Jump to content

Μέθοδος Neo Zeo

Recommended Posts

Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο (2) χρόνια όταν αναβάθμισα το 180 λίτρων θαλασσινό μου ενυδρείο Fish Only , στο 300 λίτρων Αqualife της RENA.

Ξεκίνησα την αναβάθμιση με ένα skimmer H&S , χωρίς sump και χωρίς Α/Ο. Μετέφερα τον αραγωνίτη και τον βράχο από το προηγούμενο ενυδρείο και πρόσθεσα επιπλέον ζωντανό βράχο και αραγωνίτη.

Μετά από 8 μήνες περίπου , κυρίως από μη τακτικές αλλαγές στο νερό του ενυδρείου , άρχισαν να εμφανίζονται στο ενυδρείο διαφόρων ειδών άλγες.

Από εδώ αρχίζει το μαρτύριο. Αγοράζω όλα τα τεστ και από τις μετρήσεις βλέπω PO4 10 και ΝΟ3 80 (ΑPI) , επειδή πίστεψα ότι κάποιο λάθος είχε γίνει αγοράζω άλλα test (salifer ) και οι μετρήσεις μία από τα ίδια. Αγοράζω αμέσως αντιφώσφωρο αλουμινίου και σιδήρου τα οποία έβαζα εναλλάξ στο φίλτρο , τα ΡΟ4 και ΝΟ3 ελαφρώς πεσμένα , αλλά μέχρι εκεί. Μετράω το νερό της βρύσης και οι τιμές είναι μηδενικές Τίς επόμενες ημέρες αγοράζω Α/Ο με ρητίνη , αρχίζω αλλαγές με νερό Α/Ο , σε καθημερινές μετρήσεις 3 μήνες μετά ΡΟ4 και ΝΟ3 στα ίδια. Αγοράζω tds το νερό της Α/Ο , μηδενικές τιμές. Φτιάχνω sump , αγοράζω νέο skimmer AQUAMEDIC Turboflor 3000 (για 1000 λίτρα ) , και αγοράζω Denitrator Aquamedic , συνεχίζω αλλαγές νερού και χρησιμοποιώ όλες τις μάρκες αντιφώσφορου τα οποία αλλάζω κάθε εβδομάδα , φανταστείτε την αγωνία μου όταν ξεκινάω να κάνω τα τεστ και την απογοήτευση μου 2 μήνες μετά μετά από όλα αυτά να βλέπω ΡΟ4 από 8-10 και ΝΟ3 από 80-100. Αγοράζω Όζον και ξεκινάω τη χρήση με controller ( χειρότερα έγινε) . Αλλάζω φωτιστικό από 6 Τ5 σε 120 w led. Αγοράζω Phosban Reactor τον δουλεύω με αντιφώσφωρο , τα ΡΟ4 από 10 πέφτουν στα 6 και μέχρι εκεί.

Πριν πετάξω όλο το ενυδρείο από το μπαλκόνι βγάζω όλο τον βράχο τον πλένω με νερό Α/Ο και τον τρίβω με βουρτσάκι παράλληλα καθαρίζω τον αραγωνίτη με σκούπα βυθού.

Συνεχίζω αλλαγές νερού κάθε 3 ημέρες κάνω μετρήσεις με τα τεστ που έχω και με καινούργια που έχω πάρει και όταν διαπιστώνω ότι τα ΡΟ4 και τα ΝΟ3 δεν πέφτουν με τίποτα , αποφασίζω να μην ασχοληθώ και να διαλύσω το ενυδρείο. Το συναισθηματικό δέσιμο με τους κατοίκους του ενυδρείο με καθυστέρησε λίγο , όταν κάποια ημέρα συμπτωματικά διάβασα ένα άρθρο του Nervas o οποίος αναφερόταν στη μέθοδο Neo Zeo.

Mετά τα όσα είχα περάσει αποφάσισα να την χρησιμοποιήσω.

Το αποτέλεσμα δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια . Εξαφανίστηκε η άλγη , φώτισε ο βράχος , καθάρισε ο αραγωνίτης , το νερό έγινε πιο διαυγές και το κυριότερο ΡΟ4 0,02 ΝΟ3 4 .

Μεγάλη η ταλαιπωρία σου, αλλά τελικά διαπίστωσες από προερχόταν όλα αυτά?.. θα βοηθηθούν και άλλα μέλη με παρόμοια προβλήματα αν μπορέσει να βγει κάποια άκρη, στην περίπτωση που κάποιοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ασχοληθούν με ZEO...

Υπήρχε μια σκέψη να το ξεκινήσω και εγώ, αλλά για κάποιο λόγο (που ούτε καν τον προσδιόρισα) δεν το ξεκίνησα, αν και έχω όλα τα υλικά εκτός από τον reactor !!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις λένε.... την περιμένουμε με την πρώτη ευκαιρία !!!

Θα πέσουν και άλλο ... δεν καταλαβαίνω,όμως μας περιγράφεις απλά τις εντυπώσεις σου,ή θέλεις να ρωτήσεις κάτι για τις εντατικές βακτηριακές μεθόδους?Όλα τα ενυδρεία έχουν κάποια ισορροπία αν την βρεις θα αρχίσουν να δουλεύουν μόνα τους υπέρ του χομπίστα και δεν θα χρειάζονται σπρώξιμο για να προχωρήσουν και να ωριμάσουν χωρίς προβλήματα παρά μόνο μια ρουτίνα με αλλαγές νερού.

Πρόσεχε λίγο το κάλιο τώρα γιατί έχει αναφερθεί σε ιστοσελίδες που ασχολούνται με ζεόλιθο οτι απορροφάται μεγάλο ποσοστό απο το νερό σύντομα,και ίσως είναι το μόνο που χρειάζεται συμπλήρωμα εκτός απο τα βασικά συστατικά της μεθόδου Balling.

Γενικά θέλουν προσοχή τέτοιες μέθοδοι και όσο θεαματικά βλέπεις αποτελέσματα στην αρχή ,τόσο εύκολα μπορείς να δείς και την άσχημη καταστροφική πλευρά τους αν δεν δώσεις τον σεβασμό που της αξίζει.

Για μας τους νεότερους κάποιες πληροφορίες σχεικά με την μέθοδο Neo Zeo παρακαλώ και

ίσως κάποιο Link να είχαμε από αντίστοιχο θέμα που έχει συζητηθεί.

Βαγγέλη είσαι καλός στις παραπομπές ......

Ευχαριστώ πολύ

Για μας τους νεότερους κάποιες πληροφορίες σχεικά με την μέθοδο Neo Zeo παρακαλώ και

ίσως κάποιο Link να είχαμε από αντίστοιχο θέμα που έχει συζητηθεί.

Βαγγέλη είσαι καλός στις παραπομπές ......

Ευχαριστώ πολύ

Είναι το αντίστοιχο ZEOVIT της Brightwell...Αλλά θέλει ζεόλιθο για να είναι ολοκληρωμένη η μέθοδος και όχι μόνο βακτήρια και Bio-Fuell(πηγή άνθρακα) αλλιώς δουλεύει σαν Vodka και δεν πιάνουν βακτήρια στον ζεόλιθο αλλά σε όλο το ενυδρείο.

Όλες αυτές οι προ-βιοτικές απαιτούν τιμές NSW.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=23069&hl=zeovit&fromsearch=1

Κωνσταντίνε εδώ μπορείς να δεις ένα οδηγό της korallen-zucht που είχα σκοπό να ξεκινήσω.

http://www.korallen-zucht.de/files/zeoguide_english_1_03.pdf

Αντίστοιχες μέθοδοι υπάρχουν και από άλλες εταιρίες

http://www.faunamarin.de/content/balling-light-manual/ULTRALITHMANUAL08_eng_red.pdf

http://brightwellaquatics.com/products/neozeot.php... στο τέλος του άρθρου έχει λινκ που μπορείς να τους ζητήσεις να σου στείλουν τον πλήρη οδηγό.

Ευχαριστώ Άλεξ για το λινκ, διάβασα κάτιτις,

όμως έπεσα πάνω στην ακόλουθη φώτο και ...... πάω να δω στον ύπνο μου ότι είναι δικό μου !!

Εδώ η συνέχεια απ΄ το "όνειρο" !

DSC_0008a.jpg

Έγινε επεξεργασία - Road Tail

Απο τα παραπανω που εγραψες .. βλεπω 1 χομπιστα ο οποιος ξεκινησε λαθος (σε πολλα σημεια) και στην συνεχεια παρατησε το ενυδρειο του...

Αυτο ειχε σαν αποτελεσμα ο βραχος να μαζεψει παρα πολλα No3 και Po4 ,πραγμα που ολοι σχεδον ξερουμε το τι θα συμβει ....

Θα αναγκαστεις να δωσεις 1 σκασμο λεφτα σε ανθρακα και αντιφοσφωρο , αλατι για αλλαγες , ισως και αγορα καποιων μηχανηματων, και το ενυδρειο δεν θα μπορει να επανελθει σε συντομο χρονικο διαστημα ......

Το εχω ξαναπει και θα το ξαναπω ....

Συχνες αλλαγες νερου και σταθερες τιμες

Με την παραπανω μεθοδο (Νεο Ζεο) προσεχε γιατι οσο ομορφα και ωραια ειναι στην αρχη .... τοσο ασχημα και καταταστροφικα ειναι στο τελος ...

Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο (2) χρόνια όταν αναβάθμισα το 180 λίτρων θαλασσινό μου ενυδρείο Fish Only , στο 300 λίτρων Αqualife της RENA.

Ξεκίνησα την αναβάθμιση με ένα skimmer H&S , χωρίς sump και χωρίς Α/Ο. Μετέφερα τον αραγωνίτη και τον βράχο από το προηγούμενο ενυδρείο και πρόσθεσα επιπλέον ζωντανό βράχο και αραγωνίτη.

Μετά από 8 μήνες περίπου , κυρίως από μη τακτικές αλλαγές στο νερό του ενυδρείου , άρχισαν να εμφανίζονται στο ενυδρείο διαφόρων ειδών άλγες.

Από εδώ αρχίζει το μαρτύριο. Αγοράζω όλα τα τεστ και από τις μετρήσεις βλέπω PO4 10 και ΝΟ3 80 (ΑPI) , επειδή πίστεψα ότι κάποιο λάθος είχε γίνει αγοράζω άλλα test (salifer ) και οι μετρήσεις μία από τα ίδια. Αγοράζω αμέσως αντιφώσφωρο αλουμινίου και σιδήρου τα οποία έβαζα εναλλάξ στο φίλτρο , τα ΡΟ4 και ΝΟ3 ελαφρώς πεσμένα , αλλά μέχρι εκεί. Μετράω το νερό της βρύσης και οι τιμές είναι μηδενικές Τίς επόμενες ημέρες αγοράζω Α/Ο με ρητίνη , αρχίζω αλλαγές με νερό Α/Ο , σε καθημερινές μετρήσεις 3 μήνες μετά ΡΟ4 και ΝΟ3 στα ίδια. Αγοράζω tds το νερό της Α/Ο , μηδενικές τιμές. Φτιάχνω sump , αγοράζω νέο skimmer AQUAMEDIC Turboflor 3000 (για 1000 λίτρα ) , και αγοράζω Denitrator Aquamedic , συνεχίζω αλλαγές νερού και χρησιμοποιώ όλες τις μάρκες αντιφώσφορου τα οποία αλλάζω κάθε εβδομάδα , φανταστείτε την αγωνία μου όταν ξεκινάω να κάνω τα τεστ και την απογοήτευση μου 2 μήνες μετά μετά από όλα αυτά να βλέπω ΡΟ4 από 8-10 και ΝΟ3 από 80-100. Αγοράζω Όζον και ξεκινάω τη χρήση με controller ( χειρότερα έγινε) . Αλλάζω φωτιστικό από 6 Τ5 σε 120 w led. Αγοράζω Phosban Reactor τον δουλεύω με αντιφώσφωρο , τα ΡΟ4 από 10 πέφτουν στα 6 και μέχρι εκεί.

Πριν πετάξω όλο το ενυδρείο από το μπαλκόνι βγάζω όλο τον βράχο τον πλένω με νερό Α/Ο και τον τρίβω με βουρτσάκι παράλληλα καθαρίζω τον αραγωνίτη με σκούπα βυθού.

Συνεχίζω αλλαγές νερού κάθε 3 ημέρες κάνω μετρήσεις με τα τεστ που έχω και με καινούργια που έχω πάρει και όταν διαπιστώνω ότι τα ΡΟ4 και τα ΝΟ3 δεν πέφτουν με τίποτα , αποφασίζω να μην ασχοληθώ και να διαλύσω το ενυδρείο. Το συναισθηματικό δέσιμο με τους κατοίκους του ενυδρείο με καθυστέρησε λίγο , όταν κάποια ημέρα συμπτωματικά διάβασα ένα άρθρο του Nervas o οποίος αναφερόταν στη μέθοδο Neo Zeo.

Mετά τα όσα είχα περάσει αποφάσισα να την χρησιμοποιήσω.

Το αποτέλεσμα δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια . Εξαφανίστηκε η άλγη , φώτισε ο βράχος , καθάρισε ο αραγωνίτης , το νερό έγινε πιο διαυγές και το κυριότερο ΡΟ4 0,02 ΝΟ3 4 .

τον αντιφώσφορο πρέπει να τον έχεις βγάλει λογικά όπως και το όζον .. βάλε και τον ζεόλιθο να γίνει σωστά το έγκλημα , αν θες για φτηνό δες εδώ , πάντος το biofuell είναι ασφαλές (σε σχέση με την βότκα ) απλά τα έχει τα λεφτάκια του για αυτό ξαναγύρισα στην βότκα :drunk: , εγώ την δουλεύω την μέθοδο κανά χρόνο και είμαι ικανοποιημένος , πρόσεξε πότε θα μειώσεις τις δοσολογίες όταν θα είναι κοντά στο 0 τα no3-po4

Θα πέσουν και άλλο ... δεν καταλαβαίνω,όμως μας περιγράφεις απλά τις εντυπώσεις σου,ή θέλεις να ρωτήσεις κάτι για τις εντατικές βακτηριακές μεθόδους?Όλα τα ενυδρεία έχουν κάποια ισορροπία αν την βρεις θα αρχίσουν να δουλεύουν μόνα τους υπέρ του χομπίστα και δεν θα χρειάζονται σπρώξιμο για να προχωρήσουν και να ωριμάσουν χωρίς προβλήματα παρά μόνο μια ρουτίνα με αλλαγές νερού.

Πρόσεχε λίγο το κάλιο τώρα γιατί έχει αναφερθεί σε ιστοσελίδες που ασχολούνται με ζεόλιθο οτι απορροφάται μεγάλο ποσοστό απο το νερό σύντομα,και ίσως είναι το μόνο που χρειάζεται συμπλήρωμα εκτός απο τα βασικά συστατικά της μεθόδου Balling.

Γενικά θέλουν προσοχή τέτοιες μέθοδοι και όσο θεαματικά βλέπεις αποτελέσματα στην αρχή ,τόσο εύκολα μπορείς να δείς και την άσχημη καταστροφική πλευρά τους αν δεν δώσεις τον σεβασμό που της αξίζει.

Βασικά αναφέρθηκα στην ταλαιπωρία μου και στη χρήση της μεθόδου για δύο λόγους:

α) Για να αναδείξω ότι για να καταφέρει κάποιος να έχει ένα υγιές ενυδρείο , δεν είναι απαραίτητο να καταφεύγει σε ακριβές λύσεις . Αν είχα εφαρμόσει

την μέθοδο από την αρχή θα είχα αποφύγει αγορά νέου skimmer , αγορά ozon , αγορά φωτιστικού , αγορά denitrator κ.λ.π. κ.λ.π.

Τώρα ετοιμάζω ένα μεγαλύτερο ενυδρείο με κοράλλια , αν μου τύχει παρόμοιο ατύχημα στο μέλλον θα εφαρμόσω άμεσα την μέθοδο ακόμα και να πάει κάτι στραβά ( αν και δεν το πιστεύω ) και χάσω κάποια κοράλλια θα μου κοστίσει παααααρα πολύ πιό οικονομικά .

Συνχομπίστες που αντιμετωπίζουν , παρόμοια προβλήματα αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουν την μέθοδο , προκειμένου να γλυτώσουν χρόνο και προπάντων χρήμα . και

β) Καλό θα είναι όποιος αποφασίζει να στήσει θαλασσινό ενυδρείο να αρχίζει με ολοκληρωμένο εξοπλισμό από την αρχή και να μην αφήνει κάποια για το μέλλον.

Αυτό που δεν κατάλαβες είναι οτι δεν ήταν μόνο τα εντατικά βακτήρια και η πηγή άνθρακα αλλά όλος ο εξοπλισμός σου.

Απλά ήταν το κλειδί που έλειπε για να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ σου.Τα βακτήρια μόνα τους αν δεν έχεις σκίμμερ δυνατό να τραβάει οτι περισσεύει και να δίνει αέρα στο σύστημα δεν κάνουν δουλειά και μπουκώνουν το ενυδρείο.Τα κοράλλια χωρίς καλό δυνατό φώς και παραμέτρους δεν μεγαλώνουν.

Αυτές οι τεχνικές θέλουν καλή προετοιμασία/εξοπλισμό και διάβασμα για να δουλέψουν και πρέπει να αφήνονται σε έμπειρους χομπίστες. Με τα χρόνια μαθαίνεις να διαβάζεις το ενυδρείο σου και να του δίνεις ότι χρειάζεται.Τιμές NSW είναι απαραίτητες σε τέτοιες μεθόδους εξ αρχής. Απο εκεί ξεκινάνε όλα.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho

το σκίμμερ είναι βασικό στην ιστορία , χωρίς ένα της προκοπής δεν αφαιρούνται τα βακτήρια που συντηρείς με τον άνθρακα και δεν δουλεύει η μέθοδος

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...