paul28 22 Σεπτεμβρίου 2012 #1 Share 22 Σεπτεμβρίου 2012 Καλησπερα φιλοι μου!!!!! Εχω ενα ενυδρειο juwel vision 180, νερο στρωμμενο εδω και 3 μηνες με 10 guppy και πριν 3 ημερες προσθεσα και αλλα ψαρακια μικρου μεγεθους(10) σε αριθμο!!! Ολλα δουλευουν τελεια μεχρι τωρα..... Αλλα το θεμα μου ειναι αλλο.... Οπως ειπα εχω εξωτερικο φιλτρο της aguael 250 και εχει μεσα σφουγκαρι,μακαρονι,ζεολιθος και ανθρακας!!!! Τωρα που θα το καθαρισω λεω να βγαλω τον ξεολιθο και τον ανθρακα και στην θεση τους να βαλω στο ενα κιαλο μακαρονι και στο αλλο κατι βιοπλακες που ειναι σαν ελαφροπετρα!!! οι ερωτησεις μου ειναι.... επειδη προσθεσα προσφατα καινουργεια ψαρια υπαρχει περιπτωση να χαλασει η βιολογια αν κανω αυτη την αλλαγη? ποτε πρεπει να την κανω? ειναι σωστη η συνθεση μου? να καθαρισω μονο το φιλτρο και μετα απο 2 εβδομαδες να αλλαξω νερο στο ενυδρειο? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanosS 22 Σεπτεμβρίου 2012 #2 Share 22 Σεπτεμβρίου 2012 Αυτό που έχεις να κανεις είναι να βρείς ένα βιολογικό υλικό να χρησιμοποιήσεις.Μπορείς να βρείς χύμα siporax πολύ φτηνά.Βγάλε τον άνθρακα και στην θέση του βάλε siporax στον πρώτο καθαρισμό φίλτρου που θα κανεις.Κάνα μηνα αργότερα που θα έχει στρώσει στάνταρ το siporax και θα ξανά καθαρίσεις το φίλτρο σου βγάλε και το ζεόλιθο και γέμισε και αυτό το καλαθάκι siporax και είσαι έτοιμος.Ο λόγος που σου λέω να το κανεις έτσι είναι επειδή μακαρόνι από μακαρόνι απέχει.Υπάρχει μακαρόνι που είναι για μηχανική φιλτρανση αποκλειστικά και αν έχεις κάτι τέτοιο μέσα στο φίλτρο σου τότε ο ζεόλιθος είναι αυτός που κρατάει τα επίπεδα αμμωνίας σου στο 0.Όταν ο ζεόλιθος "γεμίσει" λειτουργεί και αυτός σαν βιολογικό υλικό μιας και είναι πορώδες αλλα μπορείς να βρείς και καλύτερα υλικά για αυτήν την δουλειά.Όπως καταλαβαίνεις αν ισχύει κάτι τέτοιο το να βγάλεις το ζεόλιθο από μέσα είναι σαν να ξεστρώσεις το φίλτρο σου.Οποτε κάντο έτσι για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul28 22 Σεπτεμβρίου 2012 Author #3 Share 22 Σεπτεμβρίου 2012 Αυτό που έχεις να κανεις είναι να βρείς ένα βιολογικό υλικό να χρησιμοποιήσεις.Μπορείς να βρείς χύμα siporax πολύ φτηνά.Βγάλε τον άνθρακα και στην θέση του βάλε siporax στον πρώτο καθαρισμό φίλτρου που θα κανεις.Κάνα μηνα αργότερα που θα έχει στρώσει στάνταρ το siporax και θα ξανά καθαρίσεις το φίλτρο σου βγάλε και το ζεόλιθο και γέμισε και αυτό το καλαθάκι siporax και είσαι έτοιμος.Ο λόγος που σου λέω να το κανεις έτσι είναι επειδή μακαρόνι από μακαρόνι απέχει.Υπάρχει μακαρόνι που είναι για μηχανική φιλτρανση αποκλειστικά και αν έχεις κάτι τέτοιο μέσα στο φίλτρο σου τότε ο ζεόλιθος είναι αυτός που κρατάει τα επίπεδα αμμωνίας σου στο 0.Όταν ο ζεόλιθος "γεμίσει" λειτουργεί και αυτός σαν βιολογικό υλικό μιας και είναι πορώδες αλλα μπορείς να βρείς και καλύτερα υλικά για αυτήν την δουλειά.Όπως καταλαβαίνεις αν ισχύει κάτι τέτοιο το να βγάλεις το ζεόλιθο από μέσα είναι σαν να ξεστρώσεις το φίλτρο σου.Οποτε κάντο έτσι για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο Ευχαριστω για την συμβουλή...... Τωρα που θα καθαρίσω το φίλτρο να πλενω το μακαρονι με νερο βρυσης? Τον ζεολιθο την να τον κάνω για να τον καθαρήσω? Πως καθαρίζεται? Υαλομβαβακα να βαλω? Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanosS 22 Σεπτεμβρίου 2012 #4 Share 22 Σεπτεμβρίου 2012 (edited) Τον ζεόλιθο να μην τον πειράξεις καθόλου.Υαλοβάμβακα μπορείς να βάλεις αν θες απλά αν ταΐζεις συχνά και τροφές που λερώνουν να ξέρεις πως θα μπουκώνει σφαίρα και θα έχεις πρόβλημα με την ροη οποτε αν μπορείς απόφυγε τον.Το μακαρόνι αν είναι πορώδες τύπου siporax οποτε έχει και βιολογία επάνω του το ξεπλένεις με νερό ενυδρείου αν είναι κεραμικό οποτε δηλαδή μηχανική φιλτρανση μπορείς και με νερό βρύσης αν θες.Πάντως γνώμη μου για την ώρα αν πρέπει να καθαρίσεις το φίλτρο καθάρισε μονο το σφουγγάρι και τίποτα άλλο.Το μακαρόνι αυτό που έχεις ήδη μέσα για καλο και για κακό αστο όπως είναι.Πάρε siporax και μόλις στρώσει η πρώτη παρτίδα(δηλαδή το siporax που θα βάλεις στην θέση του άνθρακα για αρχή τον πρώτο μηνα)τότε αν θες πλύνε και αυτό.Ο λόγος που στα λέω όλα αυτά είναι για να μην γίνει καμια στραβή με την βιολογία και τρέχεις. Έγινε επεξεργασία 22 Σεπτεμβρίου 2012 - StefanosS Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul28 22 Σεπτεμβρίου 2012 Author #5 Share 22 Σεπτεμβρίου 2012 Τον ζεόλιθο να μην τον πειράξεις καθόλου.Υαλοβάμβακα μπορείς να βάλεις αν θες απλά αν ταΐζεις συχνά και τροφές που λερώνουν να ξέρεις πως θα μπουκώνει σφαίρα και θα έχεις πρόβλημα με την ροη οποτε αν μπορείς απόφυγε τον.Το μακαρόνι αν είναι πορώδες τύπου siporax οποτε έχει και βιολογία επάνω του το ξεπλένεις με νερό ενυδρείου αν είναι κεραμικό οποτε δηλαδή μηχανική φιλτρανση μπορείς και με νερό βρύσης αν θες.Πάντως γνώμη μου για την ώρα αν πρέπει να καθαρίσεις το φίλτρο καθάρισε μονο το σφουγγάρι και τίποτα άλλο.Το μακαρόνι αυτό που έχεις ήδη μέσα για καλο και για κακό αστο όπως είναι.Πάρε siporax και μόλις στρώσει η πρώτη παρτίδα(δηλαδή το siporax που θα βάλεις στην θέση του άνθρακα για αρχή τον πρώτο μηνα)τότε αν θες πλύνε και αυτό.Ο λόγος που στα λέω όλα αυτά είναι για να μην γίνει καμια στραβή με την βιολογία και τρέχεις. Ευχαριστω πολυ για της γνωσεις σου!!! Θα τα ξαναπουμε..... Καληνυχτα!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul28 23 Σεπτεμβρίου 2012 Author #6 Share 23 Σεπτεμβρίου 2012 Τον ζεόλιθο να μην τον πειράξεις καθόλου.Υαλοβάμβακα μπορείς να βάλεις αν θες απλά αν ταΐζεις συχνά και τροφές που λερώνουν να ξέρεις πως θα μπουκώνει σφαίρα και θα έχεις πρόβλημα με την ροη οποτε αν μπορείς απόφυγε τον.Το μακαρόνι αν είναι πορώδες τύπου siporax οποτε έχει και βιολογία επάνω του το ξεπλένεις με νερό ενυδρείου αν είναι κεραμικό οποτε δηλαδή μηχανική φιλτρανση μπορείς και με νερό βρύσης αν θες.Πάντως γνώμη μου για την ώρα αν πρέπει να καθαρίσεις το φίλτρο καθάρισε μονο το σφουγγάρι και τίποτα άλλο.Το μακαρόνι αυτό που έχεις ήδη μέσα για καλο και για κακό αστο όπως είναι.Πάρε siporax και μόλις στρώσει η πρώτη παρτίδα(δηλαδή το siporax που θα βάλεις στην θέση του άνθρακα για αρχή τον πρώτο μηνα)τότε αν θες πλύνε και αυτό.Ο λόγος που στα λέω όλα αυτά είναι για να μην γίνει καμια στραβή με την βιολογία και τρέχεις. Καλημερα φιλε μου!!!! Λοιπον ακου να δεις τι εκανα... καθαρισα το φιλτρο αν και δεν ειχε πολυ βρομια.... καθαρισα τα σφουγκαρια, πεταξα τον ανθρακα και στην θεση του εβαλα βιοπλακες(κατι σαν ελαφροπετρες και στα κενα το σιμπλιρωσα με λιγο μακαρονι που ειχα, το αλλο μακαρονι το ξεπληνα λιγο με νερο βρυσης και το εβαλα στην θεση του, ενω τον ζεολιθο δεν τον πειραξα καθολου, οπως το εβγαλα το εβαλα..... Γεμισα το φιλτρο με νερο απο το ενυδρειο και το εβαλα σε λειτουργεια, ενω μετα σιμπλιρωσα το νερο του ενυδρειου με καθαρο!!!!Αυτα.... Ελπιζω να τα εκανα καλα..... Εχω 2 ερωτησεις? τον ζεολιθο κανονικα πως τον καθαριζουμε? Κανει να ερχεται σε επαφη με νερο βρυσης? Link to comment Share on other sites More sharing options...
StefanosS 23 Σεπτεμβρίου 2012 #7 Share 23 Σεπτεμβρίου 2012 Κοίτα ο ζεόλιθος έχει την ιδιότητα από την φύση του να δεσμεύει την ammonia και όταν πλέον δεν μπορεί να κάνει αυτήν την δουλειά λειτουργεί απλά σαν βιολογικό υλικό λόγο του ότι είναι πορώδες.Οποτε αν θες να τον καθαρίσεις θα σου πρότεινα να το κανεις με νερό ενυδρείου Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 23 Σεπτεμβρίου 2012 #8 Share 23 Σεπτεμβρίου 2012 Μην ξανα ξαπλυνεις τα βιολογικα υλικα οπως τα κεραμικα με νερο δυκτιου, μονο με νερο ενυδρειου εκτος των σφουγγαριων που μπορεις να τα πλενεις στην βρυση. Κατα τα αλλα ακολουθα τις συμβουλες του Στεφανου, και σε καθε αλλαγη νερου προσθεται και αντιχλωριο, καλη συνεχεια............. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul28 23 Σεπτεμβρίου 2012 Author #9 Share 23 Σεπτεμβρίου 2012 Κοίτα ο ζεόλιθος έχει την ιδιότητα από την φύση του να δεσμεύει την ammonia και όταν πλέον δεν μπορεί να κάνει αυτήν την δουλειά λειτουργεί απλά σαν βιολογικό υλικό λόγο του ότι είναι πορώδες.Οποτε αν θες να τον καθαρίσεις θα σου πρότεινα να το κανεις με νερό ενυδρείου Υπάρχει περίπτωση ο ζεόλιθος να μου γιρήσει μπουμεραγκ και οτι κρατησε τοσο καιρο να το αφησει μεσα στο νερο? Οι βιοπλακες που εβαλα και το υπολοιπο μακαρονι στην μια θικη ειναι κινεζικης μαρκας! παίζει ρόλο? Τωρα σε δυο εβομαδες θα καθαρισω το νερο του ενυδρειου και σε ενα μήνα θα ξανακαθαρήσω το φίλτρο και θα βγάλω τον ζεόλιθο. Τη να βαλω στην θεση του?Εκτος απο μακαρονι γιατι εκτος οτι εχω σε 2 θηκες , αν θελω μπορω να της σιμπληροσω(εχουν χορο)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 24 Σεπτεμβρίου 2012 #10 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Mην αγχωνεσαι για τον ζεο δεν προκειται να σου κανει ζημια. Το οτι το μακαρονι ειναι κινεζικο δεν παιζει ρολο οσο στο ποσο πορωδες και ποιοτηκο ειναι το υλικο. Οταν καθαριζεις το φιλτρο πλυνε καλα τα σφουγγαρια ενω τα υπολοιπα με νερο ενυδρειου γιατι το χλωριο του δυκτιου κανει ζημια στα βακτηρια που εχουν τα υλικα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul28 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #11 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Mην αγχωνεσαι για τον ζεο δεν προκειται να σου κανει ζημια. Το οτι το μακαρονι ειναι κινεζικο δεν παιζει ρολο οσο στο ποσο πορωδες και ποιοτηκο ειναι το υλικο. Οταν καθαριζεις το φιλτρο πλυνε καλα τα σφουγγαρια ενω τα υπολοιπα με νερο ενυδρειου γιατι το χλωριο του δυκτιου κανει ζημια στα βακτηρια που εχουν τα υλικα. Οταν ξανακαθαρήσω το φίλτρο και βγάλω τον ζεόλιθο τι μπορώ να βάλω στήν θέση του? για να κανω μια ποιο ολοκληρωμενη φιλτρανση.... Εκτος απο μακαραρονι, γιατι εβαλα ειδη στα 2 απο της 4 θηκες, και χωρια αν θελω να σιμπλιροσω εχω χορο στης υπαρχουσες θηκες.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 24 Σεπτεμβρίου 2012 #12 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Φιλε μου το μακαρονι η ελαφροπετρα και τα διαφορα κεραμικα υλικα, λογω του οτι ειναι πορώδες σαν υλικα τα χρησημοποιουμε στην ουσια για την αποικηση των νιτροποιητικων βακτηριων μια που προσφερουν μεγαλες επιφανειες για να εγκατασταθουν, ετσι ωστε η βλαβερη αμμωνια που απελευθερωνεται απο την αποσυνθεση των αποβλητων να μετατρεπεται σε νιτρωδη και μετα νιτρικα τα οποια ειναι τοξικα μονο σε μεγαλες συγκεντρωσεις σε σχεση με τα αλλα 2. Ο ανθρακας και ο ζεολιθος ειναι επισης πορωδες υλικα αλλα περαν οτι μπορουν να λειτουργησουν σαν υλικο αποικησεις των βακτηριων εχουν την ιδιοτητα α κατακρατουν και να καθαριζουν απο καποιες βλαβερες ουσιες το νερο μας, αλλα απο την στιγμη που κορεστουν σταματουν πλεον να προσφερουν καποια χημικη φιλτρανση και συνεχιζουν να λειτουργουν σαν υλικα αποικισης βακτηριων. Δεν απελευθερωνουν οτι εχουν αποροφησει και αν το κανουν γινεται σε μικρο και ασημαντο βαθμο. Τωρα εαν εχεις αρκετα κεραμικα υλικα για τις απαιτησεις των ψαριων σου θα μπορουσες να βελτιωσεις την μηχανικη σου φιλτρανση, δηλαδη τα σφουγγαρια και το filter wool για μια καλυτερη κατακρατηση των οργανικων σωματιδιων ή αν θεωρεις οτι τα καταφερνουν μια χαρα ηδη τα σφουγγαρια που εχεις τοτε μπορεις να βαλεις παλι ανθρακα και ζεολιθο και καθε μηνα να τα αλλαζεις. Καταλαβαινεις πως οι επιλογες εξαρτωνται στο τη βλεπεις οτι υστερεί το ενυδρειο σου........... Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul28 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #13 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Φιλε μου το μακαρονι η ελαφροπετρα και τα διαφορα κεραμικα υλικα, λογω του οτι ειναι πορώδες σαν υλικα τα χρησημοποιουμε στην ουσια για την αποικηση των νιτροποιητικων βακτηριων μια που προσφερουν μεγαλες επιφανειες για να εγκατασταθουν, ετσι ωστε η βλαβερη αμμωνια που απελευθερωνεται απο την αποσυνθεση των αποβλητων να μετατρεπεται σε νιτρωδη και μετα νιτρικα τα οποια ειναι τοξικα μονο σε μεγαλες συγκεντρωσεις σε σχεση με τα αλλα 2. Ο ανθρακας και ο ζεολιθος ειναι επισης πορωδες υλικα αλλα περαν οτι μπορουν να λειτουργησουν σαν υλικο αποικησεις των βακτηριων εχουν την ιδιοτητα α κατακρατουν και να καθαριζουν απο καποιες βλαβερες ουσιες το νερο μας, αλλα απο την στιγμη που κορεστουν σταματουν πλεον να προσφερουν καποια χημικη φιλτρανση και συνεχιζουν να λειτουργουν σαν υλικα αποικισης βακτηριων. Δεν απελευθερωνουν οτι εχουν αποροφησει και αν το κανουν γινεται σε μικρο και ασημαντο βαθμο. Τωρα εαν εχεις αρκετα κεραμικα υλικα για τις απαιτησεις των ψαριων σου θα μπορουσες να βελτιωσεις την μηχανικη σου φιλτρανση, δηλαδη τα σφουγγαρια και το filter wool για μια καλυτερη κατακρατηση των οργανικων σωματιδιων ή αν θεωρεις οτι τα καταφερνουν μια χαρα ηδη τα σφουγγαρια που εχεις τοτε μπορεις να βαλεις παλι ανθρακα και ζεολιθο και καθε μηνα να τα αλλαζεις. Καταλαβαινεις πως οι επιλογες εξαρτωνται στο τη βλεπεις οτι υστερεί το ενυδρειο σου........... Φιλε μου.... Μπηκα στην σελιδα της aguael οπου εχω παρει και το φιλτρο και ειδα καποια υλικα φιλτρανσης ,αλλα θελω και μια δευτερη γνωμη για το αν ειναι καλα, επαρκη η μουφα......! Το ενα ειναι το Biocera max pro 1600(http://www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=139&Itemid=285〈=pl) με το οποιο λεω να σιμπληροσω στα δυο κουτια οπου εχω τα μακαρονια! και το αλλο ειναι το Nitro Max pro(http://www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=140&Itemid=286〈=pl) στην θεση του ζεολιθου! Αν μπορεις σε παρακαλω ριξε μια ματια και πες μου πως σου φαινινται η σκεψεις μου! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 24 Σεπτεμβρίου 2012 #14 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Φιλε μου.... Μπηκα στην σελιδα της aguael οπου εχω παρει και το φιλτρο και ειδα καποια υλικα φιλτρανσης ,αλλα θελω και μια δευτερη γνωμη για το αν ειναι καλα, επαρκη η μουφα......! Το ενα ειναι το Biocera max pro 1600(http://www.aquael.pl...mid=285〈=pl) με το οποιο λεω να σιμπληροσω στα δυο κουτια οπου εχω τα μακαρονια! και το αλλο ειναι το Nitro Max pro(http://www.aquael.pl...mid=286〈=pl) στην θεση του ζεολιθου! Αν μπορεις σε παρακαλω ριξε μια ματια και πες μου πως σου φαινινται η σκεψεις μου! Αν και δεν εχω κανει χρηση των συγκεκριμενων προιοντων αυτης της εταιριας στην ουσια το Biocera max pro 1600 ειναι κεραμικο υλικο για αποικιση βακτηριων με μεγαλη χωριτηκοτητα, 1600 τετραγωνικα μετρα επιφανειας. Σιγουρα ειναι ανταγωνιστικο υλικο και με καλες προδιαγραφες αλλα απο την εμπειρια μου εχω παρατηρηση πως τα διαφορα κεραμικα οσο ποιο πολυ χωριτικοτητα προσφερουν συνηθως αλλιωνονται και ποιο ευκολα στο χρονο λογο του οτι για να αυξησουν τους πορους για μια μεγαλυτερη επιφανεια αποικησεις λεπταινουν αναλογα και τα τοιχωματα του καθε υλικου. Οσο για το νιτρο μαξ αν και δεν βρηκα καποια αναφορα απο τη αποτελειτε, το συνηθες υλικο για αυτη την δουλεια ειναι ενα μιξ ανθρακα και ζεολιθο. Μπορεις καλιστα να το δοκιμασεις εαν σε ενδιαφερει αλλα να ξερεις πως δεν αντικαθηστουν τις αλλαγες νερου απλα μπορεις να τις καθυστερησεις λιγο και μετα απο κανα μηνα θα θελει αλλαγη αν σε ενδιαφερει η χημικη τους λειτουργια. Υπαρχουν πολλα αναλογα υλικα και σιγουρα βασικος παραγωντας περαν της τιμης ειναι και η ποιοτητα ανθρακα και ζεολιθου που γινεται χρηση σε καθε προιον. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul28 24 Σεπτεμβρίου 2012 Author #15 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Αν και δεν εχω κανει χρηση των συγκεκριμενων προιοντων αυτης της εταιριας στην ουσια το Biocera max pro 1600 ειναι κεραμικο υλικο για αποικιση βακτηριων με μεγαλη χωριτηκοτητα, 1600 τετραγωνικα μετρα επιφανειας. Σιγουρα ειναι ανταγωνιστικο υλικο και με καλες προδιαγραφες αλλα απο την εμπειρια μου εχω παρατηρηση πως τα διαφορα κεραμικα οσο ποιο πολυ χωριτικοτητα προσφερουν συνηθως αλλιωνονται και ποιο ευκολα στο χρονο λογο του οτι για να αυξησουν τους πορους για μια μεγαλυτερη επιφανεια αποικησεις λεπταινουν αναλογα και τα τοιχωματα του καθε υλικου. Οσο για το νιτρο μαξ αν και δεν βρηκα καποια αναφορα απο τη αποτελειτε, το συνηθες υλικο για αυτη την δουλεια ειναι ενα μιξ ανθρακα και ζεολιθο. Μπορεις καλιστα να το δοκιμασεις εαν σε ενδιαφερει αλλα να ξερεις πως δεν αντικαθηστουν τις αλλαγες νερου απλα μπορεις να τις καθυστερησεις λιγο και μετα απο κανα μηνα θα θελει αλλαγη αν σε ενδιαφερει η χημικη τους λειτουργια. Υπαρχουν πολλα αναλογα υλικα και σιγουρα βασικος παραγωντας περαν της τιμης ειναι και η ποιοτητα ανθρακα και ζεολιθου που γινεται χρηση σε καθε προιον. Ευχαριστω πολυ φιλε μου, που ασχωληθηκες με το θεμα μου.... Αυτο το 1600 τετραγωνικα μετρα επιφανειας μπορεις να μου το εξιγισεις για να καταλαβω με απλα λογια τι διαφορα του απο τα αλλα κεραμικα? και οταν λες κραταει ποιο λιγο τι σιμαινει? σε ποσο καιρο πρεπει να πεταχτει? Οσο για το αλλο υλικο αν σε ελεγαν να διαλεξεις αναμεσα στο να βαλεις αυτο η τυρφη. Τι θα διαλεγες? Ξερω οτι η αποφαση ειναι στο τι χρειαζεται ο καθενας.... Απλα θα ηθελα μια ουδετερη απαντιση για ενα εξτρα υλικο μεσα στο φιλτρο! Ποιο θα ειταν ποιο χρησιμο? Ευχαριστω! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 24 Σεπτεμβρίου 2012 #16 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 24 Σεπτεμβρίου 2012 #17 Share 24 Σεπτεμβρίου 2012 Ευχαριστω πολυ φιλε μου, που ασχωληθηκες με το θεμα μου.... Αυτο το 1600 τετραγωνικα μετρα επιφανειας μπορεις να μου το εξιγισεις για να καταλαβω με απλα λογια τι διαφορα του απο τα αλλα κεραμικα? και οταν λες κραταει ποιο λιγο τι σιμαινει? σε ποσο καιρο πρεπει να πεταχτει? Οσο για το αλλο υλικο αν σε ελεγαν να διαλεξεις αναμεσα στο να βαλεις αυτο η τυρφη. Τι θα διαλεγες? Ξερω οτι η αποφαση ειναι στο τι χρειαζεται ο καθενας.... Απλα θα ηθελα μια ουδετερη απαντιση για ενα εξτρα υλικο μεσα στο φιλτρο! Ποιο θα ειταν ποιο χρησιμο? Ευχαριστω! Οπως βλεπεις στην πρωτη φωτο φαινεται η δομη ενος κεραμικου υλικου και το πορωδες του. Οσο ποιο ποροδες ειναι ενα κεραμικο τοσο ποιο πολυ επιφανεια διαθεσημη δημιουργητε για τις αποικιες των βακτηριων, ετσι με αυτο τον τροπο θεωριτικα με λιγο κεραμικο υλικο παρεχουμε μεγαλη επιφανεια για να εξυπηρετησουμε της αναγκες της νιτροποιησης. Το matrix πχ προσφερει περιπου 700+ τετραγωνικα επιφανειας 450τμ το substrat pro και 270τμ το siporax. Το θεμα ειναι πως αυτα τα υλικα αλιωνονται με τον καιρο, τριβωνται, και αν δεν κανω λαθος αποτελουνται απο 90 κατι της % απο αερα και πολυ λιγο γυαλι το υπολοιπο. Πχ το substrate pro εχει ημερομηνια ληξης ενω το siporax θεωριτικα ειναι αθανατο. Οσο για την τυρφη χρησημοποιειτε για να χαμηλωσουμε το ΡΗ και να κατεβασουμε και λιγο τις σκληροτητες πραγμα που δεν συμβαδιζει με τα γκαπυ σου. Εμπειρικα να σου πω, πως με ενα λιτρο οποιοδήποτε κεραμικου υλικου εισαι καλλημενος για 200 λιτρα ενυδρειο και την βιολογια του οποτε τον υπολοιπο χωρο του φιλτρου αξιοποιησε τον στην μηχανικη φιλτρανση, δηλαδη σφουγγαρια, filter wool, και εαν δεν εχεις ζωντανα φυτα τοτε μπορεις να παιξεις και με τα υλικα για χημικη φιλτρανση και δηλαδη ανθρακα και ζεολιθο, απλα πολυ απο εμας τα αποφευγουμε τα τελευταια μια που περαν οτι ειναι ενα σταθερο κοστος καθε μηνα η αντικατασταση τους με τις αλλαγες νερου σχεδων ειναι περιτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paul28 25 Σεπτεμβρίου 2012 Author #18 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Οπως βλεπεις στην πρωτη φωτο φαινεται η δομη ενος κεραμικου υλικου και το πορωδες του. Οσο ποιο ποροδες ειναι ενα κεραμικο τοσο ποιο πολυ επιφανεια διαθεσημη δημιουργητε για τις αποικιες των βακτηριων, ετσι με αυτο τον τροπο θεωριτικα με λιγο κεραμικο υλικο παρεχουμε μεγαλη επιφανεια για να εξυπηρετησουμε της αναγκες της νιτροποιησης. Το matrix πχ προσφερει περιπου 700+ τετραγωνικα επιφανειας 450τμ το substrat pro και 270τμ το siporax. Το θεμα ειναι πως αυτα τα υλικα αλιωνονται με τον καιρο, τριβωνται, και αν δεν κανω λαθος αποτελουνται απο 90 κατι της % απο αερα και πολυ λιγο γυαλι το υπολοιπο. Πχ το substrate pro εχει ημερομηνια ληξης ενω το siporax θεωριτικα ειναι αθανατο. Οσο για την τυρφη χρησημοποιειτε για να χαμηλωσουμε το ΡΗ και να κατεβασουμε και λιγο τις σκληροτητες πραγμα που δεν συμβαδιζει με τα γκαπυ σου. Εμπειρικα να σου πω, πως με ενα λιτρο οποιοδήποτε κεραμικου υλικου εισαι καλλημενος για 200 λιτρα ενυδρειο και την βιολογια του οποτε τον υπολοιπο χωρο του φιλτρου αξιοποιησε τον στην μηχανικη φιλτρανση, δηλαδη σφουγγαρια, filter wool, και εαν δεν εχεις ζωντανα φυτα τοτε μπορεις να παιξεις και με τα υλικα για χημικη φιλτρανση και δηλαδη ανθρακα και ζεολιθο, απλα πολυ απο εμας τα αποφευγουμε τα τελευταια μια που περαν οτι ειναι ενα σταθερο κοστος καθε μηνα η αντικατασταση τους με τις αλλαγες νερου σχεδων ειναι περιτα. Ευχαριστω πολυ φιλε μου!!!! Οι απαντησεις σου με βοηθησαν πολυ και εβγαλα καποια σιμπερασματα για το τι χρειαζωμαι και το τι πρεπει να βαλω για σωστη φιλτρανση!!!! Μαλλον θα βγαλω τον ζεολιθο και θα βαλω σφουγκαρια και κεραμικα για full βιολογια! Θα ασχωληθω και με φυτα μεσα στο ενυδρειο σιγα σιγα, οποτε δεν με χρειαζεται ουε ο ανθρακας ουτε ο ζεολιθος..... και παλι ευχαριστω!!!! Θα τα ξαναπουμε...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rik 25 Σεπτεμβρίου 2012 #19 Share 25 Σεπτεμβρίου 2012 Νασε καλα και οποτε θες εδω ειμαστε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος