Jump to content

80 Λίτρα Φυτεμένο

vagelis87

Recommended Posts

Τελικά αποφάσισα να αναβαθμίσω τον φωτισμό ώστε να μπορέσω να βάλω και κανένα πιο δύσκολο φυτάκι, κυρίως κανα κόκκινο πού όπως είπατε θα έσπαγε την μονοτονία,αλλά και γενικά να βλέπω μια πιο γρήγορη και υγιή ανάπτυξη. Κατέληξα στο παρακάτω σύστημα φωτισμού (το οποίο λέω να παραγγείλω μεθαύριο) :

http://www.petsupermarket.gr/3145/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/glo-t5-ballast-2x-24w.html

Για λάμπες λέω να πάω σε κάτι αρκετά οικονομικό από ηλεκτρολογίο και αν δεν κάνουν δουλειά τότε να πάω στις ενυδρειακές. Σκέφτομαι κάτι σε 4.500 kelvin σε συνδυασμό με μία 6.500 kelvin.... Ο συνδυασμός πώς σας φαίνεται ? Θα γίνει δουλειά ? Ακόμα φοβάμαι πως επειδή θα είναι απότομα η αύξηση του φωτισμού μην έχω έξαρση άλγης, γι αυτό λέω να μειώσω την φωτοπερίοδο αρχικά στις 5 ώρες με σταδιακή αύξηση μέχρι τις 9 ώρες.

Τέλος μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα σαν γενικό λίπασμα το υγρό της serra (florena) όμως δεν συμφέρει γιατί πρέπει να βάζω μεγάλη ποσότητα.

Οπότε λέω να πάρω και κανα λιπασματάκι της seachem που απ' οτι διάβασα τα χρησιμοποιούν αρκετοί και είναι ευχαριστημένοι και χρειάζεται λιγότερη ποσότητα. Το θέμα είναι οτι δεν γνωρίζω ποιό θα χρειαστώ για να καλύψω τις ανάγκες των φυτών οπότε οποιαδήποτε γνώμη δεκτή....

Ας ελπίσω όλα να πάνε καλά με τον φωτισμό γιατί είναι από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχω κάνει μέχρι τώρα!!! Αν και πιστεύω πως με τη βοήθειά σας η επιτυχία είναι σιγουρότατη!!!! Άντε γιατί σιγά σιγά πρέπει να παίρνω σειρά στις αγγελίες χαρίζονται κλαδέματα χαχαχαχα....

• Απαντήσεις 117
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σου προτηνω λαμπες απο ηλεκτρολογιο Sylvania grolux,ισως θελουν λιγο ψαηιμο να τις βρεις αλλα ειναι οτι καλητερο σε σχεση τιμης/αποδοσης...για λιπασμα εγω προτηνω ενα γενικο και μετα αναλογα τα φυτα που θα εχεις(εγω χρεισιμοποιω την σειρα της seachem,πολυ καλα προιοντα αλλα θελουν προσοχη στις δοσεις γιατι απευθηνονται σε φουλ φυτεμενα)...την φωτοπεριοδο καντην οπως λες και μονο καλο μπορει να βγει πιστευω...αμα δεν εχεις υποστρωμα θα χρειαστης ταμπλετες βυθου...τωρα για 2χ24 αμα ειναι με αντακλαστηρες εισαι καλημενος για αρκετα ειδη φυτων!!συφνωμη που απαντησα στις ερωτησεις σου με οτι να 'ναι σειρα....:-)

Σου προτηνω λαμπες απο ηλεκτρολογιο Sylvania grolux,ισως θελουν λιγο ψαηιμο να τις βρεις αλλα ειναι οτι καλητερο σε σχεση τιμης/αποδοσης...για λιπασμα εγω προτηνω ενα γενικο και μετα αναλογα τα φυτα που θα εχεις(εγω χρεισιμοποιω την σειρα της seachem,πολυ καλα προιοντα αλλα θελουν προσοχη στις δοσεις γιατι απευθηνονται σε φουλ φυτεμενα)...την φωτοπεριοδο καντην οπως λες και μονο καλο μπορει να βγει πιστευω...αμα δεν εχεις υποστρωμα θα χρειαστης ταμπλετες βυθου...τωρα για 2χ24 αμα ειναι με αντακλαστηρες εισαι καλημενος για αρκετα ειδη φυτων!!συφνωμη που απαντησα στις ερωτησεις σου με οτι να 'ναι σειρα....:-)

Οκ οπότε λάμπες θα ψάξω για 2 sylvania glorux . Τελικά αντιμετωπίζω και ένα πρόβλημα με το καπάκι στο οποίο δεν χωράνε οι Τ5 24 W επείδη είναι 55 cm η λάμπα και το καπάκι έχει ωφέλιμο χώρο 53 cm. Οπότε από αυριο εργαλεία έξω και καινούριο καπάκι με μήκος 64 cm ώστε να χωράνε άνετα τα ακροφύσια. Επίσης κάτι άλλο που σκέφτηκα είναι μήπως τα ακροφύσια τοποθετηθούν εξωτερικά στα πλάγια του καπακιού ώστε να μην αλλάξω το μήκος του καπακιού. Τι λέτε το έχει κάνει κανείς αυτό??? Υπάρχει κανένας άλλος που να έχει βάλει Τ5 24 w σε καπάκι ενυδρείου carrefur aquel 80 Lt. Πάντως η ευκολότερη λύση είναι να μπούν λάμπες 8 watt, που όμως θα πρέπει να βάλω πάρα πολλές, 6 στο σύνολο για να φτάσω τα επιθυμητά επίπεδα W/Ltr. Καμία γνωμη- συμβουλή πάνω στο κομμάτι με τον φωτισμό????

Καλημερα Παναγιωτη...καλα ρε δεν κοιμασε εσυ;;;:-Ρ σου προτηνω φιλος να πεταξεις στο τζακι την ριζα που εχεις παρη και να βρεις αλλην,γιατι φοβαμε οτι μετα απο τοσο καιρο που δεν βυθηζεται,οτι δεν κανει,τωρα ισως στην πουλησανε για ενυδρειακη και ισως να ειναι,αλλα εστω και προλυπτικος να μην εισαι,εγω θα σου ελεγα να την πεταξεις και να παρεις αλλο κομματι....εγω απ τα νευρα μου θα την ειχα ηδη πεταξει....

Συγνωμη για το οφ τοπικ....

Είχα έξοδο σήμερα (2 μπουζούκια: το πρώτο πρεμιέρα!!) :band:

Δεν είναι ότι δε βυθίζεται, απλά έχει την τάση να επιπλεύσει, εξάλλου στην αρχή για να κάθεται στο βυθό χρειάστηκαν 5 πέτρες ενώ τώρα έχω αφήσει 1 και μάλιστα τη μικρότερη και ελαφρύτερη της ομάδας. Πάντως δεν έχει καμία σχέση όπως ήταν στην αρχή που επέπλεε σαν σανίδα σωτηρίας ναυαγού... κάποιοι μου είπαν ότι ίσως και να χρειαστεί μέχρι και μήνα για να βυθίζεται πλήρως... είδωμεν

Ευτυχώς ρε φαρμακόγλωσσε που μούλιασε τελικά και κάθεται μόνο του επιτέλους από χθες στον βυθό χωρίς πέτρα από πάνω :P:hysterical:

Έγινε επεξεργασία - nospanos

Οκ οπότε λάμπες θα ψάξω για 2 sylvania glorux . Τελικά αντιμετωπίζω και ένα πρόβλημα με το καπάκι στο οποίο δεν χωράνε οι Τ5 24 W επείδη είναι 55 cm η λάμπα και το καπάκι έχει ωφέλιμο χώρο 53 cm. Οπότε από αυριο εργαλεία έξω και καινούριο καπάκι με μήκος 64 cm ώστε να χωράνε άνετα τα ακροφύσια. Επίσης κάτι άλλο που σκέφτηκα είναι μήπως τα ακροφύσια τοποθετηθούν εξωτερικά στα πλάγια του καπακιού ώστε να μην αλλάξω το μήκος του καπακιού. Τι λέτε το έχει κάνει κανείς αυτό??? Υπάρχει κανένας άλλος που να έχει βάλει Τ5 24 w σε καπάκι ενυδρείου carrefur aquel 80 Lt. Πάντως η ευκολότερη λύση είναι να μπούν λάμπες 8 watt, που όμως θα πρέπει να βάλω πάρα πολλές, 6 στο σύνολο για να φτάσω τα επιθυμητά επίπεδα W/Ltr. Καμία γνωμη- συμβουλή πάνω στο κομμάτι με τον φωτισμό????

Πως πάει το ενυδρείο σου φίλε μου? Φωτισμό αναβάθμησες??

Ευτυχώς ρε φαρμακόγλωσσε που μούλιασε τελικά και κάθεται μόνο του επιτέλους από χθες στον βυθό χωρίς πέτρα από πάνω :P:hysterical:

αντε βρεεεε.....εγω για να ζεσταθης το ειπα :rasp: :rasp: :rasp:

πολλι ορεο το ενιδριο σου να το χερεσε

Καλησπέρα φίλε Πάνο!!!

Χθες δεν βρήκα ευκαιρία να ποστάρω....

Επιτέλους αναβαθμίστηκε ο φωτισμός!!!! :wootwoot: :wootwoot:

Δυστυχώς δεν βρήκα τις Sylvania Grolux και πήρα 2 απλές φθορίου τις OSRAM:

1. 1x T5 24W 6500K (865)

2. 1x T5 24W 4000K (840)

Οπότε πλέον πιστεύω είμαι καλυμμένος από άποψη φωτισμού

80 λίτρα (μικτά) χ 0,5W = 40 W/lt και εγώ είμαι στα 48W με τις 2 x 24W.

H αλήθεια είναι ότι έκανα τρελή πατέντα για να τις βάλω καθώς είναι και το καπάκι περίεργο και δεν βόλευαν και τα εργαλεία που είχα.

Παρακάτω θα ανεβάσω και photo να μου πείτε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας....

Καλησπέρα φίλε Πάνο!!!

Χθες δεν βρήκα ευκαιρία να ποστάρω....

Επιτέλους αναβαθμίστηκε ο φωτισμός!!!! :wootwoot: :wootwoot:

Δυστυχώς δεν βρήκα τις Sylvania Grolux και πήρα 2 απλές φθορίου τις OSRAM:

1. 1x T5 24W 6500K (865)

2. 1x T5 24W 4000K (840)

Οπότε πλέον πιστεύω είμαι καλυμμένος από άποψη φωτισμού

80 λίτρα (μικτά) χ 0,5W = 40 W/lt και εγώ είμαι στα 48W με τις 2 x 24W.

H αλήθεια είναι ότι έκανα τρελή πατέντα για να τις βάλω καθώς είναι και το καπάκι περίεργο και δεν βόλευαν και τα εργαλεία που είχα.

Παρακάτω θα ανεβάσω και photo να μου πείτε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας....

Υ.Γ Πρόσθεσα και φυτάκι επιφανείας ( limnobium ) που το αγόρασα από φίλο που το πουλάει εδώ μέσα στο AZ σε συμβολική τιμή .

Η αλήθεια είναι ότι μας δυσκόλεψε λιγάκι γιατί δεν βόλευε το καπάκι.

Δοκίμασα να ανοίξω τις τρύπες με τρυπάνι που ανοίγουν τους μεντεσέδες αλλά ήταν μικρό.

Στη συνέχεια πήγα να αγοράσω πιο μεγάλο αλλά λόγω κόστους (16 ευρώ!!!) το απέρριψα και πήρα κάτι ποτηροτρύπανα της bosh που δυστυχώς δεν βόλεψαν ούτε αυτά γιατί έβρισκε πάνω στην πατούρα του καπακιού.

Και σκέφτηκα με τον αδερφό μου και κάναμε την εξής πατέντα:

Ανοίξαμε τις τρύπες με το μικρό το τρυπάνι για μεντεσέδες και στη συνέχεια με φλόγιστρο ζεσταίναμε περιμετρικά την τρύπα (το καπάκι είναι πλαστικό ) και περνάγαμε το ακροφύσιο της λάμπας μέχρι να ανοίξει στην επιθυμητή διάμετρο.

Η αλήθεια είναι ότι σε μερικές έγινε λίγο μεγαλύτερη η τρύπα και σκέφτομαι να τις κλείσω με σιλικόνη, δεν ξέρω όμως αν θα βολέψει.

Έχετε να προτείνετε κάποια λύση στο να μην φαίνονται οι τρύπες...???

Προσθέτω και φωτογραφίες με το νέο φωτισμό.

Ίσως δεν φαίνεται απ' την φωτογραφία η αναβάθμιση από κοντά όμως είναι αισθητή η διαφορά κυρίως στις γωνίες του ενυδρείου.

post-48150-0-34539000-1355061424_thumb.jpg

Και μερικές απ' το limnobium.

Η αλήθεια είναι ότι έχω δοκιμάσει κι άλλα φυτά επιφανείας ( 2 φορές pistia και μία μία "φακή") και δεν άντεξαν.

Απ' την Παρασκευή που τα έβαλα έχω την εντύπωση ότι οι ρίζες τους έχουν μεγαλώσει και έχουν μεγαλώσει και οι δρομείς απ' τα νέα φυλλαράκια που πετάνε.

Τώρα είναι το φυτό που δείχνει να αναπτύσσεται, είναι η λάμπες που έβαλα.... θα δείξει στο μέλλον.

Από άποψη ΝΟ3 γιατί έχω ακούσει ότι χρειάζονται μέτρησα και είναι στο 10 μετά από αλλαγή νερού που έκανα την Πέμπτη.

Περιμένω επίσης τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας!!!

Όλες καλοδεχούμενες...

post-48150-0-33408200-1355062546_thumb.jpg

Καλησπέρα φίλε!

Επιτέλους αυτό είναι.. η μέρα με τη νύχτα!! :D

Φαίνεται πολύ ωραίο το αποτέλεσμα ομοίως και τα φυτά σου ;)

Γι αυτές τις λάμπες τις Osram δε γνωρίζω και πολλά πράγματα αλλά από τη στιγμή που είναι ενυδρειακές θα κάνεις πάρα πολύ καλά τη δουλειά σου! Σίγουρα δεν είναι σας τις Sylvania Grolux, εκεί θα έβλεπες πραγματικά άλλη κλάση φωτός και αποτελέσματος...

Και για την πατέντα από τις φωτογραφίες φαίνεται να έχετε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. :thumbup: Όσο για τα κενά καλύψτε τα όπως είπες με συλικόνη, καλύτερα ενυδρειακή για να είσαι καλυμμένος από όλες τις πλευρές...

Ωραίο το φυτό επιφάνειας, απλά όπως ισχύει και με τα υπόλοιπα της κατηγορίας του, να προσέχεις τον υπερπληθυσμό του διότι θα σου στερεί το φωτισμό από το κυρίως ενυδρείο σου...

Αυτά, γενικώς πολύ καλύτερα τα πράγματα από την αρχή!!

Υ.Γ. Αυτή η ρίζα σου όπως σου έχω πει είναι απίστευτη!

Έγινε επεξεργασία - nospanos

Καλησπέρα παιδιά!!!!!

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το limnobium (και γενικότερα για τα φυτά επιφανείας).

Χρειάζονται χαμηλή ροή στην επιφάνεια?

Θέλουν κάποια ιδιαίτερη προσοχή?

Γιατί ότι φυτό επιφανείας και αν έχω βάλει λόγω του φίλτρου γυρίζουν βόλτες στο ενυδρείο... :D :D

Αποφάσισα να ενώσω δύο καλαμάκια και να φτιάξω κάτι σαν φράγμα μεταξύ του spraybar και των limnobium ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακίνητα.

Παρατήρησα όμως ότι δεν υπάρχει ροή σ αυτή την περιοχή και πιάνουν σαν "βλέννα" τα φύλλα και κάτι σαν πρωτεϊνικό φιλμ στην επιφάνεια.

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά την "βλέννα" και το πρωτεϊνικό φιλμ???

Καλησπέρα παιδιά!!!!!

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το limnobium (και γενικότερα για τα φυτά επιφανείας).

Χρειάζονται χαμηλή ροή στην επιφάνεια?

Θέλουν κάποια ιδιαίτερη προσοχή?

Γιατί ότι φυτό επιφανείας και αν έχω βάλει λόγω του φίλτρου γυρίζουν βόλτες στο ενυδρείο... :D :D

Αποφάσισα να ενώσω δύο καλαμάκια και να φτιάξω κάτι σαν φράγμα μεταξύ του spraybar και των limnobium ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακίνητα.

Παρατήρησα όμως ότι δεν υπάρχει ροή σ αυτή την περιοχή και πιάνουν σαν "βλέννα" τα φύλλα και κάτι σαν πρωτεϊνικό φιλμ στην επιφάνεια.

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά την "βλέννα" και το πρωτεϊνικό φιλμ???

Ένα πολύ καλό άρθρο από την ομάδα του φόρουμ. ;)

Ένα πολύ καλό άρθρο από την ομάδα του φόρουμ. ;)

Σ ευχαριστώ πολύ dpap!!!!

Αν και δεν είναι σε τέτοιο βαθμό,ίσα που μπορείς να διακρίνεις "κάτι" σαν βιοφιλμ.

Λες αν βγάλω τα καλαμάκια να υπάρχουν πρόβλημα με τα limnobium που θα κάνουν βόλτες???

Κάποιος ίσως φίλος που έχει φυτό επιφανείας πως ακριβώς έχει την ροή του φίλτρου??

• 2 weeks later...

Καλησπέρα σε όλη την παρέα και Χρόνια Πολλά!!!!!

Παραθέτω 2 νέες φωτογραφίες απ' το ενυδρείο μου.

Η εξέλιξη όσο αναφορά στην ανάπτυξη των φυτών πιστεύω είναι μεγαλύτερη απ' ότι τηπερίμενα.... :D :D :D :D :D

Περιμένω και τη γνώμη σας...

post-48150-0-34893600-1356286525_thumb.jpg

Πωπω ρε φιλαράκι έχεις γεμίσει :D :D

Υ.Γ. Πρόσεχέ το όμως γιατί θα σου ρίχνει το επίπεδο φωτισμού στο ενυδρείο σου και από τα άλλα φυτά...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...