Jump to content

Guppie Με Ασθένεια Ick.

Recommended Posts

Καλημέρα.

Παρατήρησα σε μία Guppina μου πως έχει άσπρα στίγματα πάνω της. Διάβασα κάποιο άρθρο το οποίο αναφέρει πως είναι η ασθένεια Ick (white spot). Δεν ξέρω αν επιτρέπετε να αναφέρω ποιο είναι, γι'αυτό το λόγο δεν γράφω το link. Αν μου ζητηθεί θα σας το γραψω. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω πως μπορώ να το αντιμετωπίσω και χρειάζομαι την εμπειρία σας. Στο άρθρο αυτό αναφέρει το εξής :

''Αν προσθέσουμε αλάτι στο νερό του ενυδρείου και ταυτόχρονα ανεβάσουμε την θερμοκρασία κοντά στους 30°C για να επιταχύνουμε τον κύκλο ζωής του παράσιτου, συνήθως τα εξουδετερώνουμε με ασφάλεια. Κατάλληλο αλάτι για αυτή την θεραπεία είναι το κοινό μαγειρικό αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό σε μεγάλες συσκευασίες, αφού αυτό είναι και πιο λίγο κατεργασμένο και άρα με λιγότερα βελτιωτικά ροής και άλλα χημικά πρόσθετα.

Η αυξημένη θερμοκρασία, πέρα από την επιτάχυνση του κύκλου ζωής του παράσιτου, του δημιουργεί και άμεσα προβλήματα, σε βαθμό που κάποιοι αντιμετωπίζουν την ασθένεια μόνο με αυξημένη θερμοκρασία. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο σε ψάρια που αντέχουν χωρίς πρόβλημα θερμοκρασίες πάνω από 30°C. Οι αφρικανικές κιχλιδες για παράδειγμα που έχω στο ενυδρείο μου το καλοκαίρι δεν έχουν πρόβλημα παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία πάει πάνω από 33°C.

Η διαδικασία για την θεραπεία με αλάτι είναι η εξής. Μόλις δούμε τα πρώτα σημάδια της ασθένειας ανεβάζουμε την θερμοκρασία τουλάχιστον στους 30°C. Σε ψάρια που δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με την υψηλή θερμοκρασία, μπορούμε να φτάσουμε στους 33°C, αλλά αυτό είναι προτιμότερο να το κάνουμε μέσα σε 1-2 μέρες και όχι με την πρώτη, για να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή των ψαριών σε αυτή τη θερμοκρασία.

Αφού η θερμοκρασία φτάσει στο σημείο που θέλουμε, σε 3 - 4 δόσεις ρίχνουμε το αλάτι, μια δόση κάθε 3 ώρες. Πρέπει να ρίχνουμε το αλάτι σε δόσεις για να εξασφαλίσουμε ότι θα προσαρμοστούν σε αυτό και τα βακτηρίδια που έχουμε στο φίλτρο μας. Συνήθως η δόση είναι 1 - 2 κουταλιές σούπας ανά 10 λίτρα νερού.

Για να έχουμε ένα μέτρο, να πούμε ότι μια μέτρια κουταλιά του γλυκού είναι περί τα 3 g, ενώ μια μέτρια κουταλιά της σούπας αντιστοιχεί με 10 g αλάτι.

Κανονικά σε 2-3 μέρες βλέπουμε ότι έχουν εξαφανιστεί τα λευκά στίγματα από τα ψάρια. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί και το πρόβλημα. Πρέπει να αφήσουμε ακόμα μια εβδομάδα το αλάτι και την υψηλή θερμοκρασία παρατηρώντας τα ψάρια. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι φάσεις κατά τις οποίες το παράσιτο είναι ευάλωτο από το αλάτι (αλλά και ότι άλλο φάρμακο χρησιμοποιήσουμε) είναι όταν αποκολλάται από το ψάρι μέχρι να βρεθεί στην φάση που δημιουργεί την κάψα και όταν τα νέα παράσιτα κολυμπούν ψάχνοντας κάποιο ψάρι για να το προσβάλουν.

