Jump to content

Απορίες Και Βοήθεια Στο Ξεκίνημα Μου Για Nano Reef

tmorgan

Recommended Posts

Καλησπέρα και από μένα αυτό είναι το πρώτο ποστ μου, διαβάζω πολλές εβδομάδες το φόρουμ και συγκεκριμένα πάνω στα θαλασσινά έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσω τις απορίες μου. Έχω ένα ενυδρείο 54 λίτρα 60χ30χ30 και θέλω να το μετατρέψω σε Nano reef(η γυάλα δεν χρησιμοποιείται πλέον, το είχα γλυκού νερού) . Δέχομαι παρατηρήσεις για βοήθεια!!!

Έχω στο μυαλό μου 2 σκέψεις.

1) να φτιάξω ακριβώς δίπλα από το ενυδρείο ένα sump το όποιο θα το κλείσω σε κουτί για να μη φαίνεται. Το πρόβλημα που έχω είναι ότι το ενυδρείο με το sump θα είναι στο ίδιο ύψος (μιας και δεν έχω χώρο για να το βάλλω από κάτω)και ρωτάω εγώ τώρα ,επειδή δε μπορώ να φτιάξω υπερχείλιση στο συγκεκριμένο ενυδρείο μπορώ να χρησιμοποιήσω δυο αντλίες η μια να παίρνει από το ενυδρείο και η άλλη να στέλνει????????

2) η άλλη σκέψη είναι να βάλλω μέσα στο ενυδρείο το φίλτρο, το skimmer και γενικά όλα παρελκόμενα όπως το πρότυπο ‘’αίολος’’ χάνοντας έτσι λίτρα από το ενυδρείο (δεν κατάλαβα στο αίολος στο κάτω μέρος μπαίνει κάποια σίτα έτσι ώστε να μην τραβήξει τον αραγωνίτη??? επίσης skimmer δεν χωράει???? Και αν δεν χωράει γίνονται πολύ συχνές αλλαγές νερού????)

Ερωτήσεις:

1)αν πάω στη δεύτερη σκέψη μπορώ να χρησιμοποιήσω το εσωτερικό φίλτρο που είχα για το γλυκό???? (βάζοντας μέσα άνθρακα και αντιφώσφορο)

2) για να δημιουργήσω το θαλασσινό νερό χρησιμοποιώ 1) νερό από Α/Ο + αλάτι ή 2) νερό βρύσης +’’φάρμακο’’ για το χλώριο+ αλάτι?????

3)σε κάθε αλλαγή νερού το νερό που συμπληρώνεται είναι έτοιμο θαλασσινό φτιαγμένο 48 ώρες νωρίτερα ή νερό βρύσης????

4)μόλις είναι έτοιμο το νερό σε αλατοτητα μπορώ να βάλλω μέσα τον αραγωνίτη και το βράχο και να ξεκινήσει να δουλεύει???

5)εχω σκοπό να βάλλω 2 clownfish τίποτα παραπάνω από ψαρια, μετα από πόσο καιρό μπορώ να τα βάλλω (γνωρίζω ότι πρώτα θα μπει το ένα και μετά από καιρό το δεύτερο)

Γενικά αυτό που έχω φανταστεί είναι ένα ενυδρείο με 2 ψαρακια που ανεφερα πιο πάνω και ένα βράχο με κοραλια (δεν ξέρω πόσα κοραλια μπορουν να μπουν) με εντονα και ζωηρά χρώματα

Ευχαριστώ και συγνώμη αν κούρασα αλλά χρειάζομαι ένα χέρι βοήθειας για να ξεκινήσω

• Απαντήσεις 119
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα και από μένα αυτό είναι το πρώτο ποστ μου, διαβάζω πολλές εβδομάδες το φόρουμ και συγκεκριμένα πάνω στα θαλασσινά έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσω τις απορίες μου. Έχω ένα ενυδρείο 54 λίτρα 60χ30χ30 και θέλω να το μετατρέψω σε Nano reef(η γυάλα δεν χρησιμοποιείται πλέον, το είχα γλυκού νερού) . Δέχομαι παρατηρήσεις για βοήθεια!!!

Καλώς σε δεχτήκαμε στην αλμύρα !!!

Έχω στο μυαλό μου 2 σκέψεις.

1) να φτιάξω ακριβώς δίπλα από το ενυδρείο ένα sump το όποιο θα το κλείσω σε κουτί για να μη φαίνεται. Το πρόβλημα που έχω είναι ότι το ενυδρείο με το sump θα είναι στο ίδιο ύψος (μιας και δεν έχω χώρο για να το βάλλω από κάτω)και ρωτάω εγώ τώρα ,επειδή δε μπορώ να φτιάξω υπερχείλιση στο συγκεκριμένο ενυδρείο μπορώ να χρησιμοποιήσω δυο αντλίες η μια να παίρνει από το ενυδρείο και η άλλη να στέλνει????????

Καλό το sump αλλά με 2 αντλίες δεν θα σου δουλέψει... τι θα γίνει αν σταματήσει η μια από τις δυο.... τα φαντάζεσαι?

2) η άλλη σκέψη είναι να βάλλω μέσα στο ενυδρείο το φίλτρο, το skimmer και γενικά όλα παρελκόμενα όπως το πρότυπο ‘’αίολος’’ χάνοντας έτσι λίτρα από το ενυδρείο (δεν κατάλαβα στο αίολος στο κάτω μέρος μπαίνει κάποια σίτα έτσι ώστε να μην τραβήξει τον αραγωνίτη??? επίσης skimmer δεν χωράει???? Και αν δεν χωράει γίνονται πολύ συχνές αλλαγές νερού????)

Το φίλτρο με τα υλικά του μέσα είναι πιο πρακτική λύση, skimmer σ αυτά τα λίτρα δεν είναι απαραίτητο, αρκεί να κάνεις συχνές αλλαγές και να μην το φορτώσεις πολύ.

Η σήτα από κάτω είναι για να μη πάει αραγωνήτης σε άλλο διαμέρισμα.... όχι ότι θα ήταν τραγικά αν πήγαινε !!!

Ερωτήσεις:

1)αν πάω στη δεύτερη σκέψη μπορώ να χρησιμοποιήσω το εσωτερικό φίλτρο που είχα για το γλυκό???? (βάζοντας μέσα άνθρακα και αντιφώσφορο)

Ναι μπορείς... αρκεί να έχει το φίλτρο σου τον απαραίτητο χώρο

2) για να δημιουργήσω το θαλασσινό νερό χρησιμοποιώ 1) νερό από Α/Ο + αλάτι ή 2) νερό βρύσης +’’φάρμακο’’ για το χλώριο+ αλάτι?????

Η καλύτερη λύση θα ήταν με Α/Ο, αλλά μπορεί να γίνει και με νερό βρύσης/αντιχλώριο....

3)σε κάθε αλλαγή νερού το νερό που συμπληρώνεται είναι έτοιμο θαλασσινό φτιαγμένο 48 ώρες νωρίτερα ή νερό βρύσης????

24 ώρες είναι μια χαρά... Μόνο για αναπλήρωση βάζουμε γλυκό νερό λόγω εξάτμισης.

4)μόλις είναι έτοιμο το νερό σε αλατοτητα μπορώ να βάλλω μέσα τον αραγωνίτη και το βράχο και να ξεκινήσει να δουλεύει???

...ναι θα πρέπει να ξεκινήσεις τον κύκλο του αζώτου,... με βακτήρια. μπόλι ή και συνδυασμό αυτών... περίπου 30 μέρες

5)εχω σκοπό να βάλλω 2 clownfish τίποτα παραπάνω από ψαρια, μετα από πόσο καιρό μπορώ να τα βάλλω (γνωρίζω ότι πρώτα θα μπει το ένα και μετά από καιρό το δεύτερο)

.. αφού γίνει ο κύκλος και μετά

Γενικά αυτό που έχω φανταστεί είναι ένα ενυδρείο με 2 ψαρακια που ανεφερα πιο πάνω και ένα βράχο με κοραλια (δεν ξέρω πόσα κοραλια μπορουν να μπουν) με εντονα και ζωηρά χρώματα

...μπορείς να βάλεις zoanthous...και εύκολα είναι και χρώμα έχουν

Ευχαριστώ και συγνώμη αν κούρασα αλλά χρειάζομαι ένα χέρι βοήθειας για να ξεκινήσω

... εδώ είμαστε σε ότι χρειαστείς

όσο αφορά την προετοιμασία νερού, προτείνεται νερό Α/Ο για πολλούς λόγους.

Ο κυριότερο είναι ότι η Α/Ο κατακρατεί και βαρέα μέταλλα, δίνοντας σου το απόλυτα καθαρό νερό χωρίς μελλοντικά προβλήματα σε άλγες, επίσης δεν περιέχει τίποτα από κύρια στοιχεία / ιχνοστοιχεία και έχεις τον απόλυτο έλεγχο μόνο απ ότι προσθέτει το αλάτι, σε αντίθεη με το νερό της βρύσης που κάποιες τιμές σε ΚΗ - Ca - Mg - I2 μπορεί να είναι αυξημένες και σε συνδυασμό με αυτές του αλατιού να πάνε υψηλότερα.

οποτε για το ξεκίνημα εχουμε και λεμε:

1)φτιαχνουμε το νερο απο Α/Ο + αλατι για 24 ωρες μετά

2)βαζουμε μεσα στο ενυδρειο τον αραγωνήτη+βράχο+νερό+φιλτρα ανθρακα αντιφωσφορου και περιμενουμε να κανει τον κυκλο κοντα στις 30 ημερες

ερωτησεις: α)ολο αυτο το διάστημα των 30 ημερων αλλαγές νερού γίνονται???

β)ο φωτισμος θα αυξανεται καθε μερα ανα 1 ωρα???

γ)μετρησεις καθε ποτε περνω σ'αυτο το διαστημα???

Έγινε επεξεργασία - tmorgan

Μετρησεις στην αρχη καθε δυο τρεις μερες μεχρι να μηδενισει εντελως η αμμωνια και να μετρας νιτρικα.αρχικα οχι δεν κανεις αλλαγες μεχρι να γινει ο κυκλος.

Ο φωτισμος αυξανεται μιση ωρα καθε βδομαδα.μππρεις να ξεκινησεις απο 5ωρο...εται κι αλλιως στη φαση που γινεται ο κυκλος θα περιμενεις ξεσπασμα αλγης.ειναι φυσιολογικο.και καφετιλα μπολικη.

οι λάμπες μια μπλε και μια λευκή ανάβουν μαζι ??? ή καποιες ωρες η λευκή καποιες η μπλε λαμπα???

διαβασα για φωτισμο στο forum που τον έγραφε moon light??? τι ειναι???? ειναι μονο led??? 'η μονο μπλε λαμπα για τη διαρκεια της νύχτας????

Για τις λαμπες οπως θελεις εσυ στην αρχη.η σταδιακα μια μια η λιγοτερη ωρε και πο δυο μαζι.οσο για την ερωτηση για το φεγγαρογως η τελευταια ειναι και η σωστη απαντηση.

Καλό είναι αν υπάρχει η δυνατότητα, να ανάβει πρώτα η μπλε και μετά η άσπρη με διαφορά μιας ώρας... και να σβήνουν αντίθετα.

Το moonlight είναι πιο πολύ για δικιά μας ικανοποίηση (στην απλή του μορφή)... και δεν είναι τίποτα άλλο από 1-2 μπλε? led

....Και κάτι στην πολύ απλή του μορφή.. http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=33575&hl=

Έγινε επεξεργασία - Aiolos

Το σαμπ σε σειρά δουλεύει και το είχα χρόνια έτσι...θα σου πώ τα μυστικά.

Μπορείς να το κάνεις όσα λίτρα θέλεις αλλά θα σε συμβούλευα να φτάσεις τα 100λίτρα σύνολο δλδ 35-45 λίτρα.Πρέπει να το τοποθετήσεις λίγο πιο ψηλά απο το ενυδρείο σου χρησιμοποιώντας κάποιο έπιπλο ή φτιάχνοντας το σαμπάκι ψηλό.Το σαμπάκι πρέπει να το τρυπήσεις στο ύψος που θέλεις να κατεβαίνει το νερό σε στύλ καταρράχτης πίσω στο ενυδρείο σου.Η σύνδεση θα γίνει με pvc και καλό θα είναι να το φτιάξεις σαν υπερχείληση κανονική με έξοδο για τον αέρα για να μην έχεις θόρυβο και κίνδυνο πλημμύρας.Για το τέλος να σου πώ οτι πρέπει να υπολογίσεις και το νερό στο σάμπ ώστε αν έχεις διακοπή ρεύματος να χωράει το νερό που μπλοκάρει στην υπερχείλιση στο ενυδρείο σου χωρίς να πλημμυρίσεις.

Ακολουθώντας αυτά τα ολίγα γλυτώνεις μια αντλία.Εγώ τροφοδοτούσα το σάμπ με ένα εξωτερικό φίλτρο(5watt) που ήταν γεμάτο ζωντανό βράχο χωρίς να το μπουκώνω με υλικά.

• 1 month later...

Καλησπέρα από χθες το βράδυ είμαι κάτοχος ενός ενυδρείου 130λτ της JAD, τελικά η σκέψη για το 60λτ που είχα απορρίφτηκε. Το ενυδρείο το πήρα μεταχειρισμένο με όλα μέσα του ακόμα και το νερό (έγινε μεταφορά) .Το ενυδρείο έχει μεσα αραγωνιτη, βράχο (και τα εξής ζωντανα 1 κλοουν, 1 νταμφις, 1 αστερια, 2 γαριδες ,2 αχινους

Μου εξήγησε ο άνθρωπος που το είχε κάποια πράγματα πάνω στη συντήρηση του άλλα έχω ακόμα κάποιες απορίες και ενδιασμούς

1)αλλαγή νερού 1 φορά το μήνα. σωστό??? Περιπου 30 λτ . (ακομα Α/Ο δεν έχω, χθες που χρειάστηκε να συμπληρώσω έγινε με νερό βρύσης + αντιχλωριο). Διάβασα ότι η αλατότητα πρεπει να μετριεται στη θερμοκρασια των 26-28 ισχυει?? Ακομα τεστακια δεν έχω σημερα θα πάω να πάρω μονο αλατόμετρο έχω.

2)Η θερμοκρασία μου είναι 28,4-28,6 είναι υψηλή????

2)αντΙφώσφορο,άνθρακα,υαλοβάμβακα κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται η αλλαγή τους??

3)Μου είπε το skimmer να το βάλλω σε λειτουργεία μετα από 2 μερές σωστο????

3)κάθε πότε πρεπει να συμπληρώνω βακτήρια περίπου????

4)τι κοραλια μπορω να προσθέσω για να δώσω χρώμα και να μην δημιουργησω πρόβλημα στους υπολοιπος οργανισμους του ενυδρειου,επισης θα μπορούσα να βάλλω ακόμα 1-2 κλοουν???

Ευχαριστω

Παραθέτω πιο κάτω καποιες φωτογραφιες (θα ήθελα να μου πείτε για το χρώμα του βράχου,αυτό το μώβ και το κόκκινο είναι φυσιολογικό???)

img0190rm.jpg

img0189so.jpg

Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο που θα σε οδηγήσει στις απαντήσεις που ζητάς.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=50474&view=findpost&p=472790

Αντιφώσφορο και ενεργό άνθρακα μπορείς να προσθέσεις και τώρα όπως και να ανοίξεις το σκίμμερ. Βακτήρια μέχρι να πέσουν οι μετρήσεις σου σε NO3 και με κάθε αλλαγή νερού.Θα χρειαστείς και κάποια τέστ όπως ΝΟ3,Μg,Ca,dKH.

ευχαριστω για τη γρήγορη απαντηση, διαβασα και καταλαβα μονο στα 2 παρακατω θα ηθελα μια απαντηση

4)τι κοραλια μπορω να προσθέσω για να δώσω χρώμα και να μην δημιουργησω πρόβλημα στους υπολοιπος οργανισμους του ενυδρειου,επισης θα μπορούσα να βάλλω ακόμα 1-2 κλοουν???

Στις φωτογραφιες (θα ήθελα να μου πείτε για το χρώμα του βράχου,αυτό το μώβ και το κόκκινο είναι φυσιολογικό???)

Mια χαρά φαίνεται ο βράχος σου.Μπορείς να βάλεις ακόμα έναν κλόουν αλλά αυτά θέλουν το λιγότερο 100 λίτρα για να τα δείς σε φούλ μέγεθος.Τα 60 λίτρα είναι περιοριστικά για κάποια ψάρια οπότε πολύ προσοχή και μελέτη για κάθε οργανισμό που θα προσθέσεις.

Βασικά τώρα στην παρούσα φάση καλύτερα να αγοράσεις τα τέστ να δείς που είσαι παρά κάποιον οργανισμό.

Γιατί να βάλεις και άλλα κλόουν τη στιγμή που έχεις και να μη βάλεις κάποια άλλα μικρά ψαράκια ώστε να έχεις και ποικιλία !!!

Αυτό το μοβ / κόκκινο στο βράχο είναι κοραλλιογενή άλγη και είναι δείγμα υγείας του βράχου και του ενυδρείου γενικότερα, το κακό είναι ότι θα αρχίσουν να το καταναλώνουν οι αχινοί, γδέρνοντας στην κυριολεξία τον βράχο.

Θα μπορούσες να μου προτείνεις τι είδους ψαρακια θα μπορουσα να βάλλω ετσι ωστε να ταιριαξουν με τον κλοουν και το νταμφισ?

επισης ο αχινος θα μου δημιουργήσει προβλημα αν μπει καποιο κοράλι???

Συγνώμη για την ερώτηση αλλά τι είναι το ντάμφις?

Μαλλον εννοει το μπλε ψαρακι που ειναι damsel..

Μάλλον εννοεί damsel.

Υπάρχουν επιλογές ψαριών. Εφόσον ανέβηκες σε λίτρα, ανέβηκαν και οι επιλογές σου.

Καταρχήν, μπορείς να βάλεις συνεργείο καθαρισμού(σαλιγκάρια),ερημίτες.

Απο ψάρια, μπορείς να βάλεις κάποιο είδος firefish(πχ magnifica, decora), μπορείς 1 ή 2 ακόμα γοβιούς(2 με την προυπόθεση να μπουν ταυτόχρονα), επίσης μπορείς να βάλεις καρδινάλιους. Δες και τι σου αρέσει.

Μάλλον εννοεί damsel.

Υπάρχουν επιλογές ψαριών. Εφόσον ανέβηκες σε λίτρα, ανέβηκαν και οι επιλογές σου.

Καταρχήν, μπορείς να βάλεις συνεργείο καθαρισμού(σαλιγκάρια),ερημίτες.

Απο ψάρια, μπορείς να βάλεις κάποιο είδος firefish(πχ magnifica, decora), μπορείς 1 ή 2 ακόμα γοβιούς(2 με την προυπόθεση να μπουν ταυτόχρονα), επίσης μπορείς να βάλεις καρδινάλιους. Δες και τι σου αρέσει.

Απο οτι ξερω τα περισσοτερα ειδη cardinal θελουν δεν τρωνε ετοιμες τροφες....Οποτε καλο να τα αναφερουμε για να μην αντμετωπισει προβλημα ο αρχαριος. ;)

Απο οτι ξερω τα περισσοτερα ειδη cardinal θελουν δεν τρωνε ετοιμες τροφες....Οποτε καλο να τα αναφερουμε για να μην αντμετωπισει προβλημα ο αρχαριος. ;)

Συμφωνώ, αλλά είναι ανάλογα στο ψάρι! Τα περισσότερα τρώνε κατεψυγμένη, αλλά πολλοί τα έχουν μάθει με τροφές εμπορίου.

ΥΓ:Να προσθέσω πως στα λίτρα σου μπορούν να μπουν και κάποια είδη wrasse όπως και το γνωστό σε όλους μας Bicolor.

Βέβαια, αν τα βάλεις όλα αυτά που πρότεινα, θα υπερφορτωθεί το ενυδρείο σου και θα σηκώσει αμμωνία, αλλά και τα ψάρια σου θα στρεσαριστούν. Γι'αυτο διάλεξε τι σου αρεσει και εδώ είμαστε εμείς. Βασικός παράγοντας να διαλέξεις τους κατοίκους είναι το να ταιριάζουν μεταξύ τους, και το αν είναι reef safe.

Στα 100 λίτρα 2 gobby, είναι υπερβολή. Ενας είναι αρκετός, νομίζω.

Καρδινάλιους, μπορεί να ταΐζει κατεψυγμένη και Calanus που τα τρώνε σίγουρα. Στην πορεία θα μάθουν να τρώνε και τα υπόλοιπα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...