμένες" άκρες! Όσον αφορά τον αρακά, δεν ξέρω αν φταίει αυτό αλλά νομίζω ότι ανατομικά σε κείνο το σημείο δεν πρέπει να έχει όργανα όπως στομάχι, έντερο κλπ ο μονομάχος... Φωτογραφίες δεν κάθεται με τίποτα τώρα να τον βγάλω, έφαγε και είναι στις τρέλες του. Είναι και βράδυ και είναι χάλια ο φωτισμός.Το πρήξιμο είναι και από τις 2 πλευρές του αλλά πιο έντονα δεξιά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 16 Οκτωβρίου 2012 #4 Share 16 Οκτωβρίου 2012 Δεν μου είναι ακόμα ξεκάθαρο σε ότι αφορά το πρήξιμο και σε πιο σημείο το εστιάζεις. Πιθανόν και να οφείλετε σε κάποια εσωτερική μόλυνση του ψαριού μιας και η γενική του εικόνα το δείχνει αρκετά ταλαιπωρημένο! Δοκίμασε αρχικά λίγο αρακά και παρατήρησε το και τις υπόλοιπες μέρες! Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 17 Οκτωβρίου 2012 Author #5 Share 17 Οκτωβρίου 2012 Ταλαιπωρημένο έχει μείνει από το καλοκαίρι γιατί είχα πρόβλημα με την θερμοκρασία(μέση θερμοκρασία:28C) που την κατέβαζα με συχνότατες αλλαγές κρύου νερού και παγοκύστες. Δηλαδή πέρασε από κάτι αυξομειώσεις των 32 βαθμών σε 25βαθμούς σε μισάωρο. Παρόλ' αυτά ήταν πολύ καλά στη διάθεσή του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 17 Οκτωβρίου 2012 Author #6 Share 17 Οκτωβρίου 2012 Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στο ψάρι μου! Το έψαξα λίγο(διάβασα ένα άρθρο εδώ κάπου) και έψαξα φωτογραφίες και βρήκα τι έχει(μάλλον, κατά 60%)! Λέγεται swim bladder disorder. Το ψάρι μου είναι όπως στην φωτογραφία αυτού του άρθρου http://nippyfish.net/2006/07/24/swim-bladder-disorder-bettas/ Γιατρεύεται? Και πως? Πείτε μου, αν δεν γιατρεύεται πόσος καιρός του μένει; αν κάποιος είχε παρόμοια εμπειρία γιατί έχω τρομερές τύψεις που το βλέπω να υποφέρει... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 17 Οκτωβρίου 2012 #7 Share 17 Οκτωβρίου 2012 Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που σου αναφέρω και παραπάνω για την εσωτερική μόλυνση. Υπάρχουν αυτή την στιγμή δυο πιθανά αίτια για το τι προκάλεσε αυτή την βλάβη, ένα είναι η ελλιπείς ποικιλία στις τροφές που χρησιμοποιείς μιας που οι μονομάχοι είναι ψάρια με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και το δεύτερο και σημαντικότερο είναι αυτό που μας ανάφερες σήμερα. Η τόσο μεγάλη και απότομη πτώση της θερμοκρασίας (αδιανόητη κίνηση) προκάλεσε εσωτερικές βλάβες στο ψάρι. Η συνιστώμενη πτώση της θερμοκρασίας ώστε να μην επηρεάζονται τα ζωτικά όργανα του ψαριού είναι 1 βαθμός ανά 12ωρω οπότε καταλαβαίνεις τι προκάλεσε αυτή η κίνηση. Αν όντως το ψάρι έχει υποστεί ζημία στα όργανα του τότε οι πιθανότητες ίασης είναι μηδαμινές. Αρχικά ταΐσε αρακά όπως σου είπα και μετά 3 μέρες νυστια και ξεκινά και θεραπεία με esha2000 μήπως και καταφέρουμε κάτι! Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 17 Οκτωβρίου 2012 Author #8 Share 17 Οκτωβρίου 2012 (edited) Ευχαριστώ ebenos! Μακάρι να τα καταφέρει... Αν ξεκινήσω αλλαγές με νερό από όσμωση(ph 6.5) τώρα θα είναι καλύτερα ή οι αλλαγές στην σκληρότητα θα τον ταλαιπωρήσουν ακόμα περισσότερο οπότε και να συνεχίσω αλλαγές με νερό βρύσης(ph 7.5-8)? To ρωτάω επειδή ζουν σε μαλακό νερό μπας και βοηθήσει καθόλου. Έγινε επεξεργασία 17 Οκτωβρίου 2012 - draculas Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 17 Οκτωβρίου 2012 #9 Share 17 Οκτωβρίου 2012 Σε αυτή την φάση μόνο περισσότερο κακό μπορεί να του προκαλέσει και μια μεταβολή στο ph! Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 19 Οκτωβρίου 2012 Author #10 Share 19 Οκτωβρίου 2012 Βρήκα αυτό το βιντεάκι το δικό μου ψάρι έχει εξωτερικά παράσιτα(παρασιτική μόλυνση) ή fin rot(βακτηριακή μόλυνση)? Πως ξεχωρίζουν με το μάτι? Και στις 2 περιπτώσεις θεραπείας λέει να γίνει πλήρης αλλαγή νερού(100%) μαζί με πλύσιμο του ενυδρειακού εξοπλισμού και μετά να μπουν φάρμακα. Ειδικά για το φιν ροτ λέει ότι είναι άκρως μεταδοτικό δηλαδή όσο και να κουράρεις το ψάρι αν δεν το εξοντώσεις τελείως από την γυάλα δεν θα δεις αποτέλεσμα. Το αναφέρω όλο αυτό γιατί λέει ότι το SBD οφείλεται στις συνθήκες διαβίωσης του ψαριού και σε τυχόν τραυματισμούς. Αν εγώ τόσο καιρό δεν έχω καταπολεμήσει τα παράσιτα ή τα βακτήρια που το κυνηγάνε επειδή στις οδηγίες του melafix λέει 25% αλλαγή του νερού μετά την θεραπεία μήπως να μηνύσω την εταιρεία!? Πείτε μου τι συμβαίνει και τι να κάνω με αλλαγή νερού και καθαριότητα γιατί αύριο θα αρχίσω με esha 2000 που μου είπε ο ebenos για το φούσκωμα. Μπορώ μαζί με αυτό να ρίξω και τίποτα για τα πτερύγια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 19 Οκτωβρίου 2012 #11 Share 19 Οκτωβρίου 2012 Ποτέ δεν κάνουμε ολική έλλογη νερού! Αύριο πριν ξεκινήσεις την θεραπεία κάνε μια αλλαγή 50% και ξεκίνα με το esha2000 που σου πρότεινα. Αυτό θα βοηθήσει και στα υπόλοιπα συμπτώματα του ψαριού! Είναι αρκετό στην παρούσα φάση! Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 19 Οκτωβρίου 2012 Author #12 Share 19 Οκτωβρίου 2012 Ok! Απλά κοντεύω να τρελαθώ και διαβάζω διάφορα κ λόγω έλλειψης ψαροκτηνιάτρων προσπαθώ πιο πολύ να μαντέψω τι τρέχει... αλλά δεν γίνονται έτσι αυτά... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 19 Οκτωβρίου 2012 #13 Share 19 Οκτωβρίου 2012 Δυστυχώς οι πιθανές βλάβες που έχει υποστεί το ψάρι μετά από αυτά που πέρασε δεν μας αφήνουν περιθώρια για θετικές σκέψεις αλλά ας προσπαθήσουμε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 20 Οκτωβρίου 2012 Author #14 Share 20 Οκτωβρίου 2012 ebenos!(σορρυ σε έχω πρήξει... αλλά δεν έχω κανέναν άλλον που να ξέρει από αυτά- δεν μπορώ να πετύχω και τον πετσοπά μου...) Λοιπόν έκανα αλλαγή νερού 50%, το ψάρι είναι ατάιστο από τις 17/10 που έφαγε αρακά και έριξα διπλάσια ποσότητα esha2000 γιατί έλεγε διπλάσια ποσότητα για πολύ άρρωστα ψάρια! Αύριο θέλω να τον ταίσω γιατί έχει αγριέψει. Να του δώσω και βιταμίνη(κάθε βδομάδα του δίνω μια φορά, αλλά αυτή τη βδομάδα δεν του έχω δώσει ακόμα λόγω της ασθένειας)??? Σήμερα τον βλέπω πιο ορεξάτο πάντως, κολυμπάει σε όλο το ύψος του ενυδρείου γιατί πεινάει, κατα τ'άλλα είναι ακόμα πρησμένος στο ίδιο σημείο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 20 Οκτωβρίου 2012 #15 Share 20 Οκτωβρίου 2012 Πόσες μέρες κάνεις χρήση του φαρμάκου και σε πια δοσολογία? Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 20 Οκτωβρίου 2012 Author #16 Share 20 Οκτωβρίου 2012 (edited) Σήμερα ξεκίνησα οποτε έχουμε: 20/10/2012 για 20l(αντί για 25: του χαμήλωσα την στάθμη για να είναι πιο άνετα-κοντά στον βυθό) υπολόγισα 10(=2*5) σταγόνες και τις επόμενες 2 μέρες θα ρίξω από 6 σταγόνες. Σήμερα είναι η τρίτη μέρα αποχής από το φαγητό. Πότε να τον ταίσω? Έγινε επεξεργασία 20 Οκτωβρίου 2012 - draculas Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 23 Οκτωβρίου 2012 #17 Share 23 Οκτωβρίου 2012 Έχουμε κανένα νέο από τον μονομάχο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 6 Νοεμβρίου 2012 Author #18 Share 6 Νοεμβρίου 2012 (edited) Κάτι σαν θαύμα! Έριξα esha2000 από 21/10 ως 26/10 και τον ταίζω μέρα παρά μέρα από τότε που ξεκίνησε η αγωγή. Μέχρι πριν 3 μέρες δεν είχα παρατηρήσει καμία αλλαγή, ίσα ίσα τα πράγματα πήγαιναν προς το χειρότερο γιατί έχω και 2 σαλίγκαρους helena και σκάσανε από το φάρμακο κι ο ένας πέθανε δυστυχώς... Απλά περίμενα να πεθάνει κι ο μονομάχος... αλλά!!! προχθές που τον τάισα τον είδα να κολυμπάει κανονικά σχετικά(τον κοίταξα χωρίς φως- έχω να ανάψω φως στο ενυδρείο βδομάδες για να μην τον στρεσσάρω), δεν του έδωσα όμως πολύ σημασία! Χθες δεν τον τάισα και ούτε που έκανα τον κόπο να τον κοιτάξω... Τώρα πριν μισή ώρα, τον είδα άναψα και το φως και ξεπετάχτηκε και το πρήξιμο έχει φύγει αρκετά(όχι όμως τελείως) και δεν επιπλέει!!! Αυτό είναι καλυτέρευση??? Πως να τον αντιμετωπίσω τώρα??? Άντε μπας και ζήσει κάνα έτος ακόμα... Έγινε επεξεργασία 6 Νοεμβρίου 2012 - draculas Link to comment Share on other sites More sharing options...
draculas 7 Νοεμβρίου 2012 Author #19 Share 7 Νοεμβρίου 2012 Να ξαναρίξω esha2000 αυτή τη βδομάδα? Κάνει? Η ουρά του είναι χάλια από άποψη μαδήματος και αυτό τον δυσκολεύει στην κολύμβηση. Υπάρχει τρόπος να επανέλθει γρήγορα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yiannhs 14 Μαίου 2013 #20 Share 14 Μαίου 2013 καλησπερα εχω τον μονομαχο μου που μαλλον πασχει απο το ιδιο προβλημα που ειχε κι ο δικος σου. τελικα που κατεληξες για την αρρωστια αλλα και για την θεραπεια? φανταζομαι καπως ετσι ηταν και το φουσκωμα του δικου σου Link to comment Share on other sites More sharing options...
dpap 14 Μαίου 2013 #21 Share 14 Μαίου 2013 Φίλε Γιάννη , άνοιξε αν θέλεις ένα νέο θέμα στις ασθένειες συμπληρώνοντας τη φόρμα που σου δίνω. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος