Rik 24 Σεπτεμβρίου 2012 #1 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Σε συνδιασμο της ψηφοφοριας με θεμα Απόψεις Για Τις Αλλαγές Νερού του φιλου Χρηστου, γεννιέται αναπάντεχα το ερωτημα περι του καθαρισμου και των φιλτρων για να ολοκληρωθεί το ερωτημα περι συστηματικής συντήρησης του ενυδρειου μας. Οποτε παιδες εκφραστείτε ελευθερα περι του θεματος ετσι ωστε στο τελος να διασταυρωσουμε τις πληροφοριες για να εχουμε μια γενικη εικονα. Οποτε βαδιζοντας στα χναρια του πρωτου θεματος γεννιουνται διαφορα ερωτηματα οπως: Κάθε πότε πρέπει τελικά να κάθαριζουμε το φιλτρο; Γιατί να κάθαριζουμε το φιλτρο εαν η ροη του ειναι κανονικη; Τη μας προσφέρει ο καθαρισμος του φιλτρου; Με ποιον τρόπο προσδιοριζουμε την αναγκη να γινει ο καθαρισμος του; Αντιλαμβανόμαστε καποια αισθητη διαφορα ως προς τους κατοικους του ενυδρειου; Τη παρατηρήσεις έχετε κάνει πάνω στο θέμα Και γενικά αναφέρεται οτιδήποτε αξιοπερίεργο. Καλη ψηφοφορια σε ολους, παρακαλω στην συμμετοχη σας! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ελιοτ 24 Σεπτεμβρίου 2012 #2 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 οταν πεφτει αρκετα η ροη του νερου. δεν υπαρχει λογος να σκαλιζω συνεχεια το φιλτρο. στα ψαρια δεν εχω δει καμια διαφορα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #3 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Ωραια, παρακαλω συνεχιστε την ψηφοφορια και την καταθεση αποψεων και καποια στιγμη θα καταθεσω και εγω καποιες σκεψης για να μην επιρεασω την σκεψη σας αρχικα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crazy_Beaver 24 Σεπτεμβρίου 2012 #4 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Oταν πεφτει αρκετα η ροη του νερου. δεν υπαρχει λογος να σκαλιζουμε συνεχεια το φιλτρο για να καθαρίσουμε σφουγκάρια! Ασε που την ακούνε και οι φλάτζες κλπ ανοιξε κλείσε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 96 24 Σεπτεμβρίου 2012 #5 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 ότι είπαν και τα παραπάνω παιδιά όταν πέφτει η ροή Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #6 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Kαλημερα στην παρεα........... Απο οτι φαινεται μεχρι στιγμης η πλειοψηφία επελεξε την απαντηση οταν πεφτει η ροη, αλλα δεν εχει καποιος αλλος να καταθεσει μια διαφορετικη αποψη περι του θεματος;;; Ολη αυτη η υλη που μαζευεται στο φιλτρο μας δεν επιβαρυνη το νερο πριν την ωρα του; Το σκεπτικο μου ειναι απλο και θα ηθελα να ακουσω τις αποψεις σας για να καταλαβουμε λιγο καλυτερα την ολη λειτουργια των φιλτρων σε σχεση με τα αποβλυτα που συσσωρεύονται. Παραδειγμα εαν βαλουμε σε ενα ποτηρι με νερο 3,4 κουταλακια ζαχαρη και δεν το ανακατεψουμε και δοκιμασουμε να πιουμε λιγο θα δουμε πως εχει γλυκανη λιγο αλλα η ποσοτητα ζαχαρης θα μεινει σχεδον στα ιδια επιπεδα μεσα στο ποτηρη. Τωρα εαν αρχισουμε να ανακατευουμε το νερο δημιουργωντας στην ουσια κυκλοφορια του νερου χωρις να πειραξουμε με το κουταλακι την ζαχαρη στον πατο του ποτιριου θα παρατηρησουμε οτι μεγαλο μερος της θα εξαφανιστει, δηλαδη διαλυθει και το νερο θα γινει ακομα ποιο γλυκο. Και τελος αν ανακατεψουμε παλι το νερο αυτη την φορα ανακατευοντας μαζι και την ζαχαρη που υπαρχει στον πυθμενα θα δουμε οτι θα διαλυθει σχεδον τελιως η ζαχαρη, το διαλυμα θα γινει ακομα ποιο γλυκο και καποια ποσοτητα ζαχαρης δεν θα δυαλιθει ποτε και θα μεινει παντα στον πυθμενα του ποτηριου μια που το διαλυμα εχει κορεστεί. Λεγοντας ολα αυτα δεν ανακαλυψα την Αμερικη, απλα ηθελα να ανοιξω μια εισαγωγικη παρενθεση στο ολο θεμα περι φιλτρων και αποβλυτων, και να σας προβληματισω με ερωτηματα οπως: Αρα δεν ειναι καλυτερα να καθαριζουμε τα φιλτρα μας ποιο συχνα;;; Το φιλτρο μας δεν ζει περισσοτερο λογο οτι ζοριζεται λιγοτερο το μοτερ; Το νερο δεν κραταει περισσοτερο απο την μια αλλαγη στην αλλη; Τα ψαρια μας ζουν σε ενα ποιο υγειες περιβαλλον; Εχουμε μια καλυτερη ροη μεσα στο ενυδρειο μας και περισσοτερο οξυγονο στα βιολογικα υλικα με καλυτερη νιτροποιηση; Μειωση των αλγεων; Η μεγάλη σπαζοκεφαλιά που με απασχολη εδω και πολυ καιρο ειναι πως το νερο του ενυδρειου βγαινοντας θα μπορουσε να επιστρεψει στο ενυδρειο αποβαλωντας απο αυτο τελιως τα χοντροτερα αποβλυτα και την ακομα μη αποδομημενη οργανικη υλη!!! Έγινε επεξεργασία 25 Σεπτεμβρίου 2012 - Rik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #7 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Λεγοντας τα παραπανω, θα ηθελα να διευκρινησω οτι και εγω δεν τα καθαριζω τα φιλτρα μου σε καθε αλλαγη γιατι το ενα ενυδρειο ειναι πυκνοφυτεμενο και με μικρη ιχθυοφορτωση και το μεγαλο ενυδρειο με τα οσκαρ εχω πολλα αποβλυτα αλλα το καθαρισμα των φιλτρων μου τρωει σχεδον ενα ολόκληρο πρωινο. Οποτε σε γενικες γραμμες τα καθαριζω μια φορα τον μηνα....... Καλη συνεχεια.......... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ελιοτ 25 Σεπτεμβρίου 2012 #8 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 οταν οι μετρησεις σε νιτρικα και φωσφορικα, σε συνεργασια με τακτικες αλλαγες νερου, ειναι χαμηλες, τι προβλημα εχουμε με τη μηχανικη φιλτρανση? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kixlidatos 25 Σεπτεμβρίου 2012 #9 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Μεχρι περσυ ,που ηταν μικρα τα ψαρακια μου,τα καθαριζα οποτε επεφτε η ροη τους,αλλα τωρα που μεγαλωσαν,τα καθαριζω εναλλαξ ανα μηνα,δηλ.καθε δυο μηνες το ενα.Και αυτο γιατι παρατηρησα οτι,αν δεν τα καθαρισω μου ενεβαινουν τα νιτρικα πολυ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannakis27 25 Σεπτεμβρίου 2012 #10 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Εγω προσωπικα στο 20λιτρο το καθαριζω καθε 2-3 βδομαδες αν και ειναι πυκνοφυτεμενο ενυδρειο ενω το φιλτρο του 80λιτρου το καθαριζω σε καθε αλλαγη διοτι για βυθο χρησιμοποιω ξερα φυλλα και τυρφη που εχει χασει τις ιδιοτητες ως χωμα...Επισης αυτα τα υλικα ανακατευονται με τα αποβλητα των ψαριων με αποτελεσμα δημιουργιας λασπης και τα ψαρια μου αρεσκονται να ανακατευουν το βυθο και γεμιζει το φιλτρο αν και δεν μειωνεται η ροη.... Έγινε επεξεργασία 25 Σεπτεμβρίου 2012 - Giannakis27 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 25 Σεπτεμβρίου 2012 #11 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Νομίζω πλέον έχει επικρατήσει η μέθοδος να καθαρίζουμε τμηματικά το φίλτρο μας (όχι πάνω από το 50%) όταν βλέπουμε ότι πέφτει η ροή της εξόδου. Προσωπικά πιστεύω πως είναι και η ποιο σωστή μέθοδος αυτή, όσο ποιο λίγο ενοχλούμε τα βακτήρια τόσο καλύτερα. Εξαίρεσης στον κανόνα υπάρχουν πάντοτε. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Κώστας φ 25 Σεπτεμβρίου 2012 #12 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Νομίζω πλέον έχει επικρατήσει η μέθοδος να καθαρίζουμε τμηματικά το φίλτρο μας (όχι πάνω από το 50%) όταν βλέπουμε ότι πέφτει η ροή της εξόδου. Προσωπικά πιστεύω πως είναι και η ποιο σωστή μέθοδος αυτή, όσο ποιο λίγο ενοχλούμε τα βακτήρια τόσο καλύτερα. Εξαίρεσης στον κανόνα υπάρχουν πάντοτε. +1000 συμφωνώ απόλυτα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crazy_Beaver 25 Σεπτεμβρίου 2012 #13 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Kαλημερα στην παρεα........... Απο οτι φαινεται μεχρι στιγμης η πλειοψηφία επελεξε την απαντηση οταν πεφτει η ροη, αλλα δεν εχει καποιος αλλος να καταθεσει μια διαφορετικη αποψη περι του θεματος;;; Ολη αυτη η υλη που μαζευεται στο φιλτρο μας δεν επιβαρυνη το νερο πριν την ωρα του; Η μεγάλη σπαζοκεφαλιά που με απασχολη εδω και πολυ καιρο ειναι πως το νερο του ενυδρειου βγαινοντας θα μπορουσε να επιστρεψει στο ενυδρειο αποβαλωντας απο αυτο τελιως τα χοντροτερα αποβλυτα και την ακομα μη αποδομημενη οργανικη υλη!!! Υπάρχει αυτό http://www.theaquariumsolution.com/e200-powerroll-filter αλλά πρέπει να πουλήσεις νεφρό Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 25 Σεπτεμβρίου 2012 #14 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Φίλε Ρικαρδε θα σου απαντήσω στα ερωτήματα που θέτεις στο ποστ 6. Στο φίλτρο μας αυτό το καφέ που συνορεύεται είναι τα ιζήματα τα οποία είναι η τελευταία μορφή αποσύνθεσης και προέρχονται από τα βακτήρια τα φυτά τα ψάρια τα προτόζωα την τροφή και ότι άλλο ρίχνουμε μέσα στο νερό. Στην φύση τα ιζήματα μαζί με την άμμο δημιουργούν ένα θρεπτικότατο υπόστρωμα όπου βακτήρια μπορούν να τα αποικήσουν και να δημιουργήσουν ένα τεράστιο εργοστάσιο σταθεροποίησης του νερού και φυσικές χειλικές ενώσεις που κρατούν διάφορα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά αλλά και βαρέα μέταλλα. Στο ενυδρείο μας εν μέρη τα ιζήματα συντελούν στα παραπάνω που ανέφερα. Σίγουρα και τα ιζήματα σε κάποια φάση θα κορεστούν σε ότι αφορά την κατακράτηση των βαρέων μετάλλων αλλά από την άλλη δημιουργούνται συνέχεια καινούργια όπου στην ουσία ο κορεσμός δεν έχει τέλος. Μέσα στο φίλτρο μας δεν έχουμε φυτά με ρίζωμα που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν της διάφορες χειλικές ενώσεις για την τροφοδοσία τους οπότε το πλεονέκτημα αυτό μηδενίζεται. Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα είναι η σταθεροποιητική δράση των ιζημάτων διαμέσων διαφόρων χημικών διαδικασιών σε συνδυασμό με τα βακτήρια. Για αυτό και τα παλιά ενυδρεία είναι ποιο σταθερά ως προς της μεταβολές ενώ όταν καθαρίσουμε το φίλτρο μας παραπάνω από το κανονικό αποσταθεροποιείτε όλο το σύστημα όχι μόνο στην αύξηση των νιτρικών αλλά έχουμε και μεταβολές στο Ph κτλ. Εν ολίγοις τα ιζήματα δεν είναι όπως πολύ νομίζουν ακαθαρσίες όπου επιβαρύνουν το ενυδρείο μας αλλά αντιθέτως είναι ευεργετικά για το ενυδρείο μας και επειδή δημιουργούνται συνέχεια δεν μπορούν να κεραστούν ποτέ. Δυστυχώς όμως τα Ιζήματα δεν υπάρχουν μόνο στο φίλτρο μας αλλά και στο ενυδρείο και το μεγάλο τους μειονέκτημα είναι ότι αυξάνεται συνεχώς ο όγκος τους πράγμα που δεν είναι αισθητά ωραίο για το ενυδρείο μας από ένα σημείο και μετά. Πρόταση μου αφήστε όσα ιζήματα μπορείτε στο ενυδρείο σας σε μέρη που δεν ενοχλούν και δεν εμποδίζουν αισθητικά και αφαιρέστε τα υπόλοιπα, ενώ το φίλτρο να το καθαρίζουμε μόνο όταν πέφτει ή ροή του νερού. Αν έχεις κάτι το καινούργιο που ανατρέπει τα παραπάνω θα ήθελα να το μάθω γιατί αυτό που σήμερα θεωρούμε σωστό αύριο μπορεί να είναι λάθος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastafarian 25 Σεπτεμβρίου 2012 #15 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Να πω και εγω την αποψη μου πανω στο θεμα. Τα φιλτρα τα καθαριζω οταν πεσει αρκετα η ροη του φιλτρου μου,αλλιως δεν πιστευω οτι υπαρχει λογος να τα καθαριζουμε,μη ξεχναμε οτι με καθε καθαρισμο του φιλτρο καποιες αποικιες βακτηριδιων χανονται,οπωτε πιστευω οτι δεν κανει καλο να τα καθαριζουμε συνεχεια, Ο μονος λογος που μπορει να τα καθαρισω συχνοτερα και χωρις να εχει πεσει η ροη ειναι η εμφανιση καποιας αλγης.Μερικες αλγες αφηνουν σπορια μεσα στο φιλτρο μας και ειναι αναγκαια η καθαριοτητα του αν θελουμε να απαλαγουμε απο αυτα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
χρυσανθη 25 Σεπτεμβρίου 2012 #16 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 τρια τα ενυδρεια 4 τα φιλτρα οποτε το καθε ενα διαφορετικα .στο μεγαλο ενυδρειο εχω τα δυο το εξωτερικο καθε 2-3 μηνες το εσωτερικο καθε εβδομαδα τα δυο μικρα στο μονομαχο και τη μονομαχινα καθε 20 με τριαντα μερες Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #17 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Η αληθεια βρισκεται καπου στην μεση πιστευω, και σιγουρα ο παραγωντας αποβλυτα απο ενυδρειο σε ενυδρειο διαφερει μια που περαν της φιλτρανσης υπαρχουν και αλλοι πολλοι παραγωντες οπως λιτρα, ιχθυοφορτωση, φυτα, κλπ. για αυτο θα προσπαθησω να ξεκαθαρισω λιγο το τοπιο. Προσωπικα σε καθε καθαρισμο της μηχανικης φιλτρανσης ( σφουγγαρια, filter wool ) δεν εχω παρατηρηση ποτε καποιο σκαμπανευασμα στην βιολογια μου ετσι ωστε να μετρήσω νιτρωδη ή αμμωνια ετσι ωστε να με προβληματισει περισσοτερο το θεμα περι βιολογιας και οπως θα ειδατε αναφέρομε στον τιτλο του θεματος για καθαρισμο των μηχανικων φιλτρων μια που τα κεραμικα υλικα ως γνωστων δεν τα πειραζουμε συνηθως περαν εαν εχουν πιάσει αρκετη βρωμια οποτε δεν βλεπω τον λογο ανυσηχειας περι βιολογιας στο ενυδρειο μας. Θα μου πειτε σαφως πως και τα σφουγγαρια παρεχουν βακτηρια που βοηθουν στο εργο αλλα σκεφτείτε επισης πως στον καθαρισμο αφαιρουμε και πολλα απο τα αποβλυτα που θα διεργαζονταν τα βακτηρια συν του οτι εχουμε φυσικα τα κεραμικα για αυτη την δουλεια που εαν ειναι στην καταλληλη ποσοτητα δεν εχουμε να φοβηθούμε κατι το αξιοπερίεργο. Οσο για την ιζηματα που πολυ σωστα ανεπτυξες σε καποιες πτυχες φιλε Χρηστο θα συμφωνησω σε πολλα και θα προσπαθησω να μοιραστω τις σκεψεις μου περι του θεματος. Το κυριοτερο προβλημα ειναι οτι το ενυδρειο μας συνηθως δεν εχει τις αναλογες λυσεις οπως της φυσης. Οπως καταλαβαινεται η υπερβολικη συγκεντρωσει αποβλυτων οδηγει στον υπερτροφισμο και στην δυσανάλογη συγκεντρωση πολλων και διαφορων συστατικων καταλήγοντας να ειναι βλαβερα και σε συνεχεις αυξηση παντα. Αρχιζοντας με τα ιζηματα που ειναι ναι μεν χρήσιμα σε πολλες πτυχες τους απο την αλλη δημιουργουν και πολλα προβληματα ειδικα μιλωντας για τα κλειστα μας οικοσυστηματα και οταν συγκεντρωνονται σε μεγαλο βαθμο. Αν τα αποβλυτα μας ηταν κυριως φυτικης προελευσεως τοτε θα συμφωνουσα για τις χειλικές τους ιδιοτητες μια που οι ταννινες και τα χουμικα οξεα ειναι υπευθυνα για αυτη την χρήσιμη λειτουργεια. Επισης τα αποβλυτα φυτικης προελευσεως ειναι φτωχα και σε πρωτεινες ενω οι τροφες και τα αποβλητα των ψαριων ειναι πλουσιες και αυτες ειναι κυριως οι παθογωνες πηγές επικυνδυνων μικροβιων, μυκητων, και παρασιτων και επειδη τα ψαρια βρισκονται και ζουνε στο ιδιο περιβαλλων ειναι πολυ ευκολο να βρουν τον μπελα τους. Οσο για το θεμα του ΡΗ οι αποικοδομητες κυριως κατα το εργο τους παραγουν διοξειδιο και καταναλωνουν και αρκετα ανθρακικα συν τα χουμικα οξεα απο την αποσυνθεση των φυτων εαν εχουμε παραλληλα πραγμα το οποιο οταν υπαρχουν πολλα ιζηματα ειναι λογικο να εχουμε και αισθητη πτωση του ΡΗ αλλα σε τη περιβαλλον; Ενα θεμα ειναι να εχουμε ιδανικες τιμες στο ενυδρειο μας λογω του οτι υπαρχει η σωστη προετοιμασια της χημειας του νερου και αλλο λογω των αποβλυτων. Επισης εχουμε αμεσα ανοδικη πορεια σε πολλα ανεπυθυμητα στοιχεια οπως τα φωσφορικα, αμμωνια, νιτρικα και βαρεα μεταλλα που οσες αλλαγες νερου και να κανουμε παντα θα υπαρχουν σαν αποθηκες στα ιζηματα, ποιος ο λογως να τα συντηρουμε απο την στιγμη που το μονο που κανουν σε ενα κοινο ενυδρειο ειναι να επιβαρυνουν ποιο γρηγορα το φρεσκο νερο της αλλαγης μας; Επισης αλλος ενας παραγοντας ειναι οι αναεροβιες συνθηκες που δημιουργουνται στο υποστρωμα αλλα ακομα και μεσα στα μπουκωμενα φιλτρα μας δημιουργωνας προβλημα στα νιτροποιητικα βακτηρια, για αυτο οταν καθαριζουμε απο την λασπη μπορουν να ανεβουν αμεσως τα νιτρικα μια που μπαινει και φρεσκο νερακι πλουσιο σε οξυγωνο και δουλευουνε στο φουλ απο την στιγμη που επανερχεται η φυσιολογικη ροη. Λεγοντας αυτα δεν θελω να ανατρεψω τις συνηθειες σας και σιγουρα απο ενυδρειο σε ενυδρειο υπαρχει διαφορετικη προσεγγιση και ειδικα μιλωντας για ενα φυτεμενο σε σχεση με fish only οπου εχουμε διαφορετικους στοχους ως προς την χημεια του νερου. Ετσι ενω στο φυτεμενο μου προσπαθω να κραταω λιγα αποβλυτα για το καλο των φυτων στο ενυδρειο με τα οσκαρ δεν τα θελω καθολου μια που παραγουν μεγαλες ποσοτητες αποβλυτων μια που εχουν ενηλικιωθει για τα καλα και καμια ημερα θα φανε και εμενα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #18 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Υπάρχει αυτό http://www.theaquari...owerroll-filter αλλά πρέπει να πουλήσεις νεφρό Φιλε μου σιγουρα δεν μου περισσεύει κανενα απο τα νεφρα μου αλλα σε ευχαριστω για το συνημμένο γιατι μου δίνεις ιδες για καμια DIY κατασταση! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #19 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 οταν οι μετρησεις σε νιτρικα και φωσφορικα, σε συνεργασια με τακτικες αλλαγες νερου, ειναι χαμηλες, τι προβλημα εχουμε με τη μηχανικη φιλτρανση? Φιλε μου συζητηση κανουμε, δεν υπαρχει καποιο προβλημα, αλλωστε ο καθενας μας εχει βρει την μεθοδο του απλα αναλύουμε τα υποτιθέμενα υπερ και κατα........ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ελιοτ 25 Σεπτεμβρίου 2012 #20 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Φιλε μου συζητηση κανουμε, δεν υπαρχει καποιο προβλημα, αλλωστε ο καθενας μας εχει βρει την μεθοδο του απλα αναλύουμε τα υποτιθέμενα υπερ και κατα........ απλη ερωτηση και οχι υποδειξη Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #21 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 απλη ερωτηση και οχι υποδειξη Πιστευω εν μερη να σε καλυψα στην ερωτηση σου σχετικα με τα γραφόμενα μου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 25 Σεπτεμβρίου 2012 #22 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Στο θέμα που είχα ανοίξει 2008 Σκούπα βυθού και αλλαγές νερού είπα της απόψεις μου βασισμένες στην εμπειρία μου και στην βιβλιογραφία περί ιζηματοποίησης κτλ. Αισίως έχουμε 2012 και σκούπα βυθού δεν βάζω παρά μόνο όταν πια γεμίσει το ενυδρείο με ιζήματα σε μέρη που με ενοχλούν, αφαιρώ περίπου το 1/10 όχι παραπάνω. Εκτός από μια ελαφριά λίπανση στο ενυδρείο δεν μπαίνει τίποτα άλλο εκτός από νερό ΑΟ ούτε καν αντιχλώριο. Έως τώρα αρρώστιες δεν είδα τα φυτά δεν έχουν πρόβλημα και πλέον δεν μετρό καν το νερό γιατί είναι άκρος σταθερό. Έχω δυο εξωτερικά φίλτρα τα οποία τα καθαρίζω μια φορά το χρόνο ίσος και παραπάνω πολλές φορές πέφτει η ροη πολύ αισθητά αλλά αυτό το θέλω καθώς η σιγανή ροή έχει κάποια άλλα πλεονεκτήματα. Σίγουρα το κάθε ενυδρείο έχει τον δικό του χαρακτήρα, αλλά αν μια ουσία είναι παθογόνα θα είναι παντού. Αν στο ενυδρείο μας τώρα εισέλθει ένας παθογόνος οργανισμός δεν ξέρω και δεν μπορώ να πω κατά πόσο τα ιζήματα στο ενυδρείο μας και στο φίλτρο ευνοούν ή αποτρέπουν την ανάπτυξη του οργανισμού είναι ένα θέμα που θέλει ψάξιμο. Αν σε ενδιαφέρουν τα ιζήματα διάβασε την διατριβή του χημικού Λεωνίδα Αρβανίτη Στέλνω το λινκ. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/bitstream/10889/960/1/Nimertis_Arvanitis%28g%29.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
SOTIRIS 25 Σεπτεμβρίου 2012 #23 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Καθαρίζω τα φίλτρα του ενυδρείου μου όταν πέφτει η ροή τους και εμπειρικά αυτό συμβαίνει περίπου μία φορά το εξάμηνο. Επειδή υπάρχουν δύο φίλτρα στο ενυδρείο μου καθαρίζονται μία το ένα και μία το άλλο εναλάξ, και ποτέ τα δύο μαζί. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xenakisteo 25 Σεπτεμβρίου 2012 #24 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Εγω παλι μετα απο ολο αυτο το διαβασμα που εκανα στις δημοσιευσης που εχετε κανει εδω και με την λιγη εμπειρια που εχω δεν θα αλλαξω κατι, πιστευω οτι ουτε πρεπει να περημενω να χαμηλωση η ροη με αποτελεσμα να τραβαει ζορι το φιλτρο ουτε και πολυ συχνα για παραδειγμα σε καθε αλλαγη νερου η αποψη μου ειναι οτι μια φορα στον ενα με εναμιση μηνα ειναι καλα! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Χρήστος 26 Σεπτεμβρίου 2012 #25 Share 26 Σεπτεμβρίου 2012 Επιτρέψτε μου μια γενική παρένθεση και λίγο εκτός θέματος Θα μιλήσω γενικά, όταν κάνουμε τέτοιου είδους διαλόγους δεν τους κάνουμε για να καταθέσουμε της απόψεις μας και μετά ο κάθε ένας να τραβήξει τον δρόμο που γνωρίζει, αν είναι έτσι τότε τσάπα της κάνουμε αυτές της συζητήσεις. Άλλο τη πιστεύω άλλο τη υποψιάζομαι και άλλο τη λέει η πράξει. Πολλές φορές η πράξεις ανατρέπουν τα πιστεύω και της υποψίες μας ή της κατοχυρώνουν. Το χόμπι μας δεν είναι μόνο θεωρία αλλά και πράξεις, ακόμη και η θεωρία των μαθηματικών πρέπει να αποδεχτεί με πράξεις. Κατά καιρούς έχουν γίνει πολύ όμορφες συζητήσεις και έχουν βγει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που μόνο τα διαβάζουμε και λίγοι τα εφαρμόζουν. Με μεγάλη λύπη μου διαπιστώνω ότι η πλειοψηφία δεν τα εφαρμόζει και παραμένει παγιωμένοι στις πολλές φορές λανθασμένες απόψεις της με την δικαιολογία ότι δεν κάνουν κάτι κακό. Ίσος θα πρέπει να κάνουμε συζητήσεις για το πώς θα μπορέσουμε να σπάσουμε το ρόδι και να ξεφύγουμε από τα πιστεύω μας που δεν έχουν βάση ή η βάση τους έχει πλέον ξεπεραστεί παρά να σπάμε τα δάκτυλα μας και να ψάχνουμε πληροφορίες από διάφορους καταξιωμένους επιστήμονες, χομπιστες, και γνώστες. Μερικές φορές νιώθω να εφαρμόζεται το ρυτό Γιάννης ‘’κερνά Γιάννης πίνει’’. Ναι έχουμε οικονομική κρίσει αλλά δόξα το Θεό το γράψιμο και το ψάξιμο δεν κοστίζει ακόμη. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος