Jump to content

Μικρό Ενυδρείο - Μικρό Sump

bmois

Recommended Posts

Μετά από την κατασκευή του 1ου μου ενυδρείου (40 x 28 x 32) με 30 λίτρα χωρητικότητα (αύριο θα γίνει η δοκιμή) σκέφτομαι για τα υπόλοιπα εξαρτήματα που θα το συνοδεύουν.

Αν και αρχικά σκεφτόμουν την αγορά ενός εσωτερικού ή εξωτερικού φίλτρου (πχ EHEIM Aquacompact 40), τελικά σκέφτομαι να κάνω μόνος μου ένα μικρό Sump.

Μάλλον θα μου πείτε ότι είναι υπερβολή αλλά ελπίζω ότι μετά από 2-3 χρόνια να καταλήξω σε ένα αρκετά μεγαλύτερο ενυδρείο οπότε μία εξάσκηση από τώρα δεν θα μου βγει σε κακό.

Το σχέδιο μου λοιπόν είναι το εξής. Διαστάσεις Sump 15x15x20 με όγκο 4.5 λίτρα. Παρακάτω φαίνεται και το σχέδιο των χωρισμάτων.

post-50789-0-12469200-1349130289_thumb.png

• Στο τμήμα Α θα καταλήγει η υπερχείλιση από το ενυδρείο.
  • Στα τμήματα Β και Γ είναι για τα σφουγγαράκια (πχ Jewel Filter Sponge Fine)
  • Στα τμήματα Δ και Ε είναι για το βιολογικό υλικό (πχ Sera Siporax).
  • Στο τμήμα Ζ είναι για την αντλία (EHEIM Compact 600) και για τον θερμοστάτη (EHEIM Jager 50)

Πείτε μου τις απόψεις σας… σχετικά με την κατασκευή και τα υλικά που σχέφτομαι να αγοράσω. Εκτός αν είναι υπερβολή για ένα τόσο μικρό ενυδρείο και να καταλήξω σε ένα εσωτερικό φίλτρο.

γεια σου φιλε μου!

νομιζω οτι παντα αξιζει να γινει κατι diy!ειδικα οταν μιλαμε για φιλτρανση οπου εκει η εταιριες δυσκολα χτυπανε diy κατασκευες!

εγω στην θεση σου θα πηγαινα για ενα sump κολλημενο στην πλατη ή στα πλαγια του ενυδρειου σου!και με τους 2 τροπους γλυτωνεις υπερχειληση/σχετικα μεγαλη αντλια για επιστροφη, συν οτι θα εχεις περισσοτερο χωρο για φιλτραρισμα(που ειναι και ο σκοπος του sump)!ο τροπος απλος: ανοιγεις μια τρυπα στο ενυδρειο και κολλας απο πισω το sump με 3 χωρισματα!1ο μηχανικη, 2ο βιολογια, 3ο αντλια/θερμοστατης!απλο και λειτουργικο!

αν τωρα θελεις οπωσδηποτε να φτιαξεις εξωτερικο sump τοτε σου προτεινω μια πιο απλη διαμερισματοποιηση των τρειων παλι σταδιων!οι λογοι ειναι οτι με τοσα χωρισματα τα τζαμια σου τρωνε πολυ χωρο, η αντλια που θα βρεις θα πρεπει να ειναι μικρη σε μεγεθος αλλα να μπορει να ανεβαζει και το νερο πισω!δεν ξερω αν η eheim θα σου κανει δουλεια γιατι δεν ξερω σε τι υψος θες να ανεβαζει!.. ασε που τοσα διαμερισματα γινονται κυριως σε μεγαλα sump και ο λογος ειναι η καλη κυκλοφορια του νερου αναμεσα απο τα υλικα!εσυ με τετοιο μεγεθος δεν θα εχεις θεμα!

οσο για τα υλικα, για σφουγγαρι μπορεις να βαλεις οποιοδηποτε ενυδρειακο(εγω θα προτειμουσα με μικρο ppi) και η βιολογια σου ειναι μια χαρα!

ελπιζω να βοηθησα! :D

Έγινε επεξεργασία - adlib

Ευχαριστώ για την απάντηση adlib

Θα προτιμήσω την λύση με εξωτερικό sump και βλέπουμε. Μετά τις συμβουλές σου θα απλοποιήσω την κατασκεύη.

• Στο τμήμα Γ υπερχίληση από το ενυδρείο στο βάθος κάτω και από πάνω τα σφουγγαράκια
  • Στο τμήμα Β το βιολογικό υλικό
  • Στο τμήμα Α η αντλία και ο θερμοστάτης

Η ροή του νερού θα είναι από το Γ στο Β από πάνω και από το Β στο Α από κάτω.

Η αντλία γράφει ότι έχει μανομετρικό ύψος 1.3μ και η στάθμη που θα είναι το ενυδρείο μου είναι γύρω στους 70 πόντους. Οπότε πιστεύω ότι θα είναι εντάξει.

Σήμερα δοκίμασα το ενυδρείο και παρατήρησα τα εξής μικροπροβλήματα. Βγάζει μία μικρή σταγόνα ψηλά και νιώθω υγρασία στην μία κάτω γωνία. Αν συμπληρώσω λίγο σιλικόνη εσωτερικά και εξωτερικά σε αυτά τα σημεία θα διορθωθεί ???

post-50789-0-12627600-1349196556_thumb.png

πολυ καλυτερα ετσι το sumpακι!! αν και νομιζω οτι το μικρενες απο 15 σε 10 εκ.! δεν σε παιρνει για λιγο μεγαλυτερο?στο λεω γιατι ο λογος του sump ειναι ο περισσοτερος χωρος για υλικα.. εκτος αν εσυ το κανεις για πειραματισμο, για εμπειρια ή απλα γουσταρεις να δεις πως δουλευει ενα sump!! :)

στο 1ο διαμερισμα σφουγγαρια, στο 2ο βιολογια και στο 3ο αντλια/θερμοστατης!σωστα!

το μονο που θα πρεπει να αλλαξει ειναι η ροη στα διαμερισματα!αντι το νερο να πηγαινει πρωτα πανω και μετα κατω, κανε το αντιθετο! εκτος οτι θα διαχέεται καλυτερα στα σφουγγαρια, με την εξατμηση που θα εχεις υπαρχει περιπτωση να εκτεθουν εκτος νερου και η βιολογια αφου 2ο και 3ο διαμερισμα θα επικοινωνούν ενω με τον τροπο που σου λεω η εξατμηση θα φαινεται μονο στο 3ο διαμερισμα! επισης προσεξε μην καει η αντλια σου αν βγει εκτος νερου απο την εξατμηση!

οσο αφορα το ενυδρειο αν σταζει απο ψηλα χαμηλωσε την σταθμη λιγο πιο κατω απο εκει που σταζει, βγαλε την σιλικονη απο την γωνια με μια φαλτσετα(οχι την σιλικονη που κραταει τα τζαμια, μονο αυτη που γεμιζει την γωνια) και περνα καινουρια! απο εξω δεν χρειαζεται, αν γινει σωστη δουλεια απο μεσα! :)

η υπερχειληση θα γινεται απο τρυπα στο τζαμι ή θα γινει diy?

OK... θα αλλάξω τι ροή όπως μου προτείνεις... Θα αυξήσω και το μέγεθος είτε κατά πλάτος είτε κατά μήκος, ανάλογα τι βολεύει. Από ότι κατάλαβα περισσότερο σημασία έχει το βιολογικό φίλτρο οπότε θα το κάνω όσο μεγαλύτερο γίνεται.

Για υπερχείλιση δεν έχω τρυπάνι οπότε προς το παρόν σκέφτομαι να κάνω μία σαν αυτή που φαίνεται στο βίντεο αλλά με διάφανες σωλήνες σιλικόνης. Ελπίζω να μην μου βγει βέβαια τόσο ογκώδες όσο στο βίντεο αλλιώς θα το ακυρώσω.

Προς το παρόν βέβαια δεν βρήκα σωλήνες σιλικόνης αλλά απλές διάφανες με κοινό πλαστικό μάλλον. Αλφαδοσωλήνες νομίζω μου τις είπαν. Λέτε να είναι πρόβλημα για τα ψαράκια λόγω τοξικότητας ή κάτι τέτοιο?

Έγινε επεξεργασία - bmois

ειναι αρκετα αξιοπιστη κατασκευη αν την φτιάξεις σωστα! απλα νομιζω οτι θα πιάνει πολυ χωρο αφουτο πρωτο "u" θα ειναι μεσα στο ενυδρειο και εσυ απο χωρο δεν εχεις και πολυ! το μεγεθος σαφώς θα ειναι μικροτερο στο ενυδρειο σου αλλα παλι...

μια αλλη υπερχειληση ειναι αυτη την οποια δεν εχω χρησιμοποιησει αλλα αν δεις και στο θεμα δουλευει μια χαρα!δεν πιανει και τοσο χωρο.. παντως αν θες να κανεις τρυπα ειναι πολυ ευκολο ειδικά εσυ που δεν εχεις χοντρο τζαμι! το ποτηροτρυπανο ειναι αρκετα φθηνο απ οτι θυμαμαι, ασε που αν πας σε κανενα τζαμα παιζει να στο κανει και με πολυ λιγα χρηματα και ξεμπερδευεις! :)

σωληνες σιλικονης δεν εχω δουλεψει περα απο αυτους που εχουμε στις αεραντλιες! ειναι ελαστικοί αυτοι που λες, ετσι δεν ειναι? μαλλον θα δυσκολευτεις να κανεις δουλεια αν οντως ειναι ελαστικοι... ρωτησεις πως γινεται η κολληση μεταξυ τους?

Έχω δει και άλλες παρόμοιες υπερχιλύσεις όπως τα παρακάτω που μοιάζουν με αυτό που μου έστειλες. Αν και αυτό που μου έστειλες μου άρεσε περισσότερο.Στην πράξη θα δείξει ποιο θα κάνω.

Οι σωλήνες είναι ελαστικοί. Θα κάνω δοκιμές και ότι πετύχει. Τρύπα δεν θέλω να κάνω γιατι δεν ξέρω αν με βολέψει τελικά το εξωτερικό sump και ίσως καταλήξω με ένα κολημμένο πάνω στο ενυδρείο.

Και στην ερώτηση που είχες κάνει γιατί θέλω να κάνω sump είναι κυρίως για την εμπειρία και πειραματισμό.

οκ τελεια φιλαρακι!!!

προχωρα και μην ξεχνας να ανεβαζεις φωτος να γουσταρουμε!!

καλη επιτυχια!!! :D

• 4 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...