Jump to content

Αποψεις Για Τον Καθαρισμο Των Μηχ. Φιλτρων

Rik

58 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Χρήστο είμαι σίγουρος πως κάτι έχεις στο μυαλό σου γράφοντας τα παραπάνω, αλλά αν δεν γίνεις πιο συγκεκριμένος είναι αδύνατο να ακολουθήσουμε τη σκέψη σου. :)

Στο θέμα που είχα ανοίξει 2008 Σκούπα βυθού και αλλαγές νερού είπα της απόψεις μου βασισμένες στην εμπειρία μου και στην βιβλιογραφία περί ιζηματοποίησης κτλ.

Αισίως έχουμε 2012 και σκούπα βυθού δεν βάζω παρά μόνο όταν πια γεμίσει το ενυδρείο με ιζήματα σε μέρη που με ενοχλούν, αφαιρώ περίπου το 1/10 όχι παραπάνω.

Εκτός από μια ελαφριά λίπανση στο ενυδρείο δεν μπαίνει τίποτα άλλο εκτός από νερό ΑΟ ούτε καν αντιχλώριο.

Έως τώρα αρρώστιες δεν είδα τα φυτά δεν έχουν πρόβλημα και πλέον δεν μετρό καν το νερό γιατί είναι άκρος σταθερό.

Έχω δυο εξωτερικά φίλτρα τα οποία τα καθαρίζω μια φορά το χρόνο ίσος και παραπάνω πολλές φορές πέφτει η ροη πολύ αισθητά αλλά αυτό το θέλω καθώς η σιγανή ροή έχει κάποια άλλα πλεονεκτήματα.

Σίγουρα το κάθε ενυδρείο έχει τον δικό του χαρακτήρα, αλλά αν μια ουσία είναι παθογόνα θα είναι παντού. Αν στο ενυδρείο μας τώρα εισέλθει ένας παθογόνος οργανισμός δεν ξέρω και δεν μπορώ να πω κατά πόσο τα ιζήματα στο ενυδρείο μας και στο φίλτρο ευνοούν ή αποτρέπουν την ανάπτυξη του οργανισμού είναι ένα θέμα που θέλει ψάξιμο.

Αν σε ενδιαφέρουν τα ιζήματα διάβασε την διατριβή του χημικού Λεωνίδα Αρβανίτη

Στέλνω το λινκ.

http://nemertes.lis....itis%28g%29.pdf

Επιτρέψτε μου μια γενική παρένθεση και λίγο εκτός θέματος

Θα μιλήσω γενικά, όταν κάνουμε τέτοιου είδους διαλόγους δεν τους κάνουμε για να καταθέσουμε της απόψεις μας και μετά ο κάθε ένας να τραβήξει τον δρόμο που γνωρίζει, αν είναι έτσι τότε τσάπα της κάνουμε αυτές της συζητήσεις.

Άλλο τη πιστεύω άλλο τη υποψιάζομαι και άλλο τη λέει η πράξει. Πολλές φορές η πράξεις ανατρέπουν τα πιστεύω και της υποψίες μας ή της κατοχυρώνουν.

Το χόμπι μας δεν είναι μόνο θεωρία αλλά και πράξεις, ακόμη και η θεωρία των μαθηματικών πρέπει να αποδεχτεί με πράξεις.

Κατά καιρούς έχουν γίνει πολύ όμορφες συζητήσεις και έχουν βγει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που μόνο τα διαβάζουμε και λίγοι τα εφαρμόζουν. Με μεγάλη λύπη μου διαπιστώνω ότι η πλειοψηφία δεν τα εφαρμόζει και παραμένει παγιωμένοι στις πολλές φορές λανθασμένες απόψεις της με την δικαιολογία ότι δεν κάνουν κάτι κακό.

Ίσος θα πρέπει να κάνουμε συζητήσεις για το πώς θα μπορέσουμε να σπάσουμε το ρόδι και να ξεφύγουμε από τα πιστεύω μας που δεν έχουν βάση ή η βάση τους έχει πλέον ξεπεραστεί παρά να σπάμε τα δάκτυλα μας και να ψάχνουμε πληροφορίες από διάφορους καταξιωμένους επιστήμονες, χομπιστες, και γνώστες.

Μερικές φορές νιώθω να εφαρμόζεται το ρυτό Γιάννης ‘’κερνά Γιάννης πίνει’’.

Ναι έχουμε οικονομική κρίσει αλλά δόξα το Θεό το γράψιμο και το ψάξιμο δεν κοστίζει ακόμη.

Καλησπερα Χρηστο!

Εχθες δεν βρήκα τον χρονο για να μπορεσω να ριξω μια ματια στην διατρηβει που επισυναψες και σημερα μολις εκανα ενα γρηγορο πασαλιμα λιγο για να παρω μια ιδεα και σιγουρα θα την δω και καλυτερα καποια στιγμη με ηρεμια, αλλα απο οτι ειδα επικεντρωνεται περισσοτερο στα ιζηματα σε σχεση με τα βαρεα μεταλλα και οχι στην ρυπαντικη τους ιδιοτητα και το μικροβιακο τους φορτιο οταν αυτα υπαρχουν σε αφθονια.

Οσο αφορα για το ενυδρειο σου, οπως υποθηκε απο ολους μας γενικος παιζουν ρολο τα χαρακτηριστικα του καθενος και σιγουρα ο τροπος λειτουργιας του, και σε αυτο θα συμφωνησουμε ολοι πιστευω.

Οσο για την σκουπα δεν κανω ποια και εγω εδω και πολυ καιρο μια που στο φυτεμενο εχω ψιλοκοκκοχαλικι ~2mm και στα οσκαρ ψιλοκοκκο ζεολιθο για βυθο με καλη κυκλοφορια και δεν μενει σχεδον τιποτα επιφανειακα οποτε το μονο που με απασχολη ειναι τα φιλτρα στην ουσια.

Προφανως και το ενυδρειο σου ειναι ισορροπημενο αλλα φανταζομε εχεις και νορμαλ αποβλυτα για τα λιτρα σου, φυτα, οσμωση, και σωστη φιλτρανση, οποτε δεν σε απασχολη και περισσοτερο στην ουσια μια που με τις αλλαγες νερου επαναφερεις την ταξη!

Στην περιπτωση του ενυδρειου μου με μεγαλες κιχλιδες τυπου οσκαρ ομως ειναι λιγο διαφορετικα τα πραγματα, μια που ταιζω καθημερινα μια χουφτα πελλετς Xl, κολοκυθακι, 2 κουταλιες αρακα και τετραμιν για τα πιτσιρικια με αποτελεσμα παρολου που εχω αρκετη φιλτρανση να βγαζω κιλα λασπης καθε μηνα. Εν ολιγης ψιταλια κατασταση................οποτε οπως καταλαβαινεις η ισοροποια θίγεται καθημερινα.

Τωρα, φυτα πολλα δεν μπορω να βαλω λογω την ιδιαιτεροτητα των ψαριων οποτε η φιλτρανση μου γινεται κυριως μηχανικα, βιολογικα και χημικα.

Το ζητουμενο ειναι πως για τα ψαρια και καθολου νιτρικα να μη εχουμε ακομα καλυτερα, οποτε ποιος ο λογος εαν εχουμε fish only ενυδρειο να μην ψαχνουμε τροπο να αποβαλλουμε οσο το δυνατων περισσοτερα αποβλυτα για ενα ποιο υγειες περιβαλλον;;;

Οσο για την ρυπανση του νερου και τους παθογονους μικροοργανισμους μπορειτε να ριξει οποιος θελει μια ματια στα παρακατω συννημενα που εχω βρει προχειρα, αλλα εαν ψαξεται λιγο στο νετ θα βρειτε ολοκληρα βιβλια και διατριβες.

http://www.geo.auth.gr/courses/ggg/ggg887e/PDF/XYTA_5.pdf

http://www.arys.upatras.gr/attachments/article/67/5.Vantarakis.pdf

http://www.waterinfo.gr/eedyp/Paros_papers/velonakis_e.pdf

Ο καθαρισμός του φίλτρου και η αλλαγές νερού είναι λίγο πολύ αλληλένδετα δεν θέλω όμως να πλέξω εδώ της αλλαγές νερού αφού το θέμα είναι ο καθαρισμός του φίλτρου.

Αναφέρω ποιο κάτω δυο περιπτώσεις καθαρισμού του φίλτρου.

1.

Αν

1. Αν υποθέσουμε ότι αλλάζουμε κάθε 7 ημέρες 30% νερό και δεν αφαιρούμε τα ιζήματα από το φίλτρο και από το ενυδρείο μας. Το φίλτρο το καθαρίζουμε μόνο όταν πέσει (αν πέσει) η ροή του.

2. Αν κάνουμε αλλαγές νερού κάθε 7 ημέρες 30% νερό και αφαιρούμε τα ιζήματα από το φίλτρο μας κάθε μήνα ενώ με της αλλαγές νερού αφαιρούμε και τα ιζήματα από το ενυδρείο μας.

Και τώρα κάνουμε ένα πείραμα σε θεωρητική βάση.

Προσθέτουμε στο ενυδρείο 3 παθογόνους οργανισμούς που ο ένας αρέσκετε περισσότερο στα όξινα νερά ο άλλος στα ουδέτερα και ο τρίτος στα σκληρά νερά.

Αν υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε τρία ενυδρεία από το νούμερο 1 ,με χαμηλό, ουδέτερο και αυξημένο Ph.

Τα ίδια ενυδρεία έχουμε και στο νούμερο 2 (χαμηλό, ουδέτερο και αυξημένο Ph).

Τα ερωτήματα που θέτονται είναι πως θα αναπτυχτούν οι διάφοροι παθογόνοι οργανισμοί στα διάφορα ενυδρεία με τα ιζήματα και στα διάφορα ενυδρεία χωρίς τα ιζήματα.

Είναι ερωτήματα που δεν γνωρίζω της απαντήσεις αλλά της ψάχνω.

Η έως τώρα έρευνα που έκανα δείχνει ότι τα ιζήματα σίγουρα βοηθούν στην σταθερότητα του ενυδρείου και σε ότι αφορά της συνθήκες νερού. Επίσης παρατήρησα στο μικροσκόπιο ένα πολύ μεγάλο αριθμώ πρωτόζωων που ζουν και αναπτύσσονται στα ιζήματα.

Δεν ξέρω αν είναι παθογόνα ή όχι αυτά τα ζωύφια αλλά αν ήταν στα 4 χρόνια τώρα που τα έχω θα έπρεπε να έβλεπα κάποια πάθηση στα ψάρια μου ή έστω κάτι το αρνητικό.

Το τη πιστεύω εγώ δεν έχει καθόλου σημασία αλλά αυτό που μετρά είναι τη μπορώ να αποδείξω ή καλύτερα τη μπορούμε να αποδείξουμε.

Καλή έρευνα σε όσους έχουν κέφι και διάθεση :)

Χρήστο είμαι σίγουρος πως κάτι έχεις στο μυαλό σου γράφοντας τα παραπάνω, αλλά αν δεν γίνεις πιο συγκεκριμένος είναι αδύνατο να ακολουθήσουμε τη σκέψη σου. :)

Είδα γενικά κάποια πράγματα που με στενοχώρησαν και λίγο πολύ τα αναφέρω.

Έχουμε γράψει πολλά μέλη πολλά όμορφα ποστ και λύσαμε πολλές απορίες.

Παρόλο αυτά παρατηρώ κάποια μέλη λίγο πολύ είναι κολλημένα στις απόψεις τους χωρίς να έχουν βάση και τεκμηρίωση η απόψεις τους, πιστεύω με τέτοια κωλύματα δύσκολα θα πάμε μπροστά το χόμπι.

Την διαπίστωση αυτήν την είχα κάνει προ πολού απλά σήμερα την ξανά διαπίστωσα γιατί σήμερα έψαχνα κάποια ποστ σε διάφορα θέματα. Έτσι ένιωσα ότι έπρεπε να τα πω και βρήκα την ευκαιρία να τα πω εδώ γιατί κάπου πρέπει να τα έλεγα.

για να μπορεσει καποιος να αλλαξει τις ρουτινες του και να μπορει να βγαλει ασφαλη συμπερασματα, θα πρεπει να εχει αρκετα μεγαλη εμπειρια, και να του εχουν τυχει αρκετες στραβες, ετσι ωστε να μπορει να αντιδρα γρηγορα και αποτελεσματικα για να μην βαλει τα ψαρια του σε κινδυνο. οι παλιοι χομπιστες μαθατε απο τα λαθει σας, δεν υπηρχε το ιντερνετ, και πιστευω ουτε τοσοι πολλοι για να παρετε ετοιμες πληροφοριες οπως εμεις οι νεοτεροι ¨στο χομπυ, οχι στην ηλικια¨ . οπωτε πιστευω φιλε χρηστο οτι δεν εχω την τεχνογνωσια, ετσι ωστε να μου μιλησουν νωρις τα ψαρια μου. σαν αποτελεσμα κραταω σταθερες τις δεδομενες ρουτινες μου, και περιμενω με αγωνια να βγαλετε το φιδι απο την τρυπα εσεις οι παλαιοτεροι. δεν θελω να με παρεξηγησεις, απλα εγω φοβαμε γιατι εχω να κανω με ζωντανους οργανισμους και ειναι κριμα να τους βαλω σε κινδυνο με τις λιγες γνωσεις μου.

Εγω παιδια αν και καθαριζω τα φιλτρα μου σε καθε αλλαγη,ξερω οτι δεν ειναι σωστο αλλα θα πρεπει να εχουμε υποψη μας και πως ειναι στημενο το ενυδρειο και τι υλικα χρησιμοποιησαμε(εννοω λασπη,ξερα φυλλα, etc) και αναλογα πραττουμε...

Ο καθαρισμός του φίλτρου και η αλλαγές νερού είναι λίγο πολύ αλληλένδετα δεν θέλω όμως να πλέξω εδώ της αλλαγές νερού αφού το θέμα είναι ο καθαρισμός του φίλτρου.

Αναφέρω ποιο κάτω δυο περιπτώσεις καθαρισμού του φίλτρου.

1.

Αν

1. Αν υποθέσουμε ότι αλλάζουμε κάθε 7 ημέρες 30% νερό και δεν αφαιρούμε τα ιζήματα από το φίλτρο και από το ενυδρείο μας. Το φίλτρο το καθαρίζουμε μόνο όταν πέσει (αν πέσει) η ροή του.

2. Αν κάνουμε αλλαγές νερού κάθε 7 ημέρες 30% νερό και αφαιρούμε τα ιζήματα από το φίλτρο μας κάθε μήνα ενώ με της αλλαγές νερού αφαιρούμε και τα ιζήματα από το ενυδρείο μας.

Και τώρα κάνουμε ένα πείραμα σε θεωρητική βάση.

Προσθέτουμε στο ενυδρείο 3 παθογόνους οργανισμούς που ο ένας αρέσκετε περισσότερο στα όξινα νερά ο άλλος στα ουδέτερα και ο τρίτος στα σκληρά νερά.

Αν υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε τρία ενυδρεία από το νούμερο 1 ,με χαμηλό, ουδέτερο και αυξημένο Ph.

Τα ίδια ενυδρεία έχουμε και στο νούμερο 2 (χαμηλό, ουδέτερο και αυξημένο Ph).

Τα ερωτήματα που θέτονται είναι πως θα αναπτυχτούν οι διάφοροι παθογόνοι οργανισμοί στα διάφορα ενυδρεία με τα ιζήματα και στα διάφορα ενυδρεία χωρίς τα ιζήματα.

Είναι ερωτήματα που δεν γνωρίζω της απαντήσεις αλλά της ψάχνω.

Η έως τώρα έρευνα που έκανα δείχνει ότι τα ιζήματα σίγουρα βοηθούν στην σταθερότητα του ενυδρείου και σε ότι αφορά της συνθήκες νερού. Επίσης παρατήρησα στο μικροσκόπιο ένα πολύ μεγάλο αριθμώ πρωτόζωων που ζουν και αναπτύσσονται στα ιζήματα.

Δεν ξέρω αν είναι παθογόνα ή όχι αυτά τα ζωύφια αλλά αν ήταν στα 4 χρόνια τώρα που τα έχω θα έπρεπε να έβλεπα κάποια πάθηση στα ψάρια μου ή έστω κάτι το αρνητικό.

Το τη πιστεύω εγώ δεν έχει καθόλου σημασία αλλά αυτό που μετρά είναι τη μπορώ να αποδείξω ή καλύτερα τη μπορούμε να αποδείξουμε.

Καλή έρευνα σε όσους έχουν κέφι και διάθεση :)

Χρηστο λιγο δυσκολο να μπορεσω προσωπικα να βγαλω καποια συμπερασματα εστω και θεωριτικα για το πειραμα που προτεινεις αλλα αυτο που μπορω να σου αναφερω απο προσωπικη εμπειρια ειναι οτι οταν υπαχρουν αρκετα αποβλυτα συγκεντρωμενα σιγουρα χανεται αυτη η ισοροποια και οι αρρωστιες καρτερουν να βρουν γονιμο εδαφος. Σας παραθετω παρακατω μερικα αποσπασματα απο μια πτυχιακη οπου συχνα πυκνα δεινει εμφαση στην σωστη υγιεινή.

ΙΧΘΥΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα ψάρια είναι ζώα αρκετά ευπαθή, τόσο σε ασθένειες όσο και στις αλλαγές των περιβαλλοντολογικών τους συνθηκών. Η προσβολή μιας υδατοκαλλιέργειας από μια ασθένεια μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των καλλιεργούμενων οργανισμών ή την αλλοίωση της ποιότητας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό μεταβάλλοντας και την εμπορευσιμότητα του προϊόντος.

Η διάγνωση από τα εξωτερικά εμφανή συμπτώματα είναι δύσκολη εξαιτίας των παρόμοιων συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι περισσότερες από τις ασθένειες των ψαριών. Έτσι, πολλές φορές, όταν πλέον εκδηλωθεί η ασθένεια, είναι αργά για οποιαδήποτε ενέργεια. Ακόμη τα περισσότερα βακτήρια και μύκητες που προκαλούν τέτοια προβλήματα, υπάρχουν έτσι κι αλλιώς μέσα στο νερό σαν μέρος της φυσικής χλωρίδας και πανίδας του, χωρίς να είναι παθογόνα. Όταν όμως συμβούν κάποιες αλλαγές στις συνθήκες του νερού (όπως αλλαγές θερμοκρασίας, pH, κ.λπ.),

δημιουργείται στρες στα ψάρια με αποτέλεσμα να γίνονται ευάλωτα σε τέτοιες παθήσεις. Φυσικά και η καθαριότητα του νερού έχει καταλυτικό ρολό στην υγεία των ψαριών. Έτσι συχνά η απώλεια ατόμων σε μια μονάδα μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη και βεβαίως να έχει μεγάλο χρηματικό κόστος.

Η τελική διάγνωση πραγματοποιείται με την λήψη δειγμάτων από τα ψάρια, την καλλιέργεια τους, την χρώση και την μικροσκοπική μελέτη των παθογόνων βακτηρίων, μυκήτων, κλπ. Αφού προσδιοριστεί το είδος του παθογόνου, ακολουθεί η θεραπεία.

Η κύρια μέθοδος πρόληψης της προσβολής των καλλιεργούμενων υδρόβιων οργανισμών είναι η μείωση και εξάλειψη του στρες το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη των παθογόνων. Τα στρες μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η υψηλή ιχθυοφόρτιση , η κακή ποιότητα του νερού, η μεταφορά των ψαριών, κλπ.

2. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η έλλειψη σταθερών ελέγχων των ιχθυαποθεμάτων και ο μικρός αριθμός εξειδικευμένων μικροβιολογικών εγκαταστάσεων δυσκολεύει την καταγραφή της κατάστασης των ασθενειών στην Ελλάδα. Όλα αυτά συντελούν στο να μην εντοπίζονται και αναφέρονται μερικές ασθένειες που πιθανώς εμφανίζονται και στην χώρα μας. Η πλειονότητα των πληροφοριών και αναφορών σχετικά με ασθένειες ψαριών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αφορά τα ψάρια γλυκών νερών.

Από σχετική αναφορά, των Πνευματικάτο και Ghittino, προκύπτουν τρεις κατηγορίες ασθενειών: α) παρασιτικές, β) τροφικές, και γ) περιβαλλοντικές. Όλες οι κατηγορίες των ασθενειών σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με κακή ποιότητα νερού εκτροφής, φτωχή διατροφή, αλλοίωση τεχνητών σιτηρεσίων κατά την αποθήκευση και παρουσία παρασίτων στο νερό εκτροφής.

5. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΥΚΗΤΕΣ

Μύκητες είναι απλοί ευκαριωτικοί οργανισμοί οι οποίοι δεν έχουν χλωροφύλλη και αναπαράγονται αμφιγονικά ή και μονογονικά με παράλληλη παραγωγή σπορίων. Αρκετοί από αυτούς προκαλούν μολύνσεις στους οργανισμούς, τις λεγόμενες μυκητιακές μολύνσεις.

Οι κυριότερες ασθένειες που προσβάλουν τα ψάρια των μονάδων και οφείλονται σε μύκητες είναι 8. Στις περισσότερες περιπτώσεις κύριο ρόλο για την πρόληψη αυτών των ασθενειών παίζει η υγιεινή. Είναι σημαντικό να διατηρούνται καθαρά τα ενυδρεία έτσι ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη των διαφόρων μικροοργανισμών.

Πηγη: http://www.google.gr/webhp?source=search_app#hl=el&sclient=psy-ab&q=%CE%B9%CF%87%CE%B8%CF%85%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1+&oq=%CE%B9%CF%87%CE%B8%CF%85%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1+&gs_l=serp.3..0i30.5388.7066.0.8379.12.10.0.0.0.7.808.2692.0j3j6j6-1.10.0...0.0...1c.1.T7qvUtg2bOg&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=42a37bea82dbf4de&biw=1022&bih=653

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...