hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 #1 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : εδω και 2-3 μερες αρχισαν να "λιωνουν" τα πτερυγια του οχι αυτα που κολυμπαει τα μακρια .σημερα καθεται στο βυθο και σηκωνεται μονο για να παρει αερα και μετα ξανακαθεται κατω ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - Λίτρα:15 - Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):σιποραξ μινι- ανθρακας - Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ):4 μηνες - Ψάρια (είδη και αριθμός):1 μονομαχος 2 σαλιγκαρια - Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ):1φορα τη μερα 1φυλλαρακι ,αλλαγη νερου μια φορα τη βδομαδα 30% προετοιμασια με αντιχλωριο και ph minus ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ - PH:7.5 - KH: - GH: - ΝΗ3/NH4 (αμμωνία): - ΝΟ2 (νιτρώδη): - ΝΟ3 (νιτρικά): - Θερμοκρασία:25 ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ: -Υγρά Τεστ:sera -Strips: -Ηλεκτρονικά: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ - Είδος Ψαριού:μονομαχος - Ιστορικό Ψαριού: - Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ):καθεται στον βυθο ,αναπνεει πιο αργα απο οτι συνηθως - Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα) δεν τον ταισα καθολου σημερα -Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε: -Δοσολογία: -Χρόνος Χρήσης: -Αναλυτική περιγραφή: Έγινε επεξεργασία 24 Σεπτεμβρίου 2012 - hoffnung1989 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShadowVValker 24 Σεπτεμβρίου 2012 #2 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Η φωτογραφία δε φαίνεται καλά, ειδικά τα πτερύγια, βγάλε μια όσο πιο καθαρή μπορείς. Πρέπει να κάνεις μετρήσεις και για τα υπόλοιπα (αλήθεια ph πως μέτρησες?). Το finrot συνήθως προκαλείται από ακατάλληλες συνθήκες νερού. Γνώμη μου πέτα το ph minus και ξεκίνα να χρησιμοποιείς τύρφη και cattapa leaves. Εκτός από το ph βοηθάνε και σε πολλά άλλα (τανίνες, χουμικά οξέα, blackwater). Επιπλέον χρειάζεσαι γενικά αύξηση της θερμοκρασίας 1-2 βαθμούς. Στη θεραπεία τώρα: Επειδή δε μπορώ να διακρίνω από τη φωτογραφία, αν είναι σε αρχικό στάδιο ακολουθείς τα παρακάτω, αλλιώς προχωράμε σε πιο ισχυρή θεραπεία. Σε πρώτη φάση δοκίμασε θεραπεία με αλάτι. Άσε τη θερμοκρασία εκεί που είναι. Βάλε τα σαλιγκάρια για όσο γίνεται η θεραπεία σε ένα μπολ με νερό και καπάκι (άσε λίγο χώρο για αέρα) γιατί μπορεί να τα χάσεις από το αλάτι. Πάρε ενυδρειακό αλάτι (όχι τεχνητό θαλασσινού) ή χοντρό τυροκομικό, σίγουρα πάντως χωρίς πρόσθετα. Θα ξεκινήσεις καθημερινές αλλαγές νερού της τάξεως του 80-90% και στο νερό της αλλαγής (εκτός από αντιχλώριο και όσο πιο κοντά στη θερμοκρασία του ενυδρείου μπορείς) θα διαλύεις το αλάτι. Ξεκίνα με μια κουταλιά της σούπας (περίπου 15g) και ίσως χρειαστεί μέχρι και να διπλασιαστεί η δόση, σίγά σιγά ομως. ΚΑθημερινή παρατήρηση και μας ενημερώνεις. Έγινε επεξεργασία 24 Σεπτεμβρίου 2012 - ShadowVValker Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #3 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 εχω τα υπολοιπα τεστ για το μεγαλο μου ενυδρειο απλα επειδη δεν βρισκονται στον ιδιο χωρο δεν μπορω να τα πηγαινοφερνω..μετρησα μια φορα πεχα για να δω αν θελει ph minus (που βαζω και στο μεγαλο μου ενυδρειο σε καθε αλλαγη ) και δεν ξαναασαχοληθηκα με τεστακια ....εχω αλατι για ζωοτοκα κανει ??δεν καταλαβα ακριβως τη διαδικασια που μου περιγραφεις .βαζω νερο αντιχλωριο διαλυω μια κουταλια αλατι και κανω απευθειας την αλλαγη νερου η το αφηνω λιγο ?το αλατι θα επηρεασει τα φυτα μου?το μονομαχο να τον ταιζω η οχι ?καπου διαβασα για το φαρμακο μελαφιξ δεν θα βοηθουσε ? συγγνωμη για τη φοτο αλλα ο μονομαχος καθεται συνεχεια κατω οποτε δεν μπορω αν βγαλω μια καλυτερη μεχρι χτες παντως κολυμπουσε και ετρωγε κανονικα και το μονο που παρατηρησα ηταν τα φθαρμενα του πτερυγια .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Gee 24 Σεπτεμβρίου 2012 #4 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Για ποια πτερύγια μιλάς; Τα μικρά που έχει στο πλάι; Μήπως απλά διαφανίζουν και σου φαίνεται σα να έχουν λιώσει; Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #5 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 οχι εχουν κοντυνει .πρωτα εγιναν λευκα απο κοκκινα που ηταν και μετα κοπηκαν τελειως.το ψαρακι καθεται ολο κατω..χαλια :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Gee 24 Σεπτεμβρίου 2012 #6 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Τα κάτω;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #7 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 ναι τα μακρια οχι αυυτα που κολυμπαει τα μικρα τα αλλα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NickTheFish 24 Σεπτεμβρίου 2012 #8 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Καλησπερα,στις Αναβαντιδες δε κανουμε χρηση αλατος,δειχνουν ευαισθησια σε αυτο.Το αλατι δεν ειναι η λυση σε ολες τις ασθενειες,ποσο μαλλον οταν δεν υπαρχει η διαγνωση.Πριν χρησιμοποιησεις το ph minus τι ph μετρουσες?Η φωτογραφια δεν βοηθαει ιδιαιτερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #9 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 τι ειναι οι αναβαντιδες??θα προσπαθησω να το σηκωσω το ψαρακι αλλα κ παλι δεν θα φανει κατι ιδιαιτερο ..κυριο προβλημα μειναι οτι καθεται συνεχεια κατω .προσπαθω να καταλαβω αν εχει πρησμενη κοιλια η οχι .ισως να ειναι ελαχιστα με μια αμφιβολια ...αναπνεει αργα καθεται κατω και κουναει τα πτερυγια του (τα κανονικα) .ειχα πεχα 8-8.5 αλλα απο το καλοκαιρι που τον πηρα του βαζω πεχα μινους.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShadowVValker 24 Σεπτεμβρίου 2012 #10 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Για το fin rot το αλάτι είναι αρκετά διαδεδομένο σε μονομάχο. Στα περισσότερα φόρουμ είναι πρώτη επιλογή. πχ http://www.tropicalfishkeeping.com/member-submitted-articles/how-cure-betta-fin-rot-13467/ http://bettasplendid.weebly.com/fin-rot-101.html http://velvetdragon.com/bettas/finrot.html http://www.aboutfishonline.com/articles/finrot.html Μπορείς να δοκιμάσεις ένα συνδιασμό melafix - primafix, αλλά ξεκίνα με το αλάτι. Πρέπει να διαλυθεί καλά πριν κάνεις την αλλαγή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #11 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 οκ το αλατι για τα ζωοτοκα κανει ?15λ 1κοθταλια σουπας αρκει ? για ποσο καιρο ? το ψαρι το ταιζω (αν κ δεν ξερω κατα ποσο θα εχει ορεξη βεβαια...) σας ευχαριστω πολυ ολους ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
NickTheFish 24 Σεπτεμβρίου 2012 #12 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Λαβυρινθόψαρα ή Αναβαντίδες (Anabantidae) ονομάζεται η γενική κατηγορία που ανήκει το ψάρι σου.Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ύπαρξη του λαβύρινθου όργανο το οποίο χρησιμοποιείται στην αναπνοή ατμοσφαιρικού αέρα. Έγινε επεξεργασία 24 Σεπτεμβρίου 2012 - NickTheFish Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #13 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 διαβασα καποια πραγματα απο τα λινκ που μου εστειλες ShadowVValker και ναι τα πτερυγια νομιζω πως μοιαζουν με καποιες εικονες που ειδα..