vales_red 13 Σεπτεμβρίου 2012 #1 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 Καλησπερα παιδια! Μια βοηθεια γιατι παει να σπασει το κεφαλι μου... Αγορασα το εξης προϊόν Alkalin8.3-P της Brightwell. Οι οδηγιες λενε το εξης: Advanced: Create a stock solution by dissolving 20 grams (~5 teaspoons) of Alkalin8.3-P in 8-fl. oz. of fresh water (preferably purified); each ml of the solution will increase the alkalinity in 1 US-gallon (3.785 L) of water by 0.36 dKH (0.13 meq/L). [Reference: Each g of Alkalin8.3-P will increase the alkalinity in 1 US-gallon (3.785 L) of water by 6.8 dKH (2.5 meq/L).] If initial alkalinity in the aquarium is below 7 dKH (2.5 meq/L), add the stock sol’n at the maximum rate of 10 ml per 20 US-gallons daily until desired alkalinity is attained, then dose daily or weekly as needed (see below). Maintain the alkalinity within a range of +/-1 dKH. Δηλαδη, αν προσθεσω 1γρ σκονης σε 3.8λιτρα νερο οσμωσης, το Κh θα αυξηθει κατα 6.8μοναδες. Οπως και να τα υπολογισα με χιαστη ξεχιαστη...μου βγαινει οτι πρεπει να βαλω 100γρ... που και δεν ειναι σωστο...γτ η συσκευασια ειναι 250γρ.... Κατι παιζει με τα αντιστροφως αναλογα, αλλα δεν θυμαμαι πως υπολογιζεται.. Επισης η σελιδαρα αυτη http://reef.diesyst.com/chemcalc/chemcalc.html δεν εχει ως επιλογη το προιον της Brightwell και δεν μπορω να το υπολογισω αυτοματα... κατι που εκανα τοσο καιρο με το Reef Builder. Μια μικρη βοηθεια? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 13 Σεπτεμβρίου 2012 #2 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 Και το δικό μου σκεύασμα που πήρα της Aqualight δεν είναι στην λίστα με τα σκευάσματα του παραπάνω συνταγολογίου και έτσι .... την πρώτη μέρα πήρα 1 μεζούρα κουταλάκι (κάτι ελάχιστα από τις συσκευασίες του φυτο / ζωο πλακτόν ) και το έβαλα σε ένα μικρό μπουκαλάκι των 60ml με α/ο και τα ανακίνησα καλά και μετά ... μπλούμ στο ενυδρείο. Την επόμενη μέρα μέτρησα την ίδια ώρα και είδα τι χαμπάρια. Έβαλα 3 μεζούρες αφού είδα ότι η μια δεν έκανε χαμπάρι στο 60L αλλά έπεσε η μέτρηση κατά 0.5 από την προηγούμενη. Αφού επιβεβαίωσα τις υπόλοιπες μέρες και για μια ολόκληρη εβδομάδα μετρώντας καθημερινά την ίδια πάντα βραδινή ώρα κατέληξα ότι το ενυδρείο μου, με τον όγκο νερού του ( 60L ), με τον βράχο που έχω, τα κοράλια, τα ψάρια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να επιρρεάσει το kH, χριεάζεται 3-4 κουταλάκια ημερησίως. Αν δεν βγάλεις άκρη, εφάρμοσε κάτι αντίστοιχο Βαλεντίνο. Η επόμενη κίνηση είναι η περισταλτική να ρίχνει μόνη της τις δόσεις .... Καλή επιτυχία. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vales_red 13 Σεπτεμβρίου 2012 Author #3 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 Αυτο που εκανες ειναι λιγακι ποντιακο φιλε μου! Με το συμπαθιο κιολας και ξερεις οτι δεν στο λεω κακοπροαιρετα! Αν το κανω εγω αυτο για τα 150λιτρα χαθηκαμε... Η εταιρια λεει 1γρ στα 4 λιτρα ανεβαζει dKh κατα 6.8μοναδες. Αν ρωτησουμε ποσα γρ. για να ανεβασει το dKh κατα μια μοναδα?! τοτε χ=0.15γρ ΔΗΛΑΔΗ: 0.15γρ σκονη στα 4 λιτρα ανεβαζει το Kh κατα 1 Ποσα γρ. στα 130λιτρα για να ανεβασει το Kh κατα 1? ψ=4.9γρ Ετσι βγαζει νοημα ε?! Αντε ρε Αλεξ! Βλεπεις οτι παιδευομαι και προσπαθω! Σωστα δεν ειναι ετσι!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 13 Σεπτεμβρίου 2012 #4 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 Δεν είναι καθόλου ποντιακό διότι στις αναλογίες της aqualight τα νούμερα ήταν πιο βατά. Ετσι έπρεπε να βρω πόσα gr θα ανεβάσουν 0.3 το kH στο ενυδρείο μου και κατέληξα ότι χρειάζεται ένα κουταλάκι μεζούρα. Απλά και όμορφα σε 3 ημέρες μόλις ...... Εσύ που ψώνισες χημεία και τέρατα, που λέει και ο Τζιμάκος, ψάξε τον χημείατρο Άλεξ και κάνε και ένα διδακτορικό στα μαθηματικά έτσι για να βάλεις μυαλό. Εγώ φταίω που σου γράφω για να βοηθήσω. Έπρεπε να σε πάρω με τιςς πέτρες ... του ενυδρείου σου !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vales_red 13 Σεπτεμβρίου 2012 Author #5 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 χαχαχαχ χημειατρος χαχααχα! Αυτον ψαχνω αλλα κρυβεται! Καλα κανεις και καταθετεις την γνωμη σου! Οσες περισσοτερες ακουγονται τοσο καλυτερο! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 13 Σεπτεμβρίου 2012 #6 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 Ρε συ....χημεία πρέπει να έμεινες στο σχολείο. Το λέει καθαρά.Αραιώνεις 5 κουταλάκια σκόνη σε 8fl.oz(αμερικάνικη μονάδα μέτρησης... εδώ μπερδεύτηκες 1οz είναι 0,236Lt)δλδ για ένα λίτρο περίπου ρίχνεις 20 κουταλάκια του γλυκού σκόνη) Κάθε ml ανεβάζει το dKh 0,36 ανα 3,78 λίτρα. και ο Θεός βοηθός.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 13 Σεπτεμβρίου 2012 #7 Share 13 Σεπτεμβρίου 2012 Είδες πόσο απλό είναι, στα 'λεγα !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vales_red 14 Σεπτεμβρίου 2012 Author #8 Share 14 Σεπτεμβρίου 2012 Κάθε ml ανεβάζει το dKh 0,36 ανα 3,78 λίτρα. Αρα διαλυω 5 κουταλακια σκονη σε 240μλ νερο. καθε μλ θα μου ανεβασει το Kh κατα 0,36 στα 4λιτρα περιπου. Αρα στα 130λιτρα θα μου το ανεβασει 0,01Κh. Αν εγω θελω να ανεβει κατα 1, θα πρεπει να ριξω 100ml... Μαλλον θα παρω ξανα το reef builder!! Ε δεν λεει!!! Ελεος! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Road Tail 14 Σεπτεμβρίου 2012 #9 Share 14 Σεπτεμβρίου 2012 Αρα διαλυω 5 κουταλακια σκονη σε 240μλ νερο. καθε μλ θα μου ανεβασει το Kh κατα 0,36 στα 4λιτρα περιπου. Αρα στα 130λιτρα θα μου το ανεβασει 0,01Κh. Αν εγω θελω να ανεβει κατα 1, θα πρεπει να ριξω 100ml... Μαλλον θα παρω ξανα το reef builder!! Ε δεν λεει!!! Ελεος! Ας υποθέσουμε ότι έχεις κάνει σωστά τις πράξεις, αφού δεν τις έλεγξα. Δεν έχω πτυχίο Μαθηματικού Έτσι για να ανεβάσεις το dkH κατά μια μονάδα στο 130L ενυδρείο σου όπως γράφεις χρειάζεσαι 100ml μαγικό ζωμό. Που είναι το πρόβλημα. Με τα 5 κουταλάκια έχεις φτιάξει 1L μαγικό ζωμό και έτσι αν ρίχνεις πχ 50ml κάθε μέρα, διότι έτσι σε κόβω, να έχεις απώλεια περίπου 1/2 μονάδα ημερησίως, το μπουκάλι του 1L θα σε πάει 20 ημέρες. 5 κουταλάκια για 20 ημέρες, τζάμπα πράμα σου βγαίνει. Αρκεί να έχεις κάνει σωστά τις πράξεις επαναλλαμβάνω. Ρώτα και έναν του ΑΠΘ δίπλα στο Φυσικό ..... μην τρελαίνεσαι. Ρίξε 20ml απ' το 1L σκεύασμα που θα φτιάξεις με τα 5 κουταλάκια και την άλλη μέρα μετράς με τα υγ΄ρα τεστάκια και βλέπεις πως τα πάει. Όπως σου έγραψα κια παραπάνω στα Ποντιακά !! Τι δεν καταλλλαβαίνεις ? Άντε ρε καλή επιτυχία Βαλ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexpsycho 14 Σεπτεμβρίου 2012 #10 Share 14 Σεπτεμβρίου 2012 Κάντο λίγο πιο δυνατό πχ διέλυσε 20 κουταλάκια για 1λίτρο ζεστό νερό.Δεν ξέρω αλλά απο όλες αυτές τις σκόνες μου δούλεψε πραγματικά η διττανθρακική σόδα(είναι και πάμφθηνη.Επειδή όλα αυτά είναι σχετικά λίγο παραπάνω νεράκι ή λίγο λάθος η ζυγαριά καλό είναι να αρχίζεις με λίγο ζουμάκι και να κάνεις μετρήσεις καθημερινά μέχρι να βρείς την δοσολογία που σου πάει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vales_red 14 Σεπτεμβρίου 2012 Author #11 Share 14 Σεπτεμβρίου 2012 Με τα 5 κουταλάκια έχεις φτιάξει 1L μαγικό ζωμό και έτσι αν ρίχνεις πχ 50ml κάθε μέρα, Τα 5 κουταλακια τα ριχνω σε 8oz που ειναι 240ml.... διότι έτσι σε κόβω, να έχεις απώλεια περίπου 1/2 μονάδα ημερησίως (Περιπου 0.7 ημερησιως), 5 κουταλάκια για 20 ημέρες,(5 κουταλακια δλδ 20γρ θελω για 2μερες οποτε τα 250γρ που ειναι η συσκευασια θα με πανε 25μερες) τζάμπα πράμα σου βγαίνει. Οποτε δεν βγαινει και τοσο τζαμπα. Καθε 25 μερες κι ενα 15ευρω για σκονη...Αρκεί να έχεις κάνει σωστά τις πράξεις επαναλλαμβάνω. Μαλλον σωστα τις εχω κανει...χαχαχαχα Κάντο λίγο πιο δυνατό πχ διέλυσε 20 κουταλάκια για 1λίτρο ζεστό νερό.Δεν ξέρω αλλά απο όλες αυτές τις σκόνες μου δούλεψε πραγματικά η διττανθρακική σόδα(είναι και πάμφθηνη.Επειδή όλα αυτά είναι σχετικά λίγο παραπάνω νεράκι ή λίγο λάθος η ζυγαριά καλό είναι να αρχίζεις με λίγο ζουμάκι και να κάνεις μετρήσεις καθημερινά μέχρι να βρείς την δοσολογία που σου πάει. Αλεξ, μαλλον θα αφησω αυτο το σκευασμα και θα παω στο σιγουρο το reef builder,γιατι πολυ το παιδεψαμε! Και θελω σε π.μ. καμια πληροφορια απο που μπορω να προμηθευτω την σοδα... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!
Δημιουργία λογαριασμούΣύνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Είσοδος