Jump to content

Νέα Αρχή-Τα Φώτα Σας Παρακαλώ

tsagklisgiannis

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά! Έχοντας μια μικρή εμπειρία στα γλυκά πριν μερικά χρόνια, ο καλός φίλος chrisz3 πριν ακριβώς 2 χρόνια με μύησε στην θάλασσα (να'ναι καλά ο άτιμος :-p ) και έκανα εκεί ότι είχα ένα ενυδρείο για μερικό διάστημα. Μετά ξέρετε η κλασσική δικαιολογία μπαίνω φαντάρος κλπ, τα άφησα ΌΛΑ, και τώρα πλέον ξεκινάω απ'την αρχή ένα θαλασσινό γιατί έχω αρρώστια, μου χει γίνει έμμονη ιδέα...

Έχω λοιπόν μια γυάλα 100Χ30Χ40 που θα γίνει το κυρίως ενυδρείο και από κάτω θα μπει ένα μικρότερο SUMP.

1. Πρέπει να βάλω κόντρες σε αυτό το μέγεθος? Θα έχω πρόβλημα? Το συγκεκριμένο "έτρεχε" με γλυκό νερό για αρκετά χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα, μήπως θα του πέσει βαριά η θάλασσα? :-p Και αν πρέπει να βάλω κόντρες, θέλει και πάνω και κάτω?

2. Για την επιστροφή απ'το SUMP τι αντλία θα χρειαστώ περίπου? (το συγκεκριμένο είναι γύρω στα 70 λίτρα)

3. Έχω παλαβώσει με το θέμα του φωτισμού! Δεν ξέρω τι να κάνω πραγματικά! Κάθομαι και διαβάζω για τα LED και πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά που κάνουν και τόσο αναλυτικές παρουσιάσεις και ξεστραβώνουν και λίγο κόσμο! Ξεκίνησα με βάση το άρθρο http://www.aquazone....showtopic=76109 να δω τι μπορώ να κάνω για να βάλω ΚΑΙ εγώ LED στο ενυδρείο μου. Δηλαδή κάτι τέτοιο για παράδειγμα http://www.aquastyle...mmable-Kit.html θα με κάλυπτε? Και τι γίνεται με τις μοίρες?? Δεν έχω ιδέα από αυτά. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων παιδιά!

P.S. : Μέσα σε όλα αυτά, μένω σε νησί όπου υπάρχει αμάθεια άρα δεν υπάρχει κανένας να του πω τον πόνο μου, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι γυναίκα φίλοι και γονείς με έχουν πάρει στο ψιλό! Αλλά δεν πειράζει, εγώ θα γελάσω τελευταίος....

Μια χαρά σε κόβω!

Καλή αρχή στα αλάτια!

Το ενυδρείο είναι το καρφουρίσιο?

Όσον αφορά την αντλία, μια 1000ρα θα είναι ότι πρέπει. Κοίταξε για κάτι αξιόπιστο.

Επίσης, όσον αφορά τον φωτισμό, αν διαθέτεις χρήματα προχώρα για λεντ. Διαφορετικά με 2 39ρες τ5 είσαι οκ πιστεύω.

θενκιου Παναγιώτη! Ναι το ενυδρείο είναι το καρφουρίσιο και σκέφτηκα να το κάνω μετατροπή... Τώρα για τον φωτισμό, στο ενυδρείο έχω έτοιμο σετάπ για Τ5, 2Χ39W όπως είπες και με πατέντα έξτρα 1Χ18W. Δηλαδή απλά παίρνω τις λάμπες τις βάζω πάνω και είναι έτοιμο. Αλλά θα προτιμούσα να δοκιμάσω το LED και σαν ποιότητα. Απλά προσπαθώ να δω πόσο μεγάλη διαφορά έχουνε στο οικονομικό. Σκέφτομαι κάτι λάθος μήπως?

1. ΙΜΗΟ κάνε αυτή τη γυάλα sub και φτιάξε μία με καλύτερες διστάσεις(πλάτος ύψος) . Με 30 πλάτος τί στήσιμο θα κάνεις; Εκτός αν πας για τελείως minimal στήσιμο που και πάλι εγώ δεν θα το έκανα.. Κόντρες αν είναι το καφρφουρίσιο δεν χρειάζεσαι

2.Η αντλία θα εξαρτηθεί από το τί υπερχείλιση θα κάνεις.

3. Νομίζω ότι το κιτ που έβαλες θα σου αφήνει νεκρά σημεία δεξιά αριστερά

Τι σκοπεύεις να φιλοξενήσεις;

Το σάμπ είναι καλή ιδέα δεν θα το μετανιώσεις.Την αντλία θα την επιλέξεις με βασικό κριτήριο πόσα λίτρα κατεβάζει η υπερχείλιση σου αν και μπορείς να την στραγγαλίσεις με μια βάνα.Σου προτείνω να τρυπήσεις την πλάτη να βγάλεις παροχή που οδηγεί στο σάμπ.Αν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό φτιάξε μια απλή με διπλό U μια χαρά δουλεύει.Το συγκεκριμένο σετάκι φωτισμού αν τοποθετήσεις καλά τα λέντ πιστεύω θα σε καλύψει αλλά το πρόβλημα θα είναι η ψύξη και το κρέμασμα του φωτιστικού πάνω απο το ενυδρείο.Όλα αυτά τα λέντ έχουν φακούς και φωτίζουν 120μοίρες.Κανονικά σε τέτοιο ύψος δεν χρειάζεσαι έξτρα φακούς που μαζεύουν το φώς σε 60-90 μοίρες και δείχνουν σαν σποτάκια.Θέλεις δηλαδή να μπλέκουν μεταξύ τους για να βγάλεις σωστό φωτισμό. Ψάξου λίγο και με την αγορά ενός καλού σκίμμερ γιατί θα το χρειαστείς.Το σάμπ σου δίνει άπειρες επιλογές.

Μελέτησε τα παρακάτω θέματα τώρα στην αρχή

Kυκλοφορία,

Φωτισμός,

Φίλτρανση....Αλλαγές νερού.

Και φυσικά καλή επιτυχία...

Ξεκινα να περνουμε ιδεες και εμεις που εχουμε το ιδιο.εχεις την μαμα βαση η αλλη?γτ η δικια του εχει ραφακια και θα φενεται το σαμπ...οποτε συν προβλημα/θεμα να το κρυψεις....

1. Δυστυχώς το μπάτζετ είναι περιορισμένο για κατασκευή καινούριας γυάλας. Έχω σκεφτεί να ξεκινήσω με αυτήν και εάν αργότερα μπορέσω να διαθέσω και τα ανάλογα χρήματα θα φτιάξω και κάτι αρκετά καλύτερο.

2. Υπερχείληση έχω προγραμματίσει να κάνω τρύπα στην πλάτη ακριβώς όπως είπε και ο Alex me βάνα. (να 'ναι καλά οι φίλοι οι υδραυλικοί, οι τζαμάδες, κλπ κλπ που βοηθάνε αλλιώς βράστα χαράλαμπε!)

3. Μου φαίνεται ότι με τον φωτισμό θα πάρω απόφαση όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Σκεφτόμουν αν πάρω το συγκεκριμένο κιτ να φτιάξω μια ιδιοκατασκευή από αλουμίνιο ίσως που τραβάει την θερμοκρασία και κανένα ανεμιστηράκι για ψύκτρα ώστε να γίνει μια πιο προσεγμένη δουλειά. Δηλαδή το καπάκι που έχει τώρα το ενυδρείο θα πάει για ανακύκλωση... Αν κατάλαβα καλά δλδ οι μοίρες που λένε για τα LED είναι αποκλειστικά και μόνο για την διάχυση του φωτός μέσα στο νερό, έτσι?

Όσο για την βάση, δεν το συζητάμε, έχω ξεκινήσει ήδη την διαδικασία για μεταλλική βάση με ξύλινη επένδυση εξωτερικά για κάλυμμα. Από οργανισμούς μέσα σκέφτομαι να βάλω το κλασσικό ζευγαράκι ocellaris clownfish , καθαριστές, κανένα ψαράκι συμβατό ακόμα, και μαλακά κοράλλια για αρχή αυξάνοντας σιγά σιγά την ποικιλία και κανένα σκληρό αργότερα.

Απ τα λιγα που εχω πλεον μαθει παιζει μεγαλο ρολο ο φωτισμος στο τι θελεις να κανεις(γλυκο/αλμυρο)οποτε αποφασισε πρωτα τι θα κανεις με τον φωτισμο και ετσι θα δεις τι θα κανεις στην συνεχεια,γιατι για αλλου ξεκιναμε και αλου φτανουμε και ολο διωρθονουμε μετα με επιπλεον εξοδα...σαν φιλικη συμβουλη στο λεω και οχι να σε ανχωσω...καλη αρχη σε οτι φτιαξεις και απο εμενα!!!

1. Δυστυχώς το μπάτζετ είναι περιορισμένο για κατασκευή καινούριας γυάλας. Έχω σκεφτεί να ξεκινήσω με αυτήν και εάν αργότερα μπορέσω να διαθέσω και τα ανάλογα χρήματα θα φτιάξω και κάτι αρκετά καλύτερο.

2. Υπερχείληση έχω προγραμματίσει να κάνω τρύπα στην πλάτη ακριβώς όπως είπε και ο Alex me βάνα. (να 'ναι καλά οι φίλοι οι υδραυλικοί, οι τζαμάδες, κλπ κλπ που βοηθάνε αλλιώς βράστα χαράλαμπε!)

3. Μου φαίνεται ότι με τον φωτισμό θα πάρω απόφαση όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Σκεφτόμουν αν πάρω το συγκεκριμένο κιτ να φτιάξω μια ιδιοκατασκευή από αλουμίνιο ίσως που τραβάει την θερμοκρασία και κανένα ανεμιστηράκι για ψύκτρα ώστε να γίνει μια πιο προσεγμένη δουλειά. Δηλαδή το καπάκι που έχει τώρα το ενυδρείο θα πάει για ανακύκλωση... Αν κατάλαβα καλά δλδ οι μοίρες που λένε για τα LED είναι αποκλειστικά και μόνο για την διάχυση του φωτός μέσα στο νερό, έτσι?

ακριβώς φίλε μου

Όσο για την βάση, δεν το συζητάμε, έχω ξεκινήσει ήδη την διαδικασία για μεταλλική βάση με ξύλινη επένδυση εξωτερικά για κάλυμμα. Από οργανισμούς μέσα σκέφτομαι να βάλω το κλασσικό ζευγαράκι ocellaris clownfish , καθαριστές, κανένα ψαράκι συμβατό ακόμα, και μαλακά κοράλλια για αρχή αυξάνοντας σιγά σιγά την ποικιλία και κανένα σκληρό αργότερα.Ξεκίνα σιγά-σιγά και διάβασμα γιατί η προσθήκη οργανισμών σε ένα ενυδρείο είναι επιστήμη ολόκληρη Όσο καλύτερα προετοιμαστείς τόσο περισσότερο άγχος,στεναχώριες και χρήματα θα γλιτώσεις

Καλημέρα και πάλι παιδιά. Τελικά μάλλον θα καταλήξω σε αυτό τον φωτισμό http://www.aquastyleonline.com/products/Aquarium-24-LEDs-DIY-Kit.html με 12 white 10 blue και 2 UV, με driver τον meanwell LPC-35-700. Κάποιος που να γνωρίζει μπορεί να μου την γνώμη του? έχω πελαγώσει λίγο είναι η αλήθεια... Μήπως θα ήτανε προτιμότερο να προσθέσω σε αυτό το κιτ και μια λάμπα Τ5 39W http://www.atiaquaristik.com/en/t5-leuchtstoffroehren κάποιου συγκεκριμένου χρώματος?

Δεν έχεις δει τι χρώμα είναι το royal blue φίλε μου.

Οι Τ5 είναι πολύ λίγες μπροστά του.

ΧΑΧΑΧΑΧ! Όντως δεν έχω δει! Άρα λοιπόν θα ξεκινήσω με αυτό το κιτ και αν δεν είμαι ευχαριστημένος (που δε νομίζω πια) στην πορεία θα πατεντάρω τπτ. Ευχαριστώ και πάλι Alex!

14RB 2 UV &8 λευκά θα πάρεις...

Γιατι τοσο σκοτεινο?Τον στελνεις στις 20000 kelvin<<ξεβρακωτο>> και μετα θα ψαχνει την χαμενη του αναπτυξη.

Υ.Γ Εγω θα προτεινα το αντιστροφο 14 λευκα-8 RB-2UV

Χαχαχαχ γειά σου ρε Στάθη!

Τα Zoanthous και τα LPS ανοίγουν πολύ όμορφα με royal blue και αυτό έχει σημασία αλλά δεν βγαίνει 20.000Κelvin με τίποτα.Θα έχει 12-15.000.

Άντε να έχει και 25% λιγότερη ανάπτυξη αλλά πλήρη έκπτυξη και με ωραία χρώματα.

Χαχαχαχ γειά σου ρε Στάθη!

Τα Zoanthous και τα LPS ανοίγουν πολύ όμορφα με royal blue και αυτό έχει σημασία αλλά δεν βγαίνει 20.000Κelvin με τίποτα.Θα έχει 12-15.000.

Άντε να έχει και 25% λιγότερη ανάπτυξη αλλά πλήρη έκπτυξη και με ωραία χρώματα.

Οτι πεις ακροκρατορα σε πιστευω.Ειδα πριν και τα μανικια....λεξη δεν βγαζω,ουτε κιχ :bigemo_harabe_net-146:

Έγινε επεξεργασία - clooyn

Ναι έχουν και dimmer αυτά στα 2 κανάλια.

Προσωπικά είχα αρχίσει με 16RB-16W-4UV αν ανοίξω 100% τα λευκά τα μπλέ μόλις που φαίνονται.

Είναι πολύ δυνατά οπότε καλύτερα πιο πολλά μπλε!

Φιλαράκι κάνουμε και καλό καφέ,όποτε θέλεις είμαι παραθαλάσσια στην εξωτική Περαία.

......... αν ανοίξω 100% τα λευκά τα μπλέ μόλις που φαίνονται.

Είναι πολύ δυνατά οπότε καλύτερα πιο πολλά μπλε!

:thumbup:

Επειδή το συγκεκριμένο σετ το δίνει φιξ όμως θα δίνει την δυνατότητα να του κάνω παραγγελιά τα φωτάκια? Το έχει κάνει κάποιος? Γνωρίζει κανένας? Θα του στείλω ένα μέιλ μόλις προλάβω κάποια στιγμή μπας και....

Εάν δεν γίνεται και πρέπει να φτιάξω κατασκευή μόνος μου, μήπως είναι καλύτερα να προσθέσω ακόμα κανένα χρώμα με τα υπάρχοντα? Να βγάλω δλδ κανένα λευκό και να βάλω κανένα εμπριμέ για παράδειγμα? :bigemo_harabe_net-88:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...