ωστοσο η ελλειψη ορεξης και το οτι καθεται κατω οφειλεται στο φινροτ??διαβασα για ολικη καθημερινη αλλαγη νερου να κλεισω τα φωτα και το φιλτρο .το αλατι που εχω κανει απο οσο τσεκαρα απλα ειναι σιγουρα (η μονο ) αυτο που εχει το ψαρακι μου ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NickTheFish 24 Σεπτεμβρίου 2012 #14 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Για το fin rot το αλάτι είναι αρκετά διαδεδομένο σε μονομάχο. Στα περισσότερα φόρουμ είναι πρώτη επιλογή. πχ http://www.tropicalf...-fin-rot-13467/ http://bettasplendid...in-rot-101.html http://velvetdragon....tas/finrot.html http://www.aboutfish...les/finrot.html Μπορείς να δοκιμάσεις ένα συνδιασμό melafix - primafix, αλλά ξεκίνα με το αλάτι. Πρέπει να διαλυθεί καλά πριν κάνεις την αλλαγή. Καλησπέρα,έχεις προσωπική εμπειρία με τη συγκεκριμένη πάθηση στο συγκεκριμένο ψάρι. Τα "κατω¨πτερύγια ονομάζονται κοιλιακά. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShadowVValker 24 Σεπτεμβρίου 2012 #15 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Γενικά δεν ζει και σε ιδανικές συνθήκες. Για να μην ξαναεμφανιστεί, βελτίωσε τις συνθήκες. Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Τύρφη, catappa leaves, και φύλλα μπανανιάς να πάρεις δεν είναι κακό, τα χρησιμοποιούν εκτροφείς μονομάχων σε περίπτωση ασθενειών (μου είπε κάποτε ένας Ταϊλανδός εκτροφέας ότι αν δε μπορέσει ένας μονομάχος να γίνει καλά όταν του βάλεις φύλο μπανανιάς, τίποτα δε μπορεί να τον γιατρέψει-άσχετα από αυτό, εμείς προσπαθούμε και με όλα τα άλλα μέσα που διαθέτουμε), κανένα μικρό κομμάτι ξύλο mopani, και λίγο ψηλότερη θερμοκρασία. Nick το είχε πάθει παλιότερα μονομάχος μου.. Το προλάβαμε στην αρχή όμως και το ξεπέρασε και όλα καλά. Έγινε επεξεργασία 24 Σεπτεμβρίου 2012 - ShadowVValker Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #16 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 εχω καταπα κ φυλλα μπανανιας στη διαθεση μου ...να του βαλω τα φυλλα μπανανιας ?ξεβγαλμα με βραστο νερο κ μετα στο εμνυδρειο παραλληλα με θεραπεια με αλατι η οχι?εχω μια υποψια για κατι που μπορει να φταιει αν το ψαρακι αρρωστησε οντως απο κακιες συνθηκες νερου ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
NickTheFish 24 Σεπτεμβρίου 2012 #17 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Η θεραπεία και η αλλαγή τιμών στο νερό του ενυδρείου σου ταυτόχρονα θα στρεσάρουν το ήδη ταλαιπωρημένο ψάρι σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShadowVValker 24 Σεπτεμβρίου 2012 #18 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Για το βακτηριακό finrot (μπορεί να προκληθεί και από μύκητες, αλλά το βακτηριδιακό είναι η πιο συχνή περίπτωση), υπεύθυνα είναι συνήθως gram-αρνητικά βακτήρια όπως τα Aeromonas, Pseudomonas και Myxobacteria. Τα βακτήρια αυτά είναι πολύ κοινά και βρίσκονται στο νερό κάθε ενυδρείου, όμως αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και πολλαπλασίαστούν υπέρμετρα, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην υγεία των ψαριών. Για το λόγο αυτό, η πρωταρχική αιτία εμφάνισης του fin rot είναι οι κακές συνθήκες! Τα φύλα ρίξ'τα παράλληλα και γενικά αν μπορείς, πάντα να του έχεις μέσα, τουλάχιστον catappa.Επιπλέον ξέχασα να σου πω, πρέπει να εμπλουτίσεις τη διατροφή του. Χρειάζεται λίγη ποικιλία. Καν΄του εναλλαγές το φυλλαράκι με αποξηραμένη, ζωντανή, κατεψυγμένη (dafnia, bloodworm, grindal, whiteworm κα)και μια φορά στις 15 πρόσθετε και βιταμίνες. Nick τα catappa δε θα αλλάξουν το νερό κατ'ευθίαν. Σιγά σιγά απελευθερώνουν τις ουσίες τους. Και πάνε το νερό προς τις ιδανικές συνθήκες. Και εκτός των άλλων, δεν έχει και τρελά χρονικά περιθώρια με το finrot. Εσύ τι θα πρότεινες? Έγινε επεξεργασία 24 Σεπτεμβρίου 2012 - ShadowVValker Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #19 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 οκ εχω ακουσει διαδορες αποψεις αλλα δεν εχουμε καταληξη σε κατι αλατι φυλλα μπανανας οι αλλαγες συνθηκων θα τον εξαντλησουν ... αρα τι να κανω?πρεπει το πρωι να λαβω αμεσα μετρα αλλα πρεπει να ξερω τι να κανω .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #20 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Μια απορια.αν κανω θεραπεια με αλατι εχει νοημα να βαλω καταπα παραλληλα?αφου οτι ουσια απελευθερωνεται θα πετιετσι με τις καθημερινες αλλαγες νερου.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hoffnung1989 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #21 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Μια απορια.αν κανω θεραπεια με αλατι εχει νοημα να βαλω καταπα παραλληλα?αφου οτι ουσια απελευθερωνεται θα πετιετσι με τις καθημερινες αλλαγες νερου.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShadowVValker 24 Σεπτεμβρίου 2012 #22 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 To catappa συνεχίζει να απελευθερώνει συστατικά για κάποιες αλλαγές (σκέψου το σαν φακελάκι τσάι!). Αν δεις μετά από κάποιες αλλαγές να χάνει την αποτελεσματικότητά του, άλλαξε το. Επιπλέον, καλό θα ήταν και στο νερό που προετοιμάζεις για αλλαγή να αφήνεις ένα φύλλο μέσα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 24 Σεπτεμβρίου 2012 #23 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Καλημερα στα παιδια....εγω με τον μονομαχο μου παλεψα το φινροτ με ζουμια..βασηκα μονο με μελαφιξ για στα ξενα σαιτ(τοτε δεν ειχα βρει το ακουαζοοπυν)προτηνανε η μπανακι με αλατι η μελαφιψ(οχι μπεταφιξ γιατι υπαρχει,ειναι για μονομαχους και ειναι αραιωμενο 10 φορες γιατι καιει τον λαβυρινθο),προτημισα το μελαφιξ γιατι ημουν νεος και μου φανηκαν μανικι τα υπολοιπα.θελει προσοχη στην δοση και εβλαβηκη αφοσιωση στην θεραπεια και στην μεθοδο εφαρμογηγεις.και μετα κοιτας να του φτιαξεις τις ειδανικες συνθηκες...γιατι πιστευω(ετσι σκευτηκα και εκανα τοτε εγω)οτι ενα αρρωστο ψαρακι ειναι κριμα να το ταλαιπωρης με αλλατο νερο και του δινεις τις ηδανικες συνθηκες ενω ειναι αρρωστο...ενα ενα και ολα θα γινουν..και ο μπαγασας εγινε καλα...και η συνθηκες ηρθαν....απο πρωσοπικη εμπειρια πανω σε μονομαχο και φινροτ...αν ειναι κατι αλλο παω πασο... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Gee 24 Σεπτεμβρίου 2012 #24 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Παιδιά μιλάμε για ενυδρείο που είναι κατά πάσα πιθανότητα στρωμένο (τρέχει πάνω από μήνα).Μένει βέβαια να μας το δείξουν οι μετρήσεις για σιγουριά. Ποια από τις παραμέτρους να είναι τόσο λάθος για να δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akridas66 25 Σεπτεμβρίου 2012 #25 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Μπορει το πεχα,αν ειναι ειναι πολυ ανεβασμενο η πολυ χαμηλο να ζωρηζει το ψαρι με αποτελεσμα να πεσει η αμυνα του οργανιζμου του,αν ομως δεν εχουμε ολες τις μετρησεις οτι και να πουμε ειναι ανωφελο,οποτε κανε μια μετρησει και πας μας να ξερουμε.ειπες οτι εχεις φυτα σστο ενυδρειο?αν ναι τι ειδοι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος