Jump to content

Την Αποψη Σας (Bare Bottom Η Οχι?)


Jimmy996

Recommended Posts

Θα ηθελα την αποψη σας , επειδη με ενα φιλο ξεστησαμε ενα ενυδρειο 650λτ μαιν και 200 σαμπ, και ετοιμαζεται να το στησει απο την αρχη πιο σωστο σε υπερχυλησεις επιστροφες ,σωστο στησιμο βραχου και πολλα ,πολλα αλλα που οταν ειχε στηθει (πανε 5 χρονια) τοτε δεν υπηρχε η εμπειρια που εχουμε σημερα θα ηθελα την αποψη σας για το υποστρωμα.

οταν ξεστηθηκε λοιπον βγηκε πολυ ''βρωμια'' απο τον αραγωνητη και το συζητησαμε αρκετα το θεμα .... πια η αποψη σας?

Link to comment
Share on other sites

Το οτι θα ειναι bare bottom δε σημαινει και οτι δεν θα πιανει βρωμια.Προσωπικα αισθητικα δεν θα το προτιμουσα,αλλα αν ειναι διατεθειμενος ο φιλος για πολυ συχνη σκουπα βυθου,ας το κανει.

:)

Link to comment
Share on other sites

Αισθητικά θα είναι άσχημο... και η βρώμα θα συσσωρεύεται στον πυθμένα ούτως ή άλλως.

Την βρώμα δεν την γλυτώνεις, αλλά το αισθητικό μπορείς να το παίξεις αν καλυφθεί όλος ο πυθμένας με βράχο... κάτι σαν μέρος από την κορυφή ενός υφάλου.

Η απουσία αραγωνίτη όμως θα σε περιορίσει από οργανισμούς που ζουν, τρέφονται και τοποθετούνται σ αυτόν

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
Link to comment
Share on other sites

Στρατο ουτε εμενα μ αρεσει αισθητικα σκετο γυαλι γιαυτο και η σκεψη ειναι να μπει γυαλι στον πατο ωστε να ερθει ολο στο ιδιο υψος με τις κοντρες, και μετα να απλωθει σιλικονη σε ολο τον πατο και να μπει αραγωνητης που στην ουσια θα ειναι κολλημενος (μια μικρη στρωση δλδ οσος κολληση ... πιστευω πως γινεται ....(αποψη?)

και στο σαμπ να μπει 10εκ αραγωνητης αλλα με σωστη μελετη ωστε να μην σηκωνεται καθολου ωστε να αποροφαει τις ''βρωμιες''....

το θεμα ειναι ομως το εξεις, αξιζει τον κοπο ωστε με σκουπα κτλπ να μην εχει θεματα η οχι.?

Link to comment
Share on other sites

Θα το έκανα για φραγκιέρα αλλά όχι για display...Θέλω άμμο...είμαι της παλιάς σχολής.

Link to comment
Share on other sites

Θα το έκανα για φραγκιέρα αλλά όχι για display...Θέλω άμμο...είμαι της παλιάς σχολής.

Οτι μπορει να το κανει μπορει,αλλα κι εγω ειμαι της ιδιας γνωμης με τον Αλεξ.

Link to comment
Share on other sites

εγω τρεχω το ενυδρειο χωρις αμμο για περιπου 8 μηνες τωρα

οπως ολα εχει τα αρνητικα του κ τα θετικα του

στα αρνητικα ειναι

1.το αισθητικο κομματι.

σιγουρα δεν ειναι πολυ ωραιο στο ματι να λειπει η αμμος.

2.θελει πολυ κοπο να εχεις καθαρο τον πατο απο κοραλλινη κ αλγη.

οταν ειναι καινουργιο κ δεν εχει κοραλλινη ειναι πολυ ωραιο κ φωτεινο.

εμενα δεν με χαλαγε που δεν ειχα αμμο καθολου.οταν αρχιζει και πιανει η αλγη ομως κ κοραλλινη ειναι δυσκολο πολυ να καθαριζεις τον πατο συνεχεια

ωστε να εχει την εμφανιση του καινουργιου.ειδικα αν ειναι μεγαλο ενυδρειο ειναι θεμα.

3.οταν πιασει τελικα τα παραπανω γινεται πιο σκοτεινο το ενυδρειο σε σχεση με το οταν ειναι καθαρο στον πατο η οταν εχεις αμμο

4.θελει πολυ δουλεια στο να στησεις βραχια κ κυκλοφορητες ωστε να εχεις πολυ καλη κυκλοφορια στον πατο του ενυδρειου.

η βρωμα μαζευεται ουτως η αλλως κ αν δεν εχεις δυνατη κυκλοφοριαμαζευεις βρωμα απο οοολο το ενυδρειο κ οχι μονο απο καποιο σημειο.

ειδικα αν κατσουν κατω απο βραχο δεν βγαινουν κ ποτε.

5.εαν αποφασισεις να εχεις δυνατη κυκλοφορια δεν μπορεις να κρατησεις μ****α κοραλια αφου δεν ττην συμπαθουν κ πολυ

τα περισσοτερα lps

απο την αλλη τα θετικα ειναι

1.ο βραχος κ το νερο ειναι καθαροτερα απο ποτε με τοση κυκλοφορια

2.οι αλλαγες(με τη ρουτινα που ειχα εγω) γινονται πολυ πολυ γρηγοροτερα

3.δεν με πειραζει να πεσει κατι κατω,να περασει ενα ψαρι γρηγορα απο καπου κ να σηκωσει αμμο κ να παει παντου

4.τα sps με τοση κυκλοφορια μεγαλωνουν ομοιομορφα κ παντου

5.οι τιμες των φωσφορικων κ νιτρικων που ειναι πολυ σημαντικες για τα sps ειναι πιο ελεγχομενες κ αν ξεφυγει κατι

διορθωνεται πιο γρηγορα.αν εισαι κ τακτικος με τις αλλαγες τοτε απλα πρεπει να το προσπαθησεις πολυ

να "χαλασεις" τις τιμες.

οποτε το Bare bottom δουλευει απλα πρεπει να σου χρειαζονται αυτα που σου προσφερει :bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

Aν θα ξαναεκανα ενυδρειο (λιγο δυσκολο) δεν θα εβαζα καθολου αραγωνιτη....

Υπαρχουν κατι lps που ειναι τρελα για τον πατο.......

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω παιδες για τις αποψεις σας γιατι σαφως μετρανε! θα γινει μια μακραν συζητηση μου φαινεται για να δουμε που θα καταληξει...

:bigemo_harabe_net-64:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Bare bottom και ξερό ψωμί…

Μετα από μετακόμιση 4 χρόνων ενυδρείο έτσι και εγώ είδα τον αραγωνίτη… μιλάμε για πολύ βρώμα… υποτίθεται ζωντανός…. Και ήταν ζωντανός δεν αντιλέγω αλλά μιλάμε για πολύ βρώμα…. Πρέπει να τον ξέπλυνα καμια 10αριά φορές και ακόμα έβγαζε…

Τώρα το έχω χωρίς αραγωνίτη και η κοραλλίνη μετά από ένα χρόνο έχει γεμίσει τον πάτο, προσωπικά μου αρέσει και δεν την ξύνω καθόλου, δείχνει πολύ πιο φυσικό από αποστειρωμένη γυάλα…

Ψηφίζω Bare bottom και αν σε χαλάει στην πορεία ρίχνεις αραγωνίτη κανα πόντο να το κρύψεις… αν πάλι μετά από λίγο δεν σου αρέσει τον ρουφάς… τόσο απλά και δεν χαλάς ουτε βιολογία ούτε τπτ…

Προσωπικά δεν θα ξαναέκανα θαλασσινό ενυδρείο με αραγωνίτη για βιολογία. Αν ήθελα οπωσδήποτε αραγωνίτη θα περιοριζόμουν στο sump, εκεί ένα deep sand bed 30cm σε μια αρκετά μεγάλη επιφάνεια θα δούλευε όντως ως φίλτρο… βέβαια τώρα που όλοι το γυρνάμε σε UNLS είναι και αυτό αμφιλεγόμενο με τάση να εξαλείφεται καθώς σε προβιοτικά συστήματα δημιουργεί προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Μετα απο μελετη και διαβαζοντας αυτο http://www.thereeftank.com/forums/f6/reefkeeping-made-easy-what-was-not-explained-160389.html (καλο ειναι αν αντεχεις να του ριξεις μια ματια). Αυτο που καταλαβα ειναι οτι ο βραχος (και τροφες) ελευθερωνουν φωσφορικα. Αυτο γινεται με βακτηρια που τα δεσμευουν. Αυτα δημιουργουν μια δυναμη (την ονομαζει Tugor) που σπρωχνει τα νεκρα βακτηρια (που εχουν δεσμευσει το φωσφορο εξω). Ειναι ελαφρως βαρυτερα απο το νερο αρα πεφτουν στον αραγωνιτη. Εκει με τη μετακινηση και παλι με αυτη τη δυναμη θαβονται. ΣΙγα σιγα ομως γεμιζει ο αραγωνιτης με νεκρα βακτηρια.. Και συνεπως αρχιζουν να σπρωχνονται τα καινουρια προς τα πανω με αυτη τη δυναμη, στο νερο. Και βρισκουμε ανιχνευσιμα φωσφορικα πια στο νερο μας. Υποψιν, τα φωσφορικα χωριζονται σε δυο, οργανικα και ανοργανα και μονο τα δευτερα ειναι ανιχνευσιμα απο τα τεστ.. Γι αυτο και αμα το διαβασεις συνιστα bare bottom, κραζει το DSB και τονιζει το συνεχες σιφωναρισμα, προσοχη οχι σε στημενο ομως γιατι μπορουμε να βγαλουμε στην επιφανεια περιοχες με θρεπτικα συστατικα για να κανει παρτυ το κυανο.

Σ αυτο το σχεδιο φαινονται περιληπτικα το τι περιεχει το υποστρωμα http://www.thereeftank.com/forums/attachment.php?attachmentid=79312&d=1298598681 . Ριχτου μια ματια.

Τελος μια ωραια ιδεα που εχει κανει.. Εχει φτιαξει υποστρωμα με αραγωνιτη μερικων εκατοστων και το εχει καλυψει/ανακατεψει με ρητινη. ετσι εχει τα θετικα του bare bottom και την αποφυγη detritus.

αν εχει καποιο λαθος οσον αφορα την χημεια του θεματος θα ηθελα να ακουσω αποψεις και γω..

Link to comment
Share on other sites

Η bare bottom μορφή έχει πολλά καλά.

Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι όπως διάβασες να συντηρήσεις σωστά το υπόστρωμα.Πχ φυτοπλανκτόν που ρουφάει οργανικές μορφές και αποβάλλεται απο το σκίμμερ ή την αφαίρεση δια χειρός(σιφωνάρισμα).Το οτι καθυστερεί λίγο κάθε βακτηριακή εντατική μέθοδο είναι γεγονός.Μπορεί να κάνει και μήνες μέχρι να αρχίσει να αποδίδει.Αλλά όταν αρχίσει είναι ένα καλό φρένο και μπορεί να ταΐζει το σύστημα μας όταν φτάσει στα όρια του κάτι που μπορεί να είναι σωτήριο σε πολλές περιπτώσεις.Οκ να φτάσουμε ΝΟ3,ΡΟ4 σχεδόν 0 (το απόλυτο 0 είναι ασυναρτησία)αλλά τα κοράλλια χρειάζονται και τα 2 για να ζήσουν σε πολύ μικρές και ευαίσθητες αναλογίες.Τα περισσότερα τεστάκια απέχουν πολύ απο την πραγματικότητα και αυτό το καταλαβαίνεις και απο τις διαφορετικές μετρήσεις που βγάζουν όταν μετράς με τεστάκια φίλων.

Πολλά κοράλλια φαίνεται να τα πάνε καλύτερα σε υπόστρωμα παρά σε γυμνό τζάμι.

Υποτίθεται οτι φτιάχνουμε ένα κοραλλιογενές κομμάτι στο σαλόνι...τι ύφαλος μοιάζει χωρίς άμμο? Εξάλλου όλη αυτή η ζωή που σουλατσάρει μέσα στο υπόστρωμα έχει και τα καλά της.

Bare bottom είχα σε δίσκους και δεν μου άρεσε που κάθε 4-5 μέρες έπρεπε να μαζεύω περιττώματα πού να είχα και κανένα ρυπογόνο ψάρι.

Όλα αυτά είναι η άποψη μου και δεν είμαι απόλυτος καθώς είναι γούστα αυτά.Σαφώς δεκτό και το να επιλέξει κάποιος να μην βάλει υπόστρωμα.Τον δικαιολογώ φτάνει να έχει πλάνο και να έχει μελετήσει καλά την επιλογή του.

Link to comment
Share on other sites

αν θα εστηνα τωρα ενυδρειο,θα εβαζα αρσγωνιτη οχι αχνη,αλλα μεσαιας κοκκομετριας και τοσο οσο να καλυπτω το τζαμι,αντε βαρια βαρια κανα ποντο επιπλεον.αστειο σιφωναρισμα,ομορφο αλλα και πρακτικο.προσωπικα δεν θα ηθελα με τιποτα να βλεπω κοραλινη στο πατο.στα ματια μου θα ηταν ασχημο θεαμα.

Link to comment
Share on other sites

(Τελος μια ωραια ιδεα που εχει κανει.. Εχει φτιαξει υποστρωμα με αραγωνιτη μερικων εκατοστων και το εχει καλυψει/ανακατεψει με ρητινη. ετσι εχει τα θετικα του bare bottom και την αποφυγη detritus.) fmnstr.

μετα απο αρκετη μελετη κ αποψεις απο αρκετους, εκει μαλλον θα καταληξουμε ...... :bigemo_harabe_net-111:

πιστευω πως προσφερει στο ματι την ιδεα του αραγωνητη, αλλα εχει και ολα τα θετικα του barebottom...

(παντως αν καποια στιγμη ξεστησεται ενυδρειο με 7,8 ποντους αραγωνητη θα δειτε πως θα ξεκινησετε τις σκεψεις για barebottom...)

Link to comment
Share on other sites

(παντως αν καποια στιγμη ξεστησεται ενυδρειο με 7,8 ποντους αραγωνητη θα δειτε πως θα ξεκινησετε τις σκεψεις για barebottom...)

Αν θέλεις κολπάκι για τέλειο καθάρισμα για μεταφορά...έχω στανταράκι έτοιμο.Πρώτα μπουκάλι και μετά γύρισμα ολόκληρο το μπουκάλι μέσα στο νερό.. κάνει τον αραγωνίτη κρύσταλλο και μένει όλη η μούργα στο μπουκάλι.Νόμιζα και εγώ οτι κάνει μόνο για γλυκό νερό αλλά τελικά είναι απο τα καλύτερα κόλπα που έχω κάνει.

Link to comment
Share on other sites

ρε Alex δεν το πολυκαταλαβα αυτο το κολπακι , παιζει τιποτα τετοιο να το δουμε σε youtube?

Link to comment
Share on other sites

μετα απο αρκετη μελετη κ αποψεις απο αρκετους, εκει μαλλον θα καταληξουμε ...... :bigemo_harabe_net-111:

Δεν ηξερω αν το διαβασες γιατι ειναι χαωδες αυτο που σου στειλα, αλλα αν βρεις το thread της κατασκευης αυτου του υποστρωματος με ρητινη να προσεξεις, κατι κανει αυτος αλλα δεν ασχοληθηκα, γιατι γραφει οτι πολλοι την πατησαν και τους ραγισε ο πατος, λογω της θερμοκρασιας που αναπτυσει η ρητινη οταν στεγνωνει. Καποιο κολπο εκανε αυτος αλλα δεν εκατσα να το διαβασω..FYI

Να πω και οτι και γω οπτικα μου αρεσει να φαινεται φυσικο και μαλλον η ιδεα του klaz μου ακουγεται καλυτερη και πιο ομορφη.

Εγω που εχω υποστρωμα αρκετα παλιο, απο τον προηγουμενο κατοχο και με εχουν ταραξει τα φωσφορικα, νιτρικα αν τολμησω να το σιφωναρω θα προκαλεσω χαος ετσι? Αλγες, κυανο και δε συμμαζευεται..Σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Ναι υπάρχει...

Το έχω κάνει σε αραγωνίτη που είχα πληρώσει χρυσάφι πρίν 7 χρόνια.Τον γυάλισε...Τον έχω και μόστρα στο καινούργιο μου.

Fmnstr αν κάνεις σωστό καθάρισμα μαζί με μία καλή αλλαγή νερού δεν θα έχεις πρόβλημα.Μπορείς να χωρίσεις τις εργασίες σε 2 ή 4 μέρες τον μήνα μέχρι να τον περάσεις όλο...νομίζω είναι και το πιο σοφό.

Link to comment
Share on other sites

Αφου έχεις εμπιρια απο reef θα ξέρεις και τι θα είναι αυτο που δεν θα μπορείς να φιλοξενισεις σε γυμνό πάτο.

Το θέμα είναι τι θέλεις να κανείς και το πιο συμαντικο η μελέτη που θα κανείς γι'αυτο και η προοπτική του.

Προσωπικά πιστεύω πως αν βάλεις ρητινη σε στρωση αραγονιτη αργά η γρήγορα θα πιάσει και αυτο κοραλινη απλά θα έχει πλεων πιο ανάγλυφη μορφή.

Έχεις δίκιο για την μουργα που μαζεύει ο αραγονιτης και όχι σε πολλα χρόνια αλλα σε μόνο 1 που είχα το παλιο μου το μικρο είδα όταν το ξεστεισαμε το τι βρωμια είχε κρυμμένη. Και η παραμικρή αναταραχή έκανε άσχημη θολούρα μέσα στο ενυδρειο.

Έχεις ακουστά για τον sugar size της tropic eden; Έβαλα αυτόν και αμέτρητα σαλιγκάρια βυθού όπως νασαριους και Babylon.

Οργώνουν όλο το βυθό, και μόλις μυρίζουν πτωματακι το εξαφανίζουν στο λεπτό. Χορια τα gopy που τον λατρεύουν και τον κοσκινιζουν όλη μέρα με μανία. Η τα αγκουρια της θάλασσας δουλεια που θα κάνουν και αυτα.

Έχω πιάσει πολλές φορές τον πάτο του ενυδρείου μου και δεν σήκωσε ποτε μουργα ή θολούρα.

Αυτη ήταν μια δικιά μου μελέτη.

Κάτι αντίστοιχο θα μπορείς να κανείς και σε γυμνό πάτο με τους ανάλογους οργανισμούς

Πχ αν βάλεις 2-3 see urchin long spin δεν πρόκειται να δεις ποτε κοραλινη στον πάτο σου. Έναν έχω και κοντεύει να μου φάει και τα βράχια.

Πιστεύω για όλα υπάρχουν η κατάλληλες λύσεις και οι σωστή οργανισμοί , το θέμα είναι ΤΙ ΕΣΥ ΘΈΛΕΙΣ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ και όχι εγω.

Με όλη την καλη μου διάθεση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...