Jump to content

Recommended Posts

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ:νομίζω οτι είναι αρρωστο

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα:80 σε λίγο 400

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):hailea hl-bt700

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ):4 μέρες

- Ψάρια (είδη και αριθμός):2 οσκαρ

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ):

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH:7,2

- KH:10

- GH:14

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):0

- ΝΟ2 (νιτρώδη):0

- ΝΟ3 (νιτρικά):10

- Θερμοκρασία:28,3

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ:την αμμωνία

-Strips:ph,kh,gh,no2,no3

-Ηλεκτρονικά:τηνθερμοκρασία

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού:οσκαρ

- Ιστορικό Ψαριού:

- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ):άσπρα πραματακια

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:

-Δοσολογία:

-Χρόνος Χρήσης:

-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

(Το σημαντικότερο-απαραίτητο στοιχείο σε μια διάγνωση είναι οι φωτογραφίες)

1.

2. (img) ...photo2... (/img)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:εχει αρχίσει να βγαζει ασπρεσ βλακειούλες

αυτό το βρήκα στο αρχείο μου, από κάποιο forum το έχω αντιγράψει:

Συμπτώματα: Τα ψάρια μοιάζουν σα να έχουν μικρές άσπρες κουκκίδες (σαν αλάτι) και συνήθως ξύνουν το σώμα τους στα διάφορα αντικείμενα στη δεξαμενή.

Είναι ένα πρωτόζωο που μολύνει το δέρμα και τα πτερύγια των ψαριών. Έχει διάμετρο 1,5mm όπου φαίνεται πολύ εύκολα με γυμνό μάτι. Το ψάρι καλύπτεται με λευκές κηλίδες. Συχνά το βλέπουμε να τρίβεται πάνω στις πέτρες και τα άλλα διακοσμητικά αντικείμενα του ενυδρείου προκειμένου να απελευθερωθεί από τα παράσιτα. Το παράσιτο κρύβεται κάτω από το δέρμα του ψαριού και αμέσως μετά καλύπτεται με ένα "φιλμ" που το προστατεύει από τα τυχόν φάρμακα που ρίχνουμε μέσα στο νερό. Όταν το πρωτόζωο ενηλικιωθεί αποκολλάται από το ψάρι και κολυμπάει ελεύθερο στο νερό μέχρι να βρει μια κατάλληλη θέση για να δημιουργήσει μια κύστη. Εκεί διχοτομείται πολλές φορές και από μια κύστη βγαίνουν περίπου 1000 νέα παράσιτα τα οποία ψάχνουν ένα νέο ψάρι για να μολύνουν. Ο κύκλος αυτός διαρκεί περίπου 7 μέρες στα τροπικά ενυδρεία και αρκετά παραπάνω στο κρύο νερό. Η ασθένεια είναι έντονα μολυσματική και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και στα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου. Παρόλα αυτά μπορεί να αντιμετωπιστεί αν φροντίσουμε τα ψάρια μόλις φανούν τα πρώτα σημάδια.

Προκαλείται από πτώση της θερμοκρασίας αλλά και από έντονο στρες, καθώς επίσης και κατά την εισαγωγή άρρωστου ψαριού ή μολυσμένου φυτού στο ενυδρείο.

Τα παράσιτα μπορούν να παραμείνουν ανενεργά για πολύ καιρό μέσα στο ενυδρείο και όταν βρουν κατάλληλες συνθήκες να μολύνουν ένα ψάρι.

Θεραπεια: Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν το παράσιτο είναι ελεύθερο στο νερό του ενυδρείου. Με την αύξηση της θερμοκρασίας (29 με 30 βαθμούς) επιταχύνουμε το κύκλο της ασθένειας με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλά φάρμακα στο εμπόριο που καταπολεμούν την ασθένεια(PROTOZIN). Συνήθως σε 3 μέρες πέφτουν από το σώμα τα άσπρα σημαδάκια, πολλές φορές επεκτείνετε η θεραπεία σε 5 η και 7 μέρες ανάλογα με τη περίπτωση.

Η προσθήκη αλατιού είναι αναγκαία για σίγουρα αποτελέσματα (mineral salt)

Βαλε καμια φωτο εαν μπορεις.

Πιθανοτατα εχεις Ich, ριξε μια ματια εδω.

Και μην ρωτησεις το γιατι..................

το ένα οσκαρ ειναι λιγοπιο μεγαλο και χτυπάει το μικρό τι να κανω βοήθεια κλαιω βοηθήστεμε το μικρο ειναι χτηπημένο ασχημα τι νακανω

Επισης το ich βγαινει λογω στρεςς οποτε ξερεις απο που προερχεται......

το ένα οσκαρ ειναι λιγοπιο μεγαλο και χτυπάει το μικρό τι να κανω βοήθεια κλαιω βοηθήστεμε το μικρο ειναι χτηπημένο ασχημα τι νακανω

Βγαλτω απο μεσα, βαλτο σε ενα λεκανακι με νερο, αντιχλωριο και αεραντλια και αυριο πηγαινε το πισω.

Μην ξεχασεις να βαλεις απο πανω κατι για να μην το βρεις στο πατωμα.

ποιο να βγάλω?

ποιο να βγάλω?

Το χτυπημενο........

Αγορι μου, μολις ειδα πως εισαι 13 χρονων. Καταλαβαινω την αγαπη σου για αυτα τα ομορφα πλασματα μια που εχω και εγω ενα υγειες ζευγαρι σε 500 λιτρα, αλλα ακουσε μας για το καλο των φιλων σου και επεστρεψε τα για την ωρα μεχρι να εξοπλιστεις καταλληλα. Δεν σου λεω να τα παρατησεις σε καμια περιπτωση αλλα λιγο πολυ ολοι μας στην αρχη καναμε καποια λαθη αλλα στην πορεια κοιταξαμε να τα διορθωσουμε. Δεν ειμαστε εναντιων σου αλλα πρεπει να καταλαβεις πως εχεις να κανεις με ζωντανα πλασματα...............

οκ ευχαριστώ

Να σε καλα και οτι θες οποτε θες ρωταμε............. ;)

δεν τα παιρνουν πίσω

Καποια πετ δυστηχως δουλευουν σαν σουπρ μαρκετ παρα σαν τον μπακαλι της γειτονιας μας. Θα μπορουσες να ρωτησεις εαν καποιος μπορει εστω να στα φιλοξενησει προσωρινα μεχρι να στρωση το ενυδρειακι σου ή να ρωτησεις σε καποιο απο τα παιδια εαν μπορει να σου δωσει λιγο μπολι, βαλε αγγελεια εδω μεσα. Οπως και να εχει καλο ειναι να γεμισεις το φιλτρακι σου προσωρινα με σιποραξ και μολις παρεις το 300αρι (ποτε με το καλο;) να το βαλεις στο καινουργιο φιλτρο του καινουργιου σου ενυδρειου για να παρει ποιο γρηγορα μπροστα το ολο στρωσιμο του. Μετρα καθημερινα για αμμωνια και εχε ετοιμο νερο για αλλαγη και αν συνεχιζει να την πεφτει ο μεγαλυτερος στον μικροτερο τοτε βαλε μια πλαστικη συτα προσωρινα σαν διαχωριστικο. Αν εχει αρρωστηση το ψαρακι (βαλε φωτο) θα πρεπει να δουμε τη θα κανουμε και αν χρειαζεται καποια αγωγη και ταιζε παρα πολυ λιγο ανα 2,3 ημερες λιγες ωρες πριν την αλλαγη.

δεν τα παιρνουν πίσω

γιατί να τα πάρουν πίσω μ,,,ς είναι; σήμερα το πρωί πέρναγα έξω από ένα γνωστό pet και μπήκα μέσα να χαζέψω, χωρίς να με ξέρουν και ρωτάω τον υπάλληλο πόσα oscar χωράνε σε 80 lt και μου απαντάει: ένα άνετα, δύο θα ζοριστούν, καλύτερα μου λέει ένα. του απαντάω: πιο είναι το τελικό τους μέγεθος; μου απαντάει γύρω στους 30 πόντους, αλλά στο δικό σου ενυδρείο δε θα φτάσει ούτε τους 20 πόντους.

ηθικό δίδαγμα της ιστορίας: δεν ακούμε ποτέ τι μας λένε οι μαγαζάτορες , διαβάζουμε πάμε ενημερωμένοι και ζητάμε αυτό που θέλουμε χωρίς πολλά πολλά. Φυσικά υπάρχουν μαγαζιά που τους βγάζω το καπέλο και ευτυχώς που υπάρχει το forum και μας ανοίγει τα μάτια.

προσωπικα θα αδειαζα εντελως το 80αρι-bare bottom ενα καλο εσωτερικο αεροφιλτρο,θερμοστατη κ αντε τον κ κινεζο με μηχανικη κ χημικη φιλτρανση(ανθρακα κ purigen)......απλα θα παλαιωνα το νερο με αντιχλωριο σε ενα βαρελακι κ αλλαγες καθημερινα κ σκουπα βυθου μετα απο καθε ταισμα κ σιγουρα καθε μερα........χαμηλο φωτισμο.............κ μεγαλωμα μεχρι να παρεις το μεγαλο ενυδρειο που εκει ναι να στρωσεις τα φιλτρα σου κ να κανεις τον κυκλο!!

το λεω αυτο γιατι τα ψαρια ειναι μωρα, εκτροφης, ηταν σιγουρα σε νερο βρυσης κ πριν λιγες μερες δεν ειχαν δει διακοσμηση κλπ κλπ

η βιολογια μπορει να μην αναπτυχθει αλλα το νερο θα ναι καθαρο κ καθημερινο!

τωρα για το χωρισμα συμφωνω αν η επιθετηκοτητα συνεχιστει αλλα πρεπει να βαλεις χωρισμα οπως ειπε ο rik

Έγινε επεξεργασία - buelligan75

Στεφανε,,,κατα πρωτο λογω μην αγχωνεσαι και κανεις σπασμοδικες κινησεις,,,,,τα λαθη που εκανες στα ειπαν τα παιδια,,,ομως ακολουθησε τις οδηγιες των παιδιων για να αγαπησεις το ενυδρειο,,,αλλιως θα το σιχαθεις και δεν θα θες ουτε να το δεις,,,λοιπον ο σακης παραπανω σου λεει να το κανεις bare bottom,,,εννοει,,,να βγαλεις ολα τα διακοσμητικα και ολα τα χαλικια απο το ενυδρειο και να ειναι μονο η γυαλα,,,πιστευω πως ειναι οτι καλυτερο για τα δυο ψαρακια σου μιας και θα γλιτωσεις πολλους μπελαδες που θα καταλαβεις αργοτερα,,,,προσπαθησε να κρατας χαμηλα no3 ,,και μηδενικη αμμωνια,,,,,καθημερινο καθαρισμα βυθου απο περιττωματα και τροφες,,,και θα εχεις μεγαλυτερες πιθανοτητες να εχεις σε καλη κατασταση τα ψαρακια σου,

ευχαριστω παιδια κανω οτι μου λέτε αλλα υπαρχει καποιοσπου μπορει να φιλοξενήσει τα όσκαρ μου για κανα μηνα??(έχω παραγγήλει το μεγάλο ενυδρείο μολισ το παρω θα το στρόσο σε καμια 30αρια μέρεσ και μετα θα παρω πίσω τα οσκαρ)οποιοσ μπορει τον ευχαριστω αφανταστα

Ανοιξε ενα καινουργιο θεμα με τιτλο φιλοξενησια των Οσκαρ μου, και δωσε και στοιχεια ποια περιοχη βρισκεσαι κοντα μηπως και βρεθει κανενα παλικαρι.

Επισης υπαρχει ενα θεμα που εχει ανοιξει ο φιλος Κιχλιδατος με τιτλο Που Μπορω Να Βρω Μπολι,σε Ολη Την Ελλαδα στο οποιο μπορεις να επικοινωνήσεις με καποιο μελος με πμ μηπως και μπορει να του πας καινουργιο βιολογικο υλικο και να σου δωσει απο στρωμενο.

εισται οι καλοιτεροι ευχαριστώ

εισται οι καλοιτεροι ευχαριστώ

Το μόνο που θέλουμε και προσωπικά σαν μέλη αλλά και συνολικά σαν φόρουμ είναι να μην απογοητεύονται νέα παιδιά σαν και εσένα από τυχών λάθη η από ελλιπείς ενημέρωση και αυτό τους κοστίσει να παρατήσουν το χόμπι!

Είμαστε εδώ για να πάμε το χόμπι του ενυδρείου μπροστά και να κρατήσουμε αλώβητη την κληρονομία των παλαιότερων και παιδιά σαν εσένα με θέληση και μεράκι τα θέλουμε κοντά μας!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...