doraki 25 Σεπτεμβρίου 2012 #1 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Γεια σας. Έχω ενυδρείο 200 λίτρων και ήθελα να το φτιάξω με ιδιαίτερα σε εμφάνιση ψαράκια.Μετά απο ψάξιμο στο φόρουμ είδα ένα πολύ ωραίο άρθρο για χρυσόψαρα.Επέλεξα τα pearlscale και ξεκίνησα να τα ψάχνω.Δεν θα το πιστέψετε αλλά εδώ που μένω κανένα απο τα pet shop δεν τα ξέρει.Όλοι έχουν μόνο oranda και "κανονικά" χρυσόψαρα.Ξέρετε μήπως αν μπορώ να τα παραγγείλω απευθείας απο κάπου?Μπορώ να τα βάλω μαζί με κάποια oranda?Μένω στην Ναύπακτο (ξέχασα να το αναφέρω) και δεν έχουμε και πολλά καταστήματα με ζωάκια.Στα λίτρα που έχω πόσα ψαράκια μπορώ να βάλω?Θα χρειαστώ και γλύφτες δεν έχουν πρόβλημα να τα βάλω μαζί έτσι? Επίσης έψαχνα να βρω φυτά που να μην είναι "δύσκολα" στην συντήρησή τους (και για οικονομικούς λόγους και λόγω περιορισμένου χρόνου) και κάποιος μου είπε για ένα που γίνεται σαν κισσός,απλώνει στο ενυδρείο αλλά δεν ήξερε να μου πει πώς το λένε.Όμως μου είπε ότι το έχει και αυτός και δεν χρειάζεται ούτε ελέγχους ph ούτε έχει κάνει ο ίδιος κανένα τεστ στο νερό (και έχει το ενυδρείο του 18 χρόνια νομίζω με δύο αγγελόψαρα,κάτι μικρούλια μαύρα με μπλε ρίγα που πάνε σε κοπάδι και γλύφτες) και δεν του έχουν πάθει τίποτα.Είδα ότι είναι ακριβά τα τεστ γενικά.Έχετε καμία πρόταση εσείς?Αν δεν κάνω τα τεστ θα υπάρχει πρόβλημα? Και κάτι τελευταίο.Επειδή αυτή την στιγμή το ενυδρείο μου είναι άδειο αλλά έχει άλατα μέσα το πέρασα με διάλυμα ξιδιού (ελπίζω να μην έκανα γκάφα) και μου έδωσαν απο ένα pet shop δύο μπουκαλάκια,ένα sera bionitrivec και ένα sera aquatan και μου είπαν να τα βάλω στο νερό όταν το γεμίσω και να τα αφήσω για 24 ώρες να "στρώσουν" το νερό και μετά μπορώ να βάλω ψαράκια.Δεν μου είπαν όμως για τα φυτά και δεν ξέρω αν είναι και καλά αυτά που μου έδωσαν.Εσείς τί λέτε?Πρέπει να κάνω κάτι άλλο? Αυτά για αρχή.Συγνώμη αν σας ζάλισα με τις ερωτήσεις αλλά θέλω να το φτιάξω ωραίο και να είναι καλά και τα ψαράκια μου. Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
AngelinaA 25 Σεπτεμβρίου 2012 #2 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 κανονικα πρεπει να περιμενεις ενα μηνα απο οτι ξερω μεχρι να στρωθει το ενυδρειο τα φυτα δεν εχουν προβλημα....αλλα τα χρυσοψαρα απο οτι εμαθα ειναι παμφαγα ελπιζω να πηρες φυτα ανθεκτικα επιδει μενω κατερινη και θεσσαλονικη στην κατερινη οπου υπαρχει ενα πετ σοπ λεγεται pet center μπορεις να παραγκιλεις οτι ψαρια θελεις ακομα και σπανια ειδη τωρα δεν ξερω αν μπορουν να στα στιλουν με το κουριερ ,..θα μπω στην σελιδα και θα ρωτισω τον υπαλληλο σημερα ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
doraki 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #3 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 κανονικα πρεπει να περιμενεις ενα μηνα απο οτι ξερω μεχρι να στρωθει το ενυδρειο τα φυτα δεν εχουν προβλημα....αλλα τα χρυσοψαρα απο οτι εμαθα ειναι παμφαγα ελπιζω να πηρες φυτα ανθεκτικα επιδει μενω κατερινη και θεσσαλονικη στην κατερινη οπου υπαρχει ενα πετ σοπ λεγεται pet center μπορεις να παραγκιλεις οτι ψαρια θελεις ακομα και σπανια ειδη τωρα δεν ξερω αν μπορουν να στα στιλουν με το κουριερ ,..θα μπω στην σελιδα και θα ρωτισω τον υπαλληλο σημερα ! Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.Αν μπορείς πες μου αν μπορώ να τα παραγγείλω απο αυτό το pet center αν δεν τα βρω εδώ.Ένα μήνα μόνο για να στρωθεί το νερό?Αν ξέρεις τίποτα για φυτά ακούω προτάσεις... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AngelinaA 25 Σεπτεμβρίου 2012 #4 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.Αν μπορείς πες μου αν μπορώ να τα παραγγείλω απο αυτό το pet center αν δεν τα βρω εδώ.Ένα μήνα μόνο για να στρωθεί το νερό?Αν ξέρεις τίποτα για φυτά ακούω προτάσεις... σου προτεινω να παρεις ανουβιας ειναι τα ποιο ανθεκτικα στα χρυσοψαρα αχ σημερα πηγα ξεχασα να ρωτισω θα παω την αλλη εβδομαδα και θα σου πω ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 25 Σεπτεμβρίου 2012 #5 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Εγώ θα πρότεινα να ξεκινήσουμε σιγά σιγά και να μας πεις καποια στοιχεία σχετικά με το ενυδρείο σου! Τι φίλτρα διαθέτει, τι έχουν μέσα τα φίλτρα σου, τι υπάρχει από εξοπλισμό κτλ! Έγινε επεξεργασία 25 Σεπτεμβρίου 2012 - ebenos Link to comment Share on other sites More sharing options...
doraki 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #6 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Εγώ θα πρότεινα να ξεκινήσουμε σιγά σιγά και να μας πεις καποια στοιχεία σχετικά με το ενυδρείο σου! Τι φίλτρα διαθέτει, τι έχουν μέσα τα φίλτρα σου, τι υπάρχει από εξοπλισμό κτλ! Θα προσπαθήσω να σας κατατοπίσω όσο καλύτερα μπορώ. Τα λίτρα είναι 160 (μετά απο μέτρημα γιατί μάλλον μας δουλέψανε στην αγορά). Έχω 2 λάμπες γερμανικής κατασκευής Sylvania Standard F80W/154-T8 (ότι κ αν σημαίνει αυτό,το έγραψα ακριβώς όπως το έχει επάνω) και δύο λάμπες αν χρειάζεται για τροπικά ψάρια , νομίζω μπλε χρώματος,αυτήν την στιγμή τις έχω συσκευασμένες και δεν μπορώ να τις κοιτάξω. Έχω θερμοστάτη μάρκας ίδιας με το ενυδρείο μου JUWEL AQUARIUM 230V-50Hz 200W. Το φίλτρο τώρα είναι κολλημένο εσωτερικά αλλά έχω αφήσει μόνο το εξωτερικό του μέσα γιατί το άδειασα για να το απολυμάνω(δεν γράφει μάρκα) αλλά το μοτέρ γράφει PUMP 600 , 600l/h , 230V-50Hz , 6.5w.Μας είχαν πει ότι είναι πολύ δυνατό για το ενυδρείο και απο ότι είχα δει όσο είχαμε τα ψαράκια το νερό ήταν πεντακάθαρο συνέχεια.Έχει μέσα δύο σφουγγαράκια και ένα δίχτυ με μακαρόνια (τα οποία θα αλλάξω γιατί είναι φθαρμένα απο την προηγούμενη χρήση και το διάστημα που τα έχω έξω απο το ενυδρείο). Αυτά έχω προς το παρόν.Δεν έχω πάρει κάτι άλλο αλλά θέλω όπως είπα να είναι κάτι οικονομικό,που να βοηθάει όμως τα ψαράκια να είναι καλά στην υγεία τους και για αυτό τον λόγο ήθελα να βάλω αληθινά φυτά. Δεν ξέρω αν χρειάζεστε κάτι άλλο απο στοιχεία αλλά έγραψα όλα όσα έχει επάνω το ενυδρείο και αυτά που έχω ξεχωριστά (λάμπες για τροπικά και θερμοστάτη δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ). Τώρα για το καθάρισμα πριν βάλω οτιδήποτε μέσα επειδή έχει άλατα το έκανα λίγο όπως είπα και πριν με διάλυμα ξυδιού αλλά ακόμα δεν έχει καθαρίσει καλά.Τί προτείνεις εσύ να βάλω για να καθαρίσει τελείως? Αυτά προς το παρόν.Χρειάζομαι πολύυυυυ βοήθειαααα!!!!!!!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebenos 25 Σεπτεμβρίου 2012 #7 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Αρχικά να σου πω ότι η ενασχόληση μας με το χόμπι του ενυδρείου απαιτεί διάβασμα, αρκετό διάβασμα οπότε ξεκινά από εδώ για να μπεις στο κλήμα! Τώρα για το ενυδρείο σου: Προσπάθησε να το καθαρίσεις από τα άλατα όσο καλύτερα μπορείς, το ξυδακι είναι καλό και βοηθαει και στην απολύμανση και ξέπλυνε το καλά με μπόλικο νερό αρκετές φόρες. Στην συνεχεία θα πρέπει να βάλεις το χαλίκι η την άμμο και να φυτέψεις και τα φυτά σου! Πληροφορίες για τα κατάλληλα φυτά και τον βυθό αλλά και για διαφορές άλλες πληροφορίες για τα χρυσόψαρα θα βρεις και εδώ. Όσον αφορά το φίλτρο σου θα πρότεινα αφού θα βάλεις καινούργιο βιολογικό υλικό (substrat η siporax όσο περισσότερο μπορείς) να βάλεις και δυο καινούργια σφουγγάρια και πάνω πάνω και λίγο ενυδρειακο βαμβάκι! Για αρχή θα είσαι εντάξει με ένα φίλτρο αλλά σύντομα θα πρέπει να προσθέσεις ένα ακόμα εξωτερικό για να ενισχύσεις την φιλτρανση σου μιας που τα χρυσόψαρα παράγουν πολλούς ρύπους. Αφού λοιπόν θα είσαι έτοιμη με το ενυδρείο θα πρέπει να αρχίσει το στρώσιμο ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει ψάρια με ασφάλεια. Υπάρχουν πολύ μέθοδοι για το πώς μπορείς να στρώσεις ένα ενυδρείο, ο πλέον διαδεδομένος είναι αυτός με την τροφή και τα βακτήρια (υπάρχει στο παραπάνω λινκ)! Όταν λοιπόν φτάσεις στο σημείο να είναι στρωμένο το ενυδρείο σου τότε ξεκινάς να προσθέτεις σιγά σιγα τα ψάρια σου! Τώρα και σε ότι αφορά τα ψάρια σου μπορείς να βάλεις μέχρι 5 χρυσόψαρα στον τελικό τους αριθμό μιας και μεγαλώνουν πολύ. Θα σου πρότεινα να διαλέξεις χρυσόψαρα από τις fancy ποικιλίες μιας που έχουν ωραία κίνηση και είναι φανταχτερά. Όσον αφορά τα pearscale αν σου αρέσουν τόσο πολύ μπορείς να βάλεις ένα και με ειδική φροντίδα και περιποίηση να μπορέσεις να το κρατήσεις με τα υπόλοιπα! Αυτά προς ώρας, διάβασε και τα θέματα που έβαλα και ότι απορία έχεις την συζητάμε! Ελπίζω να σε βοήθησα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος