Jump to content

Σιλικόνη Και Ανθεκτικότητα.

Recommended Posts

Λόγω τακτικών θεμάτων που έχουν γίνει στο φόρουμ όσον αφορά ενυδρεία που άνοιξαν, είτε έσταζαν, σκέφτηκα να ανοίξω ένα θέμα όσον αφορά την ανθεκτικότητα της σιλικόνης στο πέρασμα του χρόνου και τις αντοχές της.
Για παράδειγμα, σε ένα ενυδρείο που αγοράσαμε παλια πχ πάνω απο 5 ετών πρέπει να ανανεώσουμε την σιλικόνη? Δηλαδή να το κολλήσουμε απο την αρχή?
Το ίδιο ισχύει και με τα ιδιοκατασκευής. Απλά αναφέρω και τα αγοραστά και τα ιδιοκατασκευής, καθώς στα diy οι σιλικόνες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι λίγες και γνωστες, ενώ στα αγοραστα δεν ξέρεις τι μπορεί να έβαλε.
Για παράδειγμα ενα ενυδρείο 10 χρονών κατα πόσο πιθανό είναι να ανοίξει λόγω παλαιότητας σιλικόνης?
Θα ήθελα να καταθέσετε τις εμπειρίες σας, την εμπειρία σας και την γνωση σας περι του θέματος!

ΥΓ:Δεν αναφέρομαι σε ενυδρεία rimless, Ούτε στο θέμα κοντρών. Αναφέρομαι στο θέμα της σιλικόνης και μόνο!

Αστο Παναγιωτη,ειναι ενα θεμα που με τρομαζει,καθε φορα που το σκεφτομαι.Γιατι καποια μερα ολα τα ενυδρεια θα ανοιξουν,και τοτε τι κανουμε?

Δεν μου εχει τυχη ποτε,αν και εχω 2 ενυδρεια δωδεκαετιας και ενα τριετιας.Απλα πιστευω οταν ερθει εκεινη η κακια ωρα,δεν θα ανοιξει σαν καρπουζι,και θα μου δωσει χρονο,να προλαβω την ζημια.

Γιαυτον τον λογο εχω 7 βαρελια πεννηταλιτρα σε αναμονη, και εξη φιλτρα (τα τεσσερα μικρα)

προχθές στην συνάντηση τις Αθήνας είχαμε την κουβέντα αυτή. πόσο κρατάει η σιλικόνη στα έτοιμα ενυδρεία. Η άποψη που είχαν οι πιο πολλοί συνχομπίστες και προπάντων οι παλαιότεροι του είδους, είναι ότι κρατάει περί τα 8 χρόνια.

Συμφωνώ ότι είναι μεγάλο θέμα, αλλά πρέπει να βγει κάτι στο τέλος ώστε να ξέρουμε τι να κάνουμε!

προχθές στην συνάντηση τις Αθήνας είχαμε την κουβέντα αυτή. πόσο κρατάει η σιλικόνη στα έτοιμα ενυδρεία. Η άποψη που είχαν οι πιο πολλοί συνχομπίστες και προπάντων οι παλαιότεροι του είδους, είναι ότι κρατάει περί τα 8 χρόνια.

Δλδ εγώ που έχω 1 120λιτρο 6 χρονών(αγοραστό) πρέπει σιγ σιγά να του αλλάξω σιλικόνη?

Παιδια σας ειπα οτι εχω δωδεκαετιας ,και ακομα ειναι γεματα.Τα 8 χρονια τα βλεπω πολυ λιγα.Συμπερασμα δεν νομιζω να μπορεσουμε να βγαλουμε,αλλα μετα απο 10 χρονια ,πρεπει να εχουμε φροντισει,καποιες ρεζερβες.Ειδικα οσοι εχουμε μεγαλα ενυδρεια.

όταν λέμε 8 χρόνια, είναι ένας μέσος όρος. δεν σημαίνει ότι στα 8 χρόνια θα αρχίσουν όλα τα ενυδρεία να τρέχουν ή ότι πριν από τα 8 δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν θέμα. όπως είπε και ο Βασίλης έχει δωδεκαετίας και δεν έχει κανένα θέμα, απλά όπως είπαν οι παλαιότερη συνχομπίστες από τα 8 χρόνια και μετά καλό είναι να έχουμε το νου μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τις σιλικόνες.

Παιδια πιστευω οτι παιζει ρολο και η συντηρηση του ενυδρειου κατα την γνωμη μου!!!

Θα μιλήσω βάση λογικής και όχι εμπειρίας.

Το πότε μία σιλικόνη χάνει τις αρχικές της ιδιότητες, σίγουρα εξαρτάται από τα συστατικά της κατασκευής της, τα οποία είναι διαφορετικά σε κάθε κατασκευαστική εταιρία. Συνεπώς σε αυτό θα μπορούσε να δώσει απάντηση μόνο η εταιρία που την κατασκεύασε και έκανε και τις αντίστοιχες δοκιμές.

Όσο για το πότε θα ανοίξει ένα ενυδρείο, δεν εξαρτάται μόνο από την σιλικόνη αλλά και από τις δυνάμεις που ασκούνται σε αυτή, Δηλαδή από την πίεση που ασκεί το νερό στην κάθε επιφάνεια που έχει συγκολληθεί. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως δεν είναι το ίδιο μία συγκόλληση που έχει χάσει το 20% της αρχικής της αντοχής να δέχεται 1bar πίεση ή 2bar πίεση.

Συμπερασματικά θα έλεγα πως θα αντέξει περισσότερο στον χρόνο, ένα ενυδρείο που συγκολλήθηκε με ποιοτική σιλικόνη, έχει λίγα λίτρα ή αρκετές κόντρες.

Εκτος απο αυτα που αναφερθηκαν απο τους προλαλησαντες να συμπληρωσω οτι μετρανε δυο ακομα πραγματακια....

1) Το αν το ενυδρειο ολα τα χρονια λειτουργει με νερο ή αν καποιο διαστημα εχει αδειασει (Και πως αποθηκευτηκε αδειο.)

2) Αν κατα τη συγκολληση υπαρχουν στο σωμα της σιλικονης φυσαλιδες ή οχι....

:thumbup: !!!!!!!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
  • Create New...