Μετά από αυτή την φάση αρχίζουμε να φέρνουμε την θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα και με αλλαγές νερού φροντίζουμε μέσα σε 10 μέρες να απομακρύνουμε το αλάτι από το νερό.

Η ουσιαστική διαφορά του αλατιού από τα φάρμακα είναι ότι το αλάτι δεν έχει παρενέργειες για τα ψάρια αφού δεν πρόκειται για φάρμακο.''

Το επίσης αρνητικό, είναι πως δεν έχω 2ο ενυδρείο για να την βάλω καραντίνα. Αν κάποιος ξέρει από αυτή την ασθένεια και την ποιο πάνω θεραπεία...

Καλημέρα,

Συμπλήρωσε σε παρακαλώ την φόρμα διάγνωσης ασθένειας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο σωστά και ανέβασε και τις απαραίτητες για την διάγνωση φωτογραφίες!

Οκ θα το στείλω το απόγευμα που θα πάω σπίτι..!

Καλημέρα,

Συμπλήρωσε σε παρακαλώ την φόρμα διάγνωσης ασθένειας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο σωστά και ανέβασε και τις απαραίτητες για την διάγνωση φωτογραφίες!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Άσπρους κόκκους πάνω στο ψάρι Guppie

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα: 60lt

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): Eheim 2213 Εξωτερικό

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): 1 1/2 μήνα

- Ψάρια (είδη και αριθμός): 3 Guppie , 3 Molly , 3 Amano και 2 cory τα οποία μου έφεραν και θα δοθούν γιατί δεν ταιριάζουν στην ψαροσύνθεση.

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): Tάισμα 1 φορά την ημέρα και αλλαγή νερού 1 φορά κάθε βδομάδα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH: 7,7 (υγρό τέστ)

- KH: 10d (Strip)

- GH: 13-14 (Strip)

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):0 (υγρό τέστ)

- ΝΟ2 (νιτρώδη): 0 mg(Strip)

- ΝΟ3 (νιτρικά): 30-35 (Strip)

- Θερμοκρασία: 27

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ

-Strips

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού: Guppie

- Ιστορικό Ψαριού: 1 γέννα πριν 1 1/2 εβδομάδα

- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): χρώμα κανονικό, όρεξη έχει, σταθερή αναπνοή, η κίνηση της καλή, εκτός από προχτές μόνο που ήταν ακίνητη στο πίσω μέρος του ενυδρείου, αλλά θεώρησα πως επειδή είναι ακόμα φουσκωμένη ότι ίσως γεννήσει πάλι ψάρι.

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: -

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: -

-Δοσολογία: -

-Χρόνος Χρήσης: -

-Αναλυτική περιγραφή: -

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

(Το σημαντικότερο-απαραίτητο στοιχείο σε μια διάγνωση είναι οι φωτογραφίες)

1. post-50945-0-10199300-1349861468_thumb.jpg

2. post-50945-0-40402200-1349861439_thumb.jpg

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Οι φωτό είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει γιατί δε μένει ακίνητη. Δυστηχώς δεν υπάρχει 2ο ενυδρείο για να μπει μόνη της.

Έγινε επεξεργασία - ch_kyriakos

Στις φωτογραφίες δεν διακρίνετε αν όντως η ασθένεια πρόκειται για ich! Αν τα στίγματα που αναφέρεις μοιάζουν με κόκκους από αλάτι πιθανόν να μιλάμε για το ίδιο παράσιτο!

Ξεκίνα κάνοντας μια αλλαγή νερού 40% μιας που τα νιτρικά σου είναι ανεβασμένα και αύξησε την θερμοκρασία στους 30 βαθμούς! Η χρήση άλατος θα βοηθήσει για την αντιμετώπιση του παρασίτου αλλά προτίμησε ενυδρειακο (api) και όχι μαγειρικό αλάτι η ακόμα καλύτερα θειικό μαγνήσιο (Epsom salt) από τα φαρμακεία σε αναλογία 1 γραμμάριο ανά λίτρο!

Αν υπάρχει αεραντλια θα βοηθούσε πολύ η χρήση της για καλύτερη οξυγόνωση του νερού!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...