Jump to content

Υποτονικός Μονομάχος Ή Κάτι Πιο Σοβαρό?

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Έχω ένα 20άρι ενυδρείο με ένα μονομάχο ο οποίος τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, με αποκορύφωμα τις τελευταίες 4-5 ημέρες είναι τελείως υποτονικός και συνήθως ξαπλώνει στον πυθμένα του ενυδρείου (όπως φαίνεται και στις φώτος) χωρίς να κουνιέται καθόλου. Όταν ανοίγω το καπάκι να τον ταίσω ανεβαίνει πάνω, τρώει κανονικά (εκτός από χθες που έφαγε πολύ λίγο και ξαναξάπλωσε) και εμτά ξαναξαπλώνει. Καμιά ιδέα του τι συμβαίνει? Μήπως έχει γεράσει?

Η ιστορία του ενυδρέιου εν τάχει, είναι 20λιτρο ενυδρείο με φίλτρο ενσωματεωμένο, δεν υπάρχει θερμοστάτης και η θερμοκρασία είναι μεταξύ 20 και 23 βαθμών συνήθως. Το ενυδρέιο το πρωτοπήρε μια φίλη μου το νοέμβριο του 2010 και μετά από αποτυχημένες προσπάθειες στρωσίματος κτλ περίπου το φεβρουάριο του 2011 μπήκε ο μονομάχος και από τότοε όλα καλά...

Πριν 1 εβδομάδα περίπου είχαμε μετακόμιση οπότε μετέφερα το μονομάχο στο άλλο σπίτι ως εξής. Τον έβαλα σε περίπου 8-9 λίτρα από το νερό του ενυδρείου (2 μεγάλα 5λιτρα μπουκάλια) και μετέφερα το μονομάχο και το ενυδρέιο στο νέο σπίτι όπου και έβαλα το υπόλοιπο νερό από τη βρύησ με αντιχλώριο κτλ (σα να έκανα αλλαγή). Η αλήθεια είναι ότι το αντιχλώριο μπήκε 2 ημέρες μετά την αλλαγή γιατί είχε ξεχαστεί στο παλιό σπίτι. Μπορεί αυτό να δημιούργησε πρόβλημα?

Πάντως έτσι ξάπλωνε και πριν τη μετακόμιση....

Help???

post-4888-0-04701800-1350303166_thumb.jpg

post-4888-0-16701800-1350303175_thumb.jpg

post-4888-0-07218000-1350303185_thumb.jpg

Αν μπορεις συμπληρωσε την φορμα διαγνωσεις για να δουμε και τις μετρησεις σου να ειμαστε ολοι συγουροι.ετσι ομως που το λες εγω βρεισκω δυο λαθοι σοββατα.η μονομαχοι ειναι τροπικα ψαρια και θελουν θερμοκρασια 26-28 και το δευτερο λαθος ειναι το αντιλχωριο,τι αντιχλωριο ειναι?απλο αντλωριο η ακουταν,γραψε μας και αυτο....

δυστυχώς δεν έχω τεστ αυτή τη στιγμή (το ενυδρείο δεν είναι ακριβώς δικό μου αλλά μιας φίλης. Βρίσκεται στο Λονδίνο και εγώ ήρθα εδώ και 2-3 εβδομάδες)

για το αντιχλώριο η αλήθεια είναι ότι είχε τελειώσει το προηγούμενο οπότε πήγα πήρα ένα άλλο...δεν είμαι σπίτι τώρα και στο σπίτι δεν υπάρχει ίντερνετ, αλλά αν θυμάμαι καλά το αντιχλώριο είναι το aquasafe της τέτρα...λές να φταίει η αλλαγή του προιόντος?

Οχι απλα υπαρχουν και βελτιοτικα νερου και δεν επιρεαζουν τα ψαρια ενω το κανονικο σκετο αντιχλωριο κανει δεσμευση του χλωριου και χρειαζετε χρονο μεχρι να εξατμιστει,δεν χρειαζοταν να το βαλεις μετα επισης γιατι ειχε εξατμιστει οσο υπηρχε,η αλλαγες θερμοκρασιας να ξερεις οτι αλλαζουν αμεσα τον μεταβολισμο των ψαριων γιατι ρυθμηζετε μεσο αυτης.προσπαθησε να βαλεις ενα μικρο θερμοστατη(25βατ) και ρυθμησετον στους 26 βαθμους και παρακολουθατον να δεις πως θα παει...αμα παρει τα πανω αυτο ητανε,αλλιως κανε μετρησεις με καποιο τεστ η παρε δειγμα μερου και πηγαινε σε ενα πετ σοπ να σου κανουνε να ξερουμε που βαδιζουμε.....καποιος παλεοτερος παρακαλω καμια γνωμη?

θέμα γήρανσης παίζει? τον έχουμε 1 χρόνο και 8 μήνες και δεν ξέρω πόσο καιρό τον είχαν στο μαγαζί?

να φανταστώ να μην ταίζω όσο να γιατρευτεί έτσι?

Δεν γνωριζω αν αλλαζει κατι αμα γερασουν αλλα συγουρα η θερμοκρασια δεν ειναι εκει που πρεπει.οχι συνεχεισε κανονικα οτι εκανες,βρασε επισης ενα μπιζελι αρακι,ξεφλουδισετο και κοφτο/λιωστω σε μικρα και ταισετον μηπως εχει τα εντερικα του και για τις βηταμινες...και παρακολουθα τον και τοι χρειαστης εδω ειμαστε.....

thanks!!! (αν κάποιος άλλος έχει παρόμοιες εμπειρίες λύσεις πείτε)

τελευταία ερώτηση...να κάνω αλλαγή νερού για να ανέβει και λίγο η θερμοκρασία? (έκανα χθες μια η αλήθεια είναι)

τελευταία ερώτηση...να κάνω αλλαγή νερού για να ανέβει και λίγο η θερμοκρασία? (έκανα χθες μια η αλήθεια είναι)

Από όσο γνωρίζω η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. Αν μιλάμε για άνοδο 3-4 βαθμών με τη μια καλύτερα να το αποφύγεις.

Οπως λεει ο dpap βαλτου εναν θερμοστατη και κανε αλλαγη οπως κανεις συνηθος....οχι αμεσα γτ μπορει να στρεσαριστει το ψαρακι...σιγα σιγα....

Από αυτά που διαβάζω, βλέπω ότι μια αύξηση 2 βαθμών Κελσίου το 24ωρο είναι ένας καλός ρυθμός.

Ανέβασε την θερμοκρασία όπως σου πρότειναν, θα είναι καλύτερα για το ψαράκι. Οταν τον ξαναδείς παρατήρησε αν τα πτερύγια του είναι φθαρμένα η ταλαιπωρημένα γενικά. Ξέρεις ποια τροφή του δίνει η φίλη σου;

flakes και που και που αρακά και bloodworms

καλησπέρα και πάλι, λοιπόν το αντιχλώριο είναι το aquasafe της tetra, χρησιμοποιούσε ένα άλλο αλλά δε θυμόταν ποιο οπότε της πήρα αυτό της τέτρα...επηρεάζει η αλλαγή αντιχλωρίου?

το πάνω πτερύγιο στην άκρη είναι λίγο σκισμένο, έδωσα στο ψαράκι αρακά, θα του δώσω και σήμερα και έκανα και μια μικρή αλλαγή νερού (15%) για να ανέβει προσωρινά η θερμοκρασία ώσπου να παραγγείλω θερμοστάτη..

το περίεργο είναι ότι την περισσότερη ημέρα το ψαράκι είναι ξάπλα σαν να αργοπεθαίνει...αλλά όταν το κουνήσω λίγο και είναι να φάει, έρχεται πάνω κολυμπώτνας κανονικά, τρώει με λαιμαργία και ξαναξαπλάρει...μήπως απλά κρυώνει και για αυτό μαζεύεται? αλλά η φίλη μου μου είπε ότι το νερό πάνω κάτω ήταν σε αυτή τη θερμοκρασία όλο το χρόνο, δηλαδή δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο

θερμοστάτης 50watt είναι υπερβολικός για 20αρι ενυδρείο?

Αν είναι μεγάλη η ισχύς του , θα χρειάζεται απλώς λιγότερη ώρα για να κρατήσει τη θερμοκρασία. Αν χωράει στο ενυδρείο δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα.

Τα ψαρια καθε ειδους και οικεγενιας χρειαζοντε συγκεκριμενες συνθηκες διαβιωσης και δεν "συνηθηζουν" σε οτι τους προσφερουμε εμεις,εμεις απ την αλλην δεν το καταλαβενουμε γιατι δεν μπορουν να δειξουν οτι ειναι αβολα,οι λαθος συνθηκες και θερμοκρασιες στρεσαρουν το ψαρι,τον μεταβολισμο του και συνεπως το μικρενη την ζωη του και εξασθενη το ανασοποιιτικο του....προσπαθησε να ανεβασεις σιγα σιγα την θερμοκρασια σταδιακα με καποιον τροπο και μετα θα δεις οτι θα ειναι καλητερα,σταδιακα σου λεω γιατι χρειαζετε χρονο να προσαρμοστη στην αλλαγη και θα το καταλαβεις μολις αλλαξει η συμπεριφορα του...η αλλαγη αντιιχλωριου δεν εχει να κανει και δεν παιζει ρολο στο ψαρακι,αρκει η χρηση του να γινετε τουλαχιστον μια ωρα πριν την αλλαγη για να εξατμιζετε και μαζι του η χλωρινη που μαζευετε....το κομματακι της ουρας του μπορει να ληπει λογο της μεταφορας του,παρακολουθησε το και αν δεις οτι συνεχειζουν να λιωνουν/τρωγοντε τα πτερυγια του προς το σωμα του εκει μιλαμε για φιν ροτ,αλλα μην πας κατευθιαν εκει...πρεπει να μας δωσεις μια μετρησει παραμετρων του νερου ομως να ειμαστε συγουροι(ΝΗ3/ΝΗ4,ΝΟ2,ΝΟ3,ΡΗ,).....

Τα ψαρια καθε ειδους και οικεγενιας χρειαζοντε συγκεκριμενες συνθηκες διαβιωσης και δεν "συνηθηζουν" σε οτι τους προσφερουμε εμεις,εμεις απ την αλλην δεν το καταλαβενουμε γιατι δεν μπορουν να δειξουν οτι ειναι αβολα,οι λαθος συνθηκες και θερμοκρασιες στρεσαρουν το ψαρι,τον μεταβολισμο του και συνεπως το μικρενη την ζωη του και εξασθενη το ανασοποιιτικο του....προσπαθησε να ανεβασεις σιγα σιγα την θερμοκρασια σταδιακα με καποιον τροπο και μετα θα δεις οτι θα ειναι καλητερα,σταδιακα σου λεω γιατι χρειαζετε χρονο να προσαρμοστη στην αλλαγη και θα το καταλαβεις μολις αλλαξει η συμπεριφορα του...η αλλαγη αντιιχλωριου δεν εχει να κανει και δεν παιζει ρολο στο ψαρακι,αρκει η χρηση του να γινετε τουλαχιστον μια ωρα πριν την αλλαγη για να εξατμιζετε και μαζι του η χλωρινη που μαζευετε....το κομματακι της ουρας του μπορει να ληπει λογο της μεταφορας του,παρακολουθησε το και αν δεις οτι συνεχειζουν να λιωνουν/τρωγοντε τα πτερυγια του προς το σωμα του εκει μιλαμε για φιν ροτ,αλλα μην πας κατευθιαν εκει...πρεπει να μας δωσεις μια μετρησει παραμετρων του νερου ομως να ειμαστε συγουροι(ΝΗ3/ΝΗ4,ΝΟ2,ΝΟ3,ΡΗ,).....

Αυτο θα ηθελα να μου το εξηγησεις γιατι δεν το καταλαβα,τι εννοεις οτι θα εξατμηζεται μαζι με τη χλωρινη?

Η γνωμη μου ειναι οτι πρεπει να μπει θερμοστατης στο ενυδρειο,να ταιζεται ο μονομαχος με διαφορες τροφες και με βιταμινες για να παρει τα πανω του.Αν δεις οτι προχωραει το σχησιμο στην ουρα του χρησιμοποιησε melafix.

Μετρησεις οπωσδηποτε.Το ενυδρειο ειναι στρωμενο?

Έγινε επεξεργασία - rastafarian

έχει μήνες από την τελευταία φορά που έγιναν μετρήσεις η αλήθεια είναι, αλλά το ψάρι ζει μια χαρά (τουλάχιστον έτσι δείχνει) εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο

Δυστοιχος δεν μου λεει κατι αυτο..αν δεν εχω μετρησεις δεν μπορω να ξερω οτι το φιλτρο ειναι στρωμενο.

Πες μου λιγο τι ακριβος εκανες οταν μετεφερες το ψαρι?ποσο καιρο ετρεχε τοτε το ενυδρειο?

Αμε να στο εξηγεισω συμφωνα με το εχω φιαβασει για την ιδιοτιτα του αντιχλωριου και πες αν κανω λαθος πια ειναι σωστη λειτουργια του...το χλωριο που περιεχετε στο δυκτιο υδρευσης ειναι εχει την ιδιοτητα μετα απο 24 ωρες να εξατμιζετε διοτι την δουλεια του την εκανε οσο ηταν στο συστημα σωληνοσεων μεχρι να φτασει στην βρυση μας και επειδη σε μεγαλη ποσοτιτα γινετε τοξικο και για εμας,το αντιχλωριο εχει την ιδιοτιτα να δεσμευη και να κανει μεγαλη συγκεντρωσει του στην επιφανεια του δοχειου που το εχουμε και να ενυσχυει την εξατμισει του...επισης αν δεν θελεις καποιος να χρησιμοποιοι αντιχλωριο μπορει να βαλει το νερο αλλαγης του σε εναν κουβα και να τον αφησει 24 ωρες μεχρι να εξατμιστει μονο του....στα λεω φιλικα αμα κανω λαθος και δεν ειναι και σωστο να τα πω εδω σβησε το ποστ μου και απαντα μου πριβε...επισης δεν νομιζω να προτινα κατι παραπανω απ οτι εσυ....φιλικα!

όταν μετέφερα το ψάρι έβαλα το μισό περίπου από το υπάρχον νερό του ενυδρείου σε δύο καθαρές μπουκάλες (μαζί με το ψάρι μέσα) και το μετέφερα μαζί με το ενυδρείο και το λοιπό εξοπλισμό στο νέα σπίτι...η όλη μεταφορά πήρε περίπου 1 ώρα...με το που πήγα στο νέο σπίτι έστησα το ενυδρείο, έβαλα το νερό που υπήρχε και πρόσθεσα καινούριο νερό (ήταν η ώρα να γίνει αλλαγή ούτως ή άλλως). το θέμα είναι ότι δεν είχα εκείνη τη στιγμή αντιχλώριο το οποίο συστυχώς προστέθηκε μτά από 2 ημέρες (μάλλον άνευ ουσίας)...αυτό έγινε την προηγούμενη δευτέρα...από τότε ξαναέκανα κανονική αλλαγή προχθές

Αμε να στο εξηγεισω συμφωνα με το εχω φιαβασει για την ιδιοτιτα του αντιχλωριου και πες αν κανω λαθος πια ειναι σωστη λειτουργια του...το χλωριο που περιεχετε στο δυκτιο υδρευσης ειναι εχει την ιδιοτητα μετα απο 24 ωρες να εξατμιζετε διοτι την δουλεια του την εκανε οσο ηταν στο συστημα σωληνοσεων μεχρι να φτασει στην βρυση μας και επειδη σε μεγαλη ποσοτιτα γινετε τοξικο και για εμας,το αντιχλωριο εχει την ιδιοτιτα να δεσμευη και να κανει μεγαλη συγκεντρωσει του στην επιφανεια του δοχειου που το εχουμε και να ενυσχυει την εξατμισει του...επισης αν δεν θελεις καποιος να χρησιμοποιοι αντιχλωριο μπορει να βαλει το νερο αλλαγης του σε εναν κουβα και να τον αφησει 24 ωρες μεχρι να εξατμιστει μονο του....στα λεω φιλικα αμα κανω λαθος και δεν ειναι και σωστο να τα πω εδω σβησε το ποστ μου και απαντα μου πριβε...επισης δεν νομιζω να προτινα κατι παραπανω απ οτι εσυ....φιλικα!

Σου ζητησα να μου το εξηγησεις γιατι απλα δεν καταλαβα τι εννοουσες.

Απ οσο ξερω εγω το αντιχλωριο δεσμευει και διασπα το χλωριο του νερου της βρυσης μας,δεν εχω διαβασει καπου για εξατμιση του.Αν θελεις σε παρακαλω,βαλε μας αυτο που διαβασες για την εξατμιση.:)

όταν μετέφερα το ψάρι έβαλα το μισό περίπου από το υπάρχον νερό του ενυδρείου σε δύο καθαρές μπουκάλες (μαζί με το ψάρι μέσα) και το μετέφερα μαζί με το ενυδρείο και το λοιπό εξοπλισμό στο νέα σπίτι...η όλη μεταφορά πήρε περίπου 1 ώρα...με το που πήγα στο νέο σπίτι έστησα το ενυδρείο, έβαλα το νερό που υπήρχε και πρόσθεσα καινούριο νερό (ήταν η ώρα να γίνει αλλαγή ούτως ή άλλως). το θέμα είναι ότι δεν είχα εκείνη τη στιγμή αντιχλώριο το οποίο συστυχώς προστέθηκε μτά από 2 ημέρες (μάλλον άνευ ουσίας)...αυτό έγινε την προηγούμενη δευτέρα...από τότε ξαναέκανα κανονική αλλαγή προχθές

Δεν βλεπω να εκανες καποιο λαθος κατα τη μεταφορα.

Το ενυδρειο πριν τη μεταφορα ποσο καιρο ετρεχε?Ειχες ποτε προβληματα με τις μετρησεις σου?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...