Jump to content

Αναβάθμιση Υπάρχοντος Ενυδρείου

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Εχω ένα ενυδρειο γλυκου 160 λίτρα και θέλω να το αναβαθμισω σε 3 σημεια.

Το πρώτο και βασικό ειναι ο φωτισμός.Εχω καταλήξει στο μετασχηματιστάκι της GLO στα 2χ39watt Τ5.

Τι λάμπες πρεπει να βάλω για να εχω όσο γινεται καλύτερη ανάπτυξη των φυτών?

Τωρα εχω 2 λάμπες των 30 watt Τ8 η μια ειναι η sun glo και η άλλη η aqua glo.Ποιες να προσθέσω?

Το επόμενο που θελω να αλλάξω ειναι το φιλτρο να βγάλω το εσωτερικο fluval 4 και να βάλω ενα εξωτερικο.

Είμαι ανάμεσα στο 206 και το 306 της Fluval.Kατέληξα εκει γιατι ακουω διάφορα παράπονα από eheim τόσο από θεμα βλαβων κεφαλής διαρροών κλπ όσο και για ανεπαρκή αντιπροσωπεία.Θα ήθελα τη γνώμη σας σε αυτο.

Και τριτο, ένα λάθος που ειχα κάνει από την αρχη που εστησα το ενυδρείο ήταν να μην βάλω υπόστρωμα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να βάλω κάποια φυτά που μου αρέσουν.Τι υπόστρωμα να βάλω?Από πάνω μπορω να το σκεπάσω με το χαλίκι που ηδη εχω αλλά θα ηθελα ένα ποιό σκουρόχρωμα χαλίκι και ποιό λεπτό.Αν μπορειτε προτείνετέ μου και ενα χαλικάκι κατά προτίμηση σκουρόχρωμο για να κάνει καλή αντίθεση με τα φυτά.

Οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση δεκτή.

για το φιλτρο θα σου ελεγα να δεις και αυτο το εχω εδω 15 μηνες και δουλευει αψογα χωρις κανενα θεμα!!!!!

http://www.aquaessentials.co.uk/tmc-v2-powerbox-200-external-filter-p-5283.html

για το φιλτρο θα σου ελεγα να δεις και αυτο το εχω εδω 15 μηνες και δουλευει αψογα χωρις κανενα θεμα!!!!!

http://www.aquaessen...ter-p-5283.html

Πολύ καλύτερο πιστεύω το 306 σε όλους τους τομείς..και είναι στην ίδια τιμή..

Με το 206 είναι περίπου ισάξια αλλά και πάλι υπερτερεί το 206 από άποψη τιμής και κατανάλωσης..μόνο σε χωρητικότητα υλικών δεν ξέρω..

Γνώμη μου όλα αυτά εννοείται..

Για να βαλεις τωρα υποστρωμα θα πρεπει να ξυλωσεις ολο το ενυδρειο και να το ξαναστεισεις.

Χαλικακι προτειμησε ενα ψιλοκοκο με κοκομετρια 1-2mm,αυτα ειναι τα πιο ιδανικα για φυτεμενα γιατι βοηθουν να αναπτυχθει καλα το ριζικο συστημα των φυτων.

Βασικά για να σας δωσω να καταλάβετε.

Το ενυδρειο τρεχει 5 μηνες και λόγω οικονομικης δυσκολιας τότε το τοποθέτησα πάνω στο πάσσο της κουζίνας.Δεν λέω όμορφο και εκει αλλά δεν μπορώ να βάλω ουτε co2 ουτε εξωτερικα φιλτρα ουτε τιποτα γιατι θα φαινονται.Ασε που ειναι ψηλά και με δυσκολευει σε διαφορες εργασιες.

Ετσι αποφάσισα να το βάλω σε ενα diy επιπλο που θα στησω μεσα στην εβδομαδα και θα σας το παρουσιάσω.

Αφου λοιπόν το ενυδρειο θα μεταφερθει ειπα να βγάλω ότι υπάρχει μεσα σε αυτο ( φυτά ξύλα χαλίκια) για λίγες ώρες και να το στήσω από την αρχη.

Το νερό που θα βγάλω εχω ένα 50 λιτρο βαρέλι και θα το κρατησω εκει για να μην χαλάσω τη βιολογία.

Το μόνο που σκεφτομαι ειναι την ταλαιπωρια των ψαριων στην όλη διαδικασία.

Τα ψαρια που θα βγαλεις μπορεις να τα βαλεις στο νερο με το βαρελι που θα κρατησεις με μια αεραντλια να δουλευει μεχρι να κανεις τις δουλειες σου.

Απλα αν θα βαλεις υποστρωμα και αλλο χαλικι οπως γραφεις πιο πανω να κανεις προσεκτικες κινησεις οταν γεμισεις το με νερο το ενυδρειο σου για να μην εχεις πολυ θολουρα.

Επεισης να σου πω οτι αλλαζοντας το χαλικι σου χανεις ολη τη βιολογια του παλιου σου χαλικιου και αν εχεις ψαρια βυθου η γαριδες θα εχεις προβλημα.

Τα ψαρια θα τα φιλοξενίσω σε ένα μικρό diy ενυδρειο που θα φτιάξω.Αυτο που λές όμως για τη βιολογία ειναι ενα θεμα...

Εχω ενα πλέκο και τρια κλοουν botia.Aυτα ειναι πολύ ευαισθητα στις μετακινησεις και αν φοβαμαι για κάποια ψάρια αυτα είναι τα botia...

Έγινε επεξεργασία - malamadre

Τα γατοψαρα σου μπορει να εχουν θεμα με την αλλαγη του χαλικιου.

Τι φυτα θες να βαλεις και λες οτι δεν μπορεις επειδη δεν εχεις υποστρωμα?

Τωρα για ονομασιες φυτων μου βαζεις δυσκολα...

Αυτο που ξερω ειναι οτι οταν παω να παρω φυτα απο μαγαζι με ενυδρειακα, με ρωταει αν εχω υποστρωμα και μου δειχνει να διαλεξω αναμεσα σε φυτα που δεν εχουν απαιτησεις και φυσικα δεν με τρελαινουν ιδιαιτερα.Εχω ηδη κρυπτοκορινες, ανουμπιες κερατοφυλα, υγροφυλα κλπ αλλα θα ηθελα και κατι ποιο ομορφο μεσα στο ενυδρειο.

Απο οσο εχω διαβασει δεν μπορω να βαλω οποιοδηποτε φυτο θελω χωρις υποστρωμα και μονο προσθετοντας co2.

Για αυτο λεω μιας και θα σηκωθει που θα σηκωθει η γυαλα να κανω και ενα καλο να προσθεσω υποστρωμα.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

Ε αφου ειναι να κανεις ολο αυτο τοτε βαλε και υποστρωμα,απλα σου ειπα πιο θα ειναι το προβλημα σου με το νεο χαλικακι.

Επίσης το υπόστρωμα χρειάζεται ουσιαστικά για το πρώτο εξάμηνο, όπου προσθέτει στοιχεία στις ρίζες των φυτών …

Η γνώμη μου είναι να τον κρατήσεις ως έχει τον βυθό,

αν βάλεις « δύσκολα» φυτά, πρόσθεσε λίπασμα(ταμπλέτες) και παίξε με το φως και το διοξείδιο.

Ως αναφορά για το φίλτρο, όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα βιολογικού υλικού τόσο καλύτερα. ;)

Επίσης το υπόστρωμα χρειάζεται ουσιαστικά για το πρώτο εξάμηνο, όπου προσθέτει στοιχεία στις ρίζες των φυτών …

αν βάλεις « δύσκολα» φυτά, πρόσθεσε λίπασμα(ταμπλέτες) και παίξε με το φως και το διοξείδιο.

Ως αναφορά για το φίλτρο, όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα βιολογικού υλικού τόσο καλύτερα. ;)

Συμφωνω απολυτα.

Βαλε μια φωτο απο το χαλικακι σου εαν μπορεις.........

Δηλαδή για να καταλάβω.

Το υπόστρωμα παυει να δινει τις οφέλιμες ουσίες του μετά τους 6 μήνες?Ποιος ο λόγος τοτε να μπαινει και να μην μπαινει απευθειας χαλίκι και να βυθιζουμε ταμπλέτες-λιπάσματα?

Επίσης δεν μου ειπατε γνωμες για το τί λάμπες να βάλω που ειναι μεγαλύτερης πρωτεραιότητας...

Κάνουν αυτες που επέλεξα ή όχι?

Καλημερα φιλε και σε ολη την παρεα.

Σιγουρα ενα υποστρωμα βοηθα οχι μονο για τους πρωτους 6 μηνες αλλα και για αρκετα παραπανω αναλογα της ποιοτητας του και των προδιαγραφων του.

Ο south φανταζομε στοχευει στο γεγονος στο οτι για τους πρωτους 6 μηνες θα σου παρεχει αμεσα θρεπτικα ενα καλο υποστρωμα ενω μεχρι να ωριμαση ενα καινουργιο απλο ψιλοκοκκο χαλικακι φυσιολογικα χρειαζεται ενα χρονικο περιθωριο για να μαζεψει σιγα σιγα θρεπτικα απο τα αποβλυτα που δημιουργουνται και να εγκατασταθει και ισοροποιση οι βενθικοι μικροοργανισμοι του βυθου. Οπως και να εχει η γενικη συνολικη υγειες εικονα των φυτων δεν στηριζεται μονο στο υποστρωμα αλλα και σε αλλες παραμετρους που θα πρεπει να λαβεις στα υποψιν οπως και το διοξειδιο.

Εγω εχω 3 προτασεις να σου κανω, εφοσον σε ενδιαφερει και η σωστη υποδομη των φυτων.

1. Η ποιο απλη λυση ειναι σκετο ψιλοκοκκο χαλαζιακο χαλικακι με ταμπλετες εναρξης για τα φυτα. Σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει να κανεις λιγο υπομονη μεχρι να ανακαμψη το ενυδρειο σου και να βρει τον σωστο δρομο. Σαν αδρανες υλικο δεν σου προσφερει καποια θρεπτικα και θα στηριχθεις βασικα στην υγρη λιπανση, ειδικα μεχρι να ωριμασει καλα και ο βυθος σου για να συνησφερει στο ολο εργο περισσοτερο και καλυτερα.

2. Για να μην μπλεξεις με διαφορες στρωσεις υποστρωματων υπαρχουν υλικα οπως το Flourite και το Manado που στην ουσια τα βαζεις μετα απο καλο ξεπλυμα μεσα και ξεμπερδευεις. Αυτα ειναι εμπλουτισμενα υποστρωματα με σχετικα σταθερη αποδοση. Καλο ειναι καθε 6μηνο και φυσικα αναλογα και την φυτικη μαζα να μπολιαζονται με ταμπλετες για να υποβοηθουνται αλλα αυτο θα στο πουνε και τα φυτα σου με τον καιρο στην πορεια.

3. Τα κλασικα υποστρωματα οπως το DeponitMix της Dennerle τα οποια μπαινουν στον πατο του ενυδρειου και απο πανω βαζουμε μια στρωση ψιλοκοκκου χαλικιου. Προσωπικα το θεωρο πολυ καλο υλικο και προσφερει και καποια επιπλεων θετικα στοιχεια σε σχεση με τα δυο παραπανω.

Βεβαια υπαρχει και το DIY υποστρωμα το οποιο ομως θα το προτεινα μονο σε εμπειρους μποσταναδες μια που εχει τα δικα του μυστικα και θα πρεπει να ειμαστε και καλα ενημερωμενη περι του θεματος.

Εγω οταν αρχισα το ολο εγχηρημα ημουν αρχαριος περι του θεματος αλλα απο την αλλη ημουν και διαθετιμενος στον πειραματισμο με οτι αυτο συνεπαγεται περι αλγεων και μεχρι να ωριμαση και να ισοροποιση το ολο συστημα.

Σημερα, μετα απο τοσο καιρο που εχω το ενυδρειο ακομα το εχω και ειμαι πολυ ευχαριστημενος, αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια............

Οσο για τον φωτισμο εχεις τωρα 2 Τ8. Θα βαλεις 2 λαμπες Τ5 και τις Τ8 θα τις βγαλεις ή θα τις κρατησεις και αυτες μαζι με τις Τ5;

Οσο για το φιλτρο, το 306 το θεωρο ιδανικο..............

Έγινε επεξεργασία - Rik

Σε ευχαριστώ καταρχήν για την απάντησή σου.

Άρα λοιπόν σχετικα με το υπόστρωμα ενα συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτο που ήδη εχω δεν ταιράζει πουθενά και θα πρέπει να αλλαχτει όπως και να έχει.Αυτο τουλάχιστον κατάλαβα.

Όσο για τον φωτισμό θα κρατήσω και τις Τ8 και θα προσθεσω 2 επιπλεον Τ5 λαμπες.Ακόμα όμως κανεις δεν μου εχει πόσα kelvin πρέπει να ειναι οι λάμπες που θα βάλω.

Ακόμα όμως κανεις δεν μου εχει πόσα kelvin πρέπει να ειναι οι λάμπες που θα βάλω.

χαμηλα κελβιν.κανε αναζητηση για sylvania grolux και θα καταλαβεις τι λεω.

όσο πιο χαμηλά δηλαδή τόσο το καλύτερο για τα φυτά?

από ότι ειδα οι grolux παιζουν κοντά στα 4700

Σε ευχαριστώ καταρχήν για την απάντησή σου.

Άρα λοιπόν σχετικα με το υπόστρωμα ενα συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτο που ήδη εχω δεν ταιράζει πουθενά και θα πρέπει να αλλαχτει όπως και να έχει.Αυτο τουλάχιστον κατάλαβα.

Όσο για τον φωτισμό θα κρατήσω και τις Τ8 και θα προσθεσω 2 επιπλεον Τ5 λαμπες.Ακόμα όμως κανεις δεν μου εχει πόσα kelvin πρέπει να ειναι οι λάμπες που θα βάλω.

Εγω στην θεση σου θα το αλλαζα το χαλικι που εχεις μια που θα σου δυσκολευει αρκετα τα πραγματα στο ριζικο των φυτων και εφοσων σκεφτεσαι να αναβαθμιστης.

Οσο για τον φωτισμο, εφοσων σκεφτεσαι για τοσα πολλα βατ ανα λιτρο τοτε θα πρεπει να παρεις οποσδηποτε και μπουκαλα διοξειδιου ετσι ωστε να καλυψης το λεγομενο χρυσο τριγωνο των φυτεμενων, και δηλαδη θρεπτικα ( υποστρωμα, λιπασματα ), φωτισμος και Co2. Θα μπορουσες να δουλεψεις με ποιο ευκολα φυτα και λιγοτερο φωτισμο με καποιον οργανικο ανθρακα, ή καποιο DIY CO2, αλλα σιγουρα το αποτελεσμα δεν ειναι το ιδιο με μιας μπουκαλας. Οπως και να εχει ριξε μια ματια και σε αυτη την δημοσιευση που προσπαθω να περιγραψω συνοπτικα πεντε βασικα πραγματα και για τις λαμπες.

Να πω μια προσωπικη εμπειρια με υποστρωμα.

Ειχα στο 100αρι μου υποστρωμα Dennerle DeponitMix και απο πανω ψιλοκοκο χαλικακι κοκομετριας 1-2mm της ιδιας εταιριας,το ειχα περιπου 9 μηνες.

Το ενυδρειο ξεστηθικε λογο μετακομισης και με το ιδιο υποστρωμα απο το ενυδρειο εστεισα 2 μικρα ενυδρεια τα οποια λειτουργουν μεχρι και σημερα.Μεσα εχω φυτα ευκολα- μετρια και μπορω να πω οτι πανε αρκετα καλα,ταμπλετες δεν εχω βαλει ποτε.Σιγουρα εχει βοηθησει και το οτι τρεχουν πανω απο χρονο τα συγκεκριμενα ενυδρειακια και εχει δημιουργηθει το χαλικακι αλλα και στο υποστρωμα ενα καλο στρωμα απο θρεπτικα συστατικα..Αυτο που θελω να πω ειναι οτι μπορει το υποστρωμα να κραταει ως ενα χρονο αλλα μεχρι τοτε εχουμε δημιουργησει το δικο μας υποστρωμα απο τα υπολοιματα των τροφων η τα αποβλητα των ψαριων μας.

Να πω μια προσωπικη εμπειρια με υποστρωμα.

Ειχα στο 100αρι μου υποστρωμα Dennerle DeponitMix και απο πανω ψιλοκοκο χαλικακι κοκομετριας 1-2mm της ιδιας εταιριας,το ειχα περιπου 9 μηνες.

Το ενυδρειο ξεστηθικε λογο μετακομισης και με το ιδιο υποστρωμα απο το ενυδρειο εστεισα 2 μικρα ενυδρεια τα οποια λειτουργουν μεχρι και σημερα.Μεσα εχω φυτα ευκολα- μετρια και μπορω να πω οτι πανε αρκετα καλα,ταμπλετες δεν εχω βαλει ποτε.Σιγουρα εχει βοηθησει και το οτι τρεχουν πανω απο χρονο τα συγκεκριμενα ενυδρειακια και εχει δημιουργηθει το χαλικακι αλλα και στο υποστρωμα ενα καλο στρωμα απο θρεπτικα συστατικα..Αυτο που θελω να πω ειναι οτι μπορει το υποστρωμα να κραταει ως ενα χρονο αλλα μεχρι τοτε εχουμε δημιουργησει το δικο μας υποστρωμα απο τα υπολοιματα των τροφων η τα αποβλητα των ψαριων μας.

Συμφωνω Κωστή, αλλα εκτως το οτι προσφερει θρεπτικα αμεσα και λειτουργη και σαν αποθηκη αυτων, εμπεριεχει και επιλεγμένα ορυκτά αργίλου που ρυθμίζουν την ισορροπία των θρεπτικών ουσιών που αυτα δεν μπαινουν με τις τροφες και τα αποβλυτα. Αυτα τα ορυκτα απελευθερώνουν τα θρεπτικά συστατικά, όταν τα χρειάζονται τα φυτα, και εχουν την ιδιοτητα να απορροφουν καλυτερα λογω cec, όταν προκύπτει ένα πλεόνασμα. Eπισης λογω τα χουμώδη, φυσική τύρφη, δημιουργει ένα ελαφρώς όξινο περιβάλλον, και προ-πέψη θρεπτικών συστατικών για τη μετατροπή τους σε μια μορφή που τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν, συν ελαφρόπετρες που τα βακτηρια χρησημοποιουν για την καλυτερη αποικηση τους. Τωρα θα μου πεις πως ισως ολα αυτα ειναι ψιλα γραμματα, αλλα σιγουρα ενα απλο χαλαζιακο χαλικακι δεν μπορει να μας προσφερει αυτα τα συν παραπανω, για αυτο και αναφερω στην δημοσιευση οτι αυτα τα υποστρωματα προσφερουν το κατι παραπανω, που ισως αμεσα να μην δινουμε και παραπανω αξια..........

Απο εκει και περα βεβαια ο καθενας διαλεγει και πρατει οπως νομιζει καλυτερα για το ενυδρειο του........... :)

Συμφωνω με ολα αυτα Ρικ και ειμαι υπερ του υποστρωματος,εγω μια απλη προσωπικη εμπειρια διατυπωσα :)

Επι την ευκαιρια θα ηθελα να θεσω και ενα ερωτημα προς συζητηση.

Θα μπορουσαμε αντι για υποστρωμα να σπασουμε μερικες ταμπλετες και να τις στρωσουμε κατω και απο πανω να βαζαμε το χαλικακι μας?

To θέμα σε όλα αυτα ειναι οτι αφου θα γινει που θα γίνει ''ολική επαναφορά'' αυτη να γίνει σε όσο το δυνατόν καλύτερες βάσεις ετσι ωστε να μην χρειαστει στο μέλλον να μετανοιωσω για δευτερη φορά που δεν εβαλα καποιο συγκεκριμενο υπόστρωμα ή χαλίκι ή χαλαζιακή.

Τώρα όσο για το co2 προς το παρόν τη βγάζω με ένα diy το οποίο φαινεται να δουλέυει αρκετά καλά αφού μου έχει ρίξει το ph σε σχεση με πρίν που δεν είχα.

Βεβαια μελλοντικά και ελπίζω όχι πολύ μακρυά, θα βάλω κανονικο διοξειδιο.Εξάλλου αυτος ειναι και ένας από τους λόγους που μετακομίζω το ενυδρειο σε έπιπλο.

Συμφωνω με ολα αυτα Ρικ και ειμαι υπερ του υποστρωματος,εγω μια απλη προσωπικη εμπειρια διατυπωσα :)

Επι την ευκαιρια θα ηθελα να θεσω και ενα ερωτημα προς συζητηση.

Θα μπορουσαμε αντι για υποστρωμα να σπασουμε μερικες ταμπλετες και να τις στρωσουμε κατω και απο πανω να βαζαμε το χαλικακι μας?

Απλα, ηθελα να τονισω την διαφορα που υπαρχει σε σχεση με το απλο χαλικι που σιγουρα οσο οριμαζει αποκτα θετικες παραμετρους αλλα με το κλασικο υποστρωμα υπαρχουν παντα καποια συν ακομη και αν εξαντληθουν κυριως τα αζωτουχα αποθεματα.

Τωρα οσο αφορα το ερωτημα σου ειχα απαντηση στην δημοσιευση, και ειναι μια απο τις ποιο απλες τακτικες που μπορουμε να ακολουθησουμε. :)

Ειχα τις προαλες μια ωραια συζητηση με τον φιλο μας τον Χριστο μεσο πμ, που εθεται την αποψη του ως προς το υποστρωμα που συναντουμε στην φυση, και μου ελεγε οτι εχει παρει δειγμα απο ποταμια τα οποια ειχαν βλαστηση και το υποστρωμα δεν ηταν απλα ενα χαλικακι ή αμμο αλλα ενα μιξ αμμου υλις και αργιλου οπως το εβλεπε πανω κατω. Η αληθεια ειναι πως στην φυση δεν συνανταμε μονο αμμο ή χαλικακι οπως πολυ καλα ολοι μας ξερουμε αλλα ενα μιξ υλικων και ιζηματων , και ενταξει τα αποβλυτα των φυτων και ψαριων αλλα τις εναποθέσεις διαφορων ιζηματων απο την διαβρωση των ποικιλων πετρωματων πως θα τα αναπαραγουμε ενα δεν υπαρχουν εξαρχης ενα μιξ κυριων συστατικων που βοηθουν και αυτα με τον τροπο τους. Εν ολιγης ο Χρηστος εχει κατα νου ενα βιοτοπικο ενυδρειο που να αναπαρηστατε ακομα και στο υποστρωμα κατα καποιο τροπο και ηθελε να πειραματιστη σε αυτη την κατευθυνση